Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

НЕ купувай Обещания! НЕ купувай Надежди! НЕ купувай Страхове!

Най-голямата грешка на всеки един чисто нов инвеститор е, че скача в инвестициите фокусирайки се върху потенциалния ръст в цената на даден актив, без да обръща внимание на риска, който поема.

Когато пък вместо нагоре акциите тръгнат надолу, тогава настава паника и настават разпродажби и следват загуби, защото еуфорията покрай някоя готина акция да речем е поприключила и тогава се случва винаги едно нещо – компанията идва на справедливата си цена, пада на нея и дори под нея и това се случва при почти всяка по-сериозна корекция на пазара.

И когато е закупена акция на $500, а нейната справедлива цена е $100, ами… можем да очакваме огромен спад на инвестицията си, защото сме инвестирали БЕЗ да знаем справедливата цена на актива, който купуваме и по този начин си гарантираме не печалба, а почти сигурна загуба или по-скоро си гарантираме прекалено голям риск инвестицията ни да падне с двуцифрени проценти, например 80-90% и нашите инвестирани например 1000 лв да струват вече 100 лв…

Защо правим такива инвестиции?

Причината е, че не сме осведомени достатъчно за това как работи инвестирането в индивидуални акции, нямаме време или не искаме да отделяме време и да се научим как работят нещата при този тип инвестиране и за по-лесно, просто търсим из фейсбук, youtube, tik tok, какво казват тези, които уж разбират от тези неща и си позволяват да дават инвестиционни съвети и сигнали коя компания да купим сега и защо.

Много често тези източници на информация са подвеждащи и ако се базираме на тях, за да вземем решения за инвестиция, то рано или късно ще се опарим, тъй като масовата информация, която се излива към нас цели да се купуват активи, които в момента са “модерни”, говори се за тях, че са бъдещето, wall street ги харесва и като цяло се заформя един пазарен хайп, който ви казва купувай купувай купувай, за да спечелиш много пари, тази компания ще върне много съвсем скоро.

Не вярвайте на безпочвени обещания! Винаги, абсолютно винаги искайте и търсете фундаментална подкрепа за всеки един хайп, на който сте свидетели. Иначе просто инвестирате в балони, понякога надути до такава степен, че спукването им може да ви коства всичко.

Много е лесно да се дават съвети и обещания, когато пазарът върви нагоре. Например, компанията ZOOM дръпна нагоре покрай пандемията с близо 800%.

Спомням си как много видни “експерти” съветваха, а и целият wall street да се купува ZOOM, защото явно смятаха, че пандемията ще продължава вечно. А истината е, че каквото и събитие да се случи, няма как компанията да скочи с 800% и това да е фундаментално подкрепено. Компаниите не стават по-стойностни с 800% за 1-2 месеца или за 1 година.

И инвестирайки по върховете на тези НЕподплатени с фундаменти цени, какво можем да очакваме освен голям спад, когато нещата отново придобият нормален характер и както преди малко споменах, всяка компания идва на справедливата си цена при пазарните корекции и дори я задминава понякога и когато това е добра компания, ами това е шанс за нас да купуваме.

-88%… Ето това се случва, когато инвестираме на база обещания, на база въздух. Този тип инвестиции нямат нищо общо с успешните дългосрочни инвестиции. Винаги трябва да знаем справедливата цена на даден бизнес преди да предприемем реални действия по закупуването му.

Подобни обещания са празни, т.е. няма реални факти, реални фундаменти, на които да стъпим, за да вземем под внимание по-сериозно тези обещания.

Примери с други компании:

  1. Tattooed Chef – Трагедия на фондовата борса. Минус 99%. Защо хората инвестираха в тази компания? Защото се говореше, тръбеше се даже, че е обещаваща. Напразно, както виждаме. “Ама даваха я да расте тази компания”, ми казват някои хора, които са инвестирали 1000 лв и сега те струват 10 лв. Кой я даваше да расте и защо ще му вярваме? Трябва да вярваме на фундаментите, на безспорните факти, а не на празни обещания.

2. Beyond Meat – Още една трагедия за инвеститорите и много изгорен капитал. И тук над 90% на минус. Защо начинаещите инвеститори вкарваха пари в този балон? Заради “иновативността” и обещанията, ето защо. Компанията ще промени начина, по който хората се хранят и т.н. и т.н. … пълни безпочвени глупости и обещания, които донесоха много големи загуби на акционерите.

Но така става като не знаеш в какво инвестираш и каква е неговата справедлива цена. Ние искаме да инвестираме и да печелим или искаме да променяме света? Кое от двете? 🙂 Няма ли фундаменти, забравяме за тази компания. Като започне да има фундаменти, ами тогава ще я гледаме пак.

Нищо, че цената е паднала толкова, тя ще се вдигне, ще изчакам, дори ще инвестирам още, за да осредня цената си на по-ниско.

Казахме за обещанията, че те може да са кухи, празни, въздух, балон и т.н. и ако само те са причина да инвестираме, то загубихме си парите със сигурност. Искаме да залагаме май, а не да инвестираме, ако действаме така, нали? Да напомня, че хазартът може да бъде приложен и на фондовата борса и линията е много тънка и винаги сме на косъм да я пристъпим.

Сега следва да обърнем внимание на надеждите, които също не трябва да купуваме, просто не е добре за финансовото ни здраве и за инвестиционното ни портфолио. Да си мислим, че компания без фундаменти, паднала с 99% ще се върне там, където е била и дори ще ни донесе печалба… както можете да предположите, надеждите тук също са празни и те умират… може да умират последни, но в крайна сметка умират 🙂

На какво да се надяваме още веднъж като фактите сочат едно – ЗАБРАВИ за тази компания! Приеми загубата си! Не се занимавай повече!

Но не, доста хора не само, че не приемат загубата си, ами дори смятат, че е удачно, пак някой им е казал, чули са го някъде, да купиш още, да осредниш цената, да направиш Dollar Cost Average, ударно, ако може, че като започне да се вдига да спечелиш повече…

Приятели, стратегията Dollar Cost Average сработва за доказани активи със стабилни фундаменти и индекси като S&P 500 например. Тази стратегия не работи за такъв тип балонизирани инвестиции. И е съвсем вероятно вие, ако сте вкарали 1000 лв на върха и вкарате 1000 лв след като акцията е с 99% надолу, тя да падне с още 90% и дори да изчезне. Не се надявайте. Надеждите на фондовата борса не ви помагат. Помагат ви фундаментите, помагат ви знанията, помага ви анализът и справедливата цена като отправна точка.

Може да се окаже така, че да изгорите напълно с 2000 лв и тогава да се разочаровате съвсем от борсата. А тя не ви е виновна. Виновни сте вие, че сте действали импулсивно и по чужди препоръки.

Много по-удачен вариант е да прежалите изгорелите пари и да НЕ инвестирате повече в този актив, а да се ограмотите за по-правилни начини за инвестиция и съответно да приложите тях, т.е. да инвестирате парите си в активи, които можете да измерите, да анализирате, да оцените.

Иначе, инвестиране по върховете или по “дъната”, това не е DCA, това е една съвсем различна стратегия и тя се нарича “The Greater Fool Strategy”, която се основава на схващането, че винаги, когато купите ще има на кой да продадете на по-висока цена, т.е. винаги ще има един по-голям глупак от вас 🙂 Е, аз лично не обичам да разчитам на това, предполагам и вие.

НЕ купувай СТРАХОВЕ!

Миналата година се нагледахме и наслушахме на какви ли не глупости за инвестициите. Имаше професори, доценти, академици и какви ли не други видни и невидни, знайни и незнайни икономисти и експерти, пазарни анализатори, които всеки ден и всяка седмица анализираха пазара и плашеха хората.

По техните прогнози и анализи, още миналата зима петролът трябваше да бъде $300 за барел, Китай и Русия да са се обединили и да са превзели Америка, Европа да бъде на тъмно и студено и да се върне в каменната ера, технологичните компании да умрат до една, защото новото бъдеще е старото – добивните компании, петролните компании, както и имотите трябваше да се сринат с 90%.

Е, ако сте ги слушали, жалко. Но предполагам, че не сте го направили щом в момента ви е интересно и стигнахте до тази част от статията 🙂 Подобни страхове се продават винаги. Обаче лошото е, че те понякога са съпроводени със съвети за инвестиция и действие, както беше миналата година.

Казваха, че петролът ще стане $300 и хората, начинаещите инвеститори си купуваха петрол по върховете и естествено после той падна и сега е на нормални нива отново. Но ако погледнем не много далеко назад във времето, ами то това се случва по един и същ тертип винаги при някакви кризи.

Природният газ – от 9 долара на 2 долара.

Алуминий, Мед, Желязо… кажете някоя друга суровина. Какво стана, нали не стигаха и имаше голям дефицит и светът щеше да я закъса и съответно цената щеше да хвърчи в небесата? Защо не се случи? Защото няма как да се случи, поне на този етап. Това са страхове, които са подплатени с въздух, а не с фундаменти.

Надявам се да не станем свидетели на сбъдването на тези страхове. Никой не знае какво следва. Всичко е възможно. Но когато фактите са едни, редно е да ги приемем и да не си фантазираме разни неща, а да погледнем реално какво може да стане СЕГА и какво НЕ може да стане.

Но този път е различно?… твърдят някои. Ами добре, нека погледнат графиките и да кажат кое е различното. А компаниите, които добиват и печелят от тези суровини? От тях какво да очакваме? Трябва ли да инвестираме в тях по върховете? Тяхното представяне зависи изцяло от цената на суровината, която добиват и продават, така че отговорът е ясен.

Балони за милиони

Най-модерният начин да станеш милионер е като инвестираш в бъдещето, а бъдещето са криптовалутите! Купувахте ли ги тези обещания? Станахте ли милионери? Предполагам не и се надявам да сте разбрали колко фалшиво и надуто е всичко що няма фундамент.

Биткойн… ок, готин актив, в който и аз инвестирам, но не чакам да ми реши всички финансови задачи и да ме нареди сред най-богатите хора в света. Логиката в инвестирането в тази криптовалута е съвсем друга, за друга статия…

На някои хора Биткойн не им стигаше вече, изобщо даже. Те искаха да хванат от следващата вълна, следващия Bitcoin, OneCoin, Shiba Inu и всичките там други балонизирани глупости. Няма на какво да се надявате. Това е чиста пирамида. Цената ще се помпи нагоре докато има кой да купува. Обаче, когато стане време за продажба… цялата пирамида рухва и схемата се счупва.

Криптовалутите са активи без фундамент. И като такива, ние не можем да определим тяхната справедлива цена. И като не можем да го направим, инвестирането се превръща в магия, в нещо, което си представяме, че може да стане, всичко е в нашето въображение.

Няма лошо в това да визуализираме какво искаме да се случи, но когато го правим, то е редно тази визуализация да бъде за неща, които реално зависят от нас и ние имаме контрол върху тях. Например, можем да си представим как изграждаме бизнес от нулата и решаваме някакъв проблем, който е наболял в общестото и съответно това се оценява, респективно получаваме голяма награда.

Но да се надяваме, че като си купим балонизирана криптовалута след 1 година ще имаме милиони… наивно е и безотговорно изобщо от наша страна да инвестираме парите си по този начин.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.