Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво е Stock Split

Навярно сте чували и попадали на термина “Stock Split“. В тази статия ще разгледаме какво точно означава това понятие и как би повлияло на нашите инвестиции – на вече съществуващите такива, както и на бъдещите, ако тепърва смятаме да инвестираме.

Самото понятие Stock Split се превежда на български език много ясно и точно – разделяне на акции или сплит на акции и буквално означава точно това. Някои компании предприемат Stock Split, когато цената на акциите им стане много висока. По този начин се счита, че ще се увеличи ликвидността и съответно интересът от страна на повече инвеститори към акциите на компанията.

Важно е да знаем обаче, че сплитът на акции не променя стойността им по никакъв начин. Въпреки, че броят на дяловете се увеличава (shares outstanding), то цената се adjust-ва и фактически пазарната капитализация (Market Cap) остава същата, както и доларовата (или друга валута) равностойност преди сплита.

Има основно 2 вида Stock Split – Традиционен (Traditional или още Forward) и Обратен (Reverse). Нека разгледаме какво представляват и двата поотделно.

Traditional (Forward) Stock Split

Най-често срещаните сток сплитове са 2-for-1, 3-for-1, 4-for-1, 5-for-1 (2:1, 3:1, 4:1, 5:1). Това ще рече, че ако притежаваме 1 дял от примерната компания XYZ и този дял е на стойност $100, при 2:1 stock split, вече ще имаме 2 дяла по $50 всеки. Крайната стойност на притежаваните от нас активи си остава същата. Респективно, при 5:1 stock split, ще имаме 5 дяла по $20 всеки, което се равнява отново на $100.

Market Cap-а се изчислява по формулата:

Market Cap = Shares Outstanding X Stock Price

Ако предположим, че хипотетичната компания XYZ има 1 милион дяла в обращение (shares outstanding) и цената за 1 акция е $100, то пазарната капитализация ще е $100 милиона.

При Stock Split 2-for-1, shares outstanding ще се увеличат на 2 милиона, а цената за 1 дял ще падне на $50. Тогава, използвайки същата формула, ще получим:

Market Cap = 2 милиона дяла х $50 = $100 милиона

Или с други думи, стойността си остава същата за нас. Дали ще притежаваме 2 акции по $50 или 1 акция от $100, няма никакво значение.

Ако ви е интересно какво е точно Пазарна Капитализация (Market Cap) и какво ни казва тя, погледнете тази статия:

Какво е Пазарна Капитализация (Market Cap)

Защо се прави Traditional (Forward) Stock Split?

Причината за разделянето на акциите на дадена компания е да се постигне по-голяма ликвидност, т.е. инвестирането в компанията да стане по-апетитно за повече инвеститори. Обикновено, до Stock Split се прибягва, когато цената за един дял стане твърде висока. Това би ограничило някои по-дребни инвеститори да закупят дялове.

Въпреки, че в днешно време вече имаме възможност за закупуване на fractional shares за много от компаниите, то по-ниската цена за дял определено допринася за по-голям интерес от страна на повечето инвеститори. Има хора, които държат на това да пазаруват на дялове и това е част от инвестиционната им стратегия, която следват.

По-голямата ликвидност, която се постига с по-ниската цена, в повечето случаи привлича още нови инвеститори, които досега не са инвестирали в компанията. Дори и чисто визуално, много по-вероятно и удобно е закупуването на акции, които струват $100, отколкото такива, които струват $1000. Въпреки че, както вече споменах, пазаруването на fractional shares е налично, то далеч не е за всички компании и не всички брокери го имат като опция.

Аз например съм с директна регистрация в Interactive Brokers и имам възможност да закупувам части от акции на американски компании от американски фондови борси. По този начин мога да пазаря компании като Google ($2500), Amazon ($3500) и редица други, чиято стойност за 1 дял е хиляди долари.

Колегите, които имат регистрации през интродюсъри като Карол или пък използват други брокери, които не позволяват такъв вид инвестиране, нямат възможност да инвестират с малки суми в тези компании, и за да станат акционери в тях, то трябва да заплатят пълната цена за минимум 1 дял. Ето защо Stock Split-a би довел доста нови инвеститори след като цената стане по-достъпна.

Как Stock Split влияе на пазара?

Въпреки че, както видяхме от примерите, стойността на компания не се променя и нейните фундаменти си остават същите, интересът от страна на инвеститорите обикновено се покачва. По-голямата ликвидност чрез по-достъпни цени в повечето случаи привлича свежи инвестиции и съответно цената на акциите започва да расте.

Това е и всъщност най-силната причина, поради, която компаниите извършват тези сплитове – да привлекат повече инвестиции. Ето защо някои от най-известните и доказали се през годините компании често сплитват акциите си, в някои случаи десетки пъти, чисто и просто, за да държат една по-достъпна цена за всички инвеститори. Когато цената се покачи отново, следващият Stock Split се случва и по този начин, всъщност няма ограничение колко пъти може да се повтори тази процедура.

Ако сте притежател на акции на компания, която е повишила цената си многократно, то разделянето на акциите определено би ви донесло повече печалба дългосрочно, тъй като се счита, че интересът към компанията ще се повиши.

Не се стряскайте, ако един ден цената на някоя акция е била $2000, а на следващия ден тя е $500 :). Най-вероятно това е Stock Split. Ако не е това, значи нещо страшно много се е объркало с тази компания :).

Какво става с дивидентите при Stock Split?

Вероятно се питате какво се случва с дивидентите, които получаваме, ако дадена дивидентна компания извърши разделяне на акциите. Ами те също се adjust-ват към цената на дяловете и нищо не се променя. Dividend Yield се сменя така, че да “пасне” на текущата цена и също самият паричен дивидент се променя към новата стойност за една акция.

Ако например компанията XYZ изплаща дивидент в размер на $1 годишно за всеки притежаван дял и ние притежаваме 1 дял, който струва $100, то при Stock Split 2:1 ще имаме вече 2 дяла от компанията и съответно дивидентите ще са по $0.50 за дял, т.е. 2 х $0.50 и получаваме отново $1 дивидент.

Реални примери за Stock Split

Можем да проследим дали дадена компания е имала Stock Split-ове, както и дали планира бъдещи такива. Обикновено това се обявява значително време преди да се случи и ако следим новините за компаниите, в които инвестираме, няма как да го пропуснем.

Ако влезем в Yahoo Finance и отидем на таба Historical Data, там можем да изберем Stock Splits и така да видим историята на сплитовете на компанията. Нека погледнем някои добре познати компании:

APPLE

MICROSOFT

WALLMART

Reverse Stock Split

Това е точно обратният процес на Forward Stock Split-а. Reverse Stock Split намалява броя на дяловете в обращение (shares outstanding) и увеличава цената на акцията. Market Value-то отново остава непроменено като при традиционното разделяне на дялове. Тук цифрите свързани със сплита са обърнати – 1:2. 1:3, 1:5, 1:10 и т.н.

Ако например компанията XYZ е с цена $1 за 1 дял и ние притежаваме 100 дяла, то при Reverse Stock Split 1:10 например, вече ще сме собственици на 10 дяла по $10. Нашите инвестирани пари, т.е. равностойността на дяловете в долари или друга валута си остава същата и пазарната капитализация също остава непроменена.

По принцип, Reverse Stock Split не е добър сигнал и се предприема от компаниите, когато цената на акциите им падне много и доближава все по-ниски стойности, например $1 и дори по-надолу. Това може да доведе до делистване (премахване) на компанията от съответната борса, тъй като всяка борса има изисквания, особено за минималната цена на дял.

И тъй като никоя компания не желае да бъде “изритана” от борсата, в случаи като този се прибягва към Reverse Stock Split, за да остане дружеството на фондовата борса. В противен случай, ако акциите паднат под $1, то те започват да се третират като penny stocks, а този тип търговия не е наличен на големите и ликвидни борси и в повечето случаи се осъществява на OTC (Over-The-Counter) местата за търговия.

Спадащата цена на акциите означава, че инвеститорите губят интерес към компанията и demand-a е с отрицателен тренд, а знаем какво движи пазара – Supply & Demand. Ето защо трябва добре да следим инвестициите си и компаниите, в които инвестираме. Ако нещо “много лошо” се случи с тези компании, може би е време да продадем позициите си и да излезем на печалба или малка загуба, отколкото да чакаме резултатът след Reverse Stock Split-а.

Благодаря ви, че прочетохте тази статия, надявам се да е била полезна за вас. И отново – когато видите някоя акция на минус 50% на следващия ден, не се стряскайте, най-вероятно сте пропуснали новината за Stock Split-а 🙂

Ако това съдържание ви хареса, ще съм благодарен, ако го споделите в социалните мрежи и по този начин то ще достигне до повече хора, които търсят отговори на инвестиционни въпроси. За целта може да използвате social бутоните из сайта. Благодаря ви предварително!

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Много полезна статия.
    Сега въпросът е : Кога е по-изгодно да се купува – преди или след сток сплит-а?:)

  2. Привет, когато гледаме цените на акциите в yahoo finance при след сплит в графиката (и цената) не се забелязва никаква промяна.
    На какво се дължи това, някаква нормализация на кривата или нещо друго? Напр. GOOGL. дата 18.07.22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.