Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да инвестираме в Суровини – Commodities

Доста често получавам запитвания относно вариантите и възможностите за инвестиция в суровини (commodities). В тази статия ще обърнем внимание как ние като начинаещи инвеститори можем да инвестираме в суровини като мед, алуминий, цинк, петрол, газ и редица други.

Лично аз не инвестирам в суровини и към края на статията ще изложа моето мнение по въпроса и всъщност ще ви кажа защо не го правя. Това естетствено не означава, че подобен тип инвестиция би била неуспешна, грешна и т.н. Напротив, както винаги съм казвал, всеки трябва да си изгради план и избере активи, които отговарят на неговите разбирания, виждания и които най-вече ще му е лесно и приятно да следи.

И без да губим повече време, нека видим какви са вариантите за нас като индивидуални инвеститори да имаме експозиция към цените на най-различни метали и други суровини.

Инвестиция в суровини (commodities) чрез ETF

Според мен, ако искате да имате някакви инвестиции в суровини, то определено един хубав ETF би ви свършил перфектна работа. ETF-ите са един от начините да инвестираме в commodities. Лесно е, по-диверсифицирано е, и не ни трябват някакви допълнителни познания, за да направим такава инвестиция.

Ако искате детайли за това какво точно представляват ETF-ите, какви видове има и как да инвестираме в тях, ето и статията и видеото ми по темата:

Статия: Как да инвестираме в ETF (ЕТФ)

ETF-ът, който ще ви представя, копира представянето на индекса Bloomberg Commodity USD Total Return Index, който следи futures-ите за съответните суровини и така постигаме реална експозиция към тяхната цена.

ICOM (SXRS) – iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF

Това е ETF на iShares, които както знаем, са част от най-големия fund manager в света – Blackrock с AUM – Assets Under Management $9.5 трилиона. Тоест, дружеството управлява активи на тази стойност.

Основният тикър символ на този ЕТФ е ICOM, но вие може лесно да го намерите на немската борса XETRA например с тикър символ SXRS. Този фонд е създаден през 2017-та година и оттогава е върнал 5%, а за календарната 2021-ва година възвръщаемостта е над 26%. Ето и още малко факти от официалния FACTSHEET на SXRS:

Както можем да видим, TER (Total Expense Ratio) на SXRS е 0.19% годишно и както всички ETF-и на iShares, този също е регистриран в Ирландия. Методът, чрез който се постига експозиция към цената на всички суровини, които съдържа индекса Bloomberg Commodity USD Total Return Index (BCOM), е Total Return Swap (TRS). Ще обърнем внимание на това понятие след малко.

Самият индекс, benchmark-а, който SXRS копира, проследява цените на 23 commodities в различно процентно съотношение. Ето ги и тях:

източник: wikipedia

Виждаме, че закупувайки 1 дял от SXRS, инвестицията ни ще бъде диверсифицирана в 6 сектора commodities – Енергия, Зърнени храни, Индустриални метали, Ценни метали, Храни и други стоки, Добитък. Процентната експозиция към суровините в индекса, както и в ETF-a, е лимитирана. Никоя единична суровина не може да е по-малко от 2% и повече от 20%. Един сектор може да представлява максимум 33% от целия индекс.

Горният текст от скрийншота е от проспекта на фонда, който ви препоръчвам да прочетете преди да инвестирате. Тук е обяснено и как точно става самата инвестиция. Тя се случва чрез SWAP-ове. Това са вид деривативни финансови инструменти, които позволяват да имаме експозиция към цената на дадена суровина без да я притежаваме.

Най-общо казано, SWAP-овете са споразумения между две страни, като едната страна прави плащания към другата, базирани на някакъв лихвен процент – фиксиран или плаващ. Другата страна пък ни дава точно представянето на цената на дадената суровина, независимо дали тя е паднала или се е покачила. И както можем да видим от текста по-горе, имаме и collateral (обезпечение) под формата на US Treasuries (американски държавни облигации).

Предполагам не мислите, че когато купувате SXRS, всъщност закупувате малко мед, малко цинк, малко злато и т.н. :). Начинът на работа на SWAP-овете при суровините е малко сложен за обяснение и честно казано, май няма “просто” обяснение, поне не ми идва наум да го опростя до степен, до която ще е напълно ясно за всички начинаещи. Но определено при интерес от ваша страна ще се постарая да внеса яснота и по този въпрос. Така че, оставете мнение в коментарите :).

И да завърша за SWAP-овете, може да погледнете статията ми за кризата от 2008-ма година, в която обръщам внимание на един малко по-различен вид SWAP – Credit Default Swap. Точно този финансов деривативен инструмент предизвика кризата от 2008-ма.

И така, смятам, че SXRS е удачен ETF, ако искате да имате експозиция едновременно към различни групи суровини. Цената му в момента на писането на тази статия е €5.60 за 1 дял. Можете да намерите този ETF в Interactive Brokers като просто напишете SXRS в търсачката. Наличен е и в Trading212, отново от XETRA, със същия тикър символ. И тъй като това е UCITS ETF, който се търгува на европейски регулирани пазари, то ние не дължим данък капиталова печалба за него, ако решим да го продадем.

Инвестиция в суровини (commodities) чрез ETC

Вторият начин за инвестиране в суровини, който ще разгледаме, е чрез финансовите инструменти ETC – Exchange Traded Commodity. ETC-тата са близки до ETF-ите и на няколко пъти обяснявам в детайли какво точно представляват. Ето и видеото ми за златото, където обръщам по-детайлно внимание на това що е то ETC:

Накратко, ETC-тата се различават от ETF-ите с това, че те следят конкретно само един физически актив, а не кошница от активи, както е при ETF-ите. Другата важна разлика е, че ETCs са обезпечени. Някои от тях, като тези за злато например, са обезпечени с физическо злато. Други, които ще разгледаме след малко, са обезпечени по друг начин с активи, които не са физически. ETC-тата са дългови финансови инструменти (debt securities) и за продажбата им се дължи данък.

Без значение какъв вид е обезпечението, ETC-тата ни дават възможност да имаме реална пряка експозиция към цената на дадена суровина – мед, цинк, олово и каквото още се сетите… Закупувайки 1 дял от подобно ETC, вашата инвестиция е изложена на цената на суровината, която искате “все едно” да притежавате.

Ако да речем искате да закупите алуминий, то не отивате в някой пункт за вторични суровини и не натоварвате 100 кг алуминий например в багажника на колата си, за да кажете, че сте инвестирали в алуминий, нали така? 🙂 Притежавайки един или няколко дяла от ETC, което копира цената на алуминия, вие сте изложени на движението на тази цена.

Ако да речем алуминият струва $3000 днес и вие си закупувате малко от него чрез ETC, това ви дава възможност да печелите или губите спрямо спот цената на алуминия. Ако той се покачи на $3500, то и вашето ETC ще поскъпне със същия процент. Ако падне на $2500, ETC-то ви също пада. Тоест, цената се копира. Каквото прави СПОТ цената, това прави и вашето ETC, а именно мърда нагоре или надолу :).

А сега ще обърнем внимание и на някои конкретни ETC-та, които следват различни суровини. За нас, като като европейски граждани, ETC-тата на доставчика WisdomTree, който предоставя също и ETF-и, са удачен вариант и са налични в Interactive Brokers например. Подробната статия за Интерактив Брокерс може да погледнете ето оттук: Interactive Brokers – Брокер номер 1. Ще намерите и видеото ми за ИБ вътре в статията, ако предпочитате видео съдържание.

Wisdomtree е един от световните лидери при ETF-ите и ETC-тата. Дружеството пуска първия си ETF през 2006-та година, като от тогава до сега не спира да развива портфолиото си от продукти и активите, които управлява вече минават $74 милиарда (AUM -Assets Under Management).

Wisdomtree е американска компания, която е базирана в New York. На европейския пазар оперира от 2014-та година. Листаната е и на американската борса NASDAQ с тикър символ WETF. Да видим сега няколко ETC-та, които можем да купим, държим и продадем на фондовата борса и съответно да спечелим или пък загубим от тези операции.

WisdomTree Brent Crude Oil – BRNT

Това е ETC, което копира цената на петрола чрез следене на индекса Bloomberg Brent Crude Subindex. Самият индекс е предназначен да отразява движението в цената на фючърсите за суров петрол. И както вече отбелязахме, притежавайки това ETC, имаме експозиция към цената на суровината. Ако индексът се покачи с 5%, то и нашата инвестиция ще се покачи с толкова. Ако пък падне с 10%, същото можем да очакваме и за нашето вложение.

Можем да намерим този продукт с тикър символа OOEA от немската борса XETRA. В момента на писането на статията цената за 1 дял е €33, а ето и как се представя този финансов инструмент от създаването си през 2012-та година:

източник: investing.com

ООЕА е с 0.49% Expense Ratio и репликира представянето на индекса чрез SWAP-ове с обезпечение в облигации, които както казахме, са деривативни инструменти и съответно носят по-голям риск. Ето защо винаги препоръчвам да се прочетат всички документи, които съпътстват подобни борсово търгувани продукти (ETP – Exchange Traded Products):

Ако искате да инвестирате в петрол, това е един лесен и достъпен начин да го направите. Както можем да видим от графиката по-горе, OOEA е върнал над 60% за 1 година. В дългосрочен план обаче, ясно можем да видим как стоят нещата: -7% от 2012-та година досега.

източник: WisdomTree BRNT factsheet

WisdomTree COPPER – COPA

Ако искате да инвестирате в суровината МЕД (COPPER), то може да го направите чрез това ETC. COPA копира представянето на индекса Bloomberg Copper Subindex, който следи фючърсите на медта. Съответно, ако цената на това commodity се покачи, то и нашата инвестиция ще го направи. Същото е и при спадовете.

WisdomTree Copper можем да намерим на XETRA с тикър символ OD7C. Цената в момента е €34, ето и графиката за последните години:

източник: investing.com

OD7C е с expense ratio 0.49% и отново, също както всички други подобни инструменти, е debt security, т.е. дългов финансов инструмент, който постига експозиция към цената на суровината МЕД чрез swap-ове и collateral (обезпечение) обикновено в облигации. Ето и документите, които описват всички процеси и детайли:

Възвръщаемостите на това ETC са доста добри за последната 1 година: +26%. Не така стои въпроса обаче, ако погледнем по-дългосрочно назад, на минус сме. Пускам и графика, на която можем да видим колко би струвала инвестиция от $10 000 сега, ако сме я направили преди 10 години.

източник: WisdomTree factsheet
източник: WisdomTree

Това са само 2 примера за ETC-та, които следват цената на различни суровини. Ето и списък с още налични продукти на WisdomTree с техните тикър символи на немската Xetra:

източник: XETRA products listing

Естествено, това са само продукти предоставени от WISDOMTREE. Ако потърсите ще намерите и подобни ETPs и на iShares, Invesco и редица други доставчици. Също, това не са абсолютно всички ETC-та, които WisdomTree предлага. Може да намерите и такива за паладий, платина, както и още няколко. Ето и линк към официалния сайт на фонда, където има листнати всички продукти: https://www.wisdomtree.eu/en-ie/products

Aко пък искате да инвестирате в Литий (Lithium), може да погледнете някой ETF като WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF – USD Acc. Този ETF проследява представянето на различни компании от цял свят, които са пряко свързани с производството на батерии и съхранение на енергия.

Моето мнение за инвестицията в суровини

Аз не инвестирам в суровини, поне не засега. Аз съм дългосрочен инвеститор и подобна инвестиция не ме привлича, нито като възвръщаемост, нито като устойчивост напред във времето. А и човек не може да инвестира във всичко :). Затова е изключително важно да определим ние сами за себе си какъв тип инвеститори сме и какви активи бихме искали да притежаваме в нашето портфолио.

На графиките по-горе ясно видяхме как в дългосрочен план суровините могат да ни провалят и то с доста. Определено това е клас активи, който има своите пикове и спадове и своите цикли. Но както можем да видим, commodities са тромави и могат да минат десетки години докато си върнем инвестицията, ако не сме “уцелили” момента кога да купим.

Именно това ме дърпа назад, тъй като аз харесвам инвестиции с потенциал, такива, които се развиват и такива, които мога да оценя фундаментално. Ако вземем пример с петрола като суровина, ясно можем да преценим, че ако сме инвестирали през 2014-2015, то чак сега тази суровина достига цената, на която е била тогава преди 7 години.


Това беше статията за суровините, така наречените commodities. Надявам се да е била полезна за вас. Ако е така, споделете я с приятели, познати и хора, които се интересуват от инвестиции. Нека станем повече Българи успешни дългосрочни инвеститори!

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравей Димитър!

    Има ли commodity ЕТФ който изплаща дивиденти за европейски граждани? Например знам че PDBC e такъв ЕТФ? Също има ли Европйска алретнатива на PDBC ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.