Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестиция в Злато

Златото е актив, който се разпознава от всички – от най-младите до най-старите. Това е актив известен от хилядолетия. Златото е преживяло еволюции, революции, хиляди войни и общо взето всичко, с което човечеството някога се е сблъсквало. И златото е останало, утвърдило се е като един от най-ценните метали, като съхранител на стойност, и най-вече, като актив, който доказано запазва и увеличава стойността си с времето.

Колкото повече време минава, толкова по-голяма става стойността, която златото носи. И това е неоспорим и доказан исторически факт, особено през последните 50 години. Но това, което трябва да знаем за златото е, че то не е инвестиция за 1-2 или 5 години. Когато инвестираме в злато, определено трябва да погледнем много дългосрочно, максимално напред колкото си представим, за да има най-голям смисъл от тази наша инвестиция.

Защо да инвестираме в злато?

Аз обичам да казвам, че златото е инвестиция за цял живот. То е нещо, което спокойно можем да предадем на поколенията след нас. Толкова дългосрочно гледам аз на този актив.

Златото определено отстъпва по възвръщаемост спрямо някои други активи като акции, борсово търгувани фондове (ETF-и) и най-вече криптовалути. Но хубавото при ценния метал е, че той е изчерпаем ресурс, разпознаваем навсякъде, независим от държавни граници, независим от грешен мениджмънт – все проблеми, които ги има пред компаниите на борсата.

Друг огромен плюс на златото е, че е физически актив. За разлика от акциите и криптовалутата, ценният метал може да се пипне, да се купи и продаде по най-старомодния ни познат начин. А това определено вдъхва доверие на много хора, защото колкото и да напредва света, колкото и виртуалното да настъпва в ежедневието ни, физическите продукти, и най-вече активите с ясен физически характер, произход и стойност, ще са предпочитани от голяма част от населението.

В тази физическа категория влизат ценните метали като злато и сребро, недвижими имоти, произведения на изкуството. Последните вече дори имат реална, много добра и стабилна алтернатива във вид на дигитално изкуство, така нареченото digital art. Те спадат към категорията NFT (Non Fungible Token). Притежавайки подобно дигитално изкуство, то е закодирано на блокчейна – тази нова и иновативна технология, която позволява да сте напълно реален собственик, и то завинаги, на даден виртуален артикул.

Веднъж закупено, едно NFT не може да бъде откраднато, подменено, или пък да изчезне. Това прави този чисто нов клас активи толкова интересни и популярни. Всъщност, популярността им тепърва ще расте и NFT-тата ще се развиват и набират скорост…, но това е отделна тема :). Сега да се върнем на златото.

Златото е един от най-популярните и предпочитани активи през времена на кризи и инфлация. И това се доказва с исторически факти. Всеки път, когато настъпи инфлация, хората се обръщат най-вече към реалните активи, като злато, сребро, недвижими имоти. И макар имотите да са доказано с нарасващи цени във времето, то определено има балонизиране в този сектор и то много често, което пък след това води до редица загуби.

Освен това, недвижимите имоти се амортизират с годините, изискват поддръжка, имат данъци и редица належащи такси, докато златото прави точно обратното, то запазва стойността си, не представлява никакъв разход за нас, и колкото повече остарява, толкова по-ценно може да стане. Обратният процес не е възможен, т.е. не може да се обезцени. Това го прави и една от най-сигурните инвестиции съществували някога.

При времена на финансови и икономически кризи се наблюдават най-големите спадове на фондовите борси. Хората просто се страхуват и разпродават акциите си. И това води до големи корекции, а понякога и сривове на пазарите. Тук вече зависи с какви очи ние като инвеститори гледаме на подобни ситуации – дали ще ги приемем като загуба или пък ще ги приемем като възможност. Аз лично ги виждам като големи възможности и определено гледам да се възползвам като закупувам дялове от страхотни бизнеси на супер ниски промоционални цени. И това ми носи огромен успех в бъдеще. Но това отново е друга тема, за друга статия :). Всъщност, имам доста такива разсъждения и споделяния относно това как да се предпазим от инфлацията и как да действаме по време на кризи:

Краят на златния стандарт

В една лятна нощ, на 15-ти Август 1971 г. (преди 50 години), американският президент Ричард Никсън прекъсва в prime time-а популярния по това време сериал Bonanza по американската телевизия, за да съобщи, че САЩ свалят тотално златния стандарт от американския долар.

И понеже от 40-те години на миналия век американският долар е reserve currency на света, и съответно, вече тази “световна” валута няма физическо обезпечение в злато, то това означава, че всички останали валути по света, ползващи американския долар като reserve currency, също нямат никакво покритие във вид на злато.

И така, целият свят започва да произвежда и харчи пари, които са просто създадени от нищото (out of thin air), така наречените fiat money (фиатни пари). От 50 години насам, всички пари в обращение са точно такива “фалшиви” пари, крепящи се на доверието на хората, че имат определена стойност.

И колкото повече такива пари се печатат, а през последните 15 години се напечатаха много, толкова повече доларът се обезценява и сваля стойността си, сваляйки и доверието към тази валута. Затова, от 50 години насам, златото като физически актив, единствено покачва цената си.

Ясно се вижда как от 50 години, откакто доларът не е обезпечен със злато, цената на ценния метал само расте в дългосрочен план и особено през последните години след кризата от 2008-ма, когато започнаха да се печатат пари на поразия, така нареченият quantitative easing (QE) процес (количествено олесняване).

Естествено, можем да потвърдим, че златото не ни носи възвръщаемост, както например инвестиция в акции на Apple или Microsoft за същия този период, но не това е и логиката на подобен тип инвестиция. Тук, както казахме, залагаме на супер дългосрочното и необвързано политически и корпоративно покачване в цената на този ценен метал.

И ясно можем да видим, че колкото повече се обезценява доларът, толкова повече се покачва златото. И това е напълно нормално. Ето я и корелацията между американския долар и златото:

А дали ще продължат да се печатат пари? Да, определено. Само през последната година и половина се напечатаха близо 40% от американските долари, които са в обращение в момента ????. Звучи невероятно, но това са абсолютни факти. А както казахме, какво се случва при печатане? Случва се инфлация, случва се обезценяване на долара и съответно покачване на златото.

Може би статията ми за това как се създават парите, както и тази за кризата през 2008-ма ще са ви интересни, за да видите в детайли какво точно се случва с настоящата монетарна система, как функционира тя и какво е решението за нас:

В какво злато да инвестираме?

Мисля, че направих един доста дълъг и добър увод за златото като вид актив. Със сигурност имам да напиша още поне 3 пъти по толкова, но няма да го направя, за да не ви отегчавам, а и да ви предоставя конкретни решения за инвестиция – това, от което най-много се интересувате.

Минаваме на същността на статията, а именно в какво точно злато да инвестираме, как да го направим и кой би бил най-удачния вариант според нашите индивидуални намерения, цели, възможности и очаквания.

Ще ви представя 2 начина за инвестиция в злато – физически и борсов чрез финансови инструменти.

Инвестиция във физическо злато

Това е класическият тип, точно както си го представяте и може би познавате. Отивате при някой лицензиран и достоверен дилър на злато и просто купувате физическо злато. Толкова е лесно.

Този тип инвестиция в злато е предпочитан от много хора по цял свят и е разбираемо защо. Притежаваме физически актив, който доказано е устойчив на всякакви кризи, не е обвързан пряко политически, нито корпоративно, и можем да го притежаваме физически, да го видим, пипнем, скрием, купим и продадем по реален начин много бързо и лесно.

Недостатъкът на подобна инвестиция е съхранението. Физическото злато, както всеки друг физически актив, е уязвимо на кражби, можем също така и да го изгубим. Решението на този проблем е наемането на трезор, например в някоя банка, където да съхраняваме златото, което притежаваме.

Този вид съхранение на злато обаче носи разходи по наемане и обслужване на подобен трезор. Ще ни коства най-малко около 160 лв на година. В зависимост от това колко злато притежаваме като количество, този разход за сейф може да ни коства повече отколкото получаваме от годишното покачване на цената на златото. Ето и извадка от таксите за трезорите към БНБ:

Говорейки за инвестиция в злато, трябва да изберем инвестиционното такова. То може да е под формата на високо ликвидни златни монети или пък златни кюлчета. Не ви препоръчвам да се подлъгвате по нумизматични и колекционерски златни продукти. Те също могат да имат много висока стойност, понякога доста над инвестиционното злато, но ние искаме да сме инвеститори, а не колекционери.

Затова е редно да изберем инвестиционно злато и търсим ликвидни продукти, които лесно можем да закупим и продадем навсякъде и на добра цена. В крайна сметка, това е целта на всяка инвестиция – да може да се възползваме от добра цена и пазарът да е достъпен за нас, когато ни потрябва.

Златни Монети

Като пример за златни монети мога да дам 2 вида, които аз харесвам и които са ликвидни в цял свят, достъпни са за нас и са на приемлива цена, т.е. повечето начинаещи инвеститори могат да си ги позволят.

  1. Австрийски Дукат Франц Йосиф I – около 400 лв за 1 брой

Тази монета е с тегло от 3.49 грама и се състои от 98.6% чисто злато (23.66 карата). Монетата е сред най-известните в Европа. Нейният дизайн е непроменен от 1872 година.

Притежавайки подобна ликвидна златна монета, вие си гарантирате, че ще може да я продадете на добра цена навсякъде по света, т.е. тя е напълно разпознаваема от всички дилъри на злато, инвеститори и банкови институции.

2. 20 франка Франция Мариана, Наполеон, Вренели, Гениус, Серес – около 645 лв за 1 брой

На снимката виждате монетата Мариана. Монетата е с тегло от 6.45 грама, 90% чисто злато (21.60 карата). Тя е част от френските франкове, които са емблематични за ерата на Наполеон Бонапарт.

Другите монети от тази категория са Наполеон, Вренели, Серес, Гениус. Цената на всички е сходна с малки разлики. Която и да изберете, те всички са достатъчно ликвидни, добре разпознаваеми в цял свят от всеки инвеститор или дилър на злато, също и от всички големи банки.

Естествено, може да разгледате и проучите и други златни монети, не е казано, че трябва да се ограничавате с посочените от мен. Но тези 2 варианта със сигурност са едни от най-достъпните като цена и наличност.

Златни Кюлчета

Ако изберете да инвестирате в златни кюлчета, може да закупите различни грамажи – 1 грам, 2.5 грама, 5 грама и т.н. Най-важното и ключово при подобна инвестиция в златни кюлчета е да изберете такива от лицензиран и доказан световен дилър.

Такъв дилър на злато например е VALCAMBI. 1 грам златно кюлче на Valcambi в момента се търгува за около 150 лв. Златните кюлчета са по 24 карата с 99.99% чисто злато. Идват със сертификат и сериен номер.

Тези кюлчета са високо ликвидни и могат да бъдат закупени и продадени по цял свят, при всеки лицензиран дилър на злато, както и банка. Valcambi е световно известна независима швейцарска рафинерия. Създадена е в началото на 60-те години на миналия век и е призната от всички борси за ценни метали в света, както и от The London Bullion Market Association (LBMA).

Тук е моментът да обърна внимание и на някои маркетингови трикове, които се прилагат от някои дилъри на злато. Няма как да не ви направи впечатление, че има златни кюлчета от по 24 карата, също по 1 грам, също 99.99% чисто злато, които се продават на цена доста по-ниска от тази на Valcambi или друга известна марка.

Трябва да знаете, че подобни кюлчета не са ликвидни и по всяка вероятност, за да ги продадете на добра цена, то ще трябва да го направите при същия дилър, от който сте ги закупили. Често тези кюлчета имат лого, например с името на дилъра, който ги продава. Това ограничава ликвидността на кюлчетата допълнително.

Ако този дилър на злато, който ви ги е продал спре работата си или фалира, отивайки при друг дилър, цената, която ще получите за подобен продукт няма да е добра, тъй като златото ще се третира като вторично такова, именно поради липсата на ликвидност на това кюлче.

Инвестиция в злато чрез ETF (ETC)

Инвестиционно злато може да си закупите и от фондовата борса. По този начин може да държите златото наред с другите си финансови инструменти като акции и ETF-и например.

Златото е налично на борсата под формата на ETC – Exchange Traded Commodity. Този финансов инструмент е много сходен на ETF-ите, с разликата, че тук се следи само 1 актив, в случая злато. При ETF-ите имаме минимум от активи, които трябва да се съдържат в подобен фонд, за да бъде признат и листнат ETF-ът като валиден борсово търгуван фонд, наличен за търговия на фондовите борси. При ETC нещата стоят по друг начин.

ETC се търгуват на борсата също както и ETF-ите и акциите. Закупуваме ETC на дялове (shares), а някои брокери позволяват и fractional shares на този вид инструменти. ETC проследява (track-ва) конкретно и само цената на дадена суровина, но една единствена суровина, а не няколко, както е при ETF-ите. И проследяването от този тип предоставя експозиция конкретно към цената на съответната суровина, без да е необходимо инвеститорите да закупуват futures-ни догови за нея или пък да я притежават физически.

За сравнение, ETF-ите, които следят представянето на суровини, всъщност инвестират във futures-ни договори за тези суровини. Но такава инвестиция е диверсифицирана поне от няколко суровини. Това е и едно от изискванията към ETF-ите, особено тези, които следят индекси.

За да следят индекси, ETF-ите трябва да са диверсифицирани и да не държат физически активи в портфолиото си. И затова, не е възможно, поне в Европейския съюз, да бъде създаден ETF, който копира представянето на златото или пък на петрола например. Нямаме златни ETF-и, нито пък петролни такива.

ETC са дългови ценни книжа (debt securities или debt notes), които са издадени от емитент като Xetra Gold или пък iShares Physical Gold. И понеже това са дългови финансови инструменти, има по-голям риск при тях спрямо ETF-ите. Капиталът, инвестиран в ETC, не е отделен актив, който е защитен в случай на фалит на емитента. И затова, повечето ETCs използват някакъв вид обезпечение, за да минимизират риска. При инвестициите в златни ETC-та, това обезпечение идва под формата на реално физическо злато.

Всеки път, когато инвестирате пари в такова ETC, емитентът купува злато за съответната сума, която сте инвестирали и ви го “пази” в трезори, като на вас ви издава debt note (дългова разписка), че вие притежавате това злато. Както ще видим по-надолу в статията, има вариант да поискате това злато да ви бъде доставено физически.

ETC-тата имат цена, която мърда нагоре или надолу спрямо цената на суровината, която следват. В случая със златото, цената, чието движение оказва пряко влияние върху ETC-то, което следи златото, е spot цената на златото за една тройунция. В момента тази цена е около $1860.

Ето сега и 2 инструмента, на които си заслужава да обърнем внимание

Xetra Gold ETC- 4GLD

Това е един от най-ликвидните финансови инструменти пряко свързани със spot цената на златото. Тикър символът му е 4GLD и е наличен за търговия на немската борса. Xetra Gold е ETC от Deutsche Börse Commodities GmbH – компания подкрепена от Deutsche Börse, големи банки и златопреработватели.

Предимствата на този тип злато преди физическото са ясни – можете да купувате и продавате без ограничение, бързо и лесно на самата борса и с минимални такси. Спредовете (разликата между курс купува и курс продава) са много малки и са с регулирани утвърдени максимуми. За Xetra Gold например спреда е максимум 0.1%. Това далеч не е така при физическото злато. Там спредовете може да са наистина много големи.

Освен това, както вече споменахме, при физическото злато го има проблема със съхранението му. Но при ETC-тата този проблем липсва. В случая с Xetra Gold, златото се държи в попечителската компания Clearstream Banking AG. Вие купувате или продавате само правата на собственост върху съответното количество злато и не е нужно да се притеснявате за безопасно съхранение или удостоверяване на автентичност. Тези, които предпочитат да държат златото в ръцете си, също могат да го получат физически при определени условия.

Отсега ви казвам, че тези условия са най-вече за хора от Германия, Австрия и Люксембург. Едва ли ще е възможно да изискате физическо злато да ви бъде изпратено до България. Може и да се случи, но таксите по доставка ще са убийствено високи.

Цената на 4GLD , която виждате, е всъщност цената за 1 грам злато. Тоест, купувайки 1 дял от това ETC, от Xetra Gold купуват за вас 1 грам истинско физическо злато и ви го “пазят” в трезорите на Clearstream Banking AG.

Това, честно казано, е доста удобно. Ако например закупите 10 дяла от 4GLD, то ще знаете, че притежавате 10 грама физическо злато. Както вече стана въпрос, има вариант да поискате закупеното от вас злато да ви бъде изпратено във физически вид, но това би коствало страшно много и се обезсмисля донякъде. Представям си колко скъпо би било и колко тегаво като процедура, за да дойде това злато до България. Не съм се интересувал и как всъщност се задейства този процес – дали трябва златото да се изиска от брокера, чрез който сме закупили 4GLD или пък директно да се свържем с Xetra Gold…

Съветвам ви, когато инвестирате в подобни активи като ETC и ETF, винаги да хвърляте по едно око на съпътстващите ги документи, които всъщност се стремят да ви информират максимално за съответните финансови инструменти, които сте напът да закупите.

В случая, ето линк към KID документа (Key Information Document), който по изискване всички ETF-и и ETC-та в Европа имат:

https://www.xetra-gold.com/fileadmin/backup/en/DE000A0S9GB0.pdf

Други важни и полезни документи, които може да прочетете за Xetra Gold, са Проспектът и FactSheet-ът на дружеството. Може да ги намерите тук: https://www.xetra-gold.com/en/downloads/

Ето и една много важна извадка от KID документа, с която трябва да сте запознати:

Тук се пита какво се случва, ако по някаква причина не може да ви се изплатят активите, които притежавате. Обърнете внимание на последните 2 изречения:

A total loss of your capital invested is possible. The product is a debt security
and as such not covered by any deposit protection scheme.

Казват ни, че е възможна пълна загуба на средствата ни, и че продуктът 4GLD е дългов инструмент и като такъв, той не се покрива от никакви защитни механизми.

Ако трябва да бъдем честни, Xetra Gold е прекалено голямо ETC и едва ли нещо някога ще се случи, но е добре да знаете все пак за какво става въпрос и да не очаквате някакъв вид протекция на средствата си.

При всички положения, 4GLD е много удачен избор, ако искате да имате експозиция към златото, но не искате да го притежавате физически, а просто да се възползвате от покачването на цената му за вбъдеще.

iShares Physical Gold ETC – PPFB

Това ETC също се търгува на европейските борси и също е обезпечено с реално физическо злато. Тикър символът му е PPFB на немската борса Xetra и EGLN или SGLN на борсата в Лондон, в зависимост от това дали искаме да закупим в USD или GBP.

Както можем да видим, цената на това ETC не представлява цена за 1 грам злато, както е при Xetra Gold (4GLD). Вместо това, тук имаме 0.02 от spot цената на 1 тройунция злато.

Ето и каква е самата калкулация: Взимаме дневната цена на златото, например от yahoo finance:

Цената е в долари. Смятаме $1858.90 х 0.02 = $37.18. Превалутираме доларите в евро и получаваме $37.18 x 0.88 = €32.7. Това трябва да е приблизително цената на този актив, когато искаме да го закупим. По този начин се изчислява.

При този инструмент, макар и отново да е back-нат от истинско злато, нямате право да изисквате ценният метал да ви бъде доставен. Такова право имат само Authorised Participants според проспекта на iShares. Ето го и него:

https://www.ishares.com/ch/institutional/en/literature/prospectus/ishares-physical-metals-etc-summary-of-supplementary-prospectus-en-gb.pdf

Препоръчвам ви да го прочетете и да се запознаете добре с условията и начина, по който оперира iShares Physical Gold ETC. При този продукт имаме expense ratio, както имаме и при ETF-ите. Това е един вид годишна такса, която се заплаща от инвеститорите, за да оперира този финансов инструмент.

Тази такса не ви се удържа, т.е. не се изисква вие да плащате допълнително с пари от акаунта си, а вместо това, тези 0.19% ви се приспадат в цената, т.е. от възвръщаемостта на ETC-то.

Физическото злато се държи от JPMorgan Chase Bank N.A., London Branch, като за момента има малко над 215 тона злато. Това ETC е стартирано през 2011-та година. Добре е да се отбележи също, че златните кюлчета, които се държат от JP Morgan са от различни лицензирани рафинерии, със сертификат и сериен номер за всяко едно поотделно. Списък може да видите тук:

https://emea-markets.jpmorgan.com/metalicsWebAppJanus/publicUnauthenticated/SGLNBARLIST.pdf

iShares Physical Gold ETC е инструмент регистриран в Ирландия, както повечето ETF-и на iShares за Европа.

Данъци при продажба на злато

Инвестиционното злато се третира като финансов актив според НАП и съответно, при продажба, печалбата трябва да се обложи с 10% данък. Тук е важно да се знае, че е добре да имате документ, като касов бон или фактура, който да показва точно на каква цена сте закупили златото.

В противен случай, ако ви се поиска подобен документ, който показва покупната цена и вие нямате такъв, много е вероятно да трябва да заплатите данък върху продажната цена, т.е. върху цялата сума, която получавате при продажба, а не само върху печалбата си.

Разликата между покупната цена и продажната цена е вашата печалба и трябва да заплатите данък 10% върху сумата. Ако например пред 20 години сте закупили 1 тройунция за $600 и я продадете сега за $2000, то имате $1400 печалба. Следва да заплатите $140 данък (10% върху $1400).

Ако пък търгувате със злато и постоянно купувате и продавате, то тази ваша дейност може да се приеме като дейност по занятие и ако сте физическо лице, то следва тези сделки да се впишат като сделки по занятие в Приложение 2 от годишната данъчна декларация. Данъкът в този случай ще е 15%. Но тук може би не е точно така, защото, за да се извършва подобно занятие, то трябва да е регистрирано в КФН – Комисията за финансов надзор.

И произхождайки от това изискване, независимо колко често купуваме или продаваме, следва да декларираме продажбата на инвестиционно злато в Приложение 5 и печалбата да е обложена с 10% данък.

Има обаче и друг момент и друго “прочитане” на закона. При него, продажбата на злато може да се декларира като продажба на лично имущество в Приложение 13, където вписваме необлагаемите си доходи.

При ETC-тата също дължим данък капиталова печалба, когато ги продадем и имаме печалба. ETC-тата са дългови инструменти и като такива се облагат с 10% данък (Приложение 5) или 15% данък (Приложение 2) в зависимост от това дали сме търговци или просто 2-3 пъти в годината сме купили и продали.

Това е информацията за златото, която исках да споделя с вас. Много се радвам, че най-накрая намерих време и навлязох в детайли в този тип инвестиция. Показах ви най-достъпните и популярни начини да инвестираме в злато. Естествено, ако изберете ETC-тата, то има и други варианти на други компании:

Както виждате, наблегнах на 2 от най-големите ETC-та, които смятам, че са и най-удачен вариант. Аз лично, ако инвестирам в подобни продукти, бих предпочел Xetra Gold заради еднограмовия еквивалент на златото. Цената, която заплащаме за 1 брой 4GLD е всъщност цената на 1 грам злато. Намирам това за много удобно.


Благодаря ви, че прочетохте тази статия. Надявам се да е била полезна за вас. Аз лично много се гордея със себе си, че я написах ???? и със сигурност ще е от полза на всеки начинаещ инвеститор.

Споделете този материал, за да помогнете на повече хора да се запознаят с ползите и начините за инвестиране в злато.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

14 Responses

  1. Здравей.
    Чел съм преди време в една статия, че с един грам злато. В древна гърция можеш да си купиш един хляб, кана вино и един брой роба с която да се облечеш.
    Непомня съвсем в детайли статията, но на финала идеята беше че в наши дни можеш да си купиш горе долу същите неща със същия този грам злато.
    Аз по разбирам идеята че златото е актив, който би си запазил стойността във времето, за разлика от ЛЕВОВЕТЕ които имаш.
    Не много отдавна, във времето на моите родители, единственото което са можели ЛЕГАЛНО да притежават е било златото. Така че за мен то е психология. Долари и имоти е било нелегално и трудно да притежаваш.
    И нещо не по темата. Злато може да бъде ПРОИЗВЕДЕНО в ядрен реакто, при това без да бъде радиоактивно. Но това изесква по – голяма клавиатура и свободно време.

    1. Благодаря за хубавия и стойностен коментар! Между другото, в САЩ, а и в много други страни по света, е било НЕзаконно да купуваш и притежаваш злато в продължение на няколко години след падането на златния стандарт :).

  2. Продажавам да гледам стойностните видеа и статии които си направил 🙂 С тях обаче изникват малко въпрос.

    1. Във видеото си казваш че ETC-то 4GLD е дългов инструмент и не се покрива от никакви защитни механизми. Как стои въпросът с iShares Physical Gold ETC?

    2. Висчки ETF и акции ли се покриват от защитните механизми и къде можем да видим тази информация?

    2.1 Има ли занчение дали акциите са закупени от американска или европейска фондова борса при фалит, конкретно за IB? Ако имаш информация и за други брокери ще се радвам да я споделиш?

    3. Знаеш ли какви са рисковете и каква е доходноста с Stock Yield Enhancement Program?

    1. Здравей!

      1. Продуктът на iShares е същият, т.е. същия вид инструмент, съответно същите правила важат и за него.

      2. Информацията е налична в документацията за съответните инструменти. За ETF-и, това е проспекта (prospectus) на фонда, както и KID документа.

      2.1 Погледни видеото ми за фалит на брокер. Там обяснявам всичко.

      3. Трябва да прочетеш документацията им и условията, с които трябва да се съгласиш за тази програма и ще ти се изясни всичко. Доходността е минимална.

  3. Здравейте,
    Предполагам, че в настройките в Interactive Brokers трябва да е активирано следното разрешение: Complex or Leveraged Exchange Traded Products, за да можед да закупим ETC 4GLD?
    Може ли да споделите мнение за закупуване на физическо злато в България, от къде е за предпочитане Tavex или iGolg.bg?

    Предварително благодаря.

    1. Здравейте,

      Не, за 4GLD не е необходим допълнителен trading permission.

      Аз лично предпочитам TAVEX. iGold ще ви таксуват за доставка и няма да ви дадат касова бон за покупката.

      1. Много благодаря.
        Извинявам се за правописната грешка, късно видях и не успях да редактирам коментара.

  4. От гледна точка на дългосрочна изгода, злато от ETC ми изглежда като много по-добрата алтернатива от физическо. На Айголд спредът между купува и продава на 1гр. кюлче Валкамби е към 8 процента, а в Тавекс е направо грабеж – 30 процента! На Ксетра спредът е минимален. В дългосрочен план, примерно в продължение на 15 години, ако се купуват всеки месец по два грама злато, ще се дадат няколко хиляди евро повече, заради по-неизгодната цена. И то само, за да се бие човек в гърдите, че има физическо злато. За какво ми е? За да мисля за съхранението му (евентуало да плащам за сейф) и дали някой няма да ми го открадне. А отгоре на всичко ще донесе и по-малка възвръщаемост. Въпрос на личен избор и преценка, разбира се. Но цифрите, поне за мен, не говорят в полза на физическото

    1. Напълно съм съгласен с това твърдение и благодаря за подробното обяснение, ще е полезно да го имаме и в коментарите :).

      Вярно е, че спредът на Xetra Gold е адски малък и също те имат максимален лимит, т.е. не могат да си слагат какъвто спред им хрумне, както споменаваш при някои други търговци :).

      Аз лично, както съм споменавал винаги, когато мога да притежавам нещо физически, по този начин предпочитам да го притежавам. Но далеч не твърдя, че това е по-изгодно :). Въпреки това го предпочитам. Въпрос на личен избор. Другият неоспорим факт е, че златото изобщо не може да насмогне на инфлацията в момента, а не се знае и колко занапред ще е така. Виж дигиталното злато е друго нещо :).

      1. Да, исторически дава под 3 процента годишна доходност, но в периоди на кризи (когато повечето други активи падат) скача нагоре и тогава може да се продаде на печалба, особено, ако имаме нужда от пари в кризата. За дигиталното съм съгласен. Така че малко биткойнче и малко инвестиционно не е зле. Па макар и физическо, поне става за гризкане и смучкане, както обича да казва Димитър Неков – Императора 😀

        1. Лошото е, че като скочи, след това пада и после 10-15 години може да стои така. Такъв е случая от 2011-та до 2020-та :). Но както казвам, това е инвестиция за цял живот. Аз години не гледам като инвестирам в злато. То не е компания, за да я следя какво прави и дали няма да фалира :). Ето затова е много удачна инвестиция завинаги.

  5. При закупуване ежемесечно ETC 4GLD
    Отбелязва ли се самото притежание към края на годината в ГДД /за пред НАП/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.