Intrinsic Value – Forward P/E Модел за Справедлива Цена на Акция

Здравейте приятели! Ето я и 3-тата статия от поредицата за справедлива цена на акция (intrinsic value). Моделът, който ще разгледаме е доста лесен и бърз и ни дава представа за fair value на дадена компания по още един параметър, а именно Forward P/E ratio-то.

Ако P/E ratio е ново понятие за вас, то обезателно ви препоръчвам да прочетете статията ми Какво е P/E Ratio и PEG ratio. От нея ще научите в детайли какво представлява Price-to-Earnings съотношението.

Естествено, както и при предните 2 статии, отново съм ви приготвил калкулатор, който може да download-нете и използвате:

Калкулатор FWD P/E модел:

Погрижил съм се да автоматизирам максимално процеса, но все пак не да не правите съвсем нищо :). Просто въвеждайте стойностите единствено и само в жълтите полета. Всичко друго е формули, които смятат без ваша намеса :).

За направата на този калкулатор използвах хубавите и подробни обяснения на един колега youtube-ър. Ето и линк към канала му: https://www.youtube.com/channel/UCOi_Zu4asFEMKISIbL9yuUA

И така, да започваме…пускам скрийншот от калкулатора и започваме да действаме. Отново смятаме fair value на FACEBOOK (FB). Между другото, очаквайте скоро и видеата за всички модели, където нагледно ще обясня и как се изработват самите таблици (калкулатори) за справедлива цена на акция. А докато тези видеа станат факт, може да погледнете и другите 2 модела, за които написах подробни статии:

Моят любим като цяло е Discounted Cash Flow модела. Него можем да приемем като най-достоверен, въпреки, че ще видим, че и този, който използва Forward P/E също ни дава едни доста добри, близки до реалните бъдещи резултати. Но все пак, този метод, също както и останалите, се базират на предположения за бъдещи резултати и сметките тук не бива да се приемат като финансов съвет.

Forward P/E

Както вече стана ясно, за изчислението на intrinsic value на Facebook по този модел, ще изпозлваме FWD P/E ratio-то. Това, накратко казано, представлява предполагаемото P/E ratio на акциите за бъдещ период или пък за изминал такъв, както е в нашия случай. Това, което ще направим, е да вземем средната стойност на този параметър за последните 5 години, включително текущата, и ще го умножим с печалбата за дял за следващите 12 месеца (Next Twelve Months EPS – NTM).

Формулата за намирането на FWD P/E е елементарна:

FWD P/E = Current Share Price / Predicted Future EPS

И така, започваме да разнищваме таблицата, която играе ролята и на калкулатор.

Price Per Share

След като сме задали период от 5 години – текущата година и 4 години назад, следва да намерим и въведем каква е била цената на всяка една акция в деня, в който правим изчисленията. В моя случай, аз съм смятал на 5-ти Октомври. Цената тогава е била $326.23.

Един от най-лесните начини да намерим исторически данни за цените по дни, е да използваме yahoo finance или investing.com. В случая, аз използвам добрия стар Yahoo Finance. Влизаме на акцията, в случая FB, кликаме на таба Historical Data, след това на Time Period избираме Max. За Frequency избираме Daily, тъй като искаме да видим каква е била цената на точно този ден назад през годините. Интересува ни колонката Close*, т.е. на каква цена е затворила борсата.

Както се вижда от попълнения от мен калкулатор, за 05.10.2021 цената, когато съм започнал сметките, е била $326.23. Попълвам тази цена в първата клетка D12 под 2021-ва година и започвам да скролвам, търся и попълвам цените на акциите за 05.10.2020, 2019, 2018 и 2017.

NTM EPS

Този параметър е вторият, който трябва да попълним след Price Per Share на компанията. NTM EPS означава Next Twelve Months EPS или на Български език това е печалбата на дял за следващите 12 месеца. Понеже няма как тази стойност да бъде точна за текущата година, то взимаме евентуален предполагаем EPS, а за всички минали години взимаме готовите стойности, тъй като те са вече факт.

За целта, за EPS за текущата година, отиваме отново на yahoo finance и този път избираме таба Analysis, където виждаме Earnings Estimates за Current Year. Използваме осреднена прогноза (Average Estimate). В случая с FB, за 2021-ва имаме $14.14 NTM EPS. Тази стойност въвеждаме в клетка D13.

За по-бързо и лесно се прехвърляме на macrotrends.net, откъдето ще вземем стойностите на EPS за изминалите периоди. Отиваме на менюто Stock Research и въвеждаме името на компанията, чиято справедлива цена търсим. След това, просто намираме историческия EPS и го въвеждаме в нашия калкулатор за съответните години.

В моя случай, понеже съм стигнал до macrotrends чрез Google search, съм попаднал на Basic EPS данните. Но вие може да използвате и Diluted EPS статистиките. За разликата между двата типа EPS може да научите в статията и видеото за Income Statement:

FWD P/E

Когато вече имаме цените (prices per share) и EPS-ите за всички периоди, остава просто да приложим формулата FWD P/E = Current Share Price / Predicted Future EPS и да намерим това ratio, което пък след това ще осредним.

FWD P/E за 2021-ва = 326.23 / 14.14 = 23.07

FWD P/E за 2020-та = 264.65 / 10.22 = 25.90

… и така до края.

Както виждате, формула смята автоматично това за вас. Тя е следната:

=D12/D13

За останалите години, просто хващате и дърпате клетката надясно, но дори не е необходимо да го правите, тъй като калкулатора идва готов с формулите. Просто въвеждате данните в жълтите полета, както вече няколко пъти споменах.

Average Forward P/E

Слизаме надолу и попадаме на AVG FWD P/E, което всъщност представлява осреднената стойност на FWD P/E за 5-те години, за които сме въвели данни. Формулата на Excel е следната:

=AVERAGE(D14:H14)

Това поле отново се попълва автоматично и не се изисква действие от ваша страна. Слизайки един ред надолу виждаме NTM EPS отново, което всъщност представлява стойността, която вече веднъж въведохме и това е $14.14 Earnings Estimate за 2021-ва.

Intrinsic Value – Справедлива цена на акция

И ето че получаваме Fair Value-то на Facebook според този модел. Когато умножим осредненото FWD P/E с NTM EPS, получаваме именно intrinsic value на компанията.

Intrinsic Value = AVG FWD P/E x NTM EPS = $363.60

Отдолу в полето за Current Price въвеждаме текущата пазарна цена и ни става ясно, че Facebook е леко подценена по този метод на определяне на fair value – справедливата цена.

MOS – Margin of Safety

Както и при другите 2 модела, които разгледахме предните седмици, тук също съм включил удачното и удобно допълнение наречено margin of safety или на Български език – процент на безопасност или безопасен толеранс. Както и да го наречем, MOS умишлено занижава полученото fair value с определени от нас проценти. Аз обичам да слагам 10% за компании от ранга на Facebook.

BUY Price: Това е цената, НА която или ПОД която можем да инвестираме в компанията, т.е. това е Intrinsic Value цената, намалена с MOS процента, който сме си задали.

Както отново можем да видим, дори с 10% MOS, FB си остава компания, която е удачна за инвестиция според този модел на изчисление на intrinsic value.

За още по-голямо улеснение и цвят, съм направил и още 2 индикации, които подсказват дали акцията е BUY, т.е. дали да купим, или пък е WAIT, т.е. по-добре е да изчакаме. Също, на реда UP + / DOWN –, можем да видим в проценти колко нагоре или надолу е текущата пазарна цена спрямо Intrinsic Value на акцията.

Искам отново да отбележа, че въведените данни в калкулатора, както и всичко споменато в тази и другите статии, не бива да се приемат като финансов съвет. Винаги правете свои собствени проучвания, според вашите собствени очаквания. Никой единствен параметър, модел или ratio не е достатъчен за пълна и обективна оценка на която и да е компания. Затова е важно да познаваме бизнесите, в които инвестираме. Само така, цената няма да е от такова значение за нас.

Благодаря ви, че прочетохте целия материал отново и се надявам този 3-ти метод също да ви е полезен при оценка на акции, в които смятате да инвестирате. Ако мога да си позволя да дам съвет, той ще е да използвате и 3-те модела и да сравнявате резултатите, като отпуснете тежестта да е повече върху Discounted Cash Flow метода за определяне на справедлива цена на акцията.

Ако намирате статията за полезна, ще съм благодарен, ако я споделите с други хора начинаещи и не толкова начинаещи инвеститори, на които подобно съдържание им харесва и помага.

Може да ме последвате в социалните мрежи – FB и INSTAGRAM

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi. Повече детайли и условия ТУК

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционен съвет и изграждане на персонално портфолио от различни активи, което е изцяло съобразено с вашите лични намерения, възможности и очаквания, то може да погледнете услугите, които предлагам:

Консултации и Изграждане на Портфолиа за дългосрочно инвестиране

Ако искате да ви покажа как Аз инвестирам на фондовата борса, какви са всички стъпки, които следвам при избор на акции и ETF-и, както и редица други практики, методи и способи за успешно управление на дългосрочно портфолио, то хвърлете едно око на индивидуалните обучения в реално време, които предлагам:

ОБУЧЕНИЯ

Ако желаете да ме подкрепите като Content Creator, може да го направите в Patreon: https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Не пропускайте да се абонирате за YOUTUBE канала ми – Angelov Dimitar

Може да се абонирате и за седмичния бюлетин на сайта. Всяка седмица аз лично пиша и разпращам по имейл интересните събития от изминалата седмица, както и очакваните бъдещи такива. Също споделям и доста други интересни и полезни неща, така че, АБОНИРАЙТЕ СЕ! 🙂

Имате и възможност да получавате известия на вашите устройства всеки път, когато пусна ново съдържание. За целта, трябва да се запишете за известия. Става бързо и лесно от камбанката в долния десен ъгъл на екрана ви.

Още веднъж ви благодаря, че ме подтиквате да създавам такова съдържание, надявам се то да е полезно и да ви носи успехи в инвестициите!

До следващия път!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.