Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Intrinsic Value – Forward P/E Модел за Справедлива Цена на Акция

Здравейте приятели! Ето я и 3-тата статия от поредицата за справедлива цена на акция (intrinsic value). Моделът, който ще разгледаме е доста лесен и бърз и ни дава представа за fair value на дадена компания по още един параметър, а именно Forward P/E ratio-то.

Ако P/E ratio е ново понятие за вас, то обезателно ви препоръчвам да прочетете статията ми Какво е P/E Ratio и PEG ratio. От нея ще научите в детайли какво представлява Price-to-Earnings съотношението.

Естествено, както и при предните 2 статии, отново съм ви приготвил калкулатор, който може да download-нете и използвате:

Калкулатор FWD P/E модел:

Погрижил съм се да автоматизирам максимално процеса, но все пак не да не правите съвсем нищо :). Просто въвеждайте стойностите единствено и само в жълтите полета. Всичко друго е формули, които смятат без ваша намеса :).

За направата на този калкулатор използвах хубавите и подробни обяснения на един колега youtube-ър. Ето и линк към канала му: https://www.youtube.com/channel/UCOi_Zu4asFEMKISIbL9yuUA

И така, да започваме…пускам скрийншот от калкулатора и започваме да действаме. Отново смятаме fair value на FACEBOOK (FB). Между другото, очаквайте скоро и видеата за всички модели, където нагледно ще обясня и как се изработват самите таблици (калкулатори) за справедлива цена на акция. А докато тези видеа станат факт, може да погледнете и другите 2 модела, за които написах подробни статии:

Моят любим като цяло е Discounted Cash Flow модела. Него можем да приемем като най-достоверен, въпреки, че ще видим, че и този, който използва Forward P/E също ни дава едни доста добри, близки до реалните бъдещи резултати. Но все пак, този метод, също както и останалите, се базират на предположения за бъдещи резултати и сметките тук не бива да се приемат като финансов съвет.

Forward P/E

Както вече стана ясно, за изчислението на intrinsic value на Facebook по този модел, ще изпозлваме FWD P/E ratio-то. Това, накратко казано, представлява предполагаемото P/E ratio на акциите за бъдещ период или пък за изминал такъв, както е в нашия случай. Това, което ще направим, е да вземем средната стойност на този параметър за последните 5 години, включително текущата, и ще го умножим с печалбата за дял за следващите 12 месеца (Next Twelve Months EPS – NTM).

Формулата за намирането на FWD P/E е елементарна:

FWD P/E = Current Share Price / Predicted Future EPS

И така, започваме да разнищваме таблицата, която играе ролята и на калкулатор.

Price Per Share

След като сме задали период от 5 години – текущата година и 4 години назад, следва да намерим и въведем каква е била цената на всяка една акция в деня, в който правим изчисленията. В моя случай, аз съм смятал на 5-ти Октомври. Цената тогава е била $326.23.

Един от най-лесните начини да намерим исторически данни за цените по дни, е да използваме yahoo finance или investing.com. В случая, аз използвам добрия стар Yahoo Finance. Влизаме на акцията, в случая FB, кликаме на таба Historical Data, след това на Time Period избираме Max. За Frequency избираме Daily, тъй като искаме да видим каква е била цената на точно този ден назад през годините. Интересува ни колонката Close*, т.е. на каква цена е затворила борсата.

Както се вижда от попълнения от мен калкулатор, за 05.10.2021 цената, когато съм започнал сметките, е била $326.23. Попълвам тази цена в първата клетка D12 под 2021-ва година и започвам да скролвам, търся и попълвам цените на акциите за 05.10.2020, 2019, 2018 и 2017.

NTM EPS

Този параметър е вторият, който трябва да попълним след Price Per Share на компанията. NTM EPS означава Next Twelve Months EPS или на Български език това е печалбата на дял за следващите 12 месеца. Понеже няма как тази стойност да бъде точна за текущата година, то взимаме евентуален предполагаем EPS, а за всички минали години взимаме готовите стойности, тъй като те са вече факт.

За целта, за EPS за текущата година, отиваме отново на yahoo finance и този път избираме таба Analysis, където виждаме Earnings Estimates за Current Year. Използваме осреднена прогноза (Average Estimate). В случая с FB, за 2021-ва имаме $14.14 NTM EPS. Тази стойност въвеждаме в клетка D13.

За по-бързо и лесно се прехвърляме на macrotrends.net, откъдето ще вземем стойностите на EPS за изминалите периоди. Отиваме на менюто Stock Research и въвеждаме името на компанията, чиято справедлива цена търсим. След това, просто намираме историческия EPS и го въвеждаме в нашия калкулатор за съответните години.

В моя случай, понеже съм стигнал до macrotrends чрез Google search, съм попаднал на Basic EPS данните. Но вие може да използвате и Diluted EPS статистиките. За разликата между двата типа EPS може да научите в статията и видеото за Income Statement:

FWD P/E

Когато вече имаме цените (prices per share) и EPS-ите за всички периоди, остава просто да приложим формулата FWD P/E = Current Share Price / Predicted Future EPS и да намерим това ratio, което пък след това ще осредним.

FWD P/E за 2021-ва = 326.23 / 14.14 = 23.07

FWD P/E за 2020-та = 264.65 / 10.22 = 25.90

… и така до края.

Както виждате, формула смята автоматично това за вас. Тя е следната:

=D12/D13

За останалите години, просто хващате и дърпате клетката надясно, но дори не е необходимо да го правите, тъй като калкулатора идва готов с формулите. Просто въвеждате данните в жълтите полета, както вече няколко пъти споменах.

Average Forward P/E

Слизаме надолу и попадаме на AVG FWD P/E, което всъщност представлява осреднената стойност на FWD P/E за 5-те години, за които сме въвели данни. Формулата на Excel е следната:

=AVERAGE(D14:H14)

Това поле отново се попълва автоматично и не се изисква действие от ваша страна. Слизайки един ред надолу виждаме NTM EPS отново, което всъщност представлява стойността, която вече веднъж въведохме и това е $14.14 Earnings Estimate за 2021-ва.

Intrinsic Value – Справедлива цена на акция

И ето че получаваме Fair Value-то на Facebook според този модел. Когато умножим осредненото FWD P/E с NTM EPS, получаваме именно intrinsic value на компанията.

Intrinsic Value = AVG FWD P/E x NTM EPS = $363.60

Отдолу в полето за Current Price въвеждаме текущата пазарна цена и ни става ясно, че Facebook е леко подценена по този метод на определяне на fair value – справедливата цена.

MOS – Margin of Safety

Както и при другите 2 модела, които разгледахме предните седмици, тук също съм включил удачното и удобно допълнение наречено margin of safety или на Български език – процент на безопасност или безопасен толеранс. Както и да го наречем, MOS умишлено занижава полученото fair value с определени от нас проценти. Аз обичам да слагам 10% за компании от ранга на Facebook.

BUY Price: Това е цената, НА която или ПОД която можем да инвестираме в компанията, т.е. това е Intrinsic Value цената, намалена с MOS процента, който сме си задали.

Както отново можем да видим, дори с 10% MOS, FB си остава компания, която е удачна за инвестиция според този модел на изчисление на intrinsic value.

За още по-голямо улеснение и цвят, съм направил и още 2 индикации, които подсказват дали акцията е BUY, т.е. дали да купим, или пък е WAIT, т.е. по-добре е да изчакаме. Също, на реда UP + / DOWN –, можем да видим в проценти колко нагоре или надолу е текущата пазарна цена спрямо Intrinsic Value на акцията.

Искам отново да отбележа, че въведените данни в калкулатора, както и всичко споменато в тази и другите статии, не бива да се приемат като финансов съвет. Винаги правете свои собствени проучвания, според вашите собствени очаквания. Никой единствен параметър, модел или ratio не е достатъчен за пълна и обективна оценка на която и да е компания. Затова е важно да познаваме бизнесите, в които инвестираме. Само така, цената няма да е от такова значение за нас.

Благодаря ви, че прочетохте целия материал отново и се надявам този 3-ти метод също да ви е полезен при оценка на акции, в които смятате да инвестирате. Ако мога да си позволя да дам съвет, той ще е да използвате и 3-те модела и да сравнявате резултатите, като отпуснете тежестта да е повече върху Discounted Cash Flow метода за определяне на справедлива цена на акцията.

Ако намирате статията за полезна, ще съм благодарен, ако я споделите с други хора начинаещи и не толкова начинаещи инвеститори, на които подобно съдържание им харесва и помага.

Може да ме последвате в социалните мрежи – FB и INSTAGRAM

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.