Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

F.O.M.O. vs Value Investing | Изкушенията на борсата | Риск | Печалба

В тази статия искам да обърна внимание на нещо изключително важно и това е разликата межу двата основни типа инвестиране, които всеки един начинаещ инвеститор може да приложи, но за съжаление, поне отначало, а понякога и след това, повечето инвеститори хвърлят парите си по F.O.M.O. активи, а само един много малък процент практикуват инвестирането в стойност (value investing).

Защо се получава така? Защото те не разбират разликата между FOMO (Fear of missing out) или това е страхът да не изтървем печалбата и Value Investing-a, който се основава на инвестирането в активи със здрави фундаменти, но подценени в момента от пазара, именно заради ФОМО инвеститорите 🙂

В дългосрочен план, можем да приемем, че F.O.M.O. инвестициите са лошият тип инвестиции, а Value инвестициите са добрият тип инвестиции. Нека видим сега защо едната инвестиция е лоша, а другата е добра и как да действаме, за да сме на печелившата страна.

F.O.M.O. investing

Тези от вас, които следят съдържанието ми от повечко време знаят много добре какво означават тези 4 букви, имам статия и видео по темата, ето линкове към тях:

Накратко, при ФОМО инвестирането ние инвестираме, за да не изтървем влака, инвестираме, защото другите го правят и помпят цената на даден актив и ние искаме да се качим на този влак, да спечелим и ние, няма само съседът, колегата или пък коментиралите във фейсбук да печелят, искаме и ние част от пая 🙂

При този тип инвестиране се пренебрегват всякакви фундаменти и се набляга изцяло и само на това, че нещо върви нагоре и ще се печели от него. ФОМО инвестирането изключва риска изцяло, премахва го от играта, като поставя печалбата на първо място, която не е гарантирана, но алчността е преобладаващата емоция и тя шепне… купи, купи, купи, ще спечелиш, другите вече спечелиха, ти толкова ли си глупав, че няма да спечелиш и ти… 🙂

Ето няколко примера за подобни ФОМО инвестиции, които ни изкушават да забогатеем “бързо” 🙂

Естествено, на първо място, като най-пресни примери от последните 2-3 години са криптовалутите или крипто балоните, както е по-удачно да се нарекат. Това са активи, ако можем да ги наречем активи, без фундамент, без нещо, за което да се хванем и да кажем, че цената ще върви нагоре. Криптовалутите нямат справедлива цена, те нямат стойност, това са непродуктивни инструменти, в които може да сложиш парите си с надеждата да продадеш на по-висока цена на следващия след теб или това е теорията за по-големия глупак (the greater fool strategy).

Това е криптото shiba inu, с над 90% спад от 2021-ва насам.

Ето я и фондовата борса, акциите на COINBASE, 76% надолу откакто са публично търгувана компания:

А помните ли GAMESTOP? Балонът, който тръгна от един пост в една социална мрежа 🙂 77% надолу…

Ето и едно типично ФОМО при IPO – акциите на Robinhood. При Initial Public Offering-a, цената се помпи яко, защото всеки натиска и купува с цел да продаде на следващия на по-висока цена 🙂 Звучи малко глупаво принципно, но това е, което се получава винаги и след като приключи еуфорията, цената си идва там, където трябва да бъде, за да отговаря на реалната стойност на компанията…

Тоест, няма value, няма стойност в това инвестиране по върховете, цените не могат да вървят вечно нагоре щом нямат някакъв фундамент. То е все едно да скочиш с помощта на трамплин и да си мислиш, че няма да паднеш. Трамплинът отначало ще ти даде тласък, както ФОМО инвеститорите бутат цените на новоизлюпили се компании нагоре, но след този тласък, стигаш едно ниво във въздуха, при което започва падане, приземяване…

Value Investing

Това е онзи скучният “дядовски” стил на инвестиране, който сте виждали при Warren Buffet. Купуваш страхотни компании, здрави фундаментално на, около, а най-добре под тяхната справедлива цена и просто чакаш тези компании да те възнаградят с времето и в повечето случаи, точно това се случва, но дори 1 или 2 или 3 компании да не го направят, все пак имаш портфейл от акции, т.е. диверсифициран си по начин, който е дългосрочно устойчив.

Инвестирането в стойност поставя управлението на риска на първо място и след него идва наградата (печалбата). Този тип инвестиране, още веднъж, се базира на фундаменти, т.е. при него закупуваме акции, които поради пазарния сентимент са паднали, може дори да са се сринали, но проучвайки ги, анализирайки техните финансови резултати и бъдещ потенциал, ние разбираме, че тези спадове в цената са всъщност възможности, защото това са добри стабилни компании, паднали не заради груби грешки в своя бизнес, а заради някакво общо пазарно настроение.

Ето и малко примери. Помните ли 2022-ра, ех каква добра година беше за нас value инвеститорите. Ето я NVIDIA, компанията падна дори под справедливата си цена, заради опасения, че ще има криза, всичко ще се срине, технологичните компании са много надути, имаха проблеми с доставките на чипове, имаше огромен недостиг… всички тези краткосрочни събития по никакъв начин не повлияха на добрия бизнес на NVIDIA, но пък повлияха на нейната цена. И ето това е value инвестиция – да купиш изключително добра компания на под справедливата и цена:

След това, последва изстрелването, което аз лично не очаквах да е толкова бързо и толкова голямо, но да кажем, че поредица от последващи добри събития направи това възможно NVIDIA да се покачи с над 260% за по-малко от година.

И сега, хубава добра компания… да инвестираме ли още в нея, има стойност, определено. Да, компанията е добра, няма спор в това, но цената и вече не е добра, никак даже. NVIDIA е надценена вече и то доста надценена според своите фундаменти и НЕ Е удачен в никакъв случай избор, ако тепърва ще купуваме нейни акции.

Но те казват, че AI ще се развива, компанията ще продава повече…” добре, нека да казват, нека и да е така, но фактите са си факти и фундаментите НЕ отговарят на тази висока цена, т.е. компанията трябва да струва доста по-малко.

И какво се получава… допреди няколко месеца NVIDIA беше супер възможност, супер компания, т.е. value инвестиция. Сега обаче, тя пак си е супер компания, но не е супер инвестиция, а напротив, това вече е рискова инвестиция, ако сега решим да я направим по тези нива.

Value инвеститорите, поставяйки риска пред печалбата, няма как да пазаруват по тези високи нива, защото този диапазон между справедливата цена и пазарната цена е чисто и просто един въздух, един балон, в който няма нищо, празно пространство и когато хората спрат да помпят този балон, той ще издиша, а може и да се спука, ако помпенето продължи.

Risk and Reward – Как да инвестираме?

Дългосрочното инвестиране на фондовата борса не е еднократен акт, поне по начина, по който аз го представям в моето съдържание, а и аз лично така ги приемам и правя нещата на практика. Ако един инвеститор иска да забогатее бързо от това, че е инвестирал в компания, за която всички говорят и която компания е в бързо развиващ се сектор, то този инвеститор всъщност не е никакъв инвеститор, а просто незнаещ какво прави чисто нов спекулант на борсата, който следва да бъде разочарован от своите бързи решения.

Поставяйки риска пред печалбата дългосрочно няма как да е добра стратегия. Дори трейдърите ще потвърдят това, които на дневна база отварят и затварят позиции. Те менажират рисковете си със стоп лосове и други механизми, които да им осигурят печалба с премерен риск и са готови да поемат загуба, но да НЕ рискуват прекалено много.

При ФОМО инвестициите рискът е изключен напълно от играта. И това обикновено е пагубно за всеки един портфейл от такива инвестиции. Ако искаме да инвестираме успешно на фондовата борса и да го правим дългосрочно, трябва да поставим риска пред печалбата и да управляваме риска на първо място и когато го правим правилно, то печалбите ще последват.

Нужно е да се фокусираме върху фундамента, който дългосрочно ще даде стойност на инвестираните от нас пари. Ако инвестираме на база на чужди мнения и всякакви hype-ове по какви ли не компании, дългосрочно ние ще загубим, защото просто фондовата борса работи по този начин, че парите се движат от нетърпеливите към търпеливите инвеститори, от ФОМО инвеститорите към Value инвеститорите.

Когато осъзнаем, че инвестирането не е начин за правене на пари и погледнем на него като начин на спестяване на пари, на съхраняване на богатството ни и впоследствие увеличаването му дългосрочно, тогава ще започнем и да поставяме риска пред печалбата и следствие на това нашите инвестиции ще ни носят стойност дългосрочно. Няма повече да се опитваме да “ударим кьоравото” инвестирайки на борсата сякаш хвърляме зарове в казиното.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.