Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Стабилни Акции по време на Криза?

В тази статия искам да разгледаме един много важен въпрос за мен и вас като дългосрочни инвеститори – има ли стабилни акции по време на криза и какво се случва с любимите ни компании, в които инвестираме преди, по време и след финансови и икономически кризи.

Тук няма да намерите отговор на въпроса – “В кои акции да инвестирам при криза?”, тъй като не искам написаното да е финансов съвет, а просто поглед върху историята на цените на някои от добрите компании през последните десетилетия. Целта ми е да покажа представянето по време на кризи на няколко сериозни дружества с устойчиво конкурентно предимство и всеки да проучи и прецени дали компаниите, в които той / тя инвестира са такива, които се представят добре или пък точно обратното – никак не се представят добре.

И естествено, след едно подобно проучване, базирано на исторически данни и факти, много по-лесно би било да определим кои ще са най-печелившите ни инвестиции long term за 10+ години.

Компания 1 – AAPL

Започваме с ЯБЪЛКАТА (APPLE), тъй като тя е една от най-иновативните компании в света и е предпочитана инвестиция за милиони инвеститори от цял свят, включително и огромни институционални такива. Акциите на APPLE фигурират във всяко едно дългосрочно портфолио на най-големите фондове в света като Blackrock и Vanguard, Норвежкия суверенен фонд и кой ли още не всъщност. Как мислите, дали това е случайно или компанията на Стийв Джобс е наистина супер компания. Ами най-малкото, което можем да кажем е, че Apple диктува до голяма степен правилата в сферата, в която оперира и това я прави компания със силно устойчиво конкурентно предимство.

Нека погледнем графиката за последните 20 години и ще минем през 2-те най-сериозни кризи, които са удряли фондовата борса през този период. Цените са ъпдейтнати за всички Stock Split-ове, които компанията е имала досега:

Тук виждаме покачването на цената на акциите на AAPL в дългосрочен план. Въпреки някои спадове, определено компанията е нараснала толкова много, че когато и да сме купили преди 10 или 20 години, то сега щяхме да сме на много сериозна печалба.

Но нека се вгледаме в детайли в кризите, през които се е наложило да премине APPLE – не вътрешнофирмени такива, а просто световни финансови и икономически кризи, които някои от нас помнят много добре.

Първата криза, на която ще обърнем внимание е дот ком балонът (dot com bubble). Тя нанесе най-големи щети на технологичните компании, включително и Apple, през периода на милениума – 2000 – 2001-ва. Ето и как изглежда самият балон, т.е. “спукването” му и последствията за цената на акциите на ябълката:

Ясно се вижда за какъв огромен спад става въпрос. Най-високата цена точно преди всичко да тръгне надолу е била $1.28, а след това, след като балонът се спуква, най-ниската отразена цена е била едва $0.25.

На macrotrends.net ни е предоставена и информация за цената на акциите в табличен вид:

-71.05% – Толкова губи APPLE от стойността в цената на акциите си за 2000-ната година. Аз съм нямал инвестиции на фондовата борса по това време, тъй като съм бил едва на 13 години, но мога да си представя “сеча”, който е настъпил и реакцията на инвеститорите, особено начинаещите такива. Може би повечето от тях са мислили, че наистина краят идва :).

Искате ли обаче сега да видим какво би се случило, ако хипотетично бяхме инвестирали $1000 в AAPL точно на върха, точно преди балонът да се спука и цената да се срине. Нека погледнем с какво бихме разполагали в днешно време, ако бяхме купили на $1.28 през милениума и бяхме задържали малко над 20 години до днес, когато цената е около $145 за дял:

ROI (Return on Investment), който получаваме е над 11 000%. Нашите инвестирани $1000 днес биха имали стойност от $112 000. Средната годишна възвръщаемост на инвестицията ни би била 24.51% и ако просто предположим, че сме инвестирали по $100 на месец в продължение на същия период, то вижте какво би направила сложната лихва с парите ни:

Тук вече, както се вижда от този калкулатор, който всеки може да използва, приближаваме милиони в долари и сме ги стигнали, ако обърнем сумата в левове. И това е при положение, че компанията е претърпяла 2 много сериозни финансови кризи. Ето защо BUY & HOLD е доказано най-печелившата стратегия в дългосрочен план. Погледнете статията ми, посветена на тази стратегия: Купи и Дръж (Buy & Hold).

А какво ще кажете, ако сме влезли някъде на дъното или пък сме приложили Dollar Cost Average стратегията и сме направили средната си цена много по-ниска отколкото първоначалната, на която сме закупили. С други думи, когато цената е падала, ние сме купували още дялове. По принцип това правят хората, които са наясно в какво инвестират, познават бизнесите, в които влагат парите си и могат да “издържат” на тези краткотрайни спадове.

Така интелигентните инвеститори стават още по-богати, именно по време на подобни кризи, защото тогава повече отвсякога имаме възможност да купуваме стойностни бизнеси, да инвестираме в тях, на супер промоционални цени. Ето и резултата за същия този период, като предположим, че не сме закупили точно на самото дъно а някъде дори по средата, на $0.50 да речем, за да е по-реалистично, тъй като никой не може да прогнозира кога точно е дъното или пък къде е върхът. Тези неща се виждат вече след свършен факт, впоследствие:

Сметката е следната: 2000 дяла по $0.50 за дял правят точно $1000. Ако днес един дял струва $145, то това означава, че 2000 дяла х $145 = $290 000.

Финансовата и икономическа криза, както стана ясно от табличната извадка на цената на акциите на APPLE, също срина цената на компанията, този път с 56.91%. Нека все пак видим и какво би се случило, ако сме закупили акции точно преди спада, на върха така да се каже:

При инвестирани отново $1000, точно на най-високата цена преди кризата, ако само задържим без дори да добавяме още дялове и осредняваме цената, то сега скромната ни инвестиция би струвала $20 000.

Притесняват ли ви все още кризите? 🙂 Страхувате ли се от тях? Аз лично не и дори ги чакам да дойдат, за да понакупя стойностни бизнеси на много ниски цени и така да вдигна печалбата си с няколко стотин пъти :).

Стига толкова с ябълката. Компанията е страхотна, но е само една компания и няма да е обективно, ако не погледнем поне още 2 любими мои компании.

Компания 2 – MSFT

Не случайно избирам технологични компании, тъй като те се представят най-добре в момента и по същия начин са се представяли всъщност винаги. ТЕХ компаниите са най-силно ударени от Дот Ком балона, както видяхме с Apple -71.05%, и при кризата от 2008-ма също бележат драстичен спад.

Е, точно такива примери искам да ви покажа – на огромен спад и на последващо възстановяване. Говорейки за 2008-ма, може би подробната ми статия за това какво се случи тогава и защо се случи ще ви е интересна. Добре е да познаваме миналото си и да извличаме поука от грешките, както от нашите собствени, така и от тези на другите, защото понякога бъдещето е просто едно добре забравено минало:

Финансова Криза 2008 г. Какво се случи?

Да видим сега колко е пострадала компанията Microsoft при последните кризи, които са я разтърсвали. Започваме отново с историята на цената в табличен вид от милениума насам:

– 62.84% при MSFT за 2000-ната година. Отново внушителен спад, който бе породен от Dot-Com Bubble-а. Поглеждаме и към графиката на растеж на компанията за последните 20 години. Цените отново са adjust-нати за всички Stock Split-ове, които дружеството е имало:

Майкрософт е една от най-успешните компании в този сектор и това се вижда от тази графика на растеж. Но ние днес обръщаме по-голямо внимание на кризите, защото те ни притесняват най-много като начинаещи инвеститори :). Това е напълно нормално и всеки се сблъсква със съмнението и песимизма още от самото начало, мислейки си, че ще изгуби парите си. Нека отново погледнем има ли място за тревога или не?

Тук ясно се виждат върховете преди 2-те кризи, както и дъната им след това. От таблицата по-горе можем да вземем adjust-нати цени и да видим какво би се случило, ако бяхме инвестирали на върховете, точно преди спадовете, смятайки, че това би било “най-голямата набутвация” 🙂

От този калкулатор се вижда, че дори закупили на върха на дот ком балона и задържали до днес, ще имаме 389% възвръщаемост на инвестицията си, а средно годишно тя би била над 7%, което не е възвръщаемостта на APPLE, но отново е един много добър процент и това при условие, че сме закупили точно на върха.

Ако пък осредним цената или просто влезем на по-ниска цена, например средната adjust-ната цена за 2000-ната година е около $23, то ще получим следното:

Няма да навлизам в повече детайли какво би се случило, ако продължим да инвестираме и осредним цената още по-ниско, тъй като през последващите години след милениума, тя пада дори под $20 и всеки може да сметне колко по-голяма би била възвръщаемостта.

Нека все пак обърнем и по-специално внимание на кризата от 2008-ма и предположим, че това е периодът, в който сте решили да започнете да инвестирате. Тогава MSFT губи 45.39% от стойността в цената на акциите си. Средната цена за дял през тази година е $26:

Доста добра възвръщаемост, нали? 19% средно годишно и близо 1000% ROI и то върху само веднъж инвестирани и “забравени” пари. Възвръщаемостта, която MSFT ни дава от 2011-та насам е около 24% средно годишно. Използвайки отново калкулатора за compounding (сложно олихвяване), можем да видим колко ще са нараснали инвестициите ни след избран за нас период. Ако приемем, че 20% средно на година е нормален ръст за технологична компания от ранга на Майкрософт, то за период от 20 години, при инвестирани само $1000, ще получим близо $39 000:

И трябва да имаме предвид, че това е без да правим каквито и да било допълнителни инвестиции. Ако решим, че всеки месец искаме да влагаме по $100 в тази компания, то резултатът вече придобива други параметри:

И така, при Майкрософт отново се убеждаваме колко е важно да инвестираме в стойностни бизнеси с устойчиво конкурентно предимство, които каквито и кризи да настъпят, няма как да бъдат съборени.

Компания 3 – GOOGL (Alphabet)

Поглеждаме сега и към още една стойностна компания със силно и устойчиво конкурентно предимство. Гугъл не е на борсата през милениума и затова първата по-сериозна криза, с която се сблъсква е тази от 2008-ма. Нека за начало видим историята на цената в табличен вид.:

Най-лошата си година (2008-ма) Google завършва на -55.51%. Но както и досега видяхме, никоя криза не е вечна и истински стойностните компании са стабилни в своя растеж, просто защото са страхотни компании:

Ако вземем средната цена от $464 на GOOGL за 2008-ма година, то калкулаторът показва, че ако сме задържали до днес, щяхме да сме с 487% отгоре. Тоест, $1000 инвестирани през 2008-ма, днес биха имали стойност от $4870. Средно годишно, въпреки спадовете и кризите през годините, компанията връща близо 14% за 13 години и половина.

Възвръщаемостта пък за последното десетилетие е 23% на средно годишна база, а тоталният ROI е 787%:

Дали Google ще продължи да расте с тези проценти и занапред? Аз смятам, че това ще се случи, тъй като преди 10 години Android едва навлизаше, а сега е основната и най-използвана операционна система за смартфони в света. Youtube също не беше толкова популярен, а сега е 2-рият най-посещаван сайт в света след Google разбира се :). Вие бихте ли си представили светът без YOUTUBE оттук нататък? Аз лично не виждам кой може да измести този гигант и кой може да спре развитието му.

Милиардите долари приходи от реклама на месечна база бутат компанията все по-напред в развитието на нови технологии като Cloud среди и какво ли още не. Определено моето лично мнение е, че дългосрочната инвестиция в тази компания е една от най-удачните, които правя. Нека погледнем и ако този процент на средна годишна доходност се запази за следващите 20 години, какво можем да очакваме без да наливаме допълнително никакви средства. Нека отново предположим, че сме прежалили $1000 и сме ги инвестирали в Google:

А нека все пак видим и какво би се случило, ако инвестираме и по $100 на месец ($1200 годишно) в тази компания:

Е, приятели, това бяха малко груби сметки, но напълно реални и базирани на истински данни, извлечени от достоверни източници. Не случайно Бъфет казва, че пазарите са направени така, че да трансферират богатства от нетърпеливите (спекулантите и трейдърите) към търпеливите (дългосрочните инвеститори).

Стратегиите Buy & Hold и Dollar Cost Average в комбинация с времето и сложната лихва, приложени към стойностни компании, в които определено си заслужава да инвестираме дългосрочно, дават най-добрите резултати, които можем да постигнем. Виждате какво е необходимо – просто да бъдете търпеливи със своите инвестиции. А ако през това време не спирате да се образовате, наблюдавате и управлявате все по-добре инвестициите си на фондовата борса, то резултатите биха били наистина зашеметяващи.

Не случайно stock market-а е едно от звената, което е произвело най-много богати хора. Кризи на пазарите винаги е имало и винаги ще има. Но това не е краят на света. Не е апокалипсисът на WallStreet. Ако погледнете с други очи на финансовите и икономически кризи, с очите на дългосрочния инвеститор, то най-вероятно ще спечелите доста пари. Приемете кризите като възможност, а не като край на вашата инвестиционна практика. Така ще спечелите много, това е сигурно!

Искам да отбележа, че сметките, които извърших в тази статия и компаниите, които разгледах с техните възвръщаемости, не бива да се приемат като финансов съвет, гарантиращ някаква печалба. Няма как някой да ни каже какво следва на утрешния ден или след 20 години. Но ограмотявайки се в сферата на инвестициите, обогатявайки опита си, то със сигурност ще проявяваме адаптивност към пазарите, ще ъпдейтваме плановете и стратегиите си, ако е необходимо, и съм сигурен, че в дългосрочен план ще сме все по-успешни.

Не се плашете от кризите! Чакайте ги, за да спечелите повече! В мътна вода най-лесно се лови риба!

Успех с инвестициите приятели! Надявам се тази статия ви е била полезна и е вдъхнала кураж и настроение на тези от вас, които се чудят дали да започват или не. Както видяхме и от примерите, дори закупувайки на най-високите цени преди кризите, отново, дългосрочно, хубавите компании ни дават хубави печалби. Така че, действайте!

Ако статията ви е харесала, ще съм благодарен да я споделите в социалните мрежи с хора, които се интересуват от инвестиции и се надявам да мотивираме и тях :).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.