Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Топ 5 Книги за Инвестиране

Здравейте приятели, днес реших да ви представя няколко книги за инвестиране, които са помогнали лично на мен и които горещо препоръчвам на всеки да прочете. Тези книги са доказани източници на основни познания за инвестирането. Известни са по цял свят и са продадени в милиони тиражи.

Повечето от четивата, които ще споделя не са конкретни ръководства как да започнете да инвестирате, в кои компании и т.н. Тези детайли ще усвоите сами чрез практиката си на фондовата борса. Необходимо е да прекарате малко време там, да понаправите малко грешки, и така ще се научавате истински как да избирате и правите успешни за вашите цели инвестиции.

Книгите, които ще изброя са повече за менталната настройка (mindset-а) на един инвеститор. За мен тя е най-важна, по-значима е от самото инвестиране като числа, анализи и т.н. Ключово е първо да се научим да мислим като успешни хора, да си поставяме цели и да ги изпълняваме. Важно е да знаем къде искаме да стигнем и как да използваме инвестирането за постигането на нашата финансова независимост.

Книгите са един от източниците, които можем да използваме, както в началото на нашият инвестиционен период, така и след това по пътя ни към успеха.

ВАЖНО: Тези книги промениха моят живот, моят поглед върху съществуването, праването на пари, забогатяването, свободата и отношенията между хората. Но не обещавам, че това ще се случи и на вас. Вашето съзнание трябва да е отворено за тази промяна, за да стане тя реалност.

Не мислете, че прочитайки 5 или 10, дори 50 книги за инвестиране, вие ще станете успешни инвеститори. Книгите ще ви помогнат, но няма да свършат вашата работа. Вие сами ще трябва да положите усилия чрез действията, които предприемате. Така, че съветът ми е: Четете, а след това не губете време и ДЕЙСТВАЙТЕ!

1. Богат Татко, Беден Татко

Rich Dad, Poor Dad – от Робърт Кийосаки (Robert Kiyosaki)

Това е първата книга, която аз прочетох и която “отвори” моите очи и съзнание към финансовата независимост. От нея разбрах, че няма нищо невъзможно, а всичко зависи от нас и как приемаме нещата.

Един от най-ценните уроци от книгата е, че не трябва да си казваме: “Аз не мога да направя това”, защото така затваряме мозъка си за разсъждения, затваряме съзнанието си. Вместо това, по-добре е да си кажем “Как мога да направя това?”. Така размърдваме мозъчните си клетки и започваме да разсъждаваме. А именно с разсъждения и мисли се раждат идеите. С нашите действия превръщаме идеите в реалност, материализираме ги. Така че всичко започва от нас, от нашето съзнание.

Тази книга ще пречупи вашето мислене. Ще ви разкрие как мислят и разсъждават богатите, и че те не са късметлии и наследствени богаташи, а повечето сами са извоювали това, което искат. Най-важното е да разберете, че всеки един от нас може да го стори с правилният mindset.

Това е и едно от посланията на Богат Татко, Беден Татко – за да сме богати, трябва да мислим като богати. Но това не е трудно. Ще го разберете щом прочетете книгата. Тя е книга номер 1 по финансова грамотност и най-продаваният бестселър в тази област. Написана е в края на 90-те години от самият Робърт Кийосаки и разтърсва схващането за богат и беден в съвременното общество.

Rich Dad Poor Dad разказва историята на малкият Робърт Кийосаки, който е израстнал на Хаваите през 50-те години на миналият век. Неговият биологичен баща (бедният татко) е високо образован учител и ръководител на учебният процес на Хаваите. Според него няма нищо по-важно от това да получиш добро образование и да си намериш “сигурна” и “добре платена” работа.

Богатият баща в книгата е всъщност бащата на приятелят на Робърт от детинство – Майкъл. Този му баща не е завършил дори гимназия, тъй като му се е наложило да поеме семейният бизнес на едва 13 годишна възраст. Той е предприемач и инвеститор, постигнал всичко в живота си благодарение на самият себе си. Неговите разсъждения и неговите действия са добре описани от автора и показват как мисли един богат човек.

Няма да издавам повече от съдържанието на книгата, за да я изчетете с интерес и да ви вдъхнови още с първият прочит. Поне така стана при мен. Когато я прочетох, се почувствах така, сякаш съм научил нещо, което цял живот съм знаел, но просто не съм искал или не съм могъл да го приема и познанието ми е било “скришно” от самият мен.

До този момент знаех, че с работа не се става богат, колкото и добре платена да е тя. Наясно бях и че образованието няма да ме направи успешен по начина, по който аз го исках. И след като завърших “Богат Татко, Беден Татко”, аз бях наясно с това какво да правя, какъв искам да бъда, и пристъпих към действие.

Основни точки в книгата Rich Dad, Poor Dad:

  • Не е необходимо да получавате високи доходи, за да започнете да мислите като богати и да инвестирате
  • Поглед върху активите и пасивите и кое различава богатите от бедните
  • В училище няма да научите нищо за парите
  • Успешните хора правят грешки. Именно по този начин постигат успеха.
  • Няма по-голям риск от нас самите, с това какво знаем и какво не знаем.
  • Дългът (debt) може да е добър и лош. Как да го използваме в наша полза. Как да забогатеем повече.

И за финал на това кратко ревю, споделям първият и най-важен според мен урок, който доста хора трудно осъзнават, но когато това стане веднъж, всичко се променя:

Урок номер 1 от книгата Богат Татко, Беден Татко:

Богатите не работят за пари. Те карат парите да работят за тях.

Линкове за закупуване на книгата:

Налична е още като аудио книга и в youtube, където е безплатна и може да я слушате докато пътувате.

Потърсете “Rich Dad, Poor Dad” и за вашият kindle от Amazon.

Приятно четене!

2. Мисли и Забогатявай

Think and Grow Rich- от Наполеон Хил (Napoleon Hill)

“Мисли и забогатявай” се появява за пръв път през далечната 1937 година. За отрицателно време се превръща в една от най-вдъхновяващите и полезни книги за личностно развитие. И е такава и днес. Смятам, че всеки човек, който иска да е успешен – дали финансово, дали в друга насока, трябва да прочете тази книга.

Това четиво се базира на изучаването на 500 милионера в продължение на 20 години. Сред тях са Andrew Carnegie, Henry Ford, Charles M. Schwab – едни от най-заможните хора в света по онова време. Наполеон Хил вникнал в навиците, разбиранията, менталната настройка на всеки един от тях и побрал всичко в книгата “Think and Grow Rich”.

Авторът ни представя основите, от които трябва да тръгнем, за да бъдем успешни. И те далеч не са изцяло финансови. Парите идват накрая като подарък и “не можем да се отървем от тях” веднъж, когато започнат да ни преследват.

В тази книга има толкова мъдрост, толкова вдъхновение, че ще ви се иска да я прочитате и да споделяте прочетеното отново и отново. Огромните дози позитивизъм, който е изцяло изтъкан от реализъм, правят “Мисли и Забогатявай” уникална книга за времето си и уникална книга в днешни времена.

Не на едно място ще видите цитати от тази книга, включително и в статиите на моят уебсайт. Ето и някои от тях:

“Ако човешката мисъл си представи нещо и ако силно му повярва, то може да се постигне.”

“Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин.”

 „Колкото по-дълго вървите към успеха, толкова по-близо е той. Прекалено много хора се отказват крачка преди победата. Запомнете: тази крачка ще я направи някой друг.”

 „Трябва да накарате съзнанието си да работи, да проумее, че печеленето на пари не бива да се оставя на късмета или на случайността. Хората, натрупали крупни състояния, дълго са се надявали, искали, желали и градили планове, преди към тях да потекат реки от пари.”

“Всеки, който се оплаква, че няма шанс, просто си гради алиби, за да прикрие нежеланието си да поеме отговорност и да използва въображението си.”

“Не плащайте дългове с това, което сте заделили за спестяване и инвестиции. Никога не отстъпвайте от добрите навици.”

“Кажете ми как използвате времето си и как харчите парите си и аз ще ви кажа къде ще бъдете след десет години.”

А най-любимият ми цитат е свързан с времето и съм го публикувал в статията Времето – Най-големият ни враг (приятел)

„Животът е игра на шахмат, в която противник ви е времето. Ако се колебаете да направите ход или не действате бързо, фигурите ви ще бъдат пометени от дъската. Срещу вас играе противник, който не търпи никакви колебания!“

Книгата е наистина полезна и ще ви обогати като личности, стига да възприемете написаното в нея. Както споменах и в началото, най-важното, което можем да предприемем за себе си преди да започнем да инвестираме, е да започнем да мислим по различен начин, по такъв, който ще промени живота ни към по-добро.

“Мисли и Забогатявай” е книга за успеха, за личностното развитие, за съзнанието на богатите и успешни хора. Прочетете я, няма да съжалявате.

Книгата е достъпна на Български език и може да я намерите във вашата локална книжарница или да я поръчате онлайн:

А също може да я намерите и в youtube като аудио или видео книга. Доста удобен вариант за хора, които предпочитат да слушат съдържанието вместо да го прочитат. Не гарантирам, че я има озвучена на Български език.

Да не пропускаме и Amazon Kindle, където “Think and Grow Rich” е също налична.

3. Четирите потока на парите

Rich Dad’s CASHFLOW Quadrant – от Робърт Кийосаки (Robert Kiyosaki)

Още един bestseller от Робърт Кийосаки – Четирите потока на парите: Пътеводител към финансова свобода. Това е логичното продължение на книгата “Богат Татко, Беден Татко”, което внася детайли по въпросите: Какво правят бедните? и Какво правят богатите?

Книгата акцентира върху разликите между това да работиш като наемен работник и да притежаваш собствен бизнес. Тя доразвива започнатото от “Rich Dad Poor Dad” и показва действията и способите на Богатият Татко – как той разсъждава и как той управлява съзнанието и парите си.

В “Четирите Потока на Парите” Кийосаки разглежда теми като:

  • Сигурността на работното място
  • Образованието, което НЕ получаваме в училище и в университета
  • Разбирането за риск
  • Управлението на риска
  • Финансовата свобода
  • От кого да се учим, за да бъдем успешни

Книгата е уникална. Горещо я препоръчвам на всеки, който първо е прочел “Богат Татко, Беден Татко”. Изключително лека за четене и в същото време внасяща толкова много яснота по важни житейски въпроси.

Накратко, авторът отново преразказва уроците, които е научил от богатият си татко и тези, на които се е опитвал да го научи бедният му баща. Според богатият му наставник в живота, който е и негов ментор, има 4 квадранта (4 потока на парите), в които се намираме. Всеки от нас избира къде да бъде, дали осъзнато или не. Лявата страна е за 95% от хората, а дясната е за останалите 5%. Всеки човек, в различни етапи от живота си, може да се намира в един или в няколко квадранта, но успехът идва тогава, когато стъпим здраво в дясната половина.

Ето и някои от мъдрите цитати от книгата:

„Постигането на финансова свобода няма нищо общо с наученото в университета.“

„Думата „риск“ може да бъде изключително вълнуваща за инвеститора и да изпълни със страх някой наемен служител.“

„Най-лошият съвет, който можете да дадете на децата си е „Учи, получавай добри оценки и си намери сигурна работа.“

„Успехът е лош учител. Ние научаваме най-много за себе си, когато се провалим. Провалът е част от процеса на успеха.“

„Бизнесът и инвестирането не са рисковани. Рисковано е да не бъдеш образован във връзка с тях.“

„Децата учат много повече от примера, отколкото от думите.“

„Повечето хора ще бъдат длъжници от деня, в който завършат училище, до самата си смърт.“

„Главната причина за финансовите проблеми е страхът от загубата на пари.“

„Законите са еднакви, писани са за всички, но богатите ги използват в своя полза, а бедните и средната класа – не.“

„Ако искате да забогатеете, трябва да промените правилата си.“

Прегледайте 4-те потока на парите и вижте в кой от квадрантите се намирате. Но важното в случая винаги ще бъде не къде сте в момента, а къде искате да бъдете. А решаващото за вас ще е какво сте готови да направите, за да се озовете в дясната страна на квадранта.

Линкове за книгата на Български език:

Също както и при другите книги, в youtube може да намерите аудио четения на Английски език, а ако предпочитате да четете на Английски, потърсете в Amazon и другите сайтове за книги.

4. Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети

Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements е написана от Мери Бъфет и Дейвид Кларк (Marry Buffet & David Clark)

С книгата “Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети” нещата стават по-конкретни от чисто инвестиционна гледна точка. През 2008-ма година, Мери Бъфет, която е снаха на Уорън Бъфет (daughter in law), съвместно с Дейвид Кларк, написват този инвестиционен бестселър, който разкрива “тайната на успеха” на великият инвеститор.

Всъщност, това не е никаква тайна, тъй като Оракулът от Омаха никога не е криел какво прави, в кои компании инвестира и какви са неговите критерии и стратегии за инвестиране. Книгата е много ценна и полезна за начинаещи инвеститори, защото систематизира способите, чрез които големият инвеститор изгражда своята огромна империя.

Уорън Бъфет е роден през далечната 1930 година. Започва да инвестира, когато е едва на 11 години. През 1941 година закупува първите си акции. Той следва и модифицира стратегията на великият Бенджамин Греъм, който е негов ментор в инвестициите. Бъфет е основател на Berkshire Hathaway, една от най-успешните и богати компании в днешно време. Днес, на 90 години, Оракулът от Омаха е един от най-богатите хора в света и продължава да движи своята инвестиционна империя, като следва дългогодишната си формула за успех – да инвестира в компании с long term competitive advantage.

Веднъж Джеф Безос попитал Уорън Бъфет защо повечето хора просто не копират това, което той прави, тъй като неговата стратегия е изключително проста като логика и като изпълнение, а в същото време го е направила един от най-богатите хора в света. Бъфет отговорил: “Защото никой не иска да забогатява бавно“.

В книгата ще прочетете за фундаментите, които Уорън използва, за да инвестира в компании на фондовата борса. Всичко е много добре обяснено, ясно и без излишни (“паразитни”) отклонения от същността.

Мога да твърдя, че книгата превръща фундаменталният анализ, който може да се стори доста сложен за един начинаещ инвеститор, в ясно и систематизирано четиво, което може да помогне на всеки, който иска да пожъне успеха от инвестирането в стил Уорън Бъфет.

Доказаната стратегия за успех на Оракулът от Омаха е да инвестира в компании с трайно конкурентно предимство – companies with a durable competitive advantage. Ще ви се изяснят фундаменти и термини като:

  • Financial Statement
  • Income Statement
  • Balance Sheet
  • Cash Flow
  • Revenue
  • Equity
  • Debt
  • Net Income
  • Gross Income
  • … и много други

“Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети” ще хвърли светлина върху това как да избирате такива дружества и какво да очаквате от тях.

Линкове за закупуване на книгата на Български език:

Аз лично я слушам също и в аудио формат. Можете да я намерите отново в youtube, amazon, audible.

5. Стандартът Биткойн

The Bitcoin Standard – от Сейфедин Амус (Saifedean Ammous)

“Стандартът Биткойн. Децентрализираната алтернатива на централното банкиране” е съвременна книга, която обяснява що е то БИТКОЙН и как той променя света. Това далеч не е всичко, което ще намерите из страниците на “The Bitcoin Standard”.

Авторът ни запознава със същността на парите и тяхната история от началото на човечеството до днес. Конкретизира средството “пари” като средство за обмяна (medium of exchange) и представя с исторически примери възходите и паденията през епохите на монетарните системи, които са съществували.

Понеже биткойн се смята за съвременното злато или още “дигитално злато”, Сейфедин Амус заделя голяма част от книгата за именно ценният метал, който е бил стандарт до 1971 година. Обръща внимание на предимствата и недостатъците му за използване като “пари”.

Bitcoin е вече фактор в нашият свят. Криптовалутата буди интерес във все повече хора, като те намират в него “изход” и “спасение” от текущата монетарна политика на централните банки по света. Биткойн е децентрализиран и дефлационен. За разлика от фиатните пари, той не може да породи инфлация, а напротив, неговият протокол е създаден така, че това никога да не се случва.

Хората губят вярата си в сегашната валута, особено в долара. Много от тях прибягват към закупуване на злато, а през последните години, вече милиони хора по цял свят пазаруват биткойн. Все по-голям брой от населението започва да осъзнава и “вижда” тази криптовалута като алтернативата, която няма да ни обвързва и държи оковани за правителства и банки.

Прочитайки тази книга ще разберете как и защо е създаден биткойн, какво е значението му, какво е бъдещето му. Ще сте наясно и що е то блокчейн и неговата логика за развитие и управление. Ще разберете колко уникална е тази логика и как никога досега не е съществувала подобна концепция, която да се е превърнала в реалност.

Без технически и сложни термини, без излишни, скучни и тежки обяснения, “Стандартът Биткойн”, според мен, е книга, която всеки човек от “новото време” трябва да прочете. Защото биткойн е част от бъдещето и е по-добре да гледаме напред, отколкото да се държим здраво за миналото, което така или иначе си отива.

Отскоро “The Bitcoin Standard” е налична и на нашият език, което я прави още по-достъпна. Нека подкрепим преводачите, които са се постарали това да е възможно.

Линкове за закупуване на книгата на Български език:

Е, колеги начинаещи инвеститори и не толкова начинаещи. Това бяха моите ТОП 5 книги, които препоръчвам да прочетете. Смятам, че те ще “отворят очите” на тези от вас, които все още си мислят, че с работа от 9 до 17 можем да станем богати :).

Това е в кръга на шегата, разбира се. Всеки трябва да се труди, но нека труда, който полага да има смисъл за неговото лично развитие и за това да направим обществото ни по-добро, по-успешно и по-щастливо, а ако искате и по-богато :).

Това няма да е единствената подобна статия. Ще ъпдейтвам тази или ще напиша друга публикация с още книги, които харесвам и са ми помогнали в моите инвестиционни решения, както и да водя по-пълноценен и качествен живот.

Както ще видите и сами, посочените книги са на символични цени. Малката инвестиция, която ще направите за закупуването на тези четива, може да промени живота ви, мирогледа ви и ако позволите, да ви направи по-успешни, по-богати и по-щастливи. Това се случи с мен. Пожелавам ви да се случи и на вас.

Успех!

Ако харесахте тази статия, споделете я с приятели, познати и всички хора, които смятате, че търсят финансова независимост. Използвайте SHARE бутоните за тази цел.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте,

    Много благодаря за полезната информация. Ще закупя тези книги, които нямам и с кеф ще ги прочета 🙂

    Поздрави,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.