Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

3 Акции Завинаги

Здравейте, в тази статия, озаглавена “3 акции завинаги”, ще споделя с вас 3 компании, в които няма да спра да инвестирам през целият ми инвеститорски период.

Ако сте чели другите ми статии, знаете че аз съм long term инвеститор. Дългосрочните инвестиции за мен са пътя към финансовата независимост. Поел съм по този път и го следвам безусловно.

При моите инвестиции прилагам 2 основни и много опростени стратегии:

1. BUY & HOLD
2. Dollar Cost Average

Правилната информация е ключова

Не се впускам в задълбочени технически или фундаментални анализи, а вместо това се вглеждам в бъдещето и накъде духа вятъра като цяло. Хората, използващи даден продукт на компания Х, настроенията им, интересите им, вълненията им, преживяванията им, до голяма степен определят дали компанията ще я бъде или не. Най-точната преценка за състоянието и за бъдещето на един продукт, е как се приема той от хората. Това е толкова елементарно и в същото време достоверно.

Когато “the word on the street” премине границата от временен хайп, тогава започва да си проличава какво се случва и какво предстои да се случи.

Както съм казвал и преди, трябва да вярваме в бизнесите, в които инвестираме парите си. Трябва да ги харесваме и да ги разбираме. И да не се уповаваме само на слухове, коментари и “експертни” мнения, както и на пикове или спадове в цената, които са нормални при всички финансови инструменти.

Ако се научим да отсяваме правилно информацията, т.е. в наша полза, то повечето ни инвестиции ще са супер успешни в дългосрочен план.

Нашите изисквания и граници

Ключово е също да имаме ясен план и изисквания към компаниите, в които инвестираме. Например, едно наше изискване може да бъде цената на акциите на дадената компания да имат ръст от минимум 10% годишно. Друго наше искане може да е компанията да увеличава дивидента си всяка година, или пък да повишава продажбите си на всяко тримесечие. Схващате логиката. Помислете вие какво искате от компаниите, в които инвестирате? Какво очаквате от тях?

А какво става, когато дадено дружество започне да не отговаря на нашите първоначални разбирания и очаквания? Ами тогава идва момента да решим дали да продадем дяловете си или да изчакаме някакво подобрение. Колко може да изчакаме? Виждаме ли все още бъдеще в тази компания или пътя е само един – да продаваме докато можем. Това са решения, които всеки трябва да вземе лично за себе си, съответно да понесе отговорността за тях.

И така, преминавам към 3 компании, които поддържам в моето портфолио с акции:

Компания 1: APPLE (AAPL)

Погледнете графиката на акциите на APPLE. Тя е показателна за успеха на тази компания:

Вижте цената на акциите на Apple през годините: https://finance.yahoo.com/quote/AAPL/history

Това бе една от първите акции, които си закупих от Revolut, когато започнах да инвестирам. Apple бе и компанията, заради която създадох акаунта си в брокера и исках толкова силно да вложа някой лев.

Продуктите на APPLE, както повечето от вас знаят, са иновативни и лидери в технологичният сектор. Спомням си първият си iPod, след това iPhone и т.н. Помня добре, че когато пътувах със самолет, стюардесите съобщаваха, че след излитане можем да използваме iPod-ите си. Това се бе запаметило в съзнанието ми. Имаше стотици други марки mp3 player-и, които бяха налични в цял свят. Но персонала на самолетите казваше “You may use your iPods during the flight”.

Още тогава разбрах какво влияние имат върху хората продуктите на ябълката. След това видяхме iPhone, iPad и т.н., които преобърнаха света, направиха го достъпен за всеки с интернет конекция. И то по такъв революционен и иновативен начин, че всички други компании ги последваха.

Това, разбира се, не бяха първите революционни продукти, които компанията изкарва. Просто споменавам тези, защото те се появиха през моят съзнателен живот.

В днешно време, APPLE е най-голямата компания по капитализация в света, номер 1 с 2.17 трилиона долара market cap. И за това си има причина. Те имат милиони верни и обвързани с техните услуги потребители. Всеки месец, тези хора харчат пари за продукти като icloud, apple music, различни app-ове, apple tv и други. Сегментът с персоналните компютри и MАC OS също не спира да се подобрява и използва. MacBook Air е предпочитан лаптоп за милиони по света. Абонаментът е това, което държи приходите на тази компания постоянни. Кажете ми, че това не е най-умният начин за изкарване на пари?

Аз, като дългосрочен инвеститор, съм доволен, че мога да инвестирам в компания, която следва такъв бизнес модел. Той за мен е най-успешен в дългосрочен план.

Услугите на APPLE са с високо качество. Затова и толкова хора ги предпочитат. Това е и причината компанията да е все по-печеливша. Просто е, те създават и поддържат качествени продукти, даващи стойност на потребителите им, и решаващи техните проблеми.

Няма да спра да купувам AAPL, не и докато е такава страхотна компания.

Компания 2: TESLA (TSLA)

Вижте цената на акциите на Tesla през годините: https://finance.yahoo.com/quote/TSLA/history/

2020 беше изключително силна за Tesla, над 700% ръст в цената на акциите. Годината завърши подобаващо добре за Илон Мъск и всички акционери, като Tesla влезе в индекса S&P 500. Но за компанията предстои още по-светло и успешно бъдеще.

Много от “гурутата” и “специалистите анализатори” отхвърляха компанията и изключително доброто и представяне. Те твърдяха, че цената е абсолютно балонизираща се и предвещаваха шумно спукване на bubble-a.

През това време, обикновените “неразбиращи” инвеститори като мен и милиони други по света, не спряха да купуват дялове на компанията. Инвестирането в Тесла дори се засили след stock split-a от 5:1.

Е, балона не се е спукал (досега) и едва ли това ще се случи в бъдеще. Просто, защото това не е балон, а повишаване в цената на Tesla, породено от вярата на хората в компанията. Всеки, който инвестира в Тесла, знае, че това е компания от бъдещето. Такава, която ще преобърне представите ни за света, който предстои.

Дори не мога да си представя какви иновативни и фантастични продукти и услуги ще са налични след 10 години в портфолиото на Тесла.

Не мога да класифицирам сектора, в който Tesla оперира. Според повечето, това е автопроизводство. Според мен, сектора, с който можем да характеризираме компанията, все още не е създаден. Тесла е толкова иновативна, че дори не може да се определи какъв тип дружество е. Със сигурност, автомобилите и батериите ще са едва началото.

Илон Мъск е един от “строителите” на новият свят, на по-добрият свят. За него няма граници, той отдавна ги е премахнал. Той превръща нещо, което досега е изглеждало само като фантазия от някой филм, в реалност. И тук не става въпрос само за автомобилите на Тесла, а също и за другите компании, които стартира. Като SpaceX например.


Хора като Мъск се появяват на няколко десетилетия и преобръщат представите ни за света, в който живеем и бъдещето. Революцията в нещо, например технологията, тръгва от подобни личности. “Еволюцията”, развитието в друга по-добра или съвсем нова посока, започва от 1 човек и от неговата идея.

Такива хора са основателят на Apple – Steve Jobs, на Facebook – Mark Zuckerberg. Джобс ни въведе в света на технологиите, които използваме днес, смартфоните например. Зукърбърг пък промени начина на общуване в целият свят. Създаде една изцяло нова и революционна среда за комуникация от разстояние, без която света щеше да прекара много труден период покрай пандемията.

Ако се върнем назад във времето, то може да споменем и Никола Тесла, чиито открития все още вдъхновяват днешните иноватори.

Компанията на Илон Мъск създава инфраструктури и напредва с темпове, които са вече невъзможни за достигане от евентуална конкуренция. Повечето подобни производители са с години назад технологично , а и чисто ментално. Те нямат въображението на Мъск, за да постигнат този успех. А и дори да го имат, не могат да го материализират, както го прави той.

Аз ще продължавам да инвестирам в Tesla, защото вярвам в голямото бъдеще пред тази и другите компании, които развива Илон Мъск.

Компания 3 – FACEBOOK (FB)

Вижте цената на акциите на Facebook през годините: https://finance.yahoo.com/quote/FB/history

В днешно време, няма човек, който да не е чувал за Facebook. Революционната социална платформа преобърна представите ни за общуване. Няма друга социална услуга, която дори малко да се доближава до успеха на FB.

Несъмнено, компанията на Зукърбърг е лидер без алтернатива при общуването онлайн. Рекламодателите няма да спрат да използват огромната мрежа и нейните канали, за да предлагат продуктите си на широката аудитория по цял свят. Затова и ФБ ще е винаги от печелившата страна.

FB отдавна не е само обичайната социална мрежа за развлечение и запознанства. С разрастването си, тя добави Instagram и WhatsApp, които boost-наха вече супер популярната компания и я превърнаха в хипер популярна.

Милионите рекламодатели в мрежата разчитат изцяло на FB и Instagram за достигане до таргетирани потребители. И това става възможно. Алгоритмите на социалната машина се усъвършенстват постоянно, за да бъде свързването на “продавач” и “купувач” все по-прецизно.

Ако сте забелязали, каквото търсите в интернет или каквито артикули разглеждате, все повече реклами от съответната ниша ще виждате.

Ето защо винаги всички ще рекламират из тези социални канали. Досега няма по-точно таргетиране от това на Фейсбук. Просто, защото всеки е част от мрежата и активните потребители са над 2.7 милиарда.

Почти не съществува печеливш бизнес, който да няма присъствие във Facebook и Instagram. Дори и без платена реклама, рийчът до повече хора е напълно възможен чрез тези платформи. А това е и което всеки един бизнес цели – експозиция към нови клиенти.

Instagram е новата вълна. Някои я наричат следващата вълна след оригиналният FB, който всички помним и все още използваме. Опростеният модел на Инстаграм става все по-голям хит сред рекламодатели и every day user-и, именно, защото точно и ясно показва нещо чрез изображение или видео. Само няколко секунди са нужни, за да осмислим една публикация или да погледнем даден продукт, просто поради липсата на много текстова информация.

Хората в съвремието все повече пазаруват и разсъждават с очите си. Дали това е добро или лошо, това е отделна тема, но едно е сигурно – това е печелившо.

Инстаграм създава и нови индустрии, като тези на инфлуенсърите, които за в бъдеще ще представляват все по-голям интерес за потребителите и съответно ще са все по-печеливши.

По време на пандемията видяхме от колко голямо значение е да можем да общуваме помежду си. И то не само с приятели и роднини, а и с работодатели, учители, ученици. Стана ясно, че и бизнес общуването е възможно, благодарение на социалните мрежи. Какво бихме правили без тях? Едва ли някой може вече да си го представи.

Наскоро имаше няколко “удара” по FB, които много специалисти мислеха за сериозни и дори пагубни за цената на акциите. Редица компании бойкотираха рекламната мрежа с отказ да рекламират за 1 месец. Е, това дори не се случи, защото ако не рекламираш във Фейсбук, значи обричаш бизнеса си на големи загуби.

Основната функция на Facebook винаги е била да свързва хората. Тя продължава да се изпълнява адски добре и до ден днешен. Това ще продължава и в бъдеще. Има много място за развитие пред тази революционна компания. Вие искате ли да спечелите от това развитие? Или смятате, че и тази акция е “поредният балон?”

Високи ли са цените на Apple, Tesla и Facebook

Това бяха 3-те акции, които винаги ще пазаря от фондовата борса. Аз залагам на бъдещето и това са 3 компании, които са лидери днес, и по всичко личи, че ще са такива още дълго време.

Може би някои от вас се подвеждат от завишените или понижените цени на акциите, мислейки си, че сега не е време за купуване и че трябва да се изчака за вход при по-ниска цена.

Получавам много такива въпроси и мнения, като например: “Цената на Tesla е много надута, ще изчакам да падне и тогава ще купя”. Но подобни намерения не предвещават успех. Цените на тези 3 компании са високи, защото и тяхната стойност е висока. Тяхното бъдеще е голямо. Всеки иска да купи “ниско” и да продаде “високо”, но това не е приложимо, ако говорим за дългосрочен успех. “Buy low § Sell high” е по-скоро за краткосрочни сделки, целящи бърза капиталова печалба.

За пореден път ще споделя една мисъл на Уорън Бъфет:

“Price is what you pay, value is what you get.”

Аз избирам да инвестирам в стойностни компании, с утвърдени и доказано печеливши бизнес модели. В такива компании, за чието бъдеще мога дори да фантазирам, като съм наясно, че най-вероятно, фантастичното днес, ще се превърне в реалност в близкото бъдеще.

ВАЖНО: Както всеки път, отбелязвам, че изписаното от мен не би трябвало да се приема като финансов съвет. Аз не съм финансов съветник или консултант. Дори не мога да твърдя, че съм професионалист в инвестирането. Това, което правя тук, е просто да споделям моето мнение с вас. Не мога и няма да гарантирам, че посочените акции ще продължат да се вдигат и представят добре. Но това е красотата и тръпката в цялият процес. Ако знаехме какво ще се случи, всички хора по света щяхме да сме богаташи :). Истината обаче е, че успяват само тези, които отделят от времето си и вниманието си, поставят си цел, изграждат си план и действат по въпроса!

Инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите. Винаги!

Понякога търпим загуби, понякога жънем успехи. Учим се от грешките си и продължаваме!

“Sometimes you win, sometimes you learn.”

“The more you learn, the more you earn”

Ако тази статия ви е харесала, ще съм благодарен, ако я споделите в социалните мрежи с хора, за които смятате, че би била полезна.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

39 Responses

 1. Здравейте, отново много добра статия. Рекламирах ви на приятели, тъй като вие безспорно помагате за повишаване на финансовата ни култура. Аз миналата година запопнах с p2p инвестициите и сега мисля да стартирам голямата игра с акции и etf. Като първата година ще отделям по 100лв за трупане на практика, опит и знания. Моите въпроси са следните:
  1 Коя платформа ми препоръчвате за старт?
  2 как е по-разумно, наведнъж да инвестирам 1200лв или всеки месец по 100?

  3 тесла с този 700% ръст и вече 850$ за акция не е ли много скъп за инвестиция? Или вие смятате, че може достигне 2000$?

  4 С акции или ETF ми препоръчвате да стартирам?

  5 Бихте ли направили такава статия и за ETF ите? И най-вече европейски които копират s&p 500.
  Благодаря и дано работата ви набира популярност

  1. Здравейте, радвам се, че намирате информацията на сайта за полезна. Благодаря ви също, че я споделяте с други хора, които се интересуват от инвестиции.

   На въпросите…

   1. Прочетете добре и 3-те статии, които съм написал за брокерите – Revolut, Trading 212, Interactive Brokers. Имайки информация и за 3-те брокера, лесно ще вземете решение. Щом смятате да закупувате и ETF-и, то мисля, че със 100 лв на месец, trading212 е най-удачният избор за начинаещ инвеститор, тъй като позволява и fractional sharing на ЕТФи. Както и сам казвате, за 1 година ще понаучите доста неща и когато сте по-уверени и имате ясна инвестиционна стратегия, то може да преминете на Интерактив Брокерс.

   2. Аз бих инвестирал 100 лв всеки месец. Така ще имате една добре осреднена цена на даденият актив или активи за 1 година. Това е доказано по-добър начин и аз също на 100% го споделям. Стратегията dollar cost average за мен е най-печеливша досега. Не препоръчвам да се влагат много пари наведнъж. Знам, че е по-лесно, но в същото време е и по-безотговорно. Инвестицията ви от 100 лв всеки месец ще ви държи в течение на нещата, докато наведнъж похарчените пари няма да ви предоставят опита, който ще придобиете със следене на пазарите и цената всеки ден. Това е така, просто защото, когато похарчите парите си за 1 година, то няма какво да направите освен да се надявате цената да се покачи. В същото време, ако това не стане, а напротив, тя пада през някои месеци, няма да може да се възползвате и да напазарите евтино.

   3. Както съм описал и в статията, аз определено не давам съвет за закупуване на Тесла или която и да е друга компания. Това, което предоставям е моето мнение. И то е, че компанията има голямо бъдеще, съответно аз продължавам да инвестирам в нея всеки месец без прекъсване. Ако цената падне, аз отново няма да спра да купувам, а просто ще осреднявам.

   4. Имам статии за ETF-ите, доста са детайлни. Погледнете ги: https://angelovdimitar.com/category/инвестиции/etf/

   Ако имате още въпроси, ще се радвам да ви помогна, ако са в компетенцията ми. Може да използвате и формата за контакт на сайта, както и имейл info@angelovdimitar.com

   Поздрави и успех!

 2. Благодаря за изчерпателните отговори. Планувате ли за в бъдеще и страница във фейсбук и други опции?
  Една идея за следваща ваша статия да е за бъдещи кризи и как вие бихте реагирали на такива. Както и портфолио как да се развие процентно и да има ли дидидентни акции. При следващи въпроси или идеи ще ви пиша. Успешна седмица.

  1. Здравейте отново! Благодаря ви за предложенията. Определено ще помисля над тях. Ако отделите време и прочетете повечето статии на сайта ми, също ще намерите отговорите на тези въпроси и ще изградите едно общо мнение за моята стратегия на инвестиране и съответно портфолио.

   Относно социалните мрежи, от сайта имате достъп до FB страницата ми, както и до Instagram профила. Потърсете социалните икони. Планирам и развитието на още социални канали.

   Благодаря ви още веднъж и успешна седмица!

 3. Здравейте,
  Много полезни статии, благодаря за споделената информация.
  В допълнение на въпросите по-горе . Започваме да внясаме месечни вноски по 100 лв. в даден ETF, но на втората година имаме възможност да всясаме по-високи месечни вноски, възможно ли е да направим промяна в стратегията по този начин? Какви са плюсовете и минусите? Изчетох доста статии, но никъде не прочетох дали има възможност за промяна на стратегията по този начин.

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте, радвам се, че статиите са полезни за вас. Това е и целта на блога – да помага на начинаещите инвеститори.

   Относно въпроса ви, бихте ли уточнили какво точно имате предвид под промяна на стратегия? Само сумата ли имате предвид?

   Попринцип ще ви кажа какво направих аз. Аз започнах да инвестирам по 100 лв месечно в американски акции чрез Revolut. С времето увеличавах тази сума. Когато минах към Интерактив Брокерс започнах да купувам и ETF-и. Стратегията ми е Buy & Hold и Dollar Cost Average. С времето несъмнено ще уточните за себе си кои инструменти най-прилягат на вашите цели. Може би бъркате цел със стратегия. Ако инвестирате дългосрочно, то поставете си цел. Например това може да бъде 10% годишна възвръщаемост в продължение на 10 години. Стратегията ви може да е “Купи и Дръж” (очаквайте скоро статия 🙂 ) и също осредняване на цената. Планът ви за изпълнение на целта пък е всеки месец да внасяте даден процент от приходите си, например 20% или пък това да е определена сума, която няма проблем да бъде увеличавана.

   Колкото повече, толкова повече. Тоест, увеличавайки сумата може да съкратите срока на вашата цел или пък да я завършите в същият срок, но с по-голяма печалба.

   Всичко зависи от целите, нагласата и възможностите. Няма проблем в движение да попроменяме някои неща. Това наричаме адаптивност към ситуацията и към пазарите.

   Принципно, добре е да си изградите някакъв план или да възложите на някого да го направи за вас, и това да е като основата на всичко, което ще се случва с вашето инвестиционно портфолио.

   Поздрави и успех!

   Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се свържете с мен.

   1. Благодаря за бързата реакция. Имах предвид дали сумата може да се промени, а не самата стратегия, която е Dollar Cost Average. Извинете ме за объркването.
    Идеята ми беше, че с времето вноските може да се увеличат, което да доведе по-бърза или съответно до по-голяма печалба.
    Относно даденият по-горе пример не се ориентирах какви биха били разходите за такси и комисионни, ако все пак се спрем на Interactive Brokers, чрез Карол.
    Моята идея е да започна чрез тях и след време да се прехвърля директно към Interactive Brokers, тъй като към момента това не е въможно чрез Trading 212.
    Чрез информацията от Вашите стати се замислих дали да не опитам Trading 212 като една част инвестирам в акции, а друга част в ETF, но така след време трябва да закрия позициите си и чак тогава да се прехвърля към Interactive или пък да имам два отделни паралелни акаунта.
    Ще се радвам да споделите Вашето мнение.
    Предварително благодаря.
    Очаквам с нетърпение следващата статия.

    Поздрави и успех!

    1. Здравейте отново, за таксите и комисионните, които се дължат при Карол или при директна регистрация, може да погледнете детайлната статия за ИБ, която съм написал на сайта. Там съм упоменал таксите и комисионните доста подробно.

     Варианта да започнете през Карол и след това да се прехвърлите директно е възможен. Относно Trading212, сигурен съм, че скоро ще могат да се прехвърлят активите от този брокер към някой друг. Поне това убеждават от брокера, че това ще е възможно скоро време. Но не виждам и проблем да оставите част от активите си там. Не е нужно да ги продавате. Просто ги оставяте да растат, а продължавате в Интерактив Брокерс, щом така сте решили в даден момент.

     Поздрави и успех!

 4. Здравейте, чакам с интерес новата ви статия. Имам и още един конкретен въпрос, ако компания/ии дават дивидент, как ви се изплаща той? В платформата или директно като инвестиция? Или по сметка която сте депозирали? Благодаря.

  1. Здравейте, дивидентите се изплащат в акаунта ви с брокера. Идват ви като CASH по сметката на акаунта ви.

   Ако например сте депозирали €100 и сте закупили акции за €90, то в акаунта си имате останали €10 cash. Да речем, че акциите, които сте закупили изплащат дивидент от €1 през следващият месец. След изплащане на дивидента вече ще имате €11 в акаунта (€10 +€1).

   Поздрави и успешна седмица!

 5. Два въпроса.

  1 Мислите ли за възможност за актуални въпроси за деня? Или актуален коментар? С видео дори? Не само като статия.

  2 и актуален въпрос днес гледам много коментари за game stop. Може ли вашето компететно мнение. Благодаря

  1. Здравейте отново,

   Въпрос 1: Обмислям стартирането и развиването на youtube канал, където също ще има възможност за live включвания и коментари. Не мисля, че ще се справя на дневна база, но веднъж седмично мисля, че е удачно да се направи разбор на седмицата – какво се е случвало и какво се очаква да се случи.

   2. Game Stop е пример за спекулативно поведение на фондовата борса. Милиони потребители от Reddit успяха да надуят цената. Но така работи пазара. Има ли търсене (купуване), цената се вдига. Добра възможност за трейдърите бе да се изкарат бързи пари. Който играе тази игра както трябва, най-вероятно е спечелил, най-вече чрез call options, които са добър вариант на дериват за растеж на дадена акция или друг инструмент.

   Аз не спекулирам, а инвестирам в компании, които не са толкова подвластни на подобни действия. Акциите на Game Stop няма логика да растат с подобни темпове. Нищо мега значително не се е случило за компанията, за да става това. Растежа е изкуствен. Не казвам да не се възползвате, но просто внимавайте и си направете добре сметката, защото е много възможно да изгубите пари.

   За подобни интересни движения на пазара, може да следите събредита wallstreetbets.

 6. Благодаря. Следвате buy and hold стратегията. Въпрос на постоянство ли е и как не се изкушавате за бързи пари и повече риск? Чакаме с интерес следващата статия. Моите предложения за теми:

  Как да стартираме и изградим портфолио, зеленото бъдеще възможност или химера, следваща голяма криза, фейсбук валута ала биткойн и виртуална валута на ес и биткойн. Както и отделни теми за злато и петрол.

  Как мислите ще се отразява трилионите дълг които продължават да трупат щатите?

  И последно очевидно сте фен на Уорън Бъфет(аз също) някъде четох че от твърд противник сега той купува много акции на банки като jp morgan, HSBC и подобни. Вие инвестирате ли в банковия сектор?

  1. Здравейте, идеите за статии са добри. Определено ще помисля над тях. Благодаря ви за тези предложения.

   Засега парите, които се печатат влияят добре на пазарите. Не се знае до кога обаче. Инвестирайте в активи, в стойностни активи. Само така може да се предпазите от евентуалната инфлация, която може да последва. И всъщност, само така може да забогатеете още повече. Парите в брой в банка или под матрака няма да ви помогнат. Ако имате прекалено много спестявания, то вие сте на губещата страна. Виждате какво се случва. The savers are the big losers. Колкото повече пестите, толкова повече ще загубите. Помислете за инвестиране в активи. Това е единственото спасение.

   За биткойн…купувайте биткойн. Аз поне правя това. Това е спасението и решението, ако в даден момент настоящата монетарна политика се срине. А и колкото повече хора използват биткойн, толкова повече ще можем да правим транзакции един с друг, без посредничество, без банки, без каквито и да е ограничения и то напълно легитимно и видимо. Много хора обръщат кеша си в биткойн. Това е умен ход. Аз го подкрепям. За мен биткойн е бъдещето, което ще промени начина, по който харчим парите си и начина, по който запазваме стойността им.

   Уорън Бъфет е мъдър инвеститор. Той и компанията му са адаптивни към условията. Това е изискването за дълголетие на фондовата борса и в дългосрочните инвестиции…адаптивност. Бъфет започна да продава банкови акции и да купува злато и златодобивни компании. Това може да ни каже много. Това е новина, която мнозина пренебрегват, но просто защото така им е удобно. Истината обаче излиза наяве. Истинските, стойностните активи, не са в съвременната монетарна система и политика. Банките са отживелица, която рано или късно ще остане в историята. Поне със сигурност няма да са в този вид, в който ги познавахме досега. Не знам дали това ще се случи през нашето време на съществуване, но със сигурност ще се случи.

   Бъфет е умен. Той ще държи, печели и инвестира в печеливши компании от различни сектори. Неговите инвестиции са доста по-различни от нашите. Той е сериозен акционер и когато купува, купува дялове за много милярди, което го прави неизменна част от компанииите, в които инвестира. Той просто има правото и способността да влияе на решенията и представянето на тези компании. Докато при нас не е така. Малките инвеститори като нас не влияят индивидуално на пазарите.

   Аз лично не инвестирам в банкови акции. Не смятам и да го правя. Предпочитам да инвестирам в биткойн.

   Поздрави и успех!

 7. Последен въпрос от мен.

  Инвестирате ли в p2p платформи и ако да в кои? Ако не, защо? Благодаря.

  Пп чакам и интерес да разказвате как движите идеите си за инвестиции в имот през тази година.

  1. Не инвестирам в p2p платформи. Не ми харесват като тип инвестиция. Губи ми се контрола над инвестицията, а аз обичам да контролирам нещата :). Не става да продадеш днес и да купиш някой друг актив. Другото, което не ми харесва е самият тип на инвестицията. Не виждам смисъл да поемам риск за инвестиция в подобни кредитни p2p платформи за 8 или максимум 10% възвръщаемост. Много по-удачен вариант според мен е да ги вложа в някой индекс, който следи S&P 500 примерно и който е с доказана близо 100 годишна история на възвръщаемост между 8 и 10%.

   Да не говорим, че ако изберем индекс, който следва NASDAQ 100, например EQQQ или SXRV, то възвръщаемостта ни може да е между 20 и 30%. Същото е и за например INRG, който пък е фонд, който инвестира в RENEWABLE ENERGY сектора, който ще е все по-нагоре през следващите години.

   И аз нямам търпение да започна с имотите. Плановете ми са живот и здраве лятото да натисна по-сериозно в тази сфера. Ще споделям опита си, както съм обещал.

   Поздрави и приятен уикенд.

 8. Здравейте Димитър,
  страхотен блог и страхотни статии.
  Бихте ли споделили топ 10 на акции които бихте инвестирали дългосрочно.
  От колко компании е добре да бъде съставено портфолиото на един начинаещ?
  Благодаря

  1. Здравейте, смятам да направя статия с ТОП 10 акции, които смятам, че са добри за дългосрочна инвестиция. Затова ще запазя всичко за статията :). Дотогава, прегледайте блога ми и другите статии. Има доста примери – акции за възобновяема енергия, 3 акции, в които винаги ще инвестирам и други…Аз винаги посочвам само акции, които за мен имат дългосрочно бъдеще.

   Благодаря ви, че четете сайта и намирате стойност в съдържанието. Оценявам го!

   Успех с инвестициите и stay tuned 🙂

   1. А каква е вашата цел и мотивция? Да постигнете 10% доходност и повече, да имате стабилен пасивен доход, да купите нещо трето с дохода? Тъй като в някои статии казвате нещо с което съм напълно съгласен, че целта е важна, даже преди да сме започнали трябва да е ясна. Задавам лични въпроси, но за нас начинаещите е опит. Вие тоя път така да се каже вече сте го минали. Имаше поговорка :
    Накъдето сме тръгнали вие от там се връщате.

    1. Здравейте, моята цел е да съм финансово независим и аз да определям как да разполагам с времето си, за какво да го използвам и с какви хора да го прекарвам. Прав сте, че доходността, която гоня от инвестициите си е минимум 10% и също разчитам на пасивните доходи. Пасивният доход е нещото, което ни прави финансово свободни. Но той не се постига лесно. Първо, трябва да се ограмотим достатъчно финансово, за да можем да управляваме и инвестираме добре парите си.

     Другата ми цел е да помагам на колкото мога повече хора да започнат да мислят за финансовото си бъдеще и да искат да бъдат финансово независими. Това е и целта на този сайт. Радвам се, че вече има голям брой потребители, които намират съдържанието за полезно и намират помощ при вземане на инвестиционни решения. Проектът AngelovDimitar се разраства и то благодарение на вас, които четете и споделяте content-а с други. Благодаря ви!

 9. И подвъпрос. Мислите ли за бъдеща криза и как ще се отрази на потфолиото ви? И съответно как да защитите инвестицията си.

  1. Кризи ще има винаги, поне по веднъж на 10 години, това показва историята. Аз преминах през кризата 2009-та година и пострадах доста финансово. Но тогава не бях наясно с много неща и като цяло как да се възползвам от ситуацията вместо да се оставям по течението и да търпя поражения.

   През Март 2020 отново преминах през малката криза, която сполетя фондовата борса. Помните, че всичко беше надолу, хората се панираха и започнаха да продават. Но аз вече имах представа какво трябва да направя и бях подготвен. Buy & Hold и Dollar Cost Average изстреляха портфолиото ми до небесата.

   Винаги съм препоръчвал закупуването на акции на стойностни компании, които ще преминат през кризата със сигурност. Такива са акциите на Apple, Facebook, Microsoft, Google и още много други. Това са бизнеси, които ръководят днешният свят. Потреблението на техните услуги няма как да спре. Това, което направих, когато всички тези страхотни компании понижиха силно цените на акциите си, е че аз купих още дялове от тях. Така осредних цената на дяловете си доста ниско и резултата не закъсня.

   Това е моето предпазване от кризата. Никоя криза не е вечна, но е важно да я виждаме като възможност вместо повод за паника. И най-важното – да извлечем максимална полза. Не случайно има твърдение, че богатите стават още по-богати по време на криза. Така е, това твърдение е вярно, потвърждавам го :).

   Всеки път, когато избирам нова компания, в която да инвестирам си задавам въпросите – искам ли да притежавам тази акция и след 10 години, къде ще се намира компанията след 10 години, ще бъде ли повлияна от кризи и как точно ще излезе от тях. Какво е предимството пред конкуренцията (competitive advantage)? Естествено, има и много други неща, които гледам, като например с какъв свободен капитал разполага, колко са месечните разходи и колко е дълга и (debt). Това са все неща, които помагат при избора.

   Поздрави!

 10. Благодаря за изчерпателните отговори. Безспорно помагате на едва прохождащи инвеститори като мен.
  Съгласен съм, че най-ценното е времето. И затова си струва усилията да се превърнеш в успешен инвеститор.
  “No amount of money ever bought a second of time”

  Поздрави и чакаме следващата статия

 11. Здравей Ангел и благодаря за хубавите статии! Радвам се, че на общия фон все още има интелигентни и търсещи млади хора като вас .Както казва моя близка, има надежда за България!
  От няколко дни имам акаунт в IBKR и се чувствам малко, като “пате в калчища”, но с твоя помощ и допълнително четене, смятам да се справя технически и да успея да инвестирам първите си 450 евро в акции и ETF 🙂 .
  Изниква ми следния въпрос – Как е изградено твоето портфолио и какъв е процента на инвестиции в акции спрямо ETF ?
  Бъди здрав и все така успешен!

  1. Здравей Михаил! Името ми е Димитър Ангелов, може би си се объркал, защото уебсайтът ми започва с фамилното ми име, което е Ангелов :).

   Благодаря за хубавите думи! Моята цел е да помагам на все повече млади хора да помислят за финансовото си бъдеще и по този начин обществото ни да е по-независимо от обичайните финансови проблеми, които често са следствие от ниската финансова грамотност и “лошите” навици, които имаме. Инвестициите са един от пътищата това да се случи и затова споделям моят опит, като се надявам той да помогне на всеки, който чете страниците на този уебсайт.

   Процентно, моето портфолио се състои от близо 50% ETF, 10% Bitcoin и всичко останало е акции на отделни компании. Но това не бива да се приема като някакъв финансов съвет, тъй като аз не твърдя, че съм професионалист в това, което правя, а напротив, аз също се имам за начинаещ. Естествено, всяко портфолио може да претърпи корекция, за да пасва постоянно на нашият инвестиционен план за успех.

   Например, до преди няколко месеца криптовалутата (Биткойн) не беше такава голяма част от моето портфолио. Но сега е. Така че, важното е да започнем и да имаме ясна представа какви са очакванията ни. След това трябва да нагласяме нашите активи спрямо нашите цели.

   Успех и на теб!

   1. Здравей Димитър, извинявам се за грешката 🙂 ! Хора с голямо его, го приемат тежко, но вярвам, че ти не си от тях!
    Изникна ми друг въпрос – Колко акции ( компании) имаш в твоето портфолио? Три завинаги -това е ясно 🙂 .На пазара има десетки успешни компании, в които може да се инвестира, но предполагам, че не е добре да се “разпиляваш ” много .Четох за портфейла на У.Бъфет, че 6 компании, представляват близо 80% от портфейла му.

    1. Засега държа около 30 компании. Да, няма смисъл да се разпиляваме много, поне и аз така мисля. Освен това инвестирам и в ETF, който следва s&p500 индекса, а той се състои от 500 компании.

     1. Благодаря за точния отговор и успех !
      Подкрепям те за Youtube канала и предлагам веднага тема – първи стъпки с платформата на IBKR 🙂 .

 12. Здравейте,

  Може ли тук или в отделна статия/видео да обясните защо предпочитате NASDAQ: AAPL пред Xetra: APC ?

  1. Здравейте,

   Не мисля, че това е материал за цяло видео и затова ще ви отговоря тук:

   Предпочитам пазаруване от американските борси пред европейските, тъй като там се позволява fractional shares търговията, т.е. могат да се купуват части от акции. А това е много удачно за начинаещи инвеститори. Удачно е и за мен, като вече не толкова начинаещ, защото не ми се дават по $3500 всеки път за една акция на Амазон :).

 13. За Гугъл съм съгласен, но моите лични други две са Гугъл и Майкрософт – стабилни, на практика без дълг, с добри маржове на печалба, с истински монопол в секторите си и толкова дълбоко навлезли в ежедневието ни, че не виждам в близките десетилетия някой да ги измести от нишите им. Основният бизнес на Тесла и Епъл (вярно е, че имат и други подразделения) е на силно конкурентен пазар (автомобили и смартфони) и трябва постоянно да се влагат пари в иновации, за да са крачка пред конкуренцията. Гугъл и Фейсбук правят страхотни пари от реклами (което е все едно да правиш от нищо – нещо) и на практика нямат естествена конкуренция. А за Майкрософт пък да не говорим – сигурно над 90 процента от компюттрите по света са с Уиндоус и печелят яко от продажба на софтуер и облачни услуги. Да, звучат малко скучно и не толкова секси като Тесла и Епъл, но за мен са по-сигурен избор в дългосрочен план. Но, естествено, както се появи един лаф в пандемията – всеки сам си преценя 🙂

 14. За Фейсбук (бях написал грешно Гугъл в началото на предишния коментар) съм съгласен, но моите лични други две са Гугъл и Майкрософт – стабилни, на практика без дълг, с добри маржове на печалба, с истински монопол в секторите си и толкова дълбоко навлезли в ежедневието ни, че не виждам в близките десетилетия някой да ги измести от нишите им. Основният бизнес на Тесла и Епъл (вярно е, че имат и други подразделения) е на силно конкурентен пазар (автомобили и смартфони) и трябва постоянно да се влагат пари в иновации, за да са крачка пред конкуренцията. Гугъл и Фейсбук правят страхотни пари от реклами (което е все едно да правиш от нищо – нещо) и на практика нямат естествена конкуренция. А за Майкрософт пък да не говорим – сигурно над 90 процента от компюттрите по света са с Уиндоус и печелят яко от продажба на софтуер и облачни услуги. Да, звучат малко скучно и не толкова секси като Тесла и Епъл, но за мен са по-сигурен избор в дългосрочен план. Но, естествено, както се появи един лаф в пандемията – всеки сам си преценя ????

  1. Всички споменати компании са компании, в които аз инвестирам и това са страхотни компании. Всички до една са с устойчиво конкурентно предимство. Няма как човек да сбърка с тях, поне според мен.

 15. Здравейте,
  Поздравления за статията и блога като цяло, дава мното стойностна информация.
  Имам един въпрос във връзка с инвестирането в индивидуалните акции. От около година инвестирам в Тесла, но не в TSLA, а чрез немската борса – TL0.de, понеже акаунтът ми е в евро и допълнително заради данъчните облекчения при реализирана печалба. Та въпросът ми е, има ли разлика между двете, освен че е на различна борса, и че е различна валутата, все се купуват акции на Тесла, нали така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.