Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

3 инвестиции за 100 лв на месец

Мислите ли вече за бъдещето си? Искате да постигнете нещо – да започнете да инвестирате, но не знаете откъде и как да започнете ? Е, ако сте прочели някои от другите ми статии, ще знаете със сигурност откъде трябва да започнете – от инвестиция в себе си. Ако все още не сте го направили – ето ви линкове към тях:

И така, да предположим, че вече сте наясно със себе си и какво смятате да правите за вбъдеще, имате план или сега го градите. Също сте решили, че трябва да започнете да инвестирате част от парите си и да ги накарате да работят за вас. Само така ще постигнете финансова независимост и няма да работите за заплата, а напротив, може дори вие да сте човека, който ще дава заплати. Всичко голямо започва с една малка стъпка. Готови ли сте да направите тази стъпка ?

Вече не е актуално всеобщото мнение, че “инвеститор” означава заможен човек с наследствено богатство, потомствен милионер и т.н. Сега сме 21-ви век, информационната ера, живеем в динамичен свят, където възможностите валят отвсякъде и ако не се възползваме от тях, то само ще загубим. Извиненията и оправданията от типа, че инвестирането не е за обикновения човек не важат. Всеки може да стане “инвеститор”, когато си поиска и не е нужно да носиш скъп костюм, да караш скъпа кола или да имаш охрана.

В следващите редове ще ви предложа 3 инвестиции, с които може да стартирате бързо, лесно и с малко пари, например със 100 лв.

Инвестиция 1: Акции

Инвестирането в акции вече е достъпно и възможно за всеки, който разполага със смартфон и $1. Да, точно така, можете да започнете само с $1. И това е супер, защото, започвайки с малки суми, вие ще се учите как да инвестирате, ще видите как протича процеса и ще се натренирате преди да започнете да влагате по-големи суми. Съответно, с повече пари, грешките, които ще допускате ще са малки, а печалбата ви ще е голяма, именно защото вече сте практикували инвестирането.

Как най-лесно да си закупите акции

Най-лесният и удобен начин за мен е през приложението REVOLUT. Апликацията е изцяло създадена за смартфон, т.е. не ви трябва компютър, управлявате всички процеси от телефона си. Регистрацията е бърза и лесна. Трябва да имате актуален мобилен номер. Също ще ви поискат документ за верификация като лична карта и доказателство за адрес. Достатъчно е да приложите нещо като последната си фактура от платена сметка на телефон, ток или някаква друга услуга, в която се съдържа адресът ви.

Този процес е важен за сигурността на акаунта ви и парите, които държите в него. Затова препоръчвам да се отнесете сериозно и въвеждайте достоверни данни навсякъде, където се изисква.

REVOLUT не е само платформа за търговия на акции. Това е онлайн банка, от така наречените FinTech компании, регистрирана в Европа и действаща по европейските регулации напълно легитимно, с милиони потребители. Съществува от 2015 година. При създаването на акаунт, вие ще имате сметка, получавате  IBAN, който може да използвате за превод на пари към други банки и то с никакви или в пъти по-ниски такси от тези на обикновените банки. Може да си поръчате и дебитна карта, която да използвате навсякъде в България и чужбина.

Също имате възможността да обменяте различни валути и да изпращате пари на други потребители.

Тъй като аз използвам REVOLUT само за търговия с акции, няма да навлизам в подробности за другите услуги, които предлага приложението, а и няма да е много обективно, защото не ги използвам. Единственото, което използвам е дебитната карта, от която мога да си тегля печалбата от продадени акции или дивиденти.

Да се върнем към акциите. В REVOLUT може да закупувате “fractional shares” или части от акции на всички 800 компании от американските фондови борси, които предлага приложението. Минималната сума, с която може да започнете да инвестирате е само $1.

Да речем, че сте заделили 100 лв за инвестиция в акции. Бих препоръчал да разпределите тези пари в акции на 3 компании.  Така ще сте диверсифицирали инвестицията си. Но естествено всеки знае себе си и това не е съвет, който да следвате на 100%. Ако сте проучили дадена компания добре или имате различна схема на инвестиране (например този месец 100 лв в една компания, другият месец 100 лв в друга), то действайте според вашия план.

1-вата стъпка, която трябва да направите, е да депозирате пари в акаунта си. Това става много лесно, може да използвате дебитна или кредитна карта или да преведете 100 лв от банковата си сметка в сметката си в Revolut.

2-рата стъпка е да прехвърлите парите от акаунта си в инвестиционния си акаунт, който е в USD. Превалутирането става автоматично и на доста изгоден курс.

3-тата стъпка, след като парите са налични в акаунта ви за инвестиране, е да изберете и закупите акциите, които сте си набелязали.

Да кажем, че в акаунта си имате $58 (100 лв). Закупувате 3 акции:

– Apple за $19

– Amazon за $19

– Facebook за $19

Така вече сте собственик на 3 акции на тези 3 компании. Вие всъщност притежавате процента от акциите, който отговаря на вашата сума.

Ако например дадена акция струва $100, а вие сте инвестирали сумата от $19, както е в нашият случай, то вие притежавате 19% от тази акция или 0.19 дяла. Ако следващият месец закупите част от акцията за още $19, то вече ще сте собственик на 0.38 дяла от тази акция, ако разбира се цената на акцията при двете покупки е една и съща.

Това са fractional shares и чрез тях е възможно да инвестираме с каквато сума искаме, както споменах, дори с не повече от $1. При покупка на акции по този начин, нямате ограничение за това колко дяла (shares) от дадена компания да закупите, просто вие определяте сумата.

Това е именно иновацията, която направи инвестирането в акции достъпно за абсолютно всеки. Как иначе щеше да е възможно да инвестираме в Amazon, чиято акция в момента е около $3000, ако нямаме тази сума.

Комисионните, които заплащате при закупуване и продаване на акции са $0, ако се придържате към 3 сделки на месец. UPDATE 2021: Вече стандартният безплатен акаунт разполага само с 1 безплатна сделка на месец. Месецът се брои от деня, в който е регистриран акаунта ви. Например, направили сте регистрацията на 12-ти Юли, закупили сте си акции и следващата безплатна покупка ще е възможна на 12-ти Август. Ако през това време искате да закупите или продадете акции, от REVOLUT ще ви удържат комисионна от около €1. Тези правила важат за безплатния акаунт Standard, който ви препоръчвам да използвате отначало.

ВАЖНО: Revolut не е брокерът, от който закупувате акциите. Приложението е посредник между вас и брокера DriveWealth, който е напълно легитимен брокер.

Инвестиция 2: Злато

Златото е чудесен избор за инвестиция, всъщност този избор никога не е бил и няма да бъде грешен. Благородният метал е открит преди хиляди години и оттогава досега е мощен финансов инструмент, който запазва и увеличава стойността си. Това е така, защото злато не се произвежда. То е изчерпателен ресурс и с годините цената му единствено ще се покачва.

И винаги ще бъде така. По време на войни и кризи, още от древни времена, златото се представя добре. То е “спасението” от инфлацията, особено в днешно време, когато се печатат трилиони долари и парите се обезценяват с всяка изминала година.

Знаете ли, че през 1971 година американският президент Ричард Никсън сваля долара (USD) от златния стандарт. Дотогава, хартиените пари, които са се печатали са имали равностойност в злато. След 1971 година парите са вече само хартийки без никакъв еквивалент на каквото и да е. И с постоянното печатане на пари, те се обезценяват много бързо. Ето защо трябва да инвестираме в активи, които да запазват и увеличават стойността си и ни носят приходи, а не да спестяваме пари. Спестените ни пари се “изяждат” бавно, но сигурно от инфлацията, която се увеличава с всяка партида милиарди долари, които се печатат.

За пример, през 2007-ма година златото струваше около $700 за една унция, а в момента, 13 години по-късно, струва $1800.

Вече имате възможност да започнете да инвестирате в злато отново със 100 лв на месец или дори по-малко.

Има няколко начина за инвестиция в злато:

1-вият начин – физическо злато

Има компании, които предлагат инвестиционно злато под формата на златни кюлчета по 1 грам. Те идват със сертификат за произхода и чистотата на златото. Едно подобно кюлче от 24 карата (инвестиционно злато) струва около 100 лв.

Това е невероятна възможност да притежавате физическо злато, без да разполагате с хиляди левове за закупуването му. И всъщност, ако всеки месец закупувате само по 1 грам, ще видите как с времето инвестицията ви набъбва, златото се трупа и инвестираните ви пари запазват стойността си и дори я покачват.

Проблемът, който може да срещнете с този тип инвестиция във физическо злато, е съхранението. Но естествено, и за това има решение – сейф във вкъщи, трезор в някоя банка и други варианти, за които се сетите.

2-ри начин – закупуване на злато във вид на акции на компании или ETF-и, които инвестират в злато или в добива на злато. Тази инвестиция няма физическо изражение и закупувайки злато по този начин, вие се възползвате от покачването на цената на дадената акция или ETF. Когато решите, продавате и прибирате печалбата си или реинвестирате отново.

3-ти начин – закупуване на злато онлайн – например чрез приложението REVOLUT. Навярно и други брокери предлагат подобна услуга.

Инструментът, който трябва да търсите е “commodities”. След като влезете в това меню, ще имате възможност да закупувате злато и сребро за желана от вас сума, примерно 100 лв.

Цената, която ще видите за XAU, е цена за 1 тройунция злато (на английски – ounce). Паричната стойност на  златото се дава в американски долари – XAU/USD.

Цената, която ви излиза в Revolut акаунта за 1 тройунция злато, е от порядъка на $1800 (или равностойността в лева). И също както при акциите, можете да инвестирате каквато сума пожелаете. Така ще се сдобиете със злато, което няма да притежавате физически, но ще може да се възползвате от движението на цената.

Например, ако сега закупите злато за 100 лв и след 1 година цената на XAU/USD се е покачила с 10%, т.е. от $1800 е стигнала $1980, то вие също ще сте с 10% отгоре върху вашата инвестиция и ще имате 110 лв.

Да речем, че сте закупили злато от Revolut. Цената му се е качила и искате да дръпнете печалбата си. Може лесно да го направите като просто продадете (обмените) златото за левове, долари или евро.

Ако закупите злато за 100 лв, то вие ще виждате тези 100 лв отново като левове или друга валута, която сте избрали. С покачване на цената на XAU/USD, вече в акаунта си ще виждате тези 100 лв да растат на 101, 102…110 лв. Решите ли да се възползвате от растежа в цената, просто натиснете бутона sell и 110 лв ще се върнат в акаунта ви, откъдето може и да си ги изтеглите с дебитната карта или да използвате за друга инвестиция.

От Revolut твърдят, че за всяка сума инвестирана от вас в злато, те в действителност купуват физическо такова на ваше име. Тоест, инвестицията ви е обезпечена с истинско физическо злато, до което обаче нямате възможност да се докоснете.

ВАЖНО: Инвестицията ви в злато не е подсигурена и регулирана, както са например парите, които държите в акаунта си, така наречените e-money.

Ето и линк, на който е обяснено всичко подробно (златото и среброто са достъпни вече и за стандартните безплатни акаунти):

Съвета ми е да прочетете добре секциите, в които е упоменато какви такси всъщност ви се приспадат, нищо, че пише, че са включени в цената и всъщност купувате на тази цена, която виждате. Това, което е написано на уебсайта на REVOLUT като такси е 1.5% през делнични дни за стандартен акаунт и 2.25%, ако купувате през уикенда. С други думи за всеки похарчени 100 лв (в делнични дни), ще ви се удържат 1.50 лв като комисионна, което според мен е приемливо, ако инвестирате дългосрочно. По този начин, при натискане на бутона BUY, ще видите вашите 100 лв като 98.5 лв (100лв – 1.50лв).

Аз лично не инвестирам в злато през Revolut. Вложил съм малка сума за тест, за написването на тази статия.

Инвестиция 3: ETF (Exchange Traded Fund)

ETF или на български “Борсово Търгуван Фонд” (на места ще го срещнете и като “Борсово търгуван индексен фонд”) представлява фонд, който инвестира в множество компании от даден сектор или от различни сектори. Този фонд може да следи и “копира” например даден индекс, какъвто е S&P 500. Тогава го наричаме борсово търгуван индексен фонд.

Всеки ETF, също както при акциите, има свой тикер (ticker). Например VOO, CSPX, IUSA, VUSA, IVV. Това са абревиатури, с които се обозначават ETF-ите. Именно с тези съкращения ще намерите желания от вас ETF при брокера, който използвате.

Тези фондове са доста популярен инструмент през последните години, защото ви осигуряват диверсификация, менажират се пасивно, тъй като копират даден индекс, а таксата за обслужване на фонда няма дори да ви направи впечатление. Например, за най-известните ETF-и, следящи (копиращи) индекса S&P 500, те са на нива около 0.03%.

S&P 500 е индекса, който показва състоянието и развитието на американската икономика. Той е като параметър за това в какво състояние е тя. Например, ако индексът се покачва, това означава, че икономическото състояние на САЩ се подобрява.  Добре е да се има предвид обаче, че спекулациите на фондовата борса не липсват и могат да доведат до значителни движения в кратък срок. Но в дългосрочен план, S&P 500 отчита 8% среден ръст на година от създаването си през 20-те години на миналия век до сега (100 години). Това го прави и един от най-сигурните и предпочитани варианти за инвестиция.

Индексът S&P 500 следи развитието на 500-те най-силни американски компании. За нас, варианта да инвестираме по 100 лв в този индекс и да имаме по 8% годишна възвръщаемост, е чрез ETF-и, които копират индекса.

Такива са SXR8, VUSA, IUSA, VUSD и други. Търгуваме тези ETF-и също както търгуваме и акции – плащаме цена за дял или за част от дял.

Аз например купувам с дългосрочен план CSPX (SXR8, както е при моя брокер) и очаквам 8% годишна доходност, тъй като тези ЕТФи копират изцяло индекса. Тоест, ако той мръдне нагоре и те мърдат нагоре. Ако падне, то и моите дялове от този инструмент ще загубят от стойността си.

Това бяха 3 начина, с които може да започнете да инвестирате по 100 лв на месец. Може да го правите изцяло от смартфона си, благодарение на страхотните приложения, които са безплатни за сваляне и използване.

Надявам се тази статия ви накара да направите първата стъпка в инвестициите и да се убедите, че не е необходимо да разполагате с хиляди левове, за да започнете. Аз започнах точно с толкова – 100 лв на месец. Възможно е !

Ако това съдържание ви е харесало, ще съм благодарен да го споделите с приятели и познати, които желаят да започнат да инвестират и търсят начини как да го направят.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

3 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.