Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

7 Навика за Успешни Инвестиции

Всеки уважаващ себе си инвеститор трябва да изгради ценни навици, които да му помогнат да взема правилни решения, и в крайна сметка те да го направят богат и независим.

В тази статия ще ви представя 7 навика, които ще ви помогнат да бъдете успешни в дългосрочен план. Следвайки ги, неминуемо ще постигнете поставените си цели.

Навик 1 – Придобиване на нови Знания

Знанието е ключово качество по пътя ни нагоре. Трябва да знаем какво правим, за да го правим добре и съответно да очакваме добри резултати. Придобиването на знания е навикът, който трябва да си създадем. Към знанието причисляваме и самооусъвършенстването в дадена област. Тоест, да научаваме нови неща и да сме в крак с тенденциите. Така винаги ще бъдем UP-TO-DATE какво се случва в сектора, в който се намираме.

Това е от голямо значение, тъй като в днешният бързо развиващ се свят, ключови промени настъпват за изключително кратко време. Добре е да сме подготвени за тях и да имаме план за действие във всяка една възможна ситуация. И когато придобиваме нови знания и следим какво се случва, на нас ще ни е много по-лесно да реагираме. Просто ще сме ориентирани в средата, в която оперираме и ще знаем как да накараме нещата да работят в наша полза.

Грешно би било мисленето, че ако например сме изучили фундаментален или технически анализ на стоковите пазари, то това ще ни е абсолютно достатъчно до края на инвестиционният ни период. Нека не забравяме, че доста от най-печелившите компании на фондовата борса в днешно време са печеливши противно на всякаква “фундаментална” логика и анализи. Ако се придържаме само към утвърдените преди много десетилетия правила, то бихме изпуснали страшно много възможности за печалба. А нали това е целта на занятието – да спечелим.

“The more you learn, the more you earn”, казва Франк А. Кларк.

Бъдете жадни за нови знания, постоянно, всеки ден. Това без съмнение ще ви даде това, което търсите, към което се стремите.

Правя уточнение, че изключвам знанията, които придобиваме в официалните университети, академии и училища. В статията Образование или Самообразование изказвам моето мнение по въпроса.

Не ви е нужна диплома, за да станете експерт в това, което искате. Естествено, нямам предвид професии като лекар, зъболекар и други. При тях несъмнено трябва да се измине по официално зададеният път за развитие.

Но в другите случаи, цялата информация, всичко, което ви е необходимо, е достъпно за вас напълно безплатно в интернет и е на един клик разстояние. От вас се иска просто да потърсите и прочетете.

Бих ви посъветвал, когато изберете с какво искате да се занимавате за в бъдеще, огледайте се за някого, който вече е бил там, където вие искате да отидете. Последвайте неговите примери, учете се от този човек. Няма по-голям учител от практиката. Ще скъсите пътя си към върха с много години, ако просто си изберете един или няколко “ментора”, на които да подражавате. И дори не е необходимо те да знаят за вашето съществуване. Просто изучете ходовете, историите им, които споделят.

Не ме разбирайте погрешно, всеки е индивидуален и носи глава на раменете си. Но в някои неща сме еднакви, допускаме едни и същи грешки. В това няма нищо лошо. Няма проблем понякога да се поучите от грешките на другите. Факта, че ги виждате, вече говори за това, че ги осъзнавате. Така че, изберете си някого, от който да се учите. Това наистина ще ви даде огромни резултати, във ваша полза.

Навик 2 – Фокус

Фокусирайте се над това, което правите. Концентрирайте цялата си енергия върху нещото, което според вас ще ви направи успешни инвеститори и успешни хора.

От инвеститорска гледна точка, ние имаме лимит – на капитала, на времето, на физическата ни отдаденост. Ограничението в капитала не трябва да ни спира. Напротив, трябва да търсим начини и методи, чрез които да привлечем още пари за инвестиране.

Но все пак, човек не може да инвестира във всичко, не е възможно дори и с огромен капитал. Затова, изберете инвестициите, които ви допадат най-много и които отговарят на вашият инвеститорски профил, и се фокусирайте върху тях. Изучавайте ги непрестанно и не губете концентрацията си. Това са вашите пари, вашите инвестиции, вашето бъдеще.

Времето ни също е ограничено. Ние всички имаме по 24 часа в денонощието, от които трябва да заделяме за различни дейности. Някои от тях са жизнено важни (спане, хранене, общуване със семейството и т.н.) и без тях няма как да съществуваме. Останалото време, което отделяме, може да ни направи богати, бедни или от средната класа – Богат, Беден или Среден.

Както Робърт Кийосаки споделя – “The only difference between a rich person and a poor person is how they use their time”.

Това е страшно важно и решително за нашият живот – как използваме нашите 24 часа и с кой ги прекарваме. Защото наистина, разликата между богатият и бедният човек е как всеки един от тях използва времето си.

Имам конкретна статия за това как използваме времето си и дали го пропиляваме:

Времето – най-големият ни враг (приятел)

Що се отнася до ограничението, което имаме с физическата ни отдаденост към инвестициите, както вече споменах, няма смисъл да се “разпиляваме” в колкото можем повече инвестиции.

Не е нормално да инвестираме в хиляди компании поотделно. Аз например избирам и инвестирам в акции, които мога да следя. Под “следя” имам предвид да чета новини и анализи за тях, да разглеждам продуктите им и да дискутирам бъдещите им планове с други инвеститори. Представяте ли си да сте закупили акции на 100 и повече компании? Така не е възможно физически да вземате правилни решения за вложените от вас пари в тези акции. Абсурд е да проследявате всяка от тях и да знаете накъде се движи – защо е този спад преди седмица или пък какво е изстреляло цената нагоре.

Варианта да инвестираме в много компании едновременно е чрез някой ETF, който ни дава добра диверсификация. Така ще следим конкретно неговото представяне и ще имаме цялостен поглед върху състоянието на даденият сегмент от пазара.

Аз инвестирам в ETF-и, най-вече в такива, които копират индекса S&P 500. Този индекс е параметър за американската икономика. Със закупуването на 1 дял от подобен фонд, вие имате експозиция към 500 от най-големите и “силни” американски компании.

В следните статии обръщам внимание в детайли на ETF-ите като инвестиционна възможност:

  1. Как да инвестираме в ETF
  2. S&P 500 ETF – 3 причини да инвестираме

Наблегнах на инвестициите на фондовите борси, но това е така, защото с тях имам най-много опит и те представляват по-голямата част от инвестиционният ми портфейл. Но за другите видове инвестиции важат абсолютно същите правила. Дали ще инвестирате в недвижими имоти, дигитални продукти, стартъп бизнеси и т.н., трябва да имате физическата възможност да обръщате внимание на инвестициите си. Трябва да може да се “погрижите” за тях – да увеличите размера на печелившите такива или пък да се отървете от някои губещи.

Завършвам частта с фокуса с още една мисъл на Робърт Кийосаки. На Български език тя звучи така:

“Ако се фокусираш върху това да си намериш работа, ще си намериш работа. Ако се фокусираш върху това да станеш инвеститор, ще станеш инвеститор”.

Така че, фокусирайте се и останете фокусирани. Всичко зависи от вас и от това до каква степен концентрирате енергията си.

Навик 3 – Решимост

Може да четете много, да се образовате по различни въпроси, да имате мнение и да го споделяте и да смятате, че сте специалист в дадена област. Но не предприемете ли действия, всичко това губи смисъл. Съдбата обича смелите. Решителните личности вземат нещата в свои ръце и ги карат да работят в тяхна полза. Те не се колебаят много. Предпочитат да действат и да сгрешат, отколкото да не направят нищо.

Няма как да бъдем успешни инвеститори, а и успешни хора, без да сме решителни. Този навик, или по-скоро качество, материализира нашите идеи, превръща ги от намерение в реалност. Тоест, не е възможно да направим каквото и да е в наша полза, ако не вземем решение да го направим.

Много хора се страхуват от това да сбъркат, да направят грешка, да се провалят. Някои от тях се заблуждават, че именно като не вземат решения, всъщност така вземат най-правилното – да не правят нищо. Всички имаме такива познати или приятели, които ще кажат: “това е рисковано”, “съмнявам се да се получи”, “по-добре да не поемам този риск”…Е, приятели, както съм казвал и преди, риска сме самите ние. Той идва от недостатъчно познаване на материята, с която сме се заели. А за да опознаем едно нещо по най-добрият начин, ние трябва да го изпробваме. Дори и да сгрешим, опитът, който ще придобием ще ни бъде от изключително голяма полза.

Много често попадам в дискусии и коментари за инвестициите на фондовата борса. Има страшно много хора, които не спират да твърдят, че всичко ще се срине, рисковано е сега да се инвестира, рисковано е да се избират конкретни компании и т.н. Аз слушам подобни изявления всеки ден от близо 2 години. За този период аз не спрях да инвестирам и портфолиото ми расте с двуцифрени проценти и съм спечелил много. Но това едва ли се дължи на някакъв случаен късмет, нали? Ако се бях вслушвал в подобни изявления, днес нямаше да пиша тази статия и щях да съм поредният “специалист” по инвестициите, който всъщност не инвестира, а гледа отстрани, от скамейката.

Скамейките са препълнени с “всезнайковци”. Не отивайте и вие там. Влезте в играта и я играйте. Само който играе може да спечели.

Навик 4 – Адаптивност

Адаптирането към дадени условия и промени, е това, което превръща един обикновен инвеститор в интелигентен, успешен инвеститор.

Света се променя. Както видяхме през 2020, напълно възможно е за кратко време всичко да се преобърне. Видяхме някои от най-успешните хора на нашето време да правят промени в стратегиите си каквито никой никога нямаше да предположи. По този начин те реагират на промените и остават успешни, остават най-добрите, защото притежават това качество и са изградили този навик на адаптация.

Да вземем например Уорън Бъфет. Той разпродаде дяловете си на авиокомпании. Отърва се и от изключително голям процент от акциите си в американски банки. И започна да купува злато…нещо, което отричаше допреди няколко месеца. Подобни ходове могат да ни кажат много, когато велики инвеститори предприемат такива решаващи действия.

Това е адаптивността, която всеки инвеститор трябва да притежава. Нека не се заблуждаваме. Никой не знае какво ще се случи утре, след месец или след година. Но нима това трябва да ни спира? Това трябва да е забавната част, да не знаем какво следва. Иначе всичко би било безинтересно, ако знаехме че нещата ще се случат по точно определен начин.

Да речем, че и вие като мен инвестирате в акции и ETF-и. Какво би станало, ако хипотетично наистина всичко се срине, Wall Street започне да страда и съответно ние като инвеститори също. Какво би станало, ако хората изгубят вяра във фалшивите фиатни пари ? Нима това е краят ни като инвеститори ?

Аз съм винаги настроен позитовно и съм готов да понеса всякакви удари, които животът ми поднесе. Свикнал съм да го правя, правил съм го и ще продължавам да го правя. Ако даден тип инвестиция вече не работи в моя полза по каквато и да е причина, аз ще се пренасоча към друг вид инвестиране, т.е. ще се адаптирам към новата среда.

Ако фондовата борса “изчезне”, то моят инвестиционен дух няма да изчезне с нея. А напротив, аз ще потърся и намеря нови възможности.

Навикът да се адаптирате към дадена среда или към промяната в нея, ви дава свободата и спокойствието, които всеки един от нас трябва да притежава.

Навик 5 – Контрол

Успешният инвеститор трябва да притежава контрол над себе си (над емоциите си) и над инвестициите си. Когато стане дума за инвестиции, няма място за емоции, сантименталност, любезност, съжаление. Тези иначе добри и позитивни човешки качества могат да замъглят ума ви и да ви докарат доста проблеми и загуби.

Винаги се убеждавайте, че имате контрол над ситуацията, контрол над инвестициите си. Когато извършвате сделка, оставете емоциите вкъщи и се опитайте да извлечете максималната възможна за вас полза.

Никога не оставяйте нещата “просто да се случват”. Контролирайте ги. Дръжте нещата в свои ръце. Макар и да работите с екип от хора или да сте предприемач, който наема работници, бъдете винаги наясно какво се случва около вас. Нека другите да вършат работата, за която сте ги наели, но нека им бъде ясно, че вие знаете какво те трябва да направят и какъв трябва да е резултата.

Нека ви дам един личен пример, който за съжаление е от горчив опит. Но както и преди съм казвал, ние се учим от грешките си и именно те са най-добрите учители. Преди години се предоверих на счетоводител, с който в крайна сметка стигнахме до съд. Аз не бях наясно с някои процедури, които съответният нает от мен счетоводител трябва да извършва. Това беше безотговорно от моя страна и понесох последствия. Освен това, споменатият счетоводен специалист видя в мен възможност да направи малко “бързи” пари и беше назначил документално десетки хора на работа в моята фирма, за които аз естествено не знаех.

След тази моя грешка, аз се записах на счетоводен курс и вече съм наясно какво да изисквам и какво мога да очаквам от счетоводителите, с които работя. По-важното е че те също знаят, че аз съм наясно с нещата. Те отново са хората, които вършат работата, но я вършат както трябва.

Ето затова контролът е важен. Отговорността към инвестициите ви изисква вие да имате контрол. Аз не съм фен на инвестиции, чиито контрол е неясен, губи се някъде по пътя или из правилата. Такива са например взаимните фондове. Имам много познати, които ме търсят за съвет относно този тип инвестиране. Всички отначало са въодушевени, когато ми разказват какво предложение са получили, за какъв период и т.н. Те подхождат емоционално и не виждат цялата картина. Искат да са дългосрочни инвеститори, но те не виждат дългосрочно.

Ще го кажа направо – никой не може да се погрижи за парите ви по-добре от вас самите. Това, че някои се насочват към споменатите фондове, говори само, че те са безотговорни към заделеният им капитал. Звучи прекрасно всеки месец да даваш определена сума и някой да ти обещава, но не и да гарантира, че парите ти ще се увеличават с например 5% годишно. Тези фондове имат мениджъри, които прибират добри комисионни от вашите инвестиции. Те се разпореждат с тях както намерят за добре. Трябва да споменем, че те инвестират парите ви в активи, в които и вие самите може да инвестирате и дори няма да е необходимо да плащате дебели такси.

Най-често парите отиват в индексни фондове, копиращи S&P 500. Ако изберете някой ETF, който следи индекса и инвестирате сами, то възвръщаемостта ви ще е много по-голяма и контролът ще е във ваши ръце. Ще можете да купувате или продавате всеки ден, когато борсата е отворена.

Контролът при взаимните фондове липсва. Според мен те не могат да се разглеждат като актив, в който да инвестираме. Да, те са актив, но не наш :). По-удачният вариант за вашите пари, е просто да проучите възможностите за индивидуални инвестиции чрез брокер.

Ако вече сте прочели статиите по-горе за ETF-ите, ето ви и няколко подробни и обективни ревюта на брокери, които може да използвате:

1. Interactive Brokers – брокер номер 1
2. Trading 212 – $0.00 Такси и Комисионни
3. Revolut – Акции без Комисионна

Навика да имаме контрол ни помага не само в инвестициите, а и в живота като цяло.

Навик 6 – Постоянство

Когато решим в какво искаме да инвестираме, поставим си постижима цел и си изградим план, трябва да следваме този план с постоянство. Този навик е изключително важен за всеки успешен инвеститор. Придържайки се към плана си, ние се приближаваме все повече към целта си. Ако започнем да криволичим по пътя, да позволяваме на някой да ни откланя от него, да ни разколебава, то ние бавно се отдалечаваме от тази наша цел.

Постоянството е един от най-трудните навици. Не само психически, но и чисто материално (финансово). Затова бих ви препоръчал да си изградите такъв план, който ще може да следвате с необходимото му за изпълнение постоянство. Задайте си постижими параметри на изпълнение. Да речем, решавате, че ще отделяте по 20% от заплатата си за инвестиции всеки месец. Този процент трябва да е постижим абсолютно всеки месец и така да упражните постоянството, за което говоря като навик. Ако виждате, че може да “забоксувате” в някои месеци, то намалете процента, който може да заделяте за инвестиране. По-важно е да сте постоянни като инвеститори, дори и с по-малко капитал, отколкото да отлагате и пропускате.

Няма да намерите богат инвеститор, който да е хаотичен в действията си и “все пак” да успява. Постоянството, упоритостта и менталната настройка винаги дават положителни резултати.

Навик 7 – Търпение

Има една поговорка, че хубавите неща не стават бързо. Така е, всичко изисква време. Инвестициите ни не правят изключение. Така че, когато започнете да градите своето инвестиционно портфолио, въоръжете се с търпение, така правят всички успешни дългосрочни инвеститори. Историята показва, че търпеливите печелят.

Отново ще спомена “Оракулът от Омаха” с едно негово изказване относно фондовите борси:

“The stock market is designed to transfer money from the active to the patient. Don’t be impatient when it comes to your money…”

Когато сме направили нещата правилно, просто трябва да изчакаме и да оставим времето и сложната лихва да свършат своята работа.

Този навик по принцип е неприсъщ за по-младите поколения. Но колкото повече “порастваме”, толкова повече виждаме, че той може да работи в наша полза. Така че, не бъдете нетърпеливи с парите си. Това само ще ви попречи да забогатеете.

Колкото по-рано започнем да работим за нашето финансово бъдеще, толкова по-рано ще го достигнем. Но за това, при всички положения, ще са ни нужни търпението, знанието, фокуса, адаптацията, решимостта, контрола и постоянството. Те всички са взаимносвързани и притежавайки тези 7 навика, нашият живот със сигурност ще бъде по-добър, по-достоен и не на последно място, по-доходоносен.

Е, надявам се повечето от вас да притежават посочените навици. Ако някой от тях ви липсва, поработете по придобиването му. Това със сигурност няма да е изгубено време.

Благодаря ви, че стигнахте до края на статията :). Отново не усетих кога думите станаха 3000 на брой.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.