Акции Дивидентни Крале (Dividend Kings)

Дивидентните компании определено будят интерес при начинаещите инвеститори, особено сега, когато по принцип всичко е надолу, но компаниите така или иначе продължават да изплащат дивиденти към акционерите си.

Дивидентите са истински пасивен доход, за който неведнъж съм споменавал в статии и видеа. Ето и къде последно стана дума за дивидентни компании като начин да имаме пасивен доход:

В това видео ще намерите и препратка към супер детайлното ми видео и статия за дивидентите като цяло – какво са те, как се изчисляват, кога се получават, къде да ги търсим, какви данъци дължим за тях и още много информация.

Та, да хвърлим поглед сега направо към заглавието – Dividend Kings. Това са компании, които са част от индекса S&P 500 и са увеличавали размера на дивидента си в продължение на цели 50 години без прекъсване.

Уау, на това се вика постоянство :). Има още доста хляб да изям, да съм жив и здрав, за да кажа, че съм притежавал дадена компания в продължение на 50 години. Вие може би сте чували определенията Дивидентни Аристократи и Blue Chip Stocks. Да припомним… аристократите са компании, които са част от S&P 500 и изплащат дивиденти като увеличават техния размер в продължение на минимум 25 години.

Сините чипове пък са компании, които не е задължително да са част от някой индекс и не е задължително да са изплащащи дивиденти, но пък повечето от тях също имат дългогодишна история на безпроблемно раздаване на дивиденти. Това обикновено са големи и утвърдени компании и доста от тях сме чували и познаваме – Walmart, Disney, McDonald’s и редица други.

Дивидентните крале са The Best of The Best, TOP компаниите, които са с най-дълга и доказана история при изплащането на дивиденти. И тази история е на най-малко 50 години. Всеки, който е до някаква степен част от корпоративния свят и има представа как се управлява една голяма компания, може да разбере и да оцени колко всъщност трудно е да постигнеш такова постоянство за толкова дълъг период.

Принципно, компаниите “не живеят” чак толкова дълго. Повечето се износват сравнително бързо за 5 или 10 години. Тези, които прескочат този период, минават в една друга фаза, на едно друго ниво. Страшно трудно е да запазиш до някаква степен, било то мисията на дадена компания от самото начало, или пък интереса на хората към нея.

50 години са изключително дълъг период, който бележи смяна на няколко поколения. Изискват се най-добрите мениджъри, най-отдадените и най-големите специалисти, за да могат да запазят една компания да върви нагоре за половин век, защото точно толкова са 50 години – половин век :).

Да видим сега примерите за Dividend Kings. Таблицата е от сайта fool.com

източник: fool.com

Първата компания в списъка е изплащала и увеличавала размера на дивидентите си цели 67 години :). Чак не е за вярване на първо четене, но данните са достоверни. Прави впечатление, че повечето компании, които са dividend kings, са представители на секторите consumer defensive и industrials. Първият сектор е този, в който попадат фирмите, без чиито стоки не можем и всъщност в каквото и положение да се намира светът, тези стоки ще продължават да се потребяват. Тук спадат компании като Coca-Cola, Procter & Gamble и редица други, които потребяваме всъщност всеки ден.

Индустриалните компании пък са такива, без които отново не можем, като компанията 3M например с толкова много патенти, Black & Decker е друг пример, има и още много.

Нека хвърлим по едно око сега на някои произволни дружества от списъка и да видим какви дивиденти раздават те. Започваме с компания номер 1, тази с 67 годишната история на покачване и изплащане на дивиденти.

American States Water (NYSE: AWR)

American States Water Co е създадена през далечната 1929 година в САЩ, точно при голямата депресия. Това е компания, която предоставя комунални услуги (вода и електричество) и има сключени 50 годишни договори с американското правителство да предоставя тези услуги на над 280 000 абоната. Корава работа дето се казва, на държавно ниво…

И освен това, компанията има няколко дъщерни дружества, а както можем да видим и от графиката, не само дивидентът се е покачвал с времето. Покачвала се и цената на акциите. Възвръщаемостта за 10 години, от Юни 2012 до Юни 2022 е около 14% само ценови ръст, без да включваме и compound-ваме дивидента от 2%, който компанията изплаща 🙂

The Procter & Gamble Company (NYSE: PG)

При тази компания дивидентът е по-тлъст в момента (2.76%), а историята е 60 години. Пак е много добре :). Освен това ясно можем да видим и изявения ръст в самата цена на акцииите. Ето такива компании бихме търсили за дългосрочна инвесстиция.

Coca-Cola (NYSE: KO)

За тази компания няма какво да ви кажа. Вие може би знаете повече от мен. Тя е истински пример за компания с устойчиво конкурентно предимство, плаща 3% дивидент, увеличава го 60 години подред и общо взето е типична consumer defensive компания – купуваш и забравяш. След 50 години или продаваш или оставяш дяловете на децата си… 🙂

3M (NYSE:MMM)

Този американски мултинационален конгломерат не си знае годините :). Изплаща внушителен дивидент и го прави вече 64 поредни години. Дали е безопасно да се инвестира в тази компания? Ами според мен вероятността след 20 или 30 години тя да е същата добра компания е над 90%.

В крайна сметка, това бяха само 4 примера от 39 дивидентни крале. Разгледайте компаниите и вижте кои пасват на вашето инвестиционно портфолио, а защо не и да отделите отделно, дивидентно портфолио, направо директно за пенсия :).

Виждаме, че тези компании не могат да ни предоставят голямата и постоянна възвръщаемост на S&P 500, Nasdaq-100 или някоя технологична компания като Apple, Google или Microsoft. Но това, което получаваме е една пасивна доходност под формата на дивиденти, не много голяма, но все пак тя си върви и прилагайки постоянство, имайки търпение, инвестициите ни ще растат с времето.

Освен това, ако вместо да прибираме дивидента, просто го реинвестираме обратно (Trading 212 имат такава функция), тогава ще се окажем с още повече дялове и когато просто ги отпуснем да ни изплащат дивиденти, това ще се случва регулярно и ще имаме един наистина стабилен пасивен доход.

Дали инвестицията в тези компании е удачна за всеки? Не, всеки инвеститор е различен. Аз например инвестирам повече в активи, които не ми носят дивиденти. Но това е, защото моите цели са други, стратегията ми е такава. И това не означава, че дивидентните компании са лоши и не си заслужава инвестиция в тях. Напротив. Ако вие искате да имате пасивни доходи, било то и 2, 3 или 4% на година от доказани с десетилетия източници, ето ви ги дивидентните крале. Заповядайте! Вадете калкулаторите и започвайте да смятате милионите за вбъдеще :).

Това е в рамките на шегата, разбира се, но и не съвсем, защото инвестирайки по-големи суми, ще получите и по-голяма възвръщаемост, а както разбрахме, ако също реинвестирате дивидентите, ще усетите ефекта на сложната лихва с времето. Е, има и малко данъци, но те за България са в много малък размер – 10% за американските компании от този списък, които се търгуват на NYSE и NASDAQ.

***ВАЖНО: И за завършек на статията, отново искам да вметна, че това не е финансов съвет. Не се базирайте на тази статия, за да направите инвестиции. Тоест, ако искате, базирайте се, но нека това съдържание да е само основата. Продължете оттук нататък и проведете свои собствени проучвания. Винаги правете така. Това е правилният начин.


Благодаря ви, че прочетохте тази статия! Надявам се да ви е полезна. Ако е така, ще съм благодарен да я споделите с други хора, които се интересуват от инвестиции.

Не забравяйте да грабнете една безплатна акция от Trading 212 като се регистрирате от ето този линк: https://bit.ly/37qCIAi

Моите платени услуги могат да ви помогнат да станете истински успешни инвеститори. Можем да направим и дивидентно портфолио, дори няколко портфолиа :). Аз наблягам на практическите умения и не говоря общи приказки, а само такива, които дават решения и които работят! Закупувайки някой от видео курсовете или обученията ми, вие ставате част от инвестиционно общество от инвеститори в затворена фейсбук група и DISCORD чат канал.

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ 

Ако имате въпроси относно услугите, запишете си една безплатна 15 минутна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект, който е на път да стане на цели 2 години, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и в FB и INSTAGRAM

Благодаря ви! До скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.