Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво е ADR при акциите?

С тази бърза статия искам да хвърля светлина върху значението на едно понятие, на което попадаме, когато се учим да инвестираме. Става въпрос за ADRAmerican Depositary Receipt. Най-вероятно ви е правило впечатление, че при някои акции присъства това трибуквено съкращение.

Какво е ADR?

Накратко, ADR са акции на чуждестранни компании, които се търгуват на американски фондови борси. Най-големите и известни фондови борси в САЩ, а и в света, на които и вие сте попадали, това са NYSE и NASDAQ.

American Depositary Receipts дават възможност на американските инвеститори (и на нас) да имаме експозиция към чуждестранни компании, като инвестираме в тях на американските фондови пазари.

Иначе, за да инвестираме в някоя китайска компания например, трябва да закупим акции от китайска фондова борса. Съответно, ще е необходимо да имаме акаунт при някой брокер, който позволява подобна операция и също ще е необходимо да превалутираме нашата валута, с която разполагаме във валутата, на която се търгува самата акция на китайската фондова борса. Това може да ни донесе доста загуби, защото курсовете на валутите се менят всеки ден, а и също някои брокери ни таксуват за самият процес по превалутиране.

ADR-ите се търгуват на фондовата борса също както и останалите акции. Може да ги купувате и продавате безпроблемно в долари, като ако компанията, чиито акции се търгуват чрез ADR изплаща дивиденти, вие също ще получавате дивиденти в US долари.

Как функционират ADR-ите?

Ето как става възможно да търгуваме тези финансови инструменти. Когато определена компания иска да листне свои акции на американските фондови борси NYSE, NASDAQ или пък иска дяловете да се търгуват на OTC (Over-The-Counter), но иска да избегне целия сложен и тежък процес с всички изисквания, които имат тези борси, от компанията се обръщат към някоя инвестиционна банка, като например JP Morgan, които първи са направили възможна търговията с ADR-и още през 20-те години на миналия век.

JP Morgan (или друга инвестиционна банка от Wall Street) закупуват определен брой дялове от дадената компания на тяхната локална борса, т.е. JP Mорган закупуват акции например от борсата в Китай в китайска валута и държат тези акции в банка депозитар (depositary). Оттам, JP Morgan издават ADR-и, които отговарят на закупените дялове, които са в депозитара, и които стоят там като обезпечение за ADR-ите. Издават ги в долари и ги пускат да се продават на NYSE или NASDAQ.

ADR-ите могат да представляват 1 дял от дадената компания или пък няколко дяла. Дяловете (shares) носят наименованието ADS (American Depositary Shares). Ако например JP Morgan са купили 1 000 000 дяла от някоя китайска компания и стойността в американски долари е $5 000 000, това означава, че един дял (ADS) струва $5. От JP Morgan могат да решат да направят и да пуснат ADR, който да струва $10, т.е. в един ADR ще има 2 ADS-а (2 дяла).

Видове ADR

Има 2 вида American Depositary Receipts – спонсорирани (sponsored) и неспонсорирани (unsponsered).

  1. Sponsored ADRs – При този вид, инвестиционната банка издава ADR-а от името на компанията. Банката и компанията влизат в правно споразумение, като компанията запазва контрола върху ADR-ите, а инвестиционната банка е отговорна за транзакциите с инвеститорите. Има 3 степени на спонсорирани ADR-и като степените зависят от нивото на достъп до американските пазари:
  • LEVEL 1: При този тип ADRs, компаниите обикновено не желаят да бъдат листвани на чуждестранните регулирани борси, за да набират капитал, или пък не отговарят на условията това да се случи. Целта им е да имат търговско присъствие и всъщност тези ADR-и са доста спекулативни и рискови, тъй като се търгуват на OTC (Over-The-Counter) борсите, където регулациите са доста “отпуснати”. Повече за този тип борси и за другите фондови борси, може да разберете от статията и видеото ми по темата:

Статия: Видове Фондови Борси | Stock Exchanges

Видео: https://youtu.be/UzjDJFi1icg

  • LEVEL 2: ADR-ите, които се класифицират с тази 2-ра степен идват с по-високи изисквания от SEC – Securities and Exchange Commission в САЩ и съответно са по-ликвидни, но отново се намират само на OTC пазарите.
  • LEVEL 3: Този тип ADR-и вече са листнати на официалните борси като NYSE и NASDAQ чрез IPO или само Public Offering и съответно се набира капитал в полза на компанията, която ADR-ите представляват. Финансовите инструменти от това 3-то ниво са задължени да подават пълна отчетност към SEC.

2. Unsponsered ADRs – При този вид ADR-и всъщност банката не е необходимо да иска разрешение от компанията, за да листне нейни ADR-и. Също не е необходимо и самата компания да участва по някакъв начин. При тези ADRs може да има например няколко банки, които са издали ADR-и за една и съща компания, на различни цени, изплащащи различни дивиденти, ако компанията изплаща дивиденти. При спонсорираните ADR-и имаме само 1 ADR, който е обвързан и съгласуван с компанията.

Примери за ADR

Ето от този линк може да видите по азбучен ред всички ADR-и, които се търгуват на американските фондови борси NYSE и NASDAQ, както и на OTC market-а: https://www.marketwatch.com/tools/markets/american-depository-receipt-stocks/a-z

Едни от най-популярните ADR-и, които може би сте срещали, са тези на китайските компании ALIBABA и NIO. Ето например как изглежда NIO с тикър символа си на NYSE. Купувате и продавате също както всяка друга акция на фондовата борса:

Добре е да знаем обаче, че ние можем да закупуваме тези ADR-и и от европейски борси в евро, например от немската борса във Франкфурт. Ето я AliBaba с тикър символ AHLA на Frankfurt Stock Exchange и Xetra. Това пак е инструмент управляван от някоя американска инвестиционна банка, само че е достъпен за нас и от европейска борса.

Какво се случва, когато ADR е делистнат от фондовата борса?

В последно време сме свидетели на доста голямо напрежение и натиск от страна на САЩ към китайските ADR-и и още по времето на президента Доналд Тръмп се заговори и се задействаха механизми, които утежняват изискванията към редица чуждестранни компании и най-вече китайските такива и вероятността ADR-и на китайски компании да бъдат делистнати и да не се позволяват повече е много голяма и по всяка вероятност в скоро време ще станем свидетели на това.

Покрай санкциите към Русия от редица страни от цял свят, много руски компании бяха изцяло премахнати за търговия на американските фондови пазари или преминаха само към OTC търговия. Путин въведе закон, с който задължава всички компании да прекратят ADR програмите си и да се търгуват единствено и само на руската фондова борса. Ето и едно писмо от ROSTELECOM относно делистването на техните ADR-и от NYSE: https://www.company.rt.ru/press/news/files/Rostelecom_DD%20FAQ_eng.pdf

Принципно, когато ADR ще бъде делистнат от някоя официална борса, пред нас инвеститорите стоят няколко варианта:

  1. Да продадем дяловете си. При този вариант ще получим уведомление, че имаме например 30 дни да продадем своите дялове.
  2. Можем да задържим дяловете, ако те ще се търгуват OTC. Но трябва да имаме предвид, че ликвидността там изобщо няма да се доближава до тази на NYSE или NASDAQ, както и спредът (разликата) между курс купува и курс продава ще е доста по-голяма.
  3. Можем също да изберем да получим оригинални дялове на компанията, като ще може впоследствие да ги изтъргуваме само на борсите в съответната държава. Например, за китайските акции, ако брокерът ни го позволява, можем да продължим да търгуваме на Hong Kong Stock Exchange.

Това представляват накратко ADR-ите. Не е толкова страшно, ако те бъдат делистнати, опции, както видяхме имаме и няма да загубим инвестицията си. Аз лично избягвам да инвестирам в китайски и руски компании, изобщо не ги харесвам, но това е друга тема за друга статия…

Благодаря ви, че прочетохте всичко до тук и се надявам статията да ви е била полезна. Ако е така, споделете я в мрежата, за да бъде тя полезна и на други хора.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.