Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кога да Купя още? Кога да продам Всичко?

Всеки един начинаещ инвеститор в даден момент се оказва с позиции в портфолиото си, които се чуди какво да прави – дали да купи още, ако цената е паднала или пък да продаде всичко, за да не търпи още по-големи загуби.

В тази статия ще се опитам да дам работещи решения за вас, ако се чудите дали да осреднявате по-надолу или пък изобщо да се отървете от вашата инвестиция. Ще видим как да разграничаваме двете действия и как да определим кога да предприемем допълнителна покупка и кога да продадем и да се отървем.

За съжаление, колкото и да го повтарям години наред вече, че не трябва да е така, повечето хора, които сега влизат в инвестициите ще са водени от някакъв HYPE, от някакви коментари из фейсбук, youtube и другите социални мрежи, от някакви икономически събития, от продавачите на страхове, но няма да са водени от това, от което на първо място трябва да се водят, а именно бизнесът на дадена компания.

Първо трябва добре да сме анализирали компанията, в която ще инвестираме и да сме наясно отвсякъде с бизнес модела – какво произвежда, за кого, какви са перспективите занапред и стабилни ли са тези перспективи, защото нас като инвеститори СЕГА ни интересува какво ще направи компанията вбъдеще, за да можем да спечелим от тази наша инвестиция, ако инвестираме днес.

Много започващи инвеститори се водят от популярността на компаниите и инвестират в Apple например, защото използват iPhone-и и компанията е добра и винаги е била добра и е вървяла нагоре. Да ама не! 🙂 Компанията може да е много добра, най-добрата, но това не я прави добра инвестиция по всяко време. Ето това е важното да разберем, че инвестирането, успешното такова дългосрочно инвестиране не може да бъде по всяко време във всяка добра компания. Де да беше толкова лесно да вземеш едни пари и да ги сложиш в поредната популярна компания и просто да изчакаш малко време и да си прибереш печалбата.

Изобщо не е казано, че ще имаш печалба, защото в повечето случаи, тези най-добри компании изобщо ама изобщо не са добри инвестиции, надути са и няма да ви изкарат пари. И тук идваме на нещото наречено справедлива цена (intrinsic value, fair value). Тази справедлива цена ни е като една линия през графичното ценово движение на компанията и когато пазарната цена е над справедливата, то компанията е надценена. Когато пък е под линията на справедливата цена, то компанията е подценена. Наистина е толкова просто… ама не съвсем, защото трябва да знаем как да определяме справедливи цени на бизнеси.

Ако искате да се научите как да го правите по един истински доказано работещ начин, хвърлете едно око на видео обучението “Как да намираме подценени компании?”. Това е видео курс на запис, 11 часа, разделен е на модули, има платформи за анализ с калкулатори за справедлива цена по различни модели и може да го гледате на всяко едно устройство, достъпът ви е вечен, т.е. всички ъпдейти към курса ще ги получите напълно безплатно, както например последния от месец Ноември 2023-та, когато курсът претърпя голям ъпдейт и от 8 часа стана 11 часа.

Ето линк към този курс: https://angelovdimitar.com/kak-da-namirame-podceneni-kompanii/

Кога да купя още?

Така, скачаме директно сега на първия въпрос. Имаме позиция в дадена компания и се чудим дали да купим още от нея. Ето как да вземем решение. Първо трябва да сме наясно със справедливата цена на компанията. Второ, трябва да сме наясно с устойчивостта на бизнеса, който върти тази компания.

Обикновено въпросът дали да купим още си го задаваме след някакъв по-значителен спад над 5% в пазарната цена. И ако да речем сме изчислили справедлива цена на дадена компания $100 и сме купили дялове на $90, т.е. купили сме ги подценени, то когато цената падне на $80 или пък на $70, това определено е възможност за нас, ако са покрити 2 условия:

  1. Компанията е все така стабилна фундаментално и перспективите пред нея са добри – увеличава си оборотите, печалбите и свободните парични потоци.
  2. Спадът в цената не е само за тази компания, а е породен от общ пазарен негативен сентимент.

Когато тези условия са покрити, това е промоция, която може би не е за изтърване. Можем да прилагаме стратегията Dollar Cost Average и по този начин да осредняваме цената си надолу. Но трябва да сме готови за това. Когато влизаме в позиция в дадена компания, ние трябва да имаме предвид, че това ще се случи, а именно че цената може да падне още.

И трябва да можем да действаме. Затова е удачно да имаме инвестиционен портфейл, който да поддържаме. Инвестираме да речем 2% от портфолиото си в дадена компания с опцията обаче да удвоим или утроим тази наша позиция, ако пазарът тръгне надолу.

И така тази компания в даден момент ще представлява 4% или 6% от нашия инвестиционен портфейл и ние трябва да сме доволни с това, трябва да сме ок тази компания да е с такова тегло в портфолиото ни, а не да имаме колебания и съмнения защо така се е получило.

Ще дам хипотетичен пример с любима моя компания – GOOGLE. Имайте предвид, че аз инвестирам доста отдавна в нея и примерът е само пример, т.е. не е реален, но целта е да хванете логиката на инвестирането в стойност и да виждате стойността и да се възползвате от нея.

Ако сме изчислили справедлива цена на Google от $120 през 2022-ра година, то аз съм закупил дялове точно на тази цена или около нея. След това компанията пада на $110, след това на $100, а след това и на $90. Тоест, Google е паднала от $120, моята първоначална инвестиция, на $90, което е 25% спад. В този момент аз следя компанията, гледам нейните отчети, виждам какво се случва – не се случва нищо, компанията е все така добра – увеличава оборотите си и е стабилна по всички други финансови метрики.

E, време е за действие – ще купя още и ако падне ще купя още дори, защото познавам компанията, следя нейното развитие, знам какви проекти е захванала, знам, че този спад не се дължи на нещо сериозно фундаментално свързано с компанията, а се дължи на общопазарния негативен сентимент. Ето го целия американски пазар по същото време:

Виждаме, че и той е с около 25% надолу, така че, това е възможност, която не е за изпускане. Все едно да отидеш в мола, гледаш един чифт маратонки, които досега са стрували $120, а от днес вече струват $90 и да се чудиш дали да си ги купиш 🙂 Естествено, че ще си ги купиш, магазинът е пуснал промоция, това е, няма нищо страшно. Нито са скъсани тези маратонки, нито са нещо дефектни, същите са си чисто нови, просто с 25% намаление. Ето такива сделки търсим ние value инвеститорите.

Кога да продам или да НЕ купувам още?

Има едни инвестиции, които аз наричам токсични. Имам и статия, както и видео по темата, ето да хвърлите едно око по-подробно:

Когато компанията, в която сме инвестирали вече не отговаря на нашите изисквания и е фундаментално счупена, няма какво да се чудим дали да осредняваме надолу, защото спадът в случая няма да е толкова от пазарния сентимент, а ще е от лошия вече бизнес.

В тези случаи е удачно да се отървем от нашите токсични инвестиции, дори и на загуба. Знам, че повечето хора не обичат да губят, то никой не обича да губи всъщност, но просто трябва да приемем подобни инвестиции като грешка, да си я признаем за себе си, да си научим урока и просто да се отървем.

По този начин, ние се освобождаваме психически от това да следим потъващи кораби и инвестиции, които теглят портфолиото ни надолу. И именно затова не е редно да осредняваме, т.е. да купуваме още, ако е ясно видимо за нас, че компанията страда, боксува, има някакви проблеми, които изглеждат трудно решими в близко бъдеще.

Затова е и добре да имаме портфолио, защото така можем да ограничим експозицията си в проценти към даден бизнес и съответно да не загубим толкова, т.е. да не повлияе спад в определена компания толкова много на цялостното представяне на портфейла ни.

Но ако да речем тази компания е 5% от портфолиото ни и падне и ние купим още и тя падне и ние пак купим още и пак и пак и пак… в даден момент позицията ни може да стане 15-20% и тази компания отново да е лоша компания и ние да си мислим, че осредняваме цената си надолу и че това ще е в даден момент печелившо за нас, а всъщност на практика да се опитваме да хванем падащ нож. Когато и да го хванем, все ще се нарежем.

Това, че ние сме купили една компания на $200 например и тя е паднала на $100 и ние си мислим, че сега е удачен момент да осредним ударно, изобщо не ни прави инвеститори в стойност. Изобщо не ни прави умни, нито пък разумни инвеститори. Ако не знаем справедливата цена и ако тя е $30 за дял, а ние сме купували на $200 за дял, голямо осредняване ще пада… Има разлика между това какво си мислим ние, какво си мисли пазарът и какво казват фундаментите.

Ето защо е изключително важно да селектираме акции, не много на брой, за да можем да ги следим, да ги поддържаме и в даден момент да предприемем действие спрямо тях, когато дойде възможност или пък когато настане някакъв проблем.

Защото едно е да купиш по върховете и съвсем друго е да купиш по дъната. Да, никой не знае кога е точно връх или кога е точно дъно, но справедливата цена ни дава една граница, с която ние сами можем да се съобразяваме. И истината е, че когато видим връх, много по-вероятно е да последва спад и когато видим дъно, много по-вероятно е да последва покачване, но само, ако факторите за покачване са налице – добър бизнес, увеличаващи се обороти и други добри финансови метрики.

Ето една типична компания паднала с близо 90% от върховете си:

Хайпът покрай пандемията и че светът ще заживее онлайн накара тази компания да надскочи фундамента си с няколко стотин процента и спекулативната и възвръщаемост летеше в небесата. Да обаче на всички беше ясно, че пандемията ще свърши и в крайна сметка всичко ще се нормализира и точно това се случи и респективно компанията потъна, защото просто тя толкова трябва да струва.

И ако сме купували по върховете, търпим загуби. Ако сме купували още, търпим още по-големи загуби. Компания, която няма конкурентно предимство изобщо – има много алтернативи на ZOOM, които вършат абсолютно същата работа.

Ето един признак за бизнес, който е там, съществува, има го, че е и на борсата, но какво от това, ще искаме ли да го притежаваме? Ами аз лично няма да искам и ако съм купил по върховете, просто или ще го оставя и забравя или в по-добрия случай ще продам на загуба, ще си науча урока и ще продължа напред.

Защото истината е, че ако една компания е паднала с 90%, нищо не и пречи да падне с още 90% и после с още 90%. Това е самата истина. Ще искаме ли да се занимаваме ние с това нещо? Аз отказвам. Удрям кръста TOXIC INVESTMENT и слагам край! 🙂

Ето още една кофти инвестиция, която според мен хич не е за осредняване ами направо е за изтриване. От 1996-та година досега всички печалби са затрити, няма ги! За 28 години сме на загуба!

Избивката е майка на забивката! Това е една доста добра и актуална комарджийска поговорка. Не превръщайте лошите си инвестиции в проблемни инвестиции за портфейла си. Отървете се от тях и не го мислете толкова. Загубата е част от печалбата. Никой не се е родил научен и трябва да има такива инвестиции, за да преценим реално как да действаме ние занапред, трябва да има такива уроци.

Най-добре е ако научим тези уроци от другите, т.е. да видим и оценим грешките на другите, но в повечето случаи се опарваме точно ние, в което няма нищо лошо още веднъж, но е малко по-болезнено просто. Затова, гледайте грешките и на другите и просто не ги правете 🙂

И завършвам с една трейдърска поговорка: “Let your winners run, cut your losers fast!” Тази поговорка е приложима и за дългосрочните инвестиции в контекста на това да се отървем от токсичните си позиции и да се фокусираме върху добрите бизнеси, които притежаваме.***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.