Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Токсични Инвестиции | Какво да ги правим?

Имам акции, които са на -90%. Имам акции, които са на -50%. Какво да ги правя? Да ги продавам ли на загуба или да ги чакам с надеждата, че ще се съживят?… А другите, които са ми на плюс, с тях как да действам? Да прибирам ли печалбата? Ами, ако изтърва още ръст нагоре? Ами, ако паднат отново и от печалба стане загуба?

Това са само част от въпросите, които се зададоха на Q&A срещата ни в затвореното ни общество с месечен абонамент Angelov Dimitar Community. И е разбираемо защо. Всеки иска да спечели максимума от инвестираните си пари и да не претърпява, ако може никакви загуби. Това е мисленето на почти всеки начинаещ инвеститор. И това мислене работи в луди периоди на пазара, когато всичко върви нагоре и F.O.M.O. + HYPE към определени активи вземат превес над разума, над ясната обоснована и доказана инвестиционна логика, която накрая винаги печели.

“Let your winners run, cut your losers fast”

Пускам това изречение тук, което си е стара затвърдена поговорка, която знам от периодите преди 15-тина години, когато се подвизавах като трейдър, купувах, продавах валути, правех много пари, губих много пари… Това трейдърско изказване може да се вземе и приложи и при нас на фондовата борса и сега ще видим защо трейдърското мислене се съчетава с дългосрочното такова що се отнася до победители и губещи.

Токсичните инвестиции

Всеки начинаещ инвеститор, поне над 90% от случаите, които са се свързвали с мен, е започнал да инвестира “напосоки”. Купувал е някакви активи гледайки коментари из фейсбук, youtube и т.н. Може дори някой приятел или колега да му е подшушнал нещо, като например за някоя криптовалута, пред която Биткойн ряпа да яде или пък самият Биткойн, който се очаква да речем, че догодина ще е 1 милион или 10 милиона или 100 милиона :).

И в крайна сметка, след няколко месеца хаотично инвестиране, ние започваме да се губим из портфолиото си и дори виждаме, че има активи, които изобщо не помним кога сме купували и каква е била причината за това. И повечето от тези активи са здраво на червено -50, -60, -90% дори.

И какво правим в този случай? Започваме да се питаме тези пари, които сме затворили дали няма да останат така на минус години наред. Или пък да изчакаме, пазарът все пак винаги върви нагоре… Стигнем ли до тази дилема, значи нещо сме сгафили. И не сме подходили по правилен начин към инвестициите си.

Но няма страшно, затова е и тази статия. С нея ще ви дам моя поглед върху нещата. И той е супер елементарен и всеки ще може да приложи подходите, които ще споделя.

Първо, трябва да определим дали една инвестиция е токсична. Какво означава това? Ами това означава тази инвестиция да е непозната за нас, т.е. ние да не знаем защо сме я направили, а ако знаем защо все пак, причината да инвестираме в конкретната компания не е произлязла от наши собствени проучвания, а защото някъде сме видели, че тя уж щяла да прави 10х тази компания скоро. Ето това е първата стъпка да определим токсична ли е за нашето портфолио тази позиция или не.

Второ, трябва да запитаме себе си, виждаме ли ние потенциал в тази инвестиция, нищо, че сме я направили като следствие на нечие чуждо мнение. Но да се запитаме не е само достатъчно. Трябва да определим справедливата цена на тази акция и да видим къде се намираме ние с нашата средна цена. Ако да речем сме купили някоя акция за $200, а нейната справедлива цена е $50, ами… какво да държим изобщо като е ясно, че сме купили на много надценена цена.

Трето, трябва да определим какъв процент представлява тази губеща позиция от портфолиото ни и дали сме ОК, ако процентът е голям, да издържим тази единична компания или пък няколко компании да събарят цялото ни портфолио надолу и то да не може да се изправи заради тези токсични инвестиции, ако сме определили, че са такива.

И ето накрая какво следва накратко:

  1. Ако сме направили тази инвестиция следствие не на наши проучвания и виждания, а нечии други, това е първи признак, че тя може да е токсична за нашето портфолио.
  2. Има ли все пак потенциал тази позиция? Ако има – каква е справедливата и цена и каква е нашата цена? Ако сме я закупили много надценена… тази позиция е токсична за нас на 100%.
  3. Колко процента от портфолиото ни е позицията? 20%? 50%? С колко сме надолу? Ще позволим ли да губим още и тази позиция да събаря портфолиото ни постоянно? Или искаме да се отървем, защото сме сгрешили и да продължим нататък?

Аз сгреших!

Ето това трябва да си кажем, ако определим, че дадена инвестиция е токсична и ни дърпа надолу. Без да умуваме много, без да таим празни надежи, без да имаме угризения и да се чувстваме зле. Приемаме загубата и “режем” рязко и отведнъж активите, които нямат потенциал за нас и които не правят нищо друго освен да ни теглят надолу.

Учим се от грешките си. Така е в житова, така е и в инвестициите. Няма перфектни хора, съответно няма и такива инвеститори. Всеки греши и дори Уорън Бъфет признава, че многократно го е правил. Но важното е да се поучим от грешките си и да продължим напред, като не позволяваме на тези минали грешки да ни превръщат в роби на дадени инвестиции, върху които, така или иначе, ние нямаме контрол и от -90% те могат да отидат и на -100%, не зависи от нас и нямаме власт над акцията или другия актив, който сме закупили.

Акцията не ни познава. Ние обаче си мислим, че я познаваме и се съревноваваме с нея. “Само да изляза на 0 или малко на плюс и продавам.” – си казваме ние. Нашето мнение, виждане или предсказание за движението на цената е съвсем случайно и недоказуемо.

Така че, приемаме грешката си, преглъщаме я и продължаваме. Именно така се каляваме като добри дългосрочни инвеститори. И да се мъчим и стремим да не правим грешки… ами това само ще ни попречи да сме по-успешни. Всеки прави грешки. Това е част от играта. Такава е самата игра на фондовата борса. Но с времето тези грешки стават по-малко и дори да ги има след време, те са незначителни и ние знаем много добре кога да направим залог и можем да си позволим да сгрешим малко без това да повлияе на цялостната ни дългосрочна възвръщаемост.

Избивката е майка на забивката

Това пък е стара комарджийска поговорка. Много хора ме питат: “Цената на дадена акция пада. Да усреднявам ли ударно докато не изляза на плюс?”. Фактът, че си задаваме този въпрос означава, че не познаваме компанията, в която сме инвестирали, не знаем нейната справедлива цена. А ако не я знаем, то това означава, че действаме на сляпо, стреляме в тъмното с надеждата да улучим нещо.

Dollar Cost Average стратегията работи и е приложима за активи, които познаваме, знаем техните характеристики като справедлива цена, фундаментални метрики, бизнес модел и т.н. Тази стратегия е удачна за индексни фондове като S&P 500 например, защото там едва ли не е ясно, че дългосрочно този индекс ще продължи да расте и по-спокойно можем да заложим, че това ще се случи, защото се е случвало в продължение на 100 години.

Но да осредняваме някоя компания с цел да се избием и да продадем… можем да се окажем точно в обратната ситуация, т.е. да осредняваме, да наливаме още и още пари и в крайна сметка пак да трябва да излезем на загуба. Това е то да се опитваш да хванеш падащ нож. Режеш се всеки път докато накрая видиш, че няма смисъл.

Не бъркайте дългосрочното инвестиране с хазарта. Границата е много тънка и е супер лесно да се премине, особено, ако сега навлизаме на пазарите и сме видели само ръст нагоре, без да взимаме предвид, че пазарите не вървят сaмо нагоре, а в дадени моменти се коригират и при тази корекция всяка една акция идва на справедливата си цена или дори я задминава. А някои падат толкова много, че дори фалират и не излизат никога от калта.

Остави победителите да побеждават и се отърви от губещите

Звучи лесно и логично. И знаете ли… точно такова е. Не го приемайте обаче като инвестиционен съвет, моля ви, вземете моите думи като мнение, а не като съвет. Сами направете своите изводи. Купили сте някакви суровини по върховете? Купили сте петрол, злато, газ по върховете, защото във фейсбук се тръби, че дадени суровини не стигат и цената им ще расте? А сега са на -50%? На какво се надявате? Това са суровини. Купувайки ги по върховете рискувате години наред парите ви да стоят заключени, а през това време инфлацията да не спира да работи срещу вас. Няма какво да се чудите. Продавайте, това е, приемете грешката си и продължете нататък.

Купили сте акции на някоя супер модерна компания? Акции на Coinbase да речем. 90% надолу сте. На какво се надявате? Има ли компанията фундамент да избие тези 90% и да ви донесе печалба? Или пък просто сте сгрешили подведени от F.O.M.O. вълните при IPO-то на тази компания?

Изчисти портфолиото си! Направи го такова каквото на теб ти харесва да го гледаш, т.е. с активите, които си ОК да виждаш на червено, но знаеш, че този червен цвят е временен и дори знаеш, че можеш да се възползваш и да купиш още, за да притежаваш от тези качествени активи, които дългосрочно ще вървят нагоре.

Ключово за успешното дългосрочно инвестиране е да знаем какво правим, т.е. да знаем в какво сме инвестирали, защо сме инвестирали в тези активи и да можем да си обясним много ясно причините, които стоят зад нашите решения. Не можем ли да го направим… то решенията не са наши, а сме видели нещо от някой друг.

Трябва да стоим в нашия circle of competence, т.е. трябва да инвестираме в неща, които познаваме, които можем да си обясним и оттам можем да проучим, анализираме, стигнем до обективна справедлива цена. Иначе просто залагаме, че нещо ще стане, а то може и да не стане… това не е инвестиране, а налучкване, което статистически няма как да ни даде успех в дългосрочен план.

Добре, кога да продавам, за да не изтърва печалбата си?

Продаваме, когато компанията, в която сме инвестирали е покрила нашето изискване за изход. Какво означава това? Трябва да имаме изисквания към абсолютно всяка наша инвестиция. Ако например сме инвестирали в дадена компания, купили сме подценени акции, още при самото закупуване ние си поставяме критерии спрямо тази наша инвестиция и критериите са следните:

  1. период, през който ще държим акциите
  2. причина, поради, която ще ги продадем преждевременно
  3. минимален процент печалба, който сме склонни да приемем

Първо, определяме си период. Може да искаме да държим акциите на тази компания 1 година, след което да ги продадем на определена печалба и да насочим капитала си другъде.

Второ, можем да поставим изискване към тази компания, ако ще я държим по-дългосрочно, да ни връща средно на година минимум 15% да речем. Ако компанията не го прави, ами може би е по-добре да пренасочим парите си в актив, който пък ще ни даде тези 15% според нас. Друга причина да се отървем от компанията е като тя просто разбута фундаментите си и вече не е тази добра компания, която е била преди. Паднали са и оборотите, паднали са печалбите, прогнозите занапред не изглеждат добре според нашите проучвания.

Трето, определяме си минимална горница, която да приберем от тази инвестиция. И вече тук, в зависимост колко е добра компанията, колко е добър бизнес модела и в зависимост от пазарната обстановка, то ние можем да заключим този минимум от печалба, когато бъде достигнат и оттам нататък, ако компанията продължи да расте, просто да местим все по-нагоре този минимум, като това ще означава, че ние заключваме все по-голяма печалба. Имам статия и видео как точно се случва това. Много е хитро и ще ви хареса 🙂

Как да Заключим Печалбите си | Interactive Brokers

Истината е, че вашата цел трябва да бъде сами да си отговаряте на въпроса “Кога да продам?”. Веднъж, когато изобщо не си го задавате този въпрос, а просто действате, тогава ще е ясно, че инвестициите вече са навлезли в кръвта ви и вие знаете какво правите 🙂

А има между другото и още един хитър психологически начин, чрез който да изиграете борсата или да изиграете себе си, ума си и да се чувствате комфортно и на печалба 🙂 Този начин е да приберете първоначално вложената от вас сума и да останете на борсата само с печалбата, която сте генерирали. Доста хора го правят и това им дава спокоен сън 🙂

Например, купили сте акции на компания Х за $1000. Тези акции вече струват $2000. Продавате дялове на стойност първоначалната ви инвестиция ($1000) и оставяте другите $1000 от печалбата да си работят за вас и по този начин може да си кажете: “Аз си изкарах парите, вече съм само с печалбата си, каквото ще да става…” 🙂 Ако аз прилагах този метод даже щях да си изкарам повече от $1000, например $1200 и да си кажа: “Аз си изкарах вложената сума, дори си извадих и 20% печалба. Останалото от печалбата остава и работи за мен докато спя.” 🙂

Това е за токсичните инвестиции, приятели! Не ги оставяйте да завземат портфолиото ви. Вие контролирайте инвестициите си, а не те вас. Вие сте тези, които трябва да вземат нещата в ръце и да преминете към конкретни действия, да вземете конкретни решения поглеждайки напред в бъдещето – какво би работило за вас според вас и какво не. Последствията ги изтърпявате изцяло вие, никой друг!


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.