Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кой Притежава Всичко? | Част 2 | Vanguard

Това е втората статия от поредицата “Кой притежава всичко” и тук ще стане въпрос за Vanguard, който е вторият по големина фонд мениджър в света след Blackrock.

Активите под управление на Vanguard са на стойност около $8 трилиона, отново впечатляваща цифра, нали? $1 трилион ги дели от Blackrock 🙂 Vanguard, заедно с Blackrock и State street, формират най-могъщата корпоративна групировка в света.

Vanguard – фонд мениджър номер 2 в света (засега)

Както и Blackrock и всеки друг подобен огромен фонд, който менажира много милиони, милиарди и трилиони, Vanguard притежава от същите добре познати ни на всички компании и притежава много дялове от тях, ама много!

Кои всъщност са Vanguard?

The Vanguard Group, Inc. е дружество за управление на активи регистрирано в САЩ през 1975 г. Компанията е създадена от John Bogle, който се води като “бащата” на ETF-те и индексното инвестиране. Просто благодарение на него нещата стоят по този начин днес.

През 1951 година Джон Богъл провежда проучване, в което установява, че повечето взаимни фондове не печелят повече пари в сравнение с широките индекси на фондовия пазар. Дори ако акциите във фондовете бият даден индекс понякога, таксите за управление намалят значително възвръщаемостта на инвеститорите.

Богъл вярва, че инвеститорите могат да постигнат по-добра възвращаемост, като инвестират в евтини индексни фондове. Първият фонд на Vanguard, Vanguard Index 500 Fund, стартира през 1976 г.

И така, към днешен ден Vanguard е най-големият доставчик на взаимни фондове и вторият по големина доставчик на борсово търгувани фондове (ETF-и) в света след iShares на BlackRock. Пасивното индексно инвестиране с изключително ниски такси е нещото, което прави този тип финансови инструменти измислени от Богъл едни от най-предпочитаните в света в днешно време.

Едни от най-известните ETF-и на Vanguard са VOO, който копира представянето на S&P 500 и годишната такса за управление (expense ratio) е едва 0.03%. VTI (Vanguard Total Stock Market Index) също е измежду най-популярните ETF-и и той проследява представянето на целия пазар, всички американски публично търгувани компании и е отново с 0.03% expense ratio.

За Европа имаме VUSA като еквивалент на VOO, както и ние имаме един огромен плюс спрямо американските ETF-и и това е, че можем да инвестираме в акумулиращи ETF-и, те са достъпни само за Европа. Такъв ETF е например VUAA, който акумулира дивидента обратно във фонда вместо да ни го изплаща.

Особеното при корпоративната структура на Vanguard е, че тя е частна компания, която е собственост на нейните фондове. Това означава, че печалбите на компанията се връщат на нейните инвеститори, вместо да се разпределят между акционерите.

Vanguard е уникална компания по отношение на собствеността. Инвеститорите във фондовете на Vanguard колективно притежават компанията. За разлика от публично търгуваните компании с традиционни акционери, структурата на собственост на Vanguard е проектирана така, че да съгласува интересите на компанията с тези на инвеститорите. Печалбите, генерирани от Vanguard, се реинвестират за намаляване на разходите и подобряване на ефективността на фондовете, като в крайна сметка облагодетелстват клиентите, които инвестират в тях. Този уникален модел на собственост е основен аспект от философията на Vanguard и допринася за добрата репутация на компанията в предлагането на евтини и работещи решения, фокусирани върху инвеститорите.

Какво притежава Vanguard?

Както можем и да предположим, компанията притежава от всичко по много. Ето извадка от 13-F отчета за последното тримесечие към 12 Август 2023:

източник: whalewisdom.com

Това са ТОП 25 позиции на Vanguard. Както става ясно от таблицата, компанията притежава 8% от Apple, 8.6% от Microsoft, 9.5% от Pepsi, 7% от Nvidia, 9% от Pfizer, 9% Johnson & Johnson, 9% от Exxon… стряскащо малко, нали? 🙂

Има и компании, които притежава в доста по-високи друцифрени проценти. Вижте пълния списък на всичко, което Vanguard има ето от този линк: https://whalewisdom.com/filer/vanguard-group-inc#tabholdings_tab_link

И накрая, за да не звучи така плашещо, все пак нека имаме предвид, че този процент собственост всъщност идва от инвеститорите, т.е. от нас, които инвестираме в ETF-и, взаимни фондове и други такива продукти, които се предлагат с марката Vanguard. При Blackrock е същото. Колкото повече инвестираме в ETF-и, които са с марка Vanguard или iShares, толкова повече ще се увеличава собствеността, която виждаме в определени компании, които са част от индексите.

Естествено, самите компании също имат право да правят отделни сделки от тяхно име със средствата на клиентите си, но това ще разгледаме в следващите статии 🙂

Това е за Vanguard, надявам се информацията да ви е била полезна и следващата седмица очаквайте част 3 от поредицата “Кой притежава всичко?” След това, ще съберем всички цифри и ще видим накъде отиват нещата и кой контролира до голяма степен движението на основни активи.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.