Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Revolut – Акции без Комисионна

Видео:

UPDATE 21 АПРИЛ 2023

Здравейте! Навярно тези от вас, които използвате REVOLUT вече сте получили имейл, че местят трейдинг акаунтите ви от английският клон към този в Литва и гаранциите, които бяха досега до $500 000 на акаунт вече ще важат за всички акаунти наедно, т.е. ако има 1 милион акаунта, тези $500 000 ще се разпределят към всички акаунти, а не към всеки отделно както беше досега. Аз поне така разтълкувах тази информация…

Въпреки, че това не бива да е пречка и както съм отбелязвал и преди в редица статии и видеа, при фалит на брокера, в случая DRIVEWEALTH вашите активи следва да останат непокътнати, защото не се държат при брокера и тази допълнителна гаранция е в случаи, ако брокерът е пропуснал да рапортува нещо, опитал се е да излъже, да измами… тогава в този случай идва гаранцията.

Но пиша този текст, защото според мен наистина вече няма смисъл да се търгува с Револют. Просто комисионните им са по-големи и от на Interactive Brokers и е много по-удачно да имате акаунт там в ИБ или пък в Trading 212, където изобщо няма никакви комисионни.

Много хора ме питат дали може да се прехвърлят позициите от Револют към Интерактив Брокерс. Отговорът е ДА, може и става без проблем. Просто има процедура, която трябва да се следва.

В нашето затворено общество Angelov Dimitar Community имаме човек, който го е правил и беше така добър да сподели процесът с нас и естествено аз сега ще го споделя с вас. Благодаря на Теодора за стойността, която дава! Прилагам скрийншот директно от reddit. Там процедурата е описана стъпка по стъпка:

Това е! Действайте! Ако искате да смените брокера, имайте предвид, че Interactive Brokers със сигурност ще ви е по-сложен, има комисионни и доста неща може да не са ви ясни отначало.


UPDATE 09.08.2021

Здравейте и през горещия Август 2021. Следва малък ъпдейт на статията:

Тези от вас, които имат трейдинг акаунти в Револют вече са получили имейла, който въвежда минимална 0.25% комисионна на сделка, като този процент ще се прилага в случаите, когато комисионната от 0.25% би била по-голяма от досега утвърдената такава от 1 евро или 2 лв. Тоест, ще плащаме това, което е по-голямо, базирано на сумата, която похарчваме за сделка – 0.25% или минимум 1 евро (2 лв). Това е в случаите на стандартен безплатен акаунт с 1 безплатна сделка на месец.

Пример: След като сте извършили вече 1 сделка, всяка следваща ще се таксува. Ако например закупувате акции на някоя компания за $100, то комисионната, която ще платите е €1. Ако обаче пазарувате за $500, комисионната, която ще платите ще е $500 х 0.25% = €1.25. Ако закупувате акции за $1000, то съответно комисионната, която ще ви се приложи ще бъде €2.50.

Изгледайте видеото ми за Interactive Brokers и също прочетете статията ми :). Това мога да дам като приятелски съвет.

UPDATE 22.02.2021

Последните новини от Revolut са не толкова приятни и касаят броя на безплатните сделки за стандартните акаунти, както и увеличение на custody fee oт 0.01% на 0.12%. Може би вече сте получили имейл с новите условия или предстои да го получите.

Ако имате безплатен акаунт STANDARD в Револют, досега имахте възможността да закупувате по 3 акции в рамките на 1 месец без комисионна. Вече това се променя, като от 1-ви Март тази година ще може да правите само по 1 безплатна сделка. Всяка следваща ще се таксува с 1 евро.

Другата промяна е в Custody Fee, което се качва на 0.12% от стойността на активите на годишна база. Ето извадка от новите правила: 

We also apply an account maintenance fee in USD of 0.12% / 12 bps (annually) of the market value of your assets held by the Third Party Broker in your account with it, charged monthly. The fee will be deducted from your Revolut Electronic Money Account.

Тези промени лично за мен не представляват кой знае какъв проблем, дори никакъв. 1 евро не е голяма комисионна за сделка. За сравнение, при Интерактив Брокерс през Карол комисионната е минимум $2. При директна регистрация тя е по-ниска, но пък имаме месечна такса в размер на $10 или $20 в зависимост от размера на акаунта. Като съпоставим лекотата и бързината, с която използваме Револют, то комисионната от 1 евро се компенсира и се приема лесно.

0.12% custody fee на годишна база също не внася кой знае каква голяма промяна. Ако имате например 10 000 лв в trading account-a си, този процент е 12 лв за 1 година или по 1 лв на месец. Fair enough, според мен, както казват англичаните.

Статията за REVOLUT започва след този ред…


Както съм отбелязвал и в други статии на сайта, важно е да започнете да инвестирате с малко средства и също да изберете подходящия за вас брокер – такъв с малки или нулеви комисионни.

Това е от значение, защото отначало няма да сте наясно с абсолютно всички неща около търговията на акции и борсово търгувани фондове. Вие може да си мислите, че сте прочели всичко по темата и сте в “безопасност” от грешни решения. Повярвайте ми, това може наистина да е голяма грешка, която би ви струвала скъпо.

В следващите редове ще обърна внимание на всички детайли и условия, които съм установил при съответните брокери – такси, комисионни, обмяна на валута, инструменти за търгуване, депозити, тегления и други.

REVOLUT

Аз самият започнах да инвестирам с Revolut. Това е мобилно приложение, което може да се използва единствено и само на вашия смартфон. Обвързано е пряко с телефонния ви номер.

Revolut e fintech компания базирана във Великобритания и води началото си от 2015-та година. Вече има лиценз да оперира и в Литва. Тази мярка е предприета поради неясните все още регулации, които предстоят след излизането на UK от европейския съюз (Brexit).

Акаунтите на всички потребители, които не са граждани на Англия, най-вероятно ще бъдат прехвърлени към клона на компанията в Литва. Така, ние ще запазим напълно правата си на европейски граждани.

Revolut ви дава възможност да търгувате с акции на американските фондови борси NYSE и NASDAQ. Броят на наличните акции при писането на тази статия е 800. Вие имате възможност да инвестирате във всички тези компании без ограничение.

В Револют няма да намерите ETF-и. Все още тези инструменти не са налични, но със сигурност в най-близко бъдеще ще е възможно да се инвестира в борсово търгуваните фондове.

Регистрация

Регистрацията в Revolut е стандартна и протича бързо и лесно. Изисква се да имате валиден телефонен номер и имейл адрес.

ВАЖНО: Въвеждайте само истински данни. Използвайте ваш личен телефонен номер, тъй като той ще бъде свързан пряко с акаунта ви и на него ще получавате SMS за верификация, както и ще го използвате, за да потвърдите акаунта си при загуба, кражба или смяна на вашия смартфон.

След като създадете акаунта си, ще трябва да си приготвите документ за самоличност, който ще снимате със смартфона си.  Също ще е необходимо да си направите и селфи за удостоверяване на самоличността ви.

Друго необходимо нещо, което ще ви потрябва по-нататък в процеса, е документ за доказване на адрес (фактура за телефон или някоя друга сметка, където ясно може да се види адреса ви).

И естествено, трябва да прочетете правилата на компанията и да се съгласите с тях.

Те са достъпни тук: https://www.revolut.com/bg-BG/legal

Отделете време и прочетете всички правила за използване на акаунта си. Времето, което ще отделите, за да се запознаете с тези правила, би ви спестило доста главоболия и нерви. Важно е да знаете какво имате и какво нямате право да правите в приложението.

Веднъж регистрирани в Revolut, трябва да създадете и Trading акаунт, за да може да търгувате с акции. При създаването на този акаунт също ще трябва да се съгласите с правила, които се отнасят конкретно за търговията – https://www.revolut.com/bg-BG/legal/trading

От помощ при регистрацията може да ви бъдат тези 2 видеа от канала на компанията в youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=laDDN-yQfFo
Как да се регистрираме в Revolut
https://www.youtube.com/watch?v=PeP8XoRHdNo
Как да докажем самоличността си

Revolut не е брокера, от който закупувате акции. Този брокер е всъщност DriveWealthdrivewealth.com (Third Party Broker). Revolut е посредник между вас и упоменатия брокер.

Drivewealth е брокер базиран в САЩ, и в партньорство с Револют, предлага на “дребни” инвеститори като нас да закупуваме и продаваме акции на американските фондови борси.

Протекция на вашите средства

ВАЖНО: Инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите.

Revolut е регулиран от Financial Conduct Authority (“FCA“) (reference no. 832790)

https://www.revolut.com/legal/trading

Също, в края на 2018 година Револют придобива лиценз за онлайн банка в Литва. В днешно време, компанията официално е под регулацията на Bank of Lithuania и предоставя протекция на депозитите до €100 000 за гражданите на Литва.

Нашите пари все още се държат в две от най-големите банки в Англия – Lloyds и Barclays и също са защитени според английското законодателство, но в най-скоро време, след Brexit, акаунтите ни ще бъдат преместени към клона на компанията в Литва или в друга европейска държава от ЕС, където Револют ще оперира.

Това няма да окаже влияние по никакъв начин на средствата в акаунта ви, а просто ще имате различен IBAN, отговарящ на съответната държава.

Що се отнася за парите и активите ви в Trading акаунта, те са отговорност на DriveWealth – Third Party брокера. Този брокер естествено също е регулиран според SIPCSecurities Investor Protection Corporation:

DriveWealth is a member of the Securities Investor Protection Corporation (“SIPC”). SIPC currently protects the securities and cash in your Account up to $500,000 of which $250,000 may be in cash.

Става ясно, че активите ни са защитени до сумата от $500 000, от които $250 000 могат да бъдат в кеш. Така че не купувайте акции за повече от $500 000 от този брокер, ако се опасявате, че нещо може да се обърка 🙂

Пълният текст на DriveWealth Customer Account Agreement можете да прочетете от тук:

https://legal.drivewealth.com/customer-account-agreement

Fractional Shares (части от акция)

Това е едно от REVOлюционните неща, които се случиха при някои брокери през последните години. Макар и Revolut да не са първите, които предлагат тази опция, то със сигурност са един от най-достъпните варианти за нас.

Fractional shares или преведено на български език – части от акции, ни дават възможност да закупим или продадем “част” от дадена акция. Така ние сами определяме каква инвестиция да направим, каква сума да вложим.

В ето тази статия обяснявам подробно какво точно означава “fractional shares” и какви възможности ни дава:

Инвестиране в Акции за Начинаещи

Този тип инвестиране е идеален за начинаещи инвеститори, тъй като можете да инвестирате в компании, чиито акции са по хиляди долари за 1 дял (Amazon, Google). И можете да го направите дори само с $1.

Може би си мислите, че инвестиция от $1 или $10 в няколко компании няма да донесе някаква съществена разлика на финансовото ви състояние. Но грешите. Това всъщност може да ви направи богати.

Така ще се научите да избирате правилни инвестиции. С малки суми, с малки стъпки, създавайте навиците си на инвеститор.

По този начин ще се ориентирате и запознаете с пазара на акции. Ще видите какви движения прави, кое му влияе положително и кое отрицателно.

Ще виждате много примери около вас – за добри и за лоши инвестиции. Всичко е практика. И когато тя е дори само с $1, това е безценно.

С времето ще установите какъв тип инвеститор искате да бъдете и какво портфолио ще градите – консервативно, балансирано или агресивно. В какви акции ще влагате парите си – акции на растежа (growth stocks), подценени акции (value stocks), или пък ще изберете портфолиото ви да е от дивидентни акции. А защо не и комбиниран портфейл от няколко типа ?

За това ви е необходим този практически опит. За да разберете вие самите какви искате да бъдете, а не просто да следвате тълпата. Ще прецените какво подхожда лично на вас.

Комисионни

При стандартен (безплатен) акаунт в Revolut нямате комисионни за търговия с акции, ако правите по 1 сделка на месец. Месецът се брои от датата, на която сте отворили trading акаунта си. Да речем, че тази дата е 14-ти Януари. В рамките на периода от 14-ти Януари до 14-ти Февруари имате възможност да закупите 1 път една или няколко акции, както и части от акции на една компания без комисионна. Обръщам внимание, че едната commission free операция е за сделка, а не само за 1 акция. Тоест, може да закупите например 2, 5 или 10 дяла на Apple наведнъж без да плащате комисионна.

Ако превишите този лимит, комисионната ви за всяка следваща сделка ще е €1.

Комисионните за другите планове на Revolut са както следва:

План Plus (7 лв на месец) – 3 безплатни сделки на месец и €1 за всяка следваща сделка.

План Premium (14 лв на месец) – 5 безплатни сделки на месец и €1 за всяка следваща сделка.

План Metal (26 лв на месец) – неограничен брой сделки на месец.

Препоръчвам да използвате платените планове само ако другите им характеристики са ви от полза. Както знаете, Revolut не е само trading платформа, и в зависимост от плана, който изберете, получавате други привилегии като cashback при използване на картата си, по-висок лимит за безплатно теглене на пари от банкомат, достъп до airport lounges в 1000 летища по света и други.

Ако не използвате никое от тези неща, които ви осигурява платеният план, то няма смисъл да плащате за него. Ако искате да инвестирате в повече от една компания на месец или по-точно искате да осъществявате повече от 1 сделка на месец, бих ви препоръчал да изберете някои от другите брокери, които ще разгледам в следващите статии.

Но смятам, че с 3, 4 или 5 сделки месечно, Револют е удачен избор и $2 или $3, които ще ви бъдат таксувани като комисионна не са от голямо значение. Естествено, това е при положение, че говорим за акаунти с инвестиция от например 100 лв на месец. Ако парите ви за трейдване са по-малко – 5$ или $10 месечно, то придържайте се към безплатната 1 сделка или изберете друг брокер.

Day Trading спекулация

Бъдете внимателни с trading акаунта си. Revolut не позволяват day trading-а и практиката показва, че потребители, които го нарушават биват блокирани от системата за определeн период от време.

Револют разрешават максимум 3 сделки за покупко продажба за 5 дневен период.

Какво означава това

Да предположим, че в понеделник сте закупили акция на някоя компания. Във вторник решавате и продавате тази акция. В сряда купувате друга акция, продавате и нея и така докато направите 3 сделки за покупко-продажба в 5 дневен период.

Няма проблем всеки ден, дори по няколко пъти да купувате акции. Проблемът идва, когато започнете да продавате. Това се смята за спекулация и повечето брокери имат рестрикции относно тези действия. Това е именно спекулиране с цената.

Day Trader-ите или спекулантите правят точно това. Те следят цената и когато тя се качи малко, веднага продават още на същия ден, когато са закупили някаква акция. След това, ако цената падне, те пак купуват, и когато мръдне нагоре, отново продават.

Както споменах, повечето брокери имат клаузи в договорите си и разрешават подобна търговия само при определени условия и също имат изисквания за минимални суми. Например, в Interactive Brokers тази сума беше $ 25 000. След Brexit това ограничение отпада при Интерактив Брокерс.

Депозиране на средства

Както вече споменах, Revolut не е конкретно и само брокер, а предлага и банкови услуги. При откриване на акаунт с приложението, вие ще получите IBAN, с който може да оперирате точно както бихте го направили с обикновена банка – може да получавате или изпращате пари и то с много малки или нулеви такси.

Имате възможност да си създадете акаунти в различни валути. Тоест IBAN-а ви е един, но може вътрешно в приложението да настроите акаунта ви да бъде в лева, в евро или в долари. Ще виждате тези 3 акаунта като отделни, но имайте предвид, че това е само 1 акаунт с 1 IBAN.

Това е направено за ваше удобство и за да избегнете обмяната на валута в някои случаи. Ако например ще депозирате от еврова сметка или от еврова карта, то изберете в приложението да захраните евровия акаунт. Ако ще депозирате от левова сметка или карта, то изберете левовия си акаунт.

Може да депозирате пари в акаунта си чрез дебитна или кредитна карта.

Друг вариант за захранване е чрез SEPA превод – просто превеждате пари от банковата си сметка в сметката си в Revolut. Повечето банки в България ще ви таксуват около 1 лв за тази операция.

При захранване с някои банкови карти също може да има такса от страна на банката. При други, транзакцията се отчита като “Плащане на ПОС” и съответно не ви начислява допълнителни такси.

След като захраните акаунта си в Револют, ще трябва да прехвърлите средствата в trading акаунта си. Той е в USD, но не се притеснявайте, конвертирането на валутата е по добър курс, който виждате в момента на самото прехвърляне.

Когато вече сте в Trading акаунта си, натиснете бутона ADD MONEY и заредете сметката си за търговия с акции.

Теглене на средства

Ако продадете някои от акциите си, минават 2 или 3 дни докато парите от транзакцията са “settled cash“. Тоест, при продаване на акции, парите ви ще са налични веднага в трейдинг акаунта ви, но няма да можете да ги изтеглите, защото има период по settlement на средствата.

След 2 дни тези пари ще са свободни и може да ги прехвърлите обратно в Revolut акаунта си. Оттам вече имате няколко варианта да ги изтеглите:

1. Теглите ги през картата си на Revolut, ако имате такава.

2. Нареждате превод към банковата сметка, от която сте депозирали.

3. Имате и възможност да ги изпратите на друг потребител на Револют, който може да ги изтегли за вас, ако вие например нямате карта или имате проблем с банковата си сметка.

ВАЖНО: Заявявайте пари за теглене по сметка, от която сте захранили акаунта си. В противен случай може да ви бъде извършена допълнителна проверка или тегленето да бъде отказано.

Това е в следствие на Аnti Мoney Laundering политиката на повечето брокери.

Интерфейс на приложението

Revolut приложението е много user friendly и лесно можете да се ориентирате във всички менюта. Всичко се случва бързо и плавно и непрекъснато виждате стойността на парите, които прехвърляте и тяхната еквивалентна стойност в съответната валута.

След като отидете в Wealth секцията на trading акаунта си, изберете Stocks от табовете в горната част на екрана.

За да заредите, както стана ясно по-горе, трябва да натиснете бутона Add Money.

Оттук следва да отидете на бутон Invest и да си изберете акции, които да закупите.

Invest

След като сте избрали в коя акция искате да инвестирате, кликнете върху нея.

Акция

И сега следва да натиснете бутона BUY и да зададете каква сума бихте искали да инвестирате.

Ако също искате да следите тази компания във вашият Watchlist, или пък в момента не искате да закупувате дялове от нея, натиснете символа под формата на звезда в горен десен ъгъл. Така ще добавите съответната акция в watchlist-a си.

Може също да зададете Price Alert – желана от вас цена, на която искате да закупите или продадете. За целта, кликнете на камбанката в горен десен ъгъл. Приложението ще ви уведоми, когато акцията достигне заложената предварително от вас цена.

Имаме и възможността за Limit order – приложението автоматично да закупи 1 или повече дяла от зададената акция при определена от нас цена. Лимит поръчките не важат за fractional shares.

Разгледайте и другите табове от този екран. Например в таба NEWS, приложението ви избира новини за конкретната компания. Тези новини са от големи финансови сайтове като yahoo finance и информацията е достоверна.

Новини

Ако отидете на TAB-а FINANCIALS, ще видите кратка информация за Income statement, Balance Sheet и Cash Flow на компанията.

Financials

В менюто Watchlist може да селектирате и следите всички желани от вас акции. Ако сметнете, че моментът за покупка е дошъл, просто кликнете върху акцията и купете.

Watchlist

Такси за неактивност

Revolut не начислява такси за неактивност на акаунта ви. Приложението и trading функцията насърчават BUY & HOLD стратегията при начинаещите инвеститори – т.е. дългосрочното инвестиране.

Минимален Депозит

Revolut няма минимален депозит в лева, но има минимален такъв, ако депозирате в евро или долари, съответно €10 и $20.

Support

Официално, съпорта в Revolut е само на live chat. За да се свържете със сътрудник на живо, трябва да напишете live agent в чата на приложението.

Ако акаунта ви е блокиран или по някаква причина не можете да се логнете, може да се свържете с чата от акаунта на някой ваш приятел, който също е регистриран в приложението.

Другият вариант да се свържете с Револют е чрез официалния им профил в Twitter или официалната им страница във Facebook. Аз лично не съм използвал профилите им в социалните мрежи за връзка с тях, но е удобен начин, ако например по някаква причина не можете да влезете в акаунта си, за да използвате чат функцията.

При регистрирането на Revolut в Литва вече може да намерим и тези данни за контакт:

Контакт с Revolut

Аз лично все още не съм пробвал да звъня на посочения телефон, нито да изпращам имейл.

Практиката ми показва, че не всички агенти, с които съм общувал са напълно компетентни по някои въпроси. Така че, ако някой не може да отговори на въпросите ви, просто затворете чата и стартирайте нов с друг оператор или директно поискайте да бъдете свързани с друг.

Потенциални проблеми

В интернет ще срещнете много теми по форуми и други социални мрежи, в които се твърди, че потребителски акаунти биват блокирани “без причина”.

Няма как да разберем дали тези твърдения са верни или не и до колко случаите са безпричинни. Това, което може да направим, е да прочетем правилата, които са достъпни на сайта на Revolut и също в приложението. И естествено, да не нарушаваме тези правила.

Правила: https://www.revolut.com/bg-BG/legal/trading

Убеден съм, че голяма част от тези блокирани акаунти са в следствие на day trading-а, който споменах по-горе в статията.

Друга причина за блокиране на акаунт може да бъде голям оборот на средства в кратък период към и от акаунта. Аз имам познат, чийто акаунт беше блокиран поради тази причина. Това, което се изисква да направите, е да докажете произхода на парите. Обикновено фиш от заплатата ви би свършил тази работа. В случая с моя познат, това беше решението.

След като качите копие от някой документ доказващ приходите ви, акаунтът ви бива разблокиран в рамките на 1-2 седмици според случаите, на които съм попадал.

Внимание: По време на верификацията няма да имате достъп до акаунта си, съответно и до средствата в него.

Аз използвам Revolut от 1.5 години и досега не ми се е случвало акаунтът ми да бъде заключен.

Отново ще подчертая – спазвайте правилата и лимитите за търговия и обмяна на валута, не прекалявайте и не тествайте късмета си и се надявам никой да няма проблеми.

Успех в инвестициите !

Тази е първата от 3 статии, където ще обърна внимание в детайли на брокерите, които са достъпни за България и които аз използвам. Следват Trading 212 и Interactive Brokers.

Ако харесвате съдържанието на сайта, може да споделите статиите, които сте прочели в социалните мрежи като използвате бутоните в края на текста.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

UPDATE 26.12.2020

Сделката (споразумението) между ЕС и Великобритания е вече факт. По всичко личи, както и предполагах, че промяна за нас като европейски граждани няма да има. Така че, търгувайте спокойно с Revolut. Ще следя темата през следващите месеци и ще ъпдейтвам с евентуални промени, ако изобщо има такива.

UPDATE 01.11.2020

ВНИМАНИЕ: В края на месец Октомври 2020, от Revolut изпратиха съобщение на всички потребители, които използват trading платформата за закупуване на акции. В съобщението се твърди, че поради излизането на Великобриатния от ЕС (Brexit), RTL (Revolut Trading Limited) няма да може да упражнява досегашните функции според европейските законодателства и регулации, тъй като компанията остава регистрирана в UK.

В имейла също се споменава, че се работи по придобиване на лиценз в Ирландия, което ще позволи на Revolut отново да упражнява дейсността си и според европейските регулации.

Тъй като все още не е ясно какво точно предстои, ще очакваме следващите съобщения, които съм сигурен, че ще изяснят някои въпроси като това дали ще има допълнителни такси или изисквания за трейдване.

В текста на съобщението също е упоменато, че ще имаме 2 опции, от които да изберем:

1 – Продължаваме да използваме услугите на Revolut и тяхната trading платформа.

2 – Продаваме закупените акции и се отказваме от RTL.

Със сигурност трябва да вземем решение до края на тази година – 31.12.2020. Естествено, не е добре да чакаме последният момент.

Ако решим да продължим да използваме платформата, то средствата ни ще продължават да бъдат в third party broker-а Drive Wealth и гарантирани от SIPC в САЩ. Припомням, че компенсацията при фалит на брокера е в размер до $500 000 ($250 000 в кеш).

За сега, аз оставям моите инвестиции в Revolut и ще очаквам последващите съобщения, които ще ми помогнат да взема решение. Не вярвам, че нещо ще се промени и смятам, че платформата ще остане достъпна и добър вариант за старт на начинаещи инвеститори. Но все пак това е закъсняло съобщение от компанията и трябваше да уведомят потребителите си в по-ранен етап.

Ще ъпдейтвам темата за Revolut с нова информация, когато такава е налична.

Междувременно, вие може да погледнете другия брокер, за които съм писал на сайта:

Споделяне

120 Responses

 1. Здравейте!Тъй като отбелязвате,че търгувате от 2019 г.,имам един въпрос.Получихте ли годишно извлечение за 2019?Аз използвам revolut от тази година и имам само месечни,а с годишно е много по-лесно попълването на данъчната декларация.А пък относно това късно съобщение,че най-вероятно няма да получат лиценз от държава в ЕС за мен показва пълна безотговорност към клиентите.Аз самият ще си закрия сметката,вече си затворих позициите,просто имах късмета да не съм на загуба.Какво стана с големите претенции да са европейския Робин Худ?

  1. Здравейте,
   Revolut не издават annual tax statement. Налични са само месечни statement-и. Тъй като аз не продавам, а само купувам, за мен е лесно да следя какво притежавам и колко дяла. Освен това си водя и отделен отчет чрез друг софтуер.

   Trading 212 и Interactive Brokers, за разлика от Revolut, имат опцията за tax statement на годишна база.

   Прав сте, че съобщението идва с меко казано закъснение, но предполагам, че са чакали резултат за лиценз в Ирландия или друга страна от ЕС, но такъв явно им е отказан или все още е в процес на settlement. Всъщност, в съобщението отпреди няколко дни се споменава, че работят по лиценз в Ирландия.

   Аз лично, както съм написал и в допълнението към статията, смятам да изчакам последващите съобщения и се надявам да се установи този месец какво ни чака. Не виждам смисъл да бързаме и да разпродаваме позициите си. В крайна сметка може и нищо да не се промени за нас. Всичко зависи от това какви договорки ще има след Brexit. А и смятам, че ще има лиценз за ЕС, просто не се знае кога. Тъй като моите позиции в Revolut са малка част от портфолиото ми, и моите цели са дългосрочни, поне 3+ години, то не виждам смисъл да продавам, поне засега. Друг ще е въпросът, ако излезе закон или регулацуя, която ни забранява да използваме платформи от UK или нещо подобно.

   Все пак, брокера, от който закупуваме акциите не е Revolut, а е DriveWealth, който е US базиран и компенсациите са гарантирани от SIPC в САЩ (за активи до $500 000 и $250 000 в кеш). Тоест, активите ни са защитени, ние фигурираме в логовете (books) на брокера DriveWealth като техни притежатели.

   Но пак казвам, да, съгласен съм, и за мен това не е правилният начин и подход за предоставяне на информация и изобщо за допускане да се стигне до подобна ситуация.

   Надявам се да се намери решение и условията за търгуване да останат непроменени за нас като европейски граждани.

   Относно РобинХуд за Европа, поне засега, се очертава trading 212 да влезе в тази роля, поне според мен. Ще видим какви ще са и техните действия след Brexit.

   Interactive Brokers също в най-скоро време трябва да обявят към кой клон ще се прехвърлят нашите акаунти, най-вероятно към Унгарският. Но все пак те са най-големият брокер и успяха да създадат цели 3 подразделения в ЕС – Люксембург, Ирландия и Унгария. Информираха всички свои потребители още преди няколко месеца за това как смятат да процедират и какво ще се промени за нас. Главно, компенсацията ни пада на 20к евро при евентуален фалит на брокера и също досегашните рестрикции за day trading отпадат.

   Очакваме следващите съобщения от Revolut за това какво ще се случва. Ще ъпдейтвам темата с информация, когато има такава.

   1. Благодаря за изчерпателния отговор,аз също бях с дълъг хоризонт,но изобщо не съм хазартен тип и нямам намерение да ги чакам ,докато се туткат.Поздравления за инициативата и успех!

 2. Аз също оставам в Револют. Начинаещ съм при акциите и 3 сделки месечно са ми достатъчни. Вероятно, защото само купувам със цел поне 7-8 години. За една година и покупки почти на една и съща дата на акции на 5 компании, с почти постояна сума, за момента постигам над +30 % . Статията е много изчерпателна.

  1. Здравейте! И аз също ще задържа позициите си в Revolut, тъй като не намирам смисъл да губя от потенциалната си печалба. А и честно казано, не вярвам, че нещо ще се промени за нас като дребни инвеститори.

   30% доходност е доста добро постижение. Пожелавам успех !

 3. Здравейте,

  Искам да попитам дали се облагат доходите от Revolut? Ако си на загуба към края на годината облага ли се нещо? Като цяло ако ми разясните как се облагат доходите от Revolut ще съм много благодарна.

  Атина Шаламанова

  1. Здравейте,

   Доходите се облагат, но е ваше задължение да упоменете акциите, които имате в края на годината, както и ако имате капиталова печалба от продажба на акции. Това става чрез годишната данъчна декларация.

   Не дължите данъци, ако сте на загуба и нямате капиталова печалба. Но пак по закон е необходимо да включите акциите, които притежавате в ГДД. Това се прави в приложение 8. А капиталовата печалба, която сте реализирали се вписва в приложение 5. За нея дължите 10% данък. Да речем, че сте закупили акции на Apple за $1000 и сте ги продали за $1500. Капиталовата ви печалба е $500 и те са облагаеми с 10% данък. Тоест, трябва да заплатите $50 данък печалба.

   Няма да навлизам в детайли, тъй като темата е обширна и не е за един коментар, но това са основните неща, които трябва да знаете – 10% данък само върху печалбата и не дължите данъци, ако сте на загуба. Нужно е обаче все пак притежаваните от вас активи да бъдат вписани към ГДД в приложение 8.

   За детайли и безпроблемно деклариране, обърнете се към компетентен счетоводител. Повярвайте ми, това ще ви спести главоболия и време. Може да поискате да ви покаже как и какво се попълва и следващата година да го направите сами, ако прецените.

  1. Здравейте!

   Ако имате предвид, че сте създали акаунт в Revolut, то трябва да знаете, че по default той е само за разплащания, т.е. използвате банковите му функции.

   За да започнете да търгувате с акции, трябва допълнително да се регистрирате в RTL – Revolut Trading Limited. Това става лесно, просто потърсете из приложението тази опция, прочетете правилата, съгласете се с тях, ако ви устройват, и акциите би трябвало да ви излязат. Също имайте предвид, че трябва да прехвърлите пари от Revolut account-a си във вашият Revolut Trading акаунт, който е в USD.

   Успех!

 4. Здравейте господин Ангелов,
  С интерес започнах да чета информацията от блога Ви.
  Тъй като съм абсолютно начинаещ в инвестирането, реших да започна с Револют.
  Направих си сметка. След това започнах да правя и trading account като избрах “оpen a trading account”. Веднага излязоха различните компании и за да продължа трябваше да избера една от тях. Тогава излезе „Get started with Trading”. Бих искал да се информирам за последващия процес (тъй като в статията Ви за Револют не намерих много информация за процедурата по откриване на trading акаунт). Минах през различни етапи (на екрана на телефона ) в които дадох информация за себе си (професия, annual income, net worth, investment goal). После освен Customer agreement трябваше да прочета (по диагонал), още няколко документа, между които limited purpose margin account, и да се съглася, че съм ги прочел. Накрая се генерираха data agreements NYSE, NASDAQ, IEX, които изтеглих и записах като файлове (но не съм чел). Реших да спра до тук за днес и да се консултирам с някого, който го е правил. Следващия етап е
  W-8 BEN (да декларирам, че не съм гражданин на САЩ).

  Бих Ви бил благодарен ако споделите с мен дали всички тези етапи са нормални, дали сте ги преминали и Вие в началото. Също какво точно е limited purpose margin account и имам ли нужда от него?

  Използвам случая да попитам и следното. До колкото разбирам при закупуване на акции се плаща в долари – trading акаунтът е в долари. Добре ли е предварително да захраня доларовата си сметка и от нея да прехвърля в trading акаунта. Или може да прехвърлям от левовата, а системата ще ги конвертира в долари? Ако и двата начина са възможни, кой е за предпочитане?

  Благодаря предварително.
  Веселин Дончев

  1. Здравейте,

   Процесите, през които сте преминали са стандартни. Дори бих казал, че няма какво да се обърка. LPMA е условие, с което трябва да се съгласите. То произлиза от брокера DriveWealth и касае pattern day trading-a и оше няколко детайла. Може да се запознаете с тях от следните линкове:

   https://www.revolut.com/en-SE/help/wealth/stocks/trading-stocks/are-there-limits-on-how-often-i-can-trade

   https://legal.drivewealth.com/limited-purpose-margin-account-agreement

   Като цяло правилото за дей трейдинг е присъщо за всички американски брокери. Не можете да купувате и да продавате една акция на същият ден повече от 3 пъти за 5 дни. Тоест, имате право на 3 подобни сделки за 5 дневен период.

   Попълнете и w8-Ben формата. Тя касае главно дивидентите, които ще ви се изплащат, ако имате такива акции. Вместо да ви се удържат 30% данък дивидент преди изплащане, ще ви бъдат удържани само 10%, тъй като не сте гражданин на САЩ.

   Относно сметката, знаете, че може да имате сметки в много валути в Револют. Аз лично депозирам BGN и след това просто зареждам trading account-a, Revolut конвертират автоматично левовете в долари на изгоден курс.

   Поздрави и успех!

   1. Много Ви благодаря за подробния отговор.
    А също и за това, че правите блог, в който описвате обстойно най-различни теми, което е много полезно за новаци като мен.

     1. Здравейте отново,
      Възникнаха още няколко въпроса:
      – При периодични инвестиции в една и съща компания – те като отделни позиции ли излизат на екрана, или се обединяват? Например, ако 12 месеца човек вкарва по някаква сума в дадена акция дали това ще излезе
      като една, или като 12 позиции. Така няма ли да се получи претрупване?
      – Може ли да посочите компании, които се занимават с космически изследвания и технологии? Според мене се очаква те да се развиват добре в близко бъдеще. (Аз съм чувал за една българска такава – Endurosat. Разбира се в Револют не присъства.)
      Благодаря предварително.
      Веселин

     2. Здравейте,

      Ще виждате сумата, която сте инвестирали като една цяла сума. Т.е., ако сте закупували акция, която струва $100 всеки месец в продължение на 12 месеца, това, което ще видите е символът на акцията, $1200 инвестирани, и че притежавате 12 дяла от тази акция.

      Самите транзакции също са ви налични по отделно за всичките 12 месеца, може да ги проследите.

      Все още не съм инвестирал в космически компании. Чакам Space X да стане публична и тогава ще започна и аз :). Но нямам поглед върху подобни компании.

      Поздави!

   2. Здравейте,

    Малко се обърках в обяснението за 3-те покупко-продажби за 5 дни. Става въпрос за лимит от 3 покупко-продажби на една и съща акция за 5 дни. Или за лимит от 3 покупко-продажи за 5 дни като цяло?

    Потърсих инфомация в reddit и има доста разногласия по въпрос, дори от хора, които са се свързали с support-а. А support-a от своя страна не е много наясно и просто им цитира legal agreement-a, които гласи:

    “You engage in Pattern Day Trading if you make more than three day trades over a period of five business days. When trading in the Revolut app, you can see how many day trades you can still make without breaching the Pattern Day Trading rules.”

    Също така не мога да намеря откъде може да се види колко day trades ми остават без да премина лимита.

    Благодаря предварително 🙂

 5. Къде в приложението мога да проверя кой акции са със месечна и кои с годишна доходност и съответно автоматично ли се начислявя?

 6. Здравейте,жена ми е с карта MASTERCART на Revolut от 19.01.2021 и в приложението няма опция за АКЦИИ,знаете ли защо.Благодаря ви предварително

 7. Здравейте, отново не мога да създам trading акаунт защото няма каде или аз не знам. На мойто приложение в телефона имам меню Акции, и имам такъв акаунт но на жена ми няма има криптовалута, стоки и сейфове. Или поне не знам от къде да го активирам. Благодаря ви за Bliz отговори. Поздрав

   1. Здравейте, вече няколко пъти пробвах да се регистрирам в Revolut Trading но просто липсва такава опция, на новите карти от тази година няма опции Акции. Ако мислят хората да купуват Акции с карти от Тази година 2021. Просто няма да стане. Поздрави

    1. Здравейте, попринцип картите на Револют нямат общо с trading account-a. Не знам точно какво имате предвид под това, че за новите карти няма опция за трейдване на акции.

     Trading account-а е различен акаунт от този в Revolut, който използваме за преводи и като цяло за банкови услуги – превод на пари, получаване на пари и т.н. И за това самата карта няма връзка с trading акаунта.

     От вчера също водя комуникация с друг потребител на сайта и той потвърди, че е направил trading account в Revolut, като се е съгласил с новите условия след Brexit. Предостави и скрийншотове как точно е извършил процеса.

     Незнам какъв е вашият случай и защо не можете да регистрирате акаунт. За съжаление не ми идва наум какъв може да е проблема. Може би трябва да потърсите помощ от съпорта.

     Все пак, ако мога с нещо да ви помогна и ако нямате нищо против, може да ми изпратите няколко скрийншота как изглеждат менютата при вас, като скриете личните данни на info@angelovdimitar.com

 8. Здравейте, имам въпрос относно W-8 Ben. Освен декларирането в стъпките трябва ли да се попълва и друг формуляр?

  1. Здравейте, не, не е необходимо. Всичко, което трябва да се попълни в тази форма е предоставено при регистрацията в брокера за трейдинг платформата. Не са нужни допълнителни действия от ваша страна. Вие с нов акаунт ли сте? Кога се регистрирахте за RTL (Revolut Trading Limited)? След 01.01.2021?

 9. Регистрирах се вчера. Забелязах, че съм с латвийски iban, ако е от значение. Не съм захранил сметката все още, но виждам набелязани те от мен акции.

  1. Тоест сте създали Trading Account и сте се съгласили с условията за търговия и имате възможност да прехвърлите пари към трейдинг акаунта си и да закупувате акции? Айбана е латвийски да, вече е такъв за нас като граждани на ЕС.

   1. На теория е така. В близките дни ще го тествам. Дано не съм объркал нещо, но следвайки стъпките мисля, че доста опростено. Не съм се занимавал с такъв вид дейност до сега.

    1. Щом сте преминали успешно регистрацията, не би трябвало да имате проблеми. Ще съм благодарен, ако споделите дали всичко е преминало нормално и сте успели да закупите акции. Информацията ще е полезна, тъй като вашият акаунт е създаден след Brexit. Предполагам сте регистрирани от България. Ще съм благодарен още, ако споделите как точно стана самата регистрация на trading account-а – в кое меню влизате, за да го създадете. Благодаря ви предварително!

 10. Здравейте,
  Да споделя и аз. Този януари си направих Револют account и trading account без проблеми. Заредих Револют account през виртуална карта виза от ДСК – не забелязах да са ми взели комисионна. От него прехвърлих в trading account. За начало купих по една акция на Apple, Abbvi , Micron. В началото на февруари купих ~ 1/8 акция (100 USD) на Tesla. Както се очакваше за тази четвърта покупка в рамките на един месец ми таксуваха ~1.3 USD.
  Сега ги следя и чакам следващ месец за да инвестирам още – така всеки път по малко.
  Благодаря на Димитър Ангелов за информацията в блога и оказаната помощ.

  1. Здравейте! Много ви благодаря за споделената информация. Полезна е и потвърждава, че можем безпроблемно да отворим нов trading account в Revolut дори и след Brexit. Поздравления за акциите, които сте закупили. Това са страхотни компании с голямо бъдеще според мен.

   Относно комисионната, която са ви взели, това е размера, който заплащаме, ако превишим 3-те безплатни сделки на месец. Имайте предив (може би го знаете), че акаунта ви ще се занули с нови 3 сделки на датата, която сте го стартирали. Ако например сте създали trading account-а си на 07.02.2021 и сте закупили 3 акции, то следващите 3 безплатни ще са налични за вас на 07.03.2021.

   Поздрави и успех!

 11. Здравейте Димитър,
  използвате ли Revolut за инвестиция в криптовалути или използвате друга борса за това?

  1. Здравейте! Не използвам Револют за криптовалута. Не препоръчвам и да се използва. В Револют не притежавате криптовалутата, нямате wallet, не можете да приемате или изпращате биткойн например.

   Аз използвам coinbase за закупуване на криптовалути. Линка предоставя $10 в биткойн за първите $100 инвестирани.

   1. Coinbase как правите самите преводи, понеже доколкото съм запознат вече има проблеми с банките и преводите към криптоборските.

 12. Здравейте, искам да уточня нещо по таксата за прехвърляне на пари от Revolut в Trader 212 чрез SEPA превод. Имате една безплатна транзакция на месец, ако сте примуим потребител, в противен случай всяка една SWIFT транзакция е с такса 3, 73$.

  1. Незнам как стоят нещата със SWIFT преводите в Револют, тъй като аз извършвам СЕПА преводи и всичките са безплатни към ТРЕЙДИНГ 212. Предполагам имате предвид, ако сметката ви в Trading 212 е в USD и превеждате от Револют към тази сметка, то тогава ли има такса от $3.73?

   1. И двете сметки са в долари. Можете ли да опишете вие как го правите за да избегнете тази такса, че не се ориентирам. От доларовата сметка в Ревалют отивам на сенд и там на банк акаунтс. И от там когато пускам ми дава, че имам само една безплатна на месец, иначе е 3,71$. Мога да пусна и скрийншот, ако имаше как.

    1. Моят акаунт в Trading 212 е в евро и аз превеждам чрез СЕПА превод. Ако вие превеждате към USD сметка на Трейдинг 212, то предполагам, че за това ви таксуват за SWIFT превод, понеже валутата е USD. При мен чрез СЕПА превод таксата ми е 1 лв и тя е от моята банка към Револют. А СЕПА превода от Револют към Т212 ми е безплатен.

 13. Здравейте,
  а успяхте ли да си направите регистрация в Trading 212 понеже от Януари месец няма как да се регистрира.

  1. Здравейте, предполагам, че скоро Trading 212 отново ще отворят регистрациите. Не съм разговарял със съпорта и незнам дали има определен срок. Ако някой има представа, моля нека сподели. Благодаря предварително.

 14. Здравейте,
  Слек като Револют направиха само 1 покупа на месец без комисионна, а Тр212 не приемат, можете ли да препоръчате други платформи подходящи за начинаещи.
  Казаха ми за еторо, но има мин. 1000 дилара първа вноска. Дали си струва и има ли подводни камъни? Чувал съм и за U-brockers, но не знам дали са подходящи.

  Относно coinbase видях от горните постове, че допозирате чрез SEPA превод. Бих искал да попитам как би станала обраната транзакция от coinbase към банката и има ли големи такси/комисионни.

  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   Не мога да дам съвет за друг брокер, тъй като аз използвам 3 и те са Revolut, Trading 212 и Interactive Brokers. Последният не смятам, че е за начинаещи. В ИБ таксите и комисионните са най-големи.

   Надявам се скоро Trading 212 да възобновят регистрациите и нещата да продължат по старому без такси и комисионни.

   Всеки преценява дали да заплати 1 евро комисионна на Револют или да използва друг брокер. Като се има предвид лекотата за депозит и извършване на сделки и като цяло всички операции, аз отново бих избрал Револют за първи брокер.

   Относно coinbase, не съм теглил пари оттам, но би трябвало при withdrawal request парите да бъдат пращани със Сепа превод отново обратно към вашата сметка.

 15. Привет,

  Направих си нова регистрация в Revolut и при опит да влезна в таб Wealth->Stocks

  ми излиза следното съобщение, с което трябва да се съглася, ако искам да продължа.

  As a consequence of the UK leaving the EU, starting January 1st, 2021, Revolut Trading Ltd (RTL) is no longer able to passport its services across the EEA as an appointed representative of its UK principal firm. RTL is no longer authorised to advertise, promote or otherwise provide the trading service in your country under EU law. By checking the circle below you confirm that you wish to continue trading with RTL and that
  – You are trading with RTL at your own initiative
  – You are trading with RTL on the basis of an ongoing relationship
  – You have been made aware that the trading service provided by RTL is not provided by an investment entity authorised in the EU
  – You do not have the benefit of any EU regulatory protections or investor compensation schemes by trading with RTL

  Please note, you may be required to enter into a new agreement with RTL in accordance with the applicable laws in your country. We will notify you in that event.

  Не съм сигурен как да го тълкувам. Съобщението е написано така, сякаш ивестирането през Револют вече е далеч по-рисково и незащитено.

  Дали може да споделите мнение?

  1. Здравейте,

   Всички, които продължаваме да търгуваме чрез Револют сме приели тези нови условия. Те не внасят промяна конкретно в търговията, нищо не се е променило, не смятам и че ще се промени. Аз лично не се притеснявам изобщо.

 16. Здравейте, г-н Ангелов!
  На сайта на FCA не се намира номерът 574048, който е посочен като регистрационния номер на Revolut. Сайтът отоваря: “No search results for 574048” (https://www.fca.org.uk/search-results?search_term=574048). Какво означава това?

  И още един въпрос относно данъци. В Revolut ще удържат само 10% (W-8 BEN), а в България какъв данък трябва да плащаме и колко %%?

  1. Здравейте, номерът, който съм посочил не е конкретно на Revolut trading limited, а е на Resolution Compliance Ltd, на който Revolut са appointed representative. Ето и част от текста от страницата на Револют, където се упоменава това:

   Order transmission services in Investments are provided by Revolut Trading Ltd (FRN. 832790). Revolut is an appointed representative of Resolution Compliance Ltd which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (“FCA”) (reference no. 574048). Revolut Trading Ltd is a wholly owned subsidiary of Revolut Ltd.

   Линк:https://www.revolut.com/legal/trading

   Ето и линк към конкретната страница от FCA за Револют: https://register.fca.org.uk/s/search?q=832790&type=Companies

   Може би е по-удачно да посоча и номера, който е конкретно за Revolut Ltd, a той е 832790. Ще променя и съдържанието в статията. Благодаря ви, че забелязахте това.

   По въпроса с данъците. Не Revolut удържат 10% при изплащането на дивиденти, а брокера DriveWealth, тъй като те са брокера, от който се закупуват акциите. Това е американско дружество, съотвено е приложимо СИДДО (спогодба за двойно данъчно облагане) и вместо 30%, на нас ни се удържат само 10% при първоизточника, т.е. дивидента идва при нас след този приложен данък. Ние не трябва да заплащаме никакъв данък за дивидента в България, а трябва само да декларираме в годишната данъчна декларация в Приложение 8, че сме получили дивиденти, като приложим също и извадка от това, че вече ни е удържан 10% данък и не дължим изискуемите 5% по закон в България.

   А ако продадете акции, то дължите 10% данък печалба, които се вписват отново в ГДД, но този път в Приложение 5. Ако например сте закупили американски акции на стойност $1000 и след това сте ги продали за $1500, то дължите данък от 10% върху сумата от $500, което е и капиталовата ви печалба. В този пример, данъкът ви ще е $50 (10% от $500).

 17. Здравейте г-н Ангелов,
  Честит празник!
  Благодаря за споделената информация, представена достъпно и много интересно.
  Начинаещ съм и искам да попитам – ако искам да сменя брокера си, мога ли да прехвърля акциите си към новия брокер? Или трябва да ги продам през стария брокер и да ги закупя отново чрез новия? Благодаря!

  1. Здравейте!

   Честит празник и на вас!

   Револют не предлагат опцията да можете да прехвърлите активите си при друг брокерс. По-големите брокери имат тази опция. Тези като Интерактив брокерс и Saxo bank например.

   Ако притежавате активи (акции) в Revolut, единственият начин за вас е да ги продадете, да изтеглите парите от трейдинг акаунта си към Револют акаунта си за разплащания, да се регистрирате при другият брокер и да депозирате сумата там и да закупите активите, които желаете.

   Успех!

 18. Здравейте! Прочетох обстойно всички статии за брокери, които сте написали и ми се изясниха много подробности. Изключително изчерпателни статии със добре резюмирана и опростена информация, поднесена на достъпен и лесен език!

  Имам нужда от съвет – начинаещ “инвеститор” съм, занимавам се със закупуване на акции от 1 година с цел дивидентно портфолио и т.нар “Snowball effect”. Месечно инвестирам между 100-300$ и това ще продължи в близкото бъдеще. Акаунта, който използвам е в “Revolut”. Какво да направя..?

  Да продължа да използвам само акаунта си в Revolut за този момент и в дългосрочен план да помисля за акаунт в IB или още сега да пристъпя към отварянето на нов акаунт?
  Също така при евентуално откриване на акаунт в IB да закрия ли този в Revolut или да го оставя активен?

  Поздрави! Благодаря!

  1. Здравейте! Благодаря ви, че оценявате труда ми.

   Аз също започнах с Revolut. Но след това преминах към Интерактив Брокерс, тъй като се ориентирах и към ETF-и. Дали да направите този транзишън сега или да изчакате трябва да решите вие като съобразите това с броя сделки, които правите на месец. Ако за $300 правите по например 10 сделки в Револют, то вече не си заслужава, тъй като ще трябва да платите 9 евро, а толкова би била и таксата в Интерактив Брокерс на месец, ако активите ви са над $2000.

   Вариант е да изберете и инвестиционният интродюсър на Interactive Brokers – Карол. Там няма месечни такси, но пък за сметка на това комисионните са доста по-големи.

   Наистина трябва да съобразите вашето решение с обема на търговия, който извършвате и честотата, с която търгувате. Ако го правите абсолютно всеки месец и закупувате повечко акции, то Револют не е най-удачният вариант. Също е опция и да събирате например за 2-3 месеца капитала и да го инвестирате наведнъж. В този случай Карол отново е добър избор.

   Аз лично търгувам през Interactive Brokers чрез директна регистрация. Така за мен е най-изгодно.

   Акаунта си в Револют го държа, не съм го закривал, а напротив, от време на време закупувам някоя друга акцийка и оттам :). Не смятам и да го закривам, няма смисъл просто. За държане на активи е ок. Нямате месечни такси, т.е. имате, но те са много ниски (засега). Отскоро вдигнаха custody fee таксата на 0.12%, но предполагам част от дивидентите ви могат без проблем да покриват тази такса. Лошо е, че ако решите, не можете да прехвърлите позициите си в друг боркер, но това е положението засега.

   Надявам се съм ви помогнал с това кратко обяснение и мое мнение. Вижте добре статията ми за Интерактив Брокерс и по-детайлно таксите и комисионните. Направете си сметка, по-скоро си направете план за инвестиране – колко често, по какви суми, кои дивидентни компании и т.н. и съответно каква доходност да очаквате. Поставете си хоризонт на инвестициите – 3-5-10-15-20 години и преценете къде ще ви е най-комфортно да държите инвестициите си.

   Успех и ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с мен.

 19. Здравейте,
  За Револют бих искал да попитам следното:
  – Възможно ли е някой, който няма Револют да ми изпрати пари в Револют ?
  – Те предлагат да се прехвърли сметката в тяхна банка. Дали е изгодно това и какви последствия (положителни и отрицателни) крие?
  – За custody tax 0.12%. Тези проценти от коя сума се изчисляват и от коя сума се взимат съответните долари? При мене се появи тази такса, но ако е от инвестираната сума като че ли са ми взели по-малко (не че се оплаквам)
  – Виртуалната карта. Пише, че е готова за плащане, но от друга страна не мога да намеря google pay приложението и естествено в магазина не сработва колкото и да я насочвам към устройството.

  Благодаря предварително.

  Поздрави,
  Веселин Дончев

  1. Здравейте,

   1. Да, Револют ви предоставя европейски IBAN, на който вие може да получавате плащания (преводи) от други банки. Работи по същият начин като обикновена банка с разликата, че нямате месечни или годишни такси за сметката. Също и други потребители могат да ви изпращат пари напълно безплатно.

   2. Да, последните дни стана ясно, че вече има Revolut Bank. Не мога да ви кажа какви са ползите, защото не съм се интересувал. Аз използвам Revolut главно за търговия с акции. Не използвам банковите им услуги, поне не много често.

   3.Custody fee е 0.12% на годишна база, като ви се удържа всеки месец. Може да погледнете линковете от правилата на Револют, които съм поставил в статията. Ъпдейтнал съм я.

   4. Наистина нямам представа как се създава или използва такава карта. Аз имам пластика, която ми изпратиха безплатно, когато се регистрирах. Използвал съм я няколко пъти и никога съм нямал проблем.

   Съжалявам, че не мога да отговоря на всичките ви въпроси, но просто аз съм наясно единствено с trading платформата на Revolut.

   Поздрави и успех!

 20. Здравейте,
  В Блога Ви чета много полезни статии.
  Но как мога да намирам и по-стари статии от блога? На първа страница излизат само най-носите.

  В coinbase си направих акаунт и още го разглеждам. Не мога да видя дали и какви комисионни при сделка взимат, имат ли месечни такси. Бихте ли споделили?

  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   Най-долу на страницата има лента с номера на страниците и съответно стрелки за преминаване към по-задни страници. Просто кликате на стрелката вдясно и ще ви се зареди нова страница с по-старо съдържание.

   Относно coinbase, няма месечна такса или нещо подобно. Комисионните може да видите в секция FEES на уебсайта на coinbase. Комисионните не са малки, но борсата е редовна, стабилна и доказана.

   Другата борса, която бих препоръчал е binance. Там комисионните са нищожни, но тепърва ми предстои да премина през процес на закупуване на криптовалута оттам. Имам много приятели, които използват binance, всички до един са доволни. Дори го препоръчват пред coinbase. Ще споделя и аз мнение, когато имам опит с тази борса.

   1. Здр, първо искам да те поздравя, нещата които пишеш са много полезни и са написани на достъпен за начинаещи език.
    Аз търгувам акции от около година при български брокер, но разбира се става въпрос за CFD върху акции. Сега искам да започна да инвестираме в реални акции, но още се колебая къде. Имам намерение да започна със сума от порядъка на 1500-2000 лв, като мисля да купувам акциите с цел по дългосрочна инвестиция (buy and hold).Кой брокер би ми препоръчал?
    И ако може да кажеш малко повече за картата която дават от револют , предполагам е като обикновенна карта от банка с пин код, но има ли някакви такси и ограничения за какво може да се използва.
    Предварително ти благодаря за отговора.
    Продължавай с добрата работа тук, сигурен съм , че със статиите си помагаш на много хора
    Успех

    1. Здравей! Радвам се, че съдържанието ти допада и помага, това е и целта.

     За брокер за дългосрочни инвестиции бих препоръчал Interactive Brokers. Има статия на сайта, доста подробна за този брокер и оттам общо взето може да извлечеш цялата необходима информация.

     За картата на Револют не знам детайли, тъй като почти не съм я използвал. Аз я имам от времето, когато ги изпращаха безплатно. Но като цяло използвам Револют за някои инвестиции, не използвам много другите им услуги.

     Това, което знам е, че няма месечна или годишна такса за картата. Ограничение има за теглене от банкомат до 300 или 400 лв месечно доколкото помня.

 21. Здравейте днес се опитах да се регистрирам в revolut , но като стигна до датата на раждане , въвеждам я и не ми дава да продължа регистрацията , какво трябва да направя в такъв случаи?

  1. Здравейте, незнам какъв може да е проблема. Да не би формата, който въвеждате да е грешен…местата месец и ден да са разменени или нещо такова. И трябва да имате 18 години задължително, иначе няма да ви позволи регистрация.

   1. Здравейте,благодаря за бързия отговор .стъпките които правя са следните въвежда не на телефонен номер ,получаване на смс и код ,след това въвеждане на име ,и дата на раждане и до тук като датата е посочена ден месец година

     1. всичко е наред трябвало е да се постави точка след гоината

 22. Здравей!
  Чест и Почитания! Благодаря ти за интересните и полезни статии.
  До голяма степен вдъхновен от твоите статии, купувам активи чрез Револют и Интерброкерс. Започнах преди няколко месеца и до сега не съм декларирал пред НАП. Моля за съвет – нужно ли е да си водя някакви по-детайлни записки за активностите с оглед декларирането пред НАП? Виждам, че в Интерброкерс има подробни справки, но не зная колко време назад може да се издават. Трябва ли периодично да си пускам такива или ще може една обща в края на годината В Револют въобще не виждам отчети. А и не знам какъв е формата на данъчната декларация.
  Благодаря и весели празници!

  1. Здравей!

   Радвам се, че помагам и благодарение на статиите, които пиша си се решил и си започнал да инвестираш. Поздравления за това!

   Срока за подаване на годишната данъчна декларация за 2020-та е утре, 30-ти Април. За 2021-ва, живот и здраве, ще подаваме догодина. От Интерактив Брокерс можеш да си извадиш годишно извлечение, което ще ти послужи за попълване на Годишната Данъчна Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Няма нужда периодично да си изкарваш statement-и.

   Що се отнася до Револют, те предоставят само месечно извлечение. Ако трейдваш, тоест купуваш и продаваш, то можеш всеки месец да си вадиш стейтмънти и да си ги водиш в една екселска таблица. Така е най-лесно, за да можеш в даден момент да попълниш Приложение 5 в ГДД, което се отнася за капиталовата печалба от акции, която е генерирана.

   За декларирането в Приложение 8 на притежаваните дялове към края на годината (31-ви Декември), необходимо е да си извадиш statement от Револют за последния месец Декември и там ясно е видимо под заглавието HOLDINGS с какви дялове влизаш в следващата година. Но все пак, води си сметка от началото на годината до края на годината какво точно си купувал. Въвеждай си ги в един excel sheet или google sheet и после ще ти е много лесно. Аз задължително изработвам такива портфолио таблици с формули на моите клиенти, които осредняват цената за дял, както и изпълняват много други функции.

   За самата ГДД ти трябва ПИК код от НАП. Изкарва се безплатно след попълване на молба в някой от офисите на НАП. Тогава вече ще имаш достъп до платформата и ще огледаш нещата.

   Успех!

 23. Благодаря!
  В отговора споменаваш “моите клиенти”. Означава ли, че предлагаш допълнителни услуги/съвети/съдействие в областта? Може ли малко повече информация.

 24. Здравей.Благодаря за страхотния сайт,и информацията която публикуваш.Имам един въпрос и ще се радвам ако можеш да ми отговориш.Живея в България и в Испания,по-точно по около 6 месеца в двете държави.Ако се регистрирам в Револют и Интерброкерс,от България съответно с тукашен адрес,телефон и банкова сметка,ще мога ли да управлявам двете сметки и от Испания без проблем.В смисъл,че ще ми засича ip-то,че съм извън България в продължение на няколко месеца.Още веднъж благодаря за труда ти,времето и информацията.

  1. Здравей!

   Не би трябвало да имаш проблем с локацията. Щом имаш местожителство в България, плащаш данъци в България и т.н., не виждам какъв може да е проблема за акаунта ти, ако влизаш и от други локации и го управляваш като цяло. Предполагам си легален гражданин на България с всички необходими документи. Ако е така, важно е да откриеш акаунта си от България и да го захранваш и теглиш само от една и съща сметка, за предпочитане от Българска банка, т.е. такава, която има клон в България. Ще трябва и да докажеш адрес в България с някоя сметка или банково извлечение. Допълнително, може да влизаш от 4G мрежата на някой БГ мобилен оператор в акаунта си, когато си в Испания.

   Между другото, аз имам повече от половин година в други държави от Европа, пътувам много и постоянно access-вам акаунта си и нямам никакви проблеми. Но моите периоди не са последователни, например 6 месеца един след друг да съм out of the country. Аз се прибирам много по-често.

 25. Здравейте! Закупих определен брой акции през Revolut. Реших да направя пробно теглене. Заявката ми бе приета на 07.05. и ми изписа да изчакам като време деня на сделката + 2 работни дни – до 11.05. На 11.05 ми изписа, че паричното уреждане е завършено, а парите ги няма в инвест сметката.Къде може да е проблема и към кого да се обърна за разяснение?

  1. Здравейте! Точно така, отнема 2 дни за сделката да се settle-не. Не виждам какъв може да е проблема. Вие сте продали и имате известие, че уреждането е завършено. Попитайте съпорта защо парите ви още не са налични. Те ще ви отговорят най-добре, тъй като могат да проследят транзакцията в детайли.

   За да се свържете със съпорт отдела на Револют, трябва да отидете на Live Chat и след това да напишете live agent като команда, за да се свържете с оператор.

   Ще съм благодарен, ако споделите какъв е бил проблема.

 26. Live chata беше на добро ниво. Първият служител, с когото говорих не можа да ми помогне и ме насочи към друг. Учудих се от бързината, с която ми решиха проблема, вкл. ми изпратиха и шорткъти за доказателство. Оказа се,че проблема е my mistake.

  1. Супер, че проблемът е решен. Ако е удобно да споделите каква е била причината парите ви да не се виждат в акаунта, ще съм благодарен. Ще е полезно за другите, които използват Револют. Така ще се предотвратят същите грешки.

 27. Парите са ми били преведени, но в акаунта имах и друга сума и съм ги инвестирал и двете суми без да се усетя.

 28. Здравейте г-н Ангелов,
  Инвестира в Uxin, но от две седмици платформата ми дава само да си продам акциите, но не и да си закупя нови. Каква е причината според вас, отлистени компания от Револют или бъдещо сливане на компанията Uxin с по – голяма и временно блокиране на акциите ?

  1. Здравейте!

   Доколкото прочетох по форумите и reddit по темата, от Revolut просто са спрели да предлагат тази акция за купуване. По същия начин това се случи преди няколко месеца с GME и AMC. За съжаление от Револют нямат становище защо са го направили. Свържете се със съпорта и поискайте информация допълнително.

   Според мен, много хора са започнали да купуват заради добрите новини, които са излезли за компанията.

   1. Благодаря Ви г-н Ангелов за отговора. Ще се свържа с Револют да ги попитам за становище.
    Имате много добър блог, ще го следя за напред. Приятна вечер.

 29. Здравейте!
  С интерес следя темата. Имам един въпрос относно търговията с акции през Револют. Как да поставя стоп поръчка на отворена позиция? Не виждам такава опция в приложението.

 30. Здравейте, искам да попитам дали получавате съобщение от Револют за предоставяне на липсваща данъчна информация? Сметката ми е към Литва и не съм преминала към Револют банк. Ако имам печалби на борсата от акции, но не съм си продала нищо за момента, какви данни за данъци искат? Вие как плащате данъци и към коя държава? Автоматично ли става? Притеснявам се да плащам данъци към България, честно казано, ако е наложително да се плати по- добре да е към Литва.

  1. Здравейте!

   Аз съм си вкарал данните (ЕГН) още при регистрация, това се изисква за TAX ID за нас Българите. На всички вече сметките ни са към Литва. Ако имате нереализирани печалби от акции, т.е. не сте продавали нищо, то следва само да декларирате какви активи притежавате към края на годината. Например, всички активи, които притежавате към края на 2021-ва ще е необходимо да декларирате от Януари до Април 2022-ра година. Декларирането става в Приложение номер 8 от Годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ и за самото деклариране не се дължат никакви данъци. Това е с цел един ден като решите да продавате, да е ясен произходът на тези пари (печалбата ви от акции).

   Ако обаче сте продавали и сте реализирали печалби, то следва да попълните Приложение номер 5 от ГДД. Там се декларира капиталовата печалба и в случая с Револют, дължите 10% данък върху печалбата, която сте реализирали. Ако например сте закупили акции за 1000 лв и през годината сте ги продали за 1500 лв, то имате 500 лв капиталова печалба и следва, през следващата година (от Януари до края на Април), да впишете тази печалба в Приложение номер 5 и да заплатите 10% или това ще са 50 лв.

   Декларирането на притежавани активи и капиталова печалба не се случва автоматично. Системата на НАП все още не е свързана с брокерски фирми и декларирането и плащането на данъци е отговорност на лицето, което е извършвало някакъв вид търговия, закупувало е активи и е реализирало капиталови печалби. Тоест, отговорността си е изцяло наша да обявим и платим данъците си.

   Честно казано, много по-лесно и удобно би било този процес да е автоматичен и се надявам един ден да стане такъв. Но дотогава, ние сами трябва да действаме.

 31. Здравейте, поздравления за страхотния блог.Изчетох всичко –
  много добра работа 🙂 . Имам един въпрос,ако не Ви затруднявам разбира се.Регистрирам се в revolut , но ми искат данъчен идентификационен номер ДИН на английски TIN, откъде мога да го получа.Благодаря предварително и отново поздравления за страхотната работа.

  1. Здравейте, радвам се, че статиите ви харесват, а се надявам и да ви помагат :). Въведете ЕГН на полето за този данъчен идентификационен номер. За нас Българите нашето ЕГН е този данъчен номер.

   Успех! В момента подготвям видео за Револют, което ще пусна в Youtube в началото на другата седмица, така че следете 🙂

 32. Здравейте, много полезна информация има в този блог, поздравления и благодарности!
  От няколко месеца имам акаунт в Револют, имам закупени части от акции там. Преди около месец бях прехвърлил отново долари в трейдинг акаунта, които обаче не съм инвестирал защото изчаквам цената на дадени акции да се понижи и тогава да ги инвестирам. Днес обаче виждам, че от сумата, с която разполагам в трейдинг акаунта ми са изтеглени 0,02$ Custody fee. Никъде не намирам информация относно тази такса. Знам, че има годишна такса, която е върху стойността на акциите, но акаунта ми е от няколко месеца, а и предполагам тя е в края на календарната година или началото на следващата. В другия акаунт, също имам пари в евро, но там нямам такава такса. Самата такса е минимална, но все пак искам да разбера какво се случва. Вие също казвате, че държите пари в готовност за инвестиране, ако цените паднат. Знаете ли на какво се дължи това и случвало ли Ви се подобно нещо?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте!

   Така наречената такса Custody Fee е в размер на 0.12% от стойността на акаунта ви. Това ще рече, че ако имате активи за 1000 лв, то годишната ви такса ще е 1.20 лв и тя ще се удържа месечно от акаунта ви. Тоест, всеки месец от брокера ще ви дърпат по 0.10 лв.

   Ето и извадка от правилата на Револют:

   We also apply an account maintenance fee in USD of 0.12% / 12 bps (annually) of the market value of your assets held by the Third Party Broker in your account with it, charged monthly. The fee will be deducted from your Revolut Electronic Money Account.

   1. Благодаря много за бързия отговор!

    Доколкото разбирам самата такса се определя само въз основа на сумата, която сме инвестирали, а не на цялата сума, с която разполагаме в трейдинг акаунта. Интересното обаче, е че имам закупени активи в края на Април и началото на Юни, а ме таксуват чак сега на 1ви Юли.
    Ако Custody Fee се удържа месечно, би трябвало да са ме таксували и предходните месеци?

    Другото нещо, което смятам, че ще е от полза и за хората, които следят блога е как точно се изчислява годишната такса, която се удържа месечно, при положение, че ако инвестираме всеки месец, активите се променят постоянно?
    Всеки месец ли се пресмятат наново тези 0,12% и след това се делят на 12 месеца?

    1. Здравейте отново, за по-детайлна информация относно таксуването, може би най-точно ще ви обяснят от support-а на Револют. Ако ги попитате и получите задоволителен отговор, ще съм благодарен, ако споделите тук.

     За самото пресмятане, да, предполагам, че всеки месец се преизчисляват и се таксуват на годишна база, като обаче се заплаща месечно.

     1. Непременно ще споделя, ако получа повече информация.

      Благодаря още веднъж за отзивчивостта и за всичко, което правите. Прочел съм всички Ваши статии, прадължавайте все така да помагате на хората.

     2. И аз ви благодаря и пожелава успех! Що се отнася до това, което правя, възнамерявам да продължавам със сигурност 🙂

 33. Здравей,

  От един абсолютно начинаещ: благодарности за качествените материали и разбираемите обяснения!

  Планирам да стартирам с малка сума и смятам Револют за най-подходящ за мен предвид нулевите комисионни и удобния интерфейс.

  Според теб към настоящия момент добър избор ли е Revolut за тепърва стартиращи инвеститори? Мога ли да бъда сигурен, че инвестираните в акции средства ще бъдат защитени (предвид новините покрай Brexit и т.н.), а също и че няма да имам проблеми с деактивация на акаунт (като вземем предвид, че няма да правя нищо нетипично и няма да day trade-вам).

  Ти ползваш ли все още Револют за инвестиране и срещал ли си напоследък някакви проблеми или пречки?

  Поздрави!

  1. Здравей! Радвам се, че намираш съдържанието на сайта за полезно. Препоръчвам да изгледаш и видеото, което пуснах за Револют. В него споделям плюсовете и минусите на това приложение:

   https://youtu.be/QMBhxNkc8o8

   Според мен все още Револют е ок за напълно начинаещи. Ако се спазват правилата, не би трябвало да има проблеми. Регистрирай се, пробвай как е, поинвестирай малко и през това време не спирай да усвояваш нова информация за този тип инвестиране.

   Ти сам ще усетиш кога е момента да преминеш към Интерактив Брокерс например. Аз използвам този брокер вече от доста време. Може да погледнеш и статията ми за него, както и видеото в youtube. И двата материала са доста подробни и с проверена и точна информация.

   Аз лично не използвам Револют на месечна база , както в началото. Както споменах, инвестирам през Interactive Brokers. Но все още от време на време купувам по някоя акция като видя, че в акаунта си имам пари, а не ги използвам 🙂

 34. Здравейте,има ли вариант за закупуване на акций от Revolut – по време на Pre merket или after market?Както и възможно ли е заемането на къса позиция?

  Благодаря

 35. Здравейте Димитър Ангелов,
  Страхотни видеа и статии. Поздравления! Много са конкретни и подредени.
  Бих искала да попитам при продажба на акции в Револют и в Интерактив Брокерс и на двете места ли се дължи данък 10% при продажба или само при Револют?
  Благодаря!

  1. Здравейте! Благодаря ви! При Revolut със сигурност се дъжли 10% данък капиталова печалба, тъй като акциите са търгувани единствено на NYSE и NASDAQ, а това са американски фондови борси. При Interactive Brokers може да инвестирате отново в американски акции, но закупени от европейски борси, като по този начин отпада задължението за данък върху капиталовата печалба. Също, може да търгувате и с ETF-и, които отново са освободени от данъци. Interactive Brokers дава доста повече възможности от Revolut.

 36. Малък ъпдейт от 2022 година – Revolut вече може да се ползва и през десктоп за търговия с акции. Неудобно е, че пак е необходимо да имаш инсталирано приложението, за да разрешиш достъпа.

 37. Мейл от Revolut:

  Starting today, we’re beginning the process of moving stock trading customers who are resident in the EEA to our new European stock trading entity (Revolut Securities Europe UAB “RSEUAB”) which is regulated by the Bank of Lithuania.

  Please review the information below. You don’t need to do anything if you’re happy with this change. We’ll take care of everything and contact you again when we’ve migrated your account. This won’t happen for at least 60 days, as we need to give you advanced notice of this change.

  If you don’t want your account to be migrated please refer to the instructions at the end of this email.

     1. Здравейте,
      все още съм нов в инвестициите. Надявам се книгата, която си закупих да отговори на много от въпросите ми. Като начинаещ бихте ли сравнили Trading212 и Interactive Brokers. Имам предвид такси (вкл. и за day trading), регулации (до колко са защитени нашите инвестиции), ползва ли се с 0% данък при продажба на актива, заради европейския пазар (или е регистриран някъде другаде), простота на използване и др.
      Какво е предимството да ползваш IB пред T212? Убеден съм, че сигурността е на много по-високо ниво, но за начинаещия потребител е нужно да купи и продаде акцията, ETF или друг актив, в който е решил да инвестира максимално бързо и с ниски такси, както и множеството борси, които предлага IB, разбира се.

      Благодаря предварително и продължавайте да пишете статии и правите видеа за обучение.

     2. Здравейте!

      Не мога да ви помогна относно day trading, но със сигурност знам, че Interactive Broekrs би бил по-удачен брокер за това.

      Относно сигурността, добре е да знаем, че активите ни не се държат от който и да е брокер и по принцип не би следвало дори нещо да се случи с брокера активите ни да пострадат. Но ИБ е с над 40 годишна безупречна история все пак, ако сравняваме.

      Относно 0% данък при продажба, при по-малките брокери доста често сделките не е видимо откъде минават и се осъществяват, което води до данъчно задължение по закон, ако не е извършена сделката на регулиран пазар.

      Имайте предвид също, че комисионните, които НЕ СЕ удържат принципно са включени под една или друга форма при покупната цена или продажната, а именно спреда между двете цени.

      Иначе за user experiance по-малките брокери са доста по-приветливи, но пък, ако искаме да сме дългосрочни инвеститори, просто ще седнем и ще се научим на платформата на големите брокери.

      Брокерите без комисионни имат своите предимства пред ИБ, не са малко тези предимства, но са най-вече подходящи за старт. Практиката показва, че в даден момент всеки се мести към голям брокер заради всички възможности, които предлага той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.