Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

1 Акция | 1 Сигурен Залог?

В тази статия искам да обърна внимание на една компания, която предстои да бъде закупена от друга компания през идната 2023-та година след има няма 7-8 месеца. Става въпрос за придобиването на Activision Blizzard от Microsoft.

Сделката по придобиването се очаква да бъде завършена през месец Юли 2023-та, като Microsoft ще наплатят по $95 за дял на всеки акционер. Тоест, ако имаме 10 дяла от тази компания, от Майкрософт ще ни изплатят $950. В момента на писането на тази статия акциите на Activision Blizzard се търгуват на $75 за дял. Това автоматично би трябвало да означава за нас, че ако купим сега на $75, то през лятото ще имаме печалба 26%.

Но, има едно голямо НО. Този процес се е слувал многократно през годините, не е нищо непознато, аз лично съм преминавал през него с компании, които съм притежавал, не е нищо особено, всичко е ясно, точно формулирано и нещата се случват по предварително зададения план.

Процесът е известен като Risk Arbitrage или Merger Arbitrage. Последните примери са за Twitter, как компанията бе придобита от Elon Musk и всеки акционер получи по $54 за дял при придобиването. Друг случай с друга компания е придобиването на Zynga от Take-Two Interactive, при което получихме малко кеш и малко дялове на Take-Two Interactive.

Къде е уловката?

Не смятате, че нещо може да е толкова видно и вие да сте го пропуснали, нали? Трябва да има някаква уловка. Да, има такава и тя се изразява в риска, който ние поемаме при един такъв Risk Arbitrage. Сделката не е сигурна, никой не може да гарантира, че тя ще се случи. Така беше при Twitter, така беше и при много други компании, като при някои сделките минаваха, при други бяха отказвани.

И тук ние трябва да преценим за себе си как да подходим и дали искаме да притежаваме дялове на Activision Blizzard сега, за да спечелим тези евентуални 26% след няколко месеца. И това наше искане е малко или много като залог, ако го направим просто ей така. Шансовете са 50/50, Чиста рулетка, според мен поне 🙂

Има голям риск сделката да не се осъществи, тъй като Activision Blizzard е една от водещите компании в гейминг индустрията със заглавия като Call of Duty и други популярни игри и Майкрософт, като водещ играч при конзолите, може да стане прекалено силна компания в този сектор и дефакто да елиминира голяма част от конкуренцията си.

Най-големият конкурент в тази ниша е Sony с техния Playstation. Ако Майкрософт придобият Activision и ограничат Call of Duty и други заглавия да могат да се играят единствено на xBox, това ще е голям удар по конкуренцията и властите, които се занимават с неща като лоялна конкуренция и искат да държат нещата в релси, да няма монополи, всъщност са много против тази сделка.

И тук говорим за регулатори от САЩ и Европа. Sony също официално изразяват възражение и ще направят всичко възможно да попречат на сделката да се случи. Но го има и моментът, при който Майкрософт могат да се снижат малко и да подпишат договори, с които да речем да се задължат да не лимитират заглавия на игри само за xBox и други такива компромиси и в крайна сметка сделката да се осъществи. Но дали ще стане… само времето ще покаже.

Да купуваме ли?

Времето тече и лятото на 2023-та наближава, вече минаха 10 месеца, откакто новината бе обявена. Aгенциите, които засега се явяват като пречкa, неодобрявайки сделката, трябва да излязат със становище до месец Април. Но дотогава? Какво да правим? Да купуваме ли или да чакаме?

Ами, сега ще споделя моя подход, как аз подхождам към такива ситуации и всеки може да прецени за себе си дали намира логика в моите методи и решения и съответно да пристъпи към действие или пък да не прави нищо.

Аз подхождам към такива сделки по същия начин както подхождам и към другите сделки по покупка на акции, които правя. Е, тук хоризонтът ми е ясно, че е за няколко месеца, т.е. ще очаквам евентуално да получа по $95 за дял и да прибера едни 26% горница, но инвестиционното ми решение се базира на нещо друго, на потенциалната възможност сделката да не се осъществи и аз да остана с акциите на Activision Blizzard след месец Юли.

Та, тук аз правя сметка дали си заслужава, при евентуален провал на сделката, аз да притежавам от тези акции. И единственият и най-логичен начин да стигна до този извод, е като просто намеря справедливата цена на Activision в момента и това ще ми даде ясна представа дали моята инвестиция си заслужава в случая, ако сделката по придобиването не се получи.

Каква е справедливата цена на ATVI?

Без да задълбавам много, за да не стане прекалено дълга статията, ще споделя резултатите от 3-те модела, които аз прилагам за определяне на intrinsic value на акции от типа на ATVI. Резултатите са осреднени с 50% тежест за Discounted Cash Flow (DCF) модела и по 25% тежест на останалите 2 модела.

За DCF взимам 3 варианта, 3 сценария както винаги – оптимистичен, нормален, т.е. среден и песимистичен. Средно от 3-те получавам справедлива цена по този модел $68.

От останалите модели получавам справедлива цена съответно $85 и $58.

След като дам 50% тежест на DCF-а, получавам Intrinsic Value $70 за дял. Тоест, компанията в момента е надценена с малко повече от 7%. Това получавам аз според моите консервативни методи. Но като ще притежавам нещо, то аз искам да го закупя на discount, а не надценено, особено, ако е такъв рисков актив, чиято цена ще се срине, ако придобиването не се случи.

Тук е добре да отбележа, че съм използвал 8% Discount Rate, защото все пак очаквам нещо да се случи в по-краткосрочен период. Но по принцип за компании от този тип и технологични компании, не бих взел процент, който да е под 10%. Тоест, ако сметна с 10%, компанията ще излезе дори по-надценена.

Приложил съм също и Margin of Safety 10% при калкулацията на Intrinsic Value-то за всички модели.

И в крайна сметка, това е резултатът. Мен лично не ме устройва, поне за момента. Не разбирам толкова от игри, нито пък играя, не познавам в детайли бизнес модела на компанията, както не съм проучвал в детайли и пазарния и дял и други метрики, които правя за другите компании. Оставям това на вас 🙂 Нека всеки го направи за себе си и да вземе решение дали тези потенциални 26% печалба си заслужават риска, ако Microsoft в крайна сметка не закупи Activision Blizzard.

Напомням, че самият Уорън Бъфет още преди да излезе официално новината понакупи малко дялове за 4 и нещо милиарда долара, но при последния 13-F отчет видяхме, че е разтоварил от тях. Ще видим дали ще дочака месец Юли или ще разпродаде всичко, само той си знае.

Това бе от мен, надявам се да съм бил полезен с този поглед върху бъдещата сделка и нека тази статия да не служи за финансов съвет, аз нямам претенции моите изчисления в този случай да са верни на 100%, просто това се получава по моите консервативни модели за оценка на компании. Аз обичам да показвам нещата така както в действителност ги правя, а именно да имам по-високи изисквания към компаниите, в които инвестирам, защото смятам, че по този начин се намират истински добрите инвестиции, тези, които ще ни донесат най-голяма печалба.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.