Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

xChange.bg – Инвестиране в Криптовалути от България

Здравейте! В следващите редове ще ви представя един много лесен, удобен и бърз вариант за инвестиране в криптовалути от България. Може би повечето от вас са наясно, че най-големият проблем при инвестициите в криптовалути, е този с банките. Повечето от тях не позволяват транзакции към крипто борси като Coinbase, Kraken и Binance и дори блокират и затварят сметки, когато “усетят”, че искаме да купуваме крипто.

В тази статия ще разгледаме платформата на xChange.bg, която ни дава възможност да купуваме и продаваме криптовалути без да се притесняваме дали преводът ни на средства “ще мине” или ще бъде задържан и отказан от някоя банка. Използвайки тази платформа, можем съвсем спокойно да правим транзакции по закупуване и продаване на крипто и то дори в български ЛВ.

Какво е xChange.bg?

Това е българска платформа за търговия с криптовалути. Тя е създадена от българи за българи и цели да даде възможност на все повече хора да станат притежатели на основни криптовалути като Bitcoin, Ethereum и редица други.

xChange.bg води началото си от 2017-та година и от тогава до сега има регистрирани над 15 000 потребителя. Ето и какво споделят от екипа, който стои зад тази платформа:

МИСИЯТА НИ Е ДА УЛЕСНИМ ДОСТЪПА ДО БИТКОЙН, КРИПТОВАЛУТИТЕ И БЛОКЧЕЙН ТЕХНОЛОГИЯТА“.

Платформата е подходяща, както за напълно начинаещи, така и за по-напреднали инвеститори. Налична е в онлайн вариант (през браузъра), а има и много интуитивно и добре работещо приложение за Android и iOs. Прочитайки тази статия, със сигурност ще знаете как да се регистрирате и как да закупите криптовалута от xChange.bg.

Предимства на xChange.bg

Първо, безспорно, най-голямото предимство, което платформата ни предоставя, е това, че можем да закупуваме и продаваме криптовалути, използвайки наши лични банкови сметки, без абсолютно никакви притеснения, че транзакциите ни ще бъдат отказвани.

Вече отбелязахме колко голям е всъщност този проблем, особено при начинаещите инвеститори, които искат да започнат да инвестират, но това ги ограничава и дори понякога спира да го направят.

Но банковите преводи не са единственият начин, чрез който можем да закупим крипто през тази платформа. Има и редица други, още по-удобни, които ще споменем след малко.

Второ, съпортът тук е на ниво и най-важното е, че е на български език. Тоест, ако срещнете някакъв проблем или пък просто искате да зададете по-конкретен въпрос, може да се обърнете директно към екипа на xChange.bg и да поискате съдействие.

Трето, получавате 0,3% кешбек при всяка ваша поръчка за покупка или продажба на криптовалути, а има и реферална програма, която ви гарантира още допълнителни бонуси. Ще обърнем по-подробно внимание и на това по-надолу в статията.

Четвърто, използвате бързо мобилно приложение, което улеснява страшно много инвестицията в криптовалути, като имате възможност да вкарвате и запомняте различни уолет адреси и методи на плащане за още по-голямо улеснение.

Пето, преди броени дни xChange.bg пуснаха услугата xChange Boost, чрез която имаме възможност да “паркираме” криптовалутите си и да получаваме годишна лихва за това в размер до 8%… така нареченото stake-ване. Понеже тази услуга е първата подобна за България и на мен лично ми допада адски много, ще направя отделно видео, в което обръщам внимание конкретно на тази възможност за пасивен доход.

Шесто, сигурността на платформата е на ниво, тъй като софтуерът, който се използва за изпращане и получаване на крипто, е разработен и се поддържа от екипа на xChange.bg, т.е. не са включени услуги от трети страни.

Това са само част от предимствата, които можем да споменем за тази платформа. Естествено, ще ви направи впечатление, че таксите за купуване и продаване не са като тези на Kraken или Binance, но в крайна сметка, всичко си има цена и аз лично намирам по-високите такси за оправдани, що се касае до лекотата и безпроблемното инвестиране в криптовалути.

Сега следва да задълбаем в платформата и да видим как протича регистрацията, как можем да депозираме и как можем да закупим криптовалути.

Регистрация в xChange.bg

Линк за регистрация (реферален): https://xchange.bg/register?refCode=ul7pr31u

Регистрацията протича изключително бързо и лесно. Ще са ви необходими стандартните неща – валиден имейл адрес, коректно попълнени лични данни, както и лична карта за верификация на самоличността.

Следва да покажа как протича процесът по регистрация през мобилното приложение. Първо, естествено, трябва да свалим приложението на нашия смартфон. Ето и как изглежда app-а на xChange.bg:

След като дръпнем и инсталираме приложението, просто следваме процеса по регистрация, който е много лесен и ни води през цялото време.

 1. На този екран, кликаме най-долу на бутона REGISTER и започваме…

2. Избираме тип на акаунта Personal (ако е за персонално използване), въвеждаме имейл, парола и също потвърждаваме паролата, прочитаме и се съгласяваме с условията за ползване, и накрая просто кликаме на бутона Register.

3. На посочения от нас имейл ще получим 6 цифрен код, който трябва да въведем на следващата стъпка, за да верифицираме имейл адреса си.

5. Следва стъпка, която е за сигурността на акаунта ви, така че, преминаваме и през нея. Защитата става посредством метода, който сте заложили за защита на телефона си (FaceID, пръстов отпечатък, ПИН, модел за отключване), а ако нямате заложен никакъв метод, ще се наложи да си изберете един, за да елиминирате или поне намалите драстично възможността някой друг да борави с телефона и приложенията ви, ако случайно той попадне в чужди ръце.

6. И накрая се озоваваме вече вътре в акаунта си и дори можем да видим, че сме получили 250 бонус точки за това, че сме изтеглили приложението на xChange.bg. Получаваме и имейл с детайли за този бонус.

7. Нека обаче все пак да обърнем приложението на български език, за да се възползваме максимално от него :). Правим това, като кликнем на профила си в горния десен ъгъл и просто сменим Default Language-а.

По принцип, приложението ще използва езика, който е на устройството ви. В моя случай, аз сменям от ENG на BG, защото използвам смартфона си на английски език, всичките ми менюта са на английски език. Ако вашият телефон по подразбиране е на български, то и приложението ще е на български език.

8. След това ще трябва да преминем през верификация на самоличността. Този процес протича изключително лесно и бързо и ще ви е необходима лична карта, както и да се убедите, че не носите шапки, тъмни очила и други атрибути, които няма да съвпадат със снимката на документа ви за самоличност, тъй като ще е необходимо да се снимате с предната камера на телефона си.

9. И така, избираме как ще се верифицираме. Имаме вариант за лична карта, също и за паспорт. Ако сме избрали лична карта, просто кликаме, снимаме и прикачаме личната си карта от двете страни. Не е нужно да имаме запаметени снимки преди това. Всичко се случва на момента и на живо, т.е. едновременно снимате и след това прикачвате, приложението ви води в процеса.

10. След като приключим с личните документи, трябва да си направим селфи, като и тук отново приложението ни води какво точно да изпълним. Необходимо е да “вкараме” главата си в един кръг и да извършим въртеливи движения. Когато вече сме се “огледали” достатъчно, упражнявайки вратните си мускули, приложението ще ни съобщи, че сме готови :).

11. Следва кратък въпросник, който трябва да попълним. Правим го и го събмитваме за одобрение:

И готово, това беше всичко. Отне ни може би 2-3 минути за изпълнение. Ще получите имейл, когато профилът ви е одобрен и активен. И междувременно, ако искате да промените нещо или не сте сигурни в данните, които сте въвели, можете да направите корекции на следващия екран.

И така, видяхме как лесно и бързо можем да се регистрираме в платформата на xChange.bg. Минаваме нататък на един от най-важните въпроси, а именно как да закупим криптовалута.

Как да закупим криптовалута от xChange.bg

Първо, това, което трябва да изясним, ако досега не е станало ясно, е че вие използвате платформата на xChange.bg, за да закупувате крипто директно и не е необходимо да поддържате някакъв баланс в акаунта си, т.е. тук нямаме депозити.

Вместо това, когато закупите крипто, xChange.bg ви го изпращат на посочен от вас wallet адрес. Яко, нали? :). По този начин, всъщност, криптовалутите ви не стоят в никоя крипто борса, а са по-обезопасени на лично ваш уолет.

Та, в този ред на мисли, първото нещо, което трябва да направите, е просто да си изтеглите някой безплатен софтуерен портфейл, който ще посочите за получаване на криптото ви. Тоест, xChange.bg ще ви изпратят криптовалутите, за които сте заплатили, на посочения от вас адрес.

Един такъв wallet е EXODUS. Той е много лесен и бърз за употреба. Може да го свалите директно на сматфона си, а може да го използвате и от компютър. Ето и как се работи с подобен тип портфейли. Изключително лесно е.

 1. Сваляме EXODUS за iOS или Android.

2. Когато уолетът е вече на телефона ви, просто кликате и влизате. Натискаме бутона Get Started и вече може да оперирате с този портфейл.

3. Бих ви препоръчал да secure-нете допълнително портфейла си, като кликнете на малката иконка с 4-те квадратчета в долната част на екрана.

4. След това избираме Security и back-up-ваме 12-те думи, които са нашия частен ключ (private key) за портфейла. Запишете думите точно в последователността, в която са ви дадени, за да може да възстановите портфейла си на друго устройство, ако например телефонът ви бъде откраднат, счупен или загубен. Веднъж сторено, можем да си зададем и пин код (passcode), който да използваме.

По принцип, без това допълнително подсигуряване, портфейлът е наличен за използване само и единствено на вашето устройство, на което се намира в момента. Определено препоръчвам да преминете през споменатите стъпки. Става бързо и ви подсигурява страшно много.

И готово, вече имаме setup-нат нашия софтуерен портфейл, който ще използваме, за да правим транзакции с криптовалути. След малко ще видим и как точно се случва това.

Методи на плащане в xChange.bg

Платформата на xChange.bg ни предоставя много богат избор от платежни методи. Те са цели 7 на брой:

 1. EasyPay – Закупете крипто като заплатите на широкодостъпните каси на easypay в цялата страна. Този платежен метод също може да се използва и при продажба на крипто.
 2. CashTerminal – Още един супер удобен и бърз метод да закупим крипто от xchange.bg. Подобни терминали има на редица места из цяла България и най-вече в представителствата на мобилните оператори.
 3. Settle – Това е мобилно приложение тип fintech (сходно с Revolut и други подобни приложения), което ви дава изключителна гъвкавост да се разплащате онлайн. Просто инсталирате приложението на Settle, депозирате пари в акаунта си напълно безплатно с ваша дебитна или кредитна карта, и купувате набелязаната от вас криптовалута. А може и да НЕ депозирате, а просто да заплатите директно с картата си, приложението на Settle го позволява.
 4. Банковият превод тук също присъства като опция и най-важното е, че няма да имаме абсолютно никакви притеснения, че транзакцията ни ще бъде блокирана, защото превеждаме към крипто борси. Както вече многократно отбелязахме, този проблем отсъства при xChange.bg и затова отново искам да подчертая какъв огромен плюс е това за нас. Този платежен метод е и за продажба на крипто.
 5. Phyre е поредната лесна и удобна опция за закупуване на крипто, която от платформата ни предоставят.
 6. А1 wallet – Ако използвате подобен дигитален портфейл към този мобилен оператор, то може съвсем спокойно да се разплащате и с него. Принципно, този тип услуга, която мобилните оператори предлагат, не изисква да сте техен клиент, за да може да я използвате.
 7. Pay by VIVACOM – Дигиталният портфейл, който този мобилен оператор предлага, като и тук отново не е казано, че трябва да сте на абонаментен план, за да може да използвате портфейла.

Както можем да видим, разполагаме със 7 метода за закупуване на криптовалути, 2 от които могат да се използват и при продажба – EasyPay и Банков превод. В допълнение към тях, имаме и още 2 метода при продажба:

 1. ePay – При този метод, средствата се изпращат по клиентски номер в системата на ePay, като условието е да сте трето ниво ePay потребители.
 2. Helpcredit – Ако имате издадена предплатена карта от съответната фирма, можете да изпратите нейния токен номер на xchange.bg, за да бъде добавен в профила ви, и в бъдеще ще може да получавате средства от продажба директно на картата си.

Ето и линк с още детайли за методите на плащане: https://xchange.bg/bg/payment-methods

Закупуване на криптовалути

И така, вече имаме портфейл, където да съхраняваме нашето крипто, както и сме избрали платежен метод, който да използваме за закупуване. Какво следва оттук…

 1. Отваряме приложението на xChange.bg от телефона си или от компютъра и кликаме на КУПИ:

2. Попадаме на екрана, където трябва да изберем платежен метод и да въведем за колко ЛВ искаме да купим BTC или друга криптовалута. В случая, аз избирам да направя плащането чрез банков превод.

3. Кликайки бутона НАПРЕД, попадаме и на следващия екран, където ще трябва да въведем нашия уолет адрес от Exodus, където от xChange.bg ще ни изпратят криптовалутата.

4. Просто кликаме на знака “+” и добавяме адреса си от Exodus. Също имаме опцията и да запазим този адрес, за да го използваме вбъдеще, което е много удобно.

5. Отваряме уолета си и отиваме на криптовалутата, която искаме да закупим. Намирайки се на този екран, ще е необходимо да направим една допълнителна настройка на самия адрес. Кликаме на назъбеното колело в горния десен ъгъл и включваме опцията Legacy Address.

Връщаме се обратно в предното меню и просто натискаме стрелката надясно, като по този начин ни се отваря адрес започващ с цифра. Копираме го като кликаме върху него.

6. Връщаме се на xChange.bg приложението и paste-ваме адреса, който току що копирахме от уолета. На този адрес ще ни бъде изпратена криптовалутата, която искаме да закупим.

7. И готово, вече имаме един запазен адрес, който можем да използваме всеки път за закупуване на биткойн. Естествено, можем да добавяме и още адреси за други криптовалути.

8. Натискайки бутона НАПРЕД, попадаме и на предпоследния екран. Натискаме КУПИ и от xChange.bg ни предоставят банкова сметка, на която да преведем пари, за да закупим криптото. Въвеждаме детайлите за плащането в нашето онлайн банкиране и чакаме транзакциите да бъдат обработени и криптовалутата ни да пристигне в портфейла. Обърнете внимание, че цената, на която ще закупите няма да е моментната, която виждате, а ще е тази, при която xChange ще закупят за вас криптото, когато парите от банковия превод пристигнат по техните сметки. За по-бързи транзакции, може да изпробвате Settle. Криптото ще е при вас до няколко минути. В следваща статия и видео ще покажа как точно се случва това.

Ето това е процедурата по закупуване на криптовалута от xChange.bg. Както видяхме, всичко се случва бързо, лесно и безопасно. Ако направите някоя грешка без да искате, съпорта е насреща и ще ви съдейства на български език. Това е нещо, което е много важно за хора, които изпитват затруднения с английския език из другите крипто борси. А и не се знае кой пакистанец или индиец ще ви се падне отсреща, в която и борса да се намирате :).

Такси и комисионни при търговия през xChange.bg

Съветвам ви да прочетете внимателно условията за таксите и комисионните, които ще ви бъдат удържани, тъй като всеки платежен метод е с различен размер на комисионната. Преценете добре кой от всичките да използвате и се свържете със съпорта, ако нещо не ви е ясно преди да сте пристъпили към търговия.

Ето и линк към таксите и комисионните: https://xchange.bg/bg/faq/question/trading-fees

Комисионната на xChange.bg е между 2% и 3% и е включена в посочените курсове на криптовалутите, които виждате. Лично за мен, подобна комисионна не би била проблем, ако намеренията ми са за дългосрочна инвестиция в Bitcoin или Ethereum например. За сравнение, комисионните при Coinbase са горе долу същите, а “галимацията” е доста по-голяма, особено, когато трябва да се обяснявате на вашата банка, че не сте възнамерявали да търгувате с криптовалути, само и само преводът да мине :). Но този номер вече почти не минава, така или иначе…

Бонуси

Както видяхме, при сваляне и инсталиране на мобилното приложение, получаваме бонус в размер на 25 лв или това са 250 точки. Събирайки 1000 точки, можем да ги обменим за криптовалута, която ще влезе в нашия уолет.

Освен този бонус, има и други бонуси, които са доста атрактивни:

 1. Кешбек бонус – Всеки път, когато извършим покупко-продажба на крипто, получаваме 0.3% като бонус точки.
 2. Реферален бонус – Когато твой приятел се регистрира през твой линк, ти започваш да получаваш по 0.2% от стойността на сделките, които той прави във вид на бонус точки.

Това беше ревю на платформата xChange.bg, която ни дава възможност много бързо и лесно да започнем да инвестираме в криптовалути.

Може да се регистрирате от ето този линк: https://xchange.bg/register?refCode=ul7pr31u. Той е реферален и аз ще получа комисионна. Избирайки регистрация през линка, не поемате абсолютно никакъв ангажимент. Акаунтът ви няма да бъде повлиян по никакъв начин.

Според мен платформата е подходяща за начинаещи инвеститори и фактът, че държим криптото на наш личен софтуерен портфейл, е сериозно преимущество пред това да го държим на някоя борса, която може да бъде хакната.

Силно ви препоръчвам да прочетете цялата информация, която е налична на сайта на xChange.bg. Може да започнете от секцията с често задавани въпроси – https://xchange.bg/bg/faq

Обърнете специално внимание на условията за търговия! Запознайте се с тях!

По-високите комисионни за закупуване и продаване са за сметка на безпроблемното превеждане на пари, използвайки наши лични банкови сметки, безпроблемните транзакции, както и на възможността да контактуваме на български език с екипа, който стои зад платформата и по този начин бързо да решим проблем, ако възникне такъв или пък просто да зададем въпрос.

*ВАЖНО: Тази статия не бива да се приема като инвестиционен или финансов съвет. Както цялото съдържание на този сайт, тази публикация също е с изцяло образователна цел. Аз ще продължа да разглеждам и други платформи за търговия с криптовалути, като винаги се стремя да представя нещо полезно, даващо реални решения. Такъв е случаят с xChange.bg.

Очаквайте интересен и подробен материал за BOOST услугата за пасивен доход, която от xChange пуснаха скоро.


Благодаря ви, че прочетохте тази статия! Наистина се надявам тя да е била полезна за вас. За мен със сигурност беше, защото я писах докато проучвах xChange.bg :).

Ще съм благодарен, ако споделяте тази и други статии и видео материали в социалните мрежи. По този начин ще достигаме до все повече хора, които търсят начини да инвестират парите си, защото, както знаем, инвестирането е единственият и най-ефективен начин да предпазим парите си от инфлацията, а и да ги увеличим многократно понякога, ако изберем добри инвестиции разбира се 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.