Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво е БИТКОЙН и Защо да инвестираме в него

Здравейте приятели! Покрай пиковете и спадовете на криптовалутите, реших да напиша една подробна статия за това какво е биткойн и защо АЗ инвестирам в него и няма да спра да го правя. Ще обърна внимание на базовите неща, които е добре да знаем за биткойн като актив, като валута, като “новото дигитално злато”.

А ето го и видеото по темата:

Държа да отбележа, че следва да споделя моето мнение и защо аз инвестирам в Bitcoin. Мнението ми не бива да се приема като финансов съвет и всеки сам за себе си трябва да реши и прецени дали този актив спада към разбиранията му и намеренията му за инвестиционно портфолио.

След тази статия ще има и такава за Етериум (ETHEREUM). А след това пък ще навляза в детайли за това как точно да закупим криптовалута, откъде да я закупим, и ще премина през целия процес, споделяйки моя опит и знания по въпроса.

И така, да се върнем на BITCOIN – криптовалута номер едно. За мен, а и за много хора по света, създаването на BTC е революционен момент в историята на човечеството. Нищо подобно досега не е сътворявано.

Тази нова валута решава проблемите на монетарните системи, които са действали досега в света и все още действат. За съжаление, всички те, след време рухват и това е доказан и добре познат исторически факт. Ако сте чели статията ми Как се създават парите, разбирате за какво говоря. Ако все още не сте я прочели, определено ви препоръчвам да го направите. Доста неща ще ви станат ясни и може да ви шокират. Но познавайки текущата монетарна политика на държавите, ще разберете защо БИТКОЙН е един от най-логичните избори, които можем да направим за нашите инвестиции. Така че, прочетете статията 🙂

Какво е БИТКОЙН

Няма да навлизам в технически детайли и сложни криптографски и програмистки термини, за да опиша какво представлява биткойн. Вместо това, типично в мой стил, ще се опитам да обясня всичко на максимално достъпен език, за да добиете ясна представа какво всъщност е биткойн.

BITCOIN е първата криптовалута в света. Тя е децентрализирана дигитална валута, която можем да купуваме, продаваме и обменяме директно помежду си, без намесата на посредници, каквито са банките и разплащателните процесори като paypal например. Това елиминира таксите, изискванията и ограниченията, които иначе имаме използвайки услугите на тези “3-ти лица”, които наричаме “middle man” в транзакциите.

Биткойн възниква след глобалната финансово-икономическа криза от 2008-2009-та година. Създаден е от Satoshi Nakamoto, което е псевдоним (nickname) на анонимен човек или общност. До ден днешен не е ясно дали Сатоши Накамото е един човек или група от хора и последните “новини” от мистериозната личност/и са отпреди 10 години. Създателят изпраща последното съобщение до developer-ите през месец Април 2011-та.

Накамото публикува Bitcoin White Paper през 2009-та и така дава старт на тази иновативна технология, която днес вече е толкова популярна, че почти няма човек по света, който да не е чувал за нея.

Според Сатоши Накамото, светът има нужда от an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust. Тоест, нуждаем се от разплащателна система, която се базира на криптографско доказaтелство вместо просто на доверие, какъвто е сегашният модел, с който сме свикнали да оперираме.

Децентрализацията на Биткойн означава, че той не е контролиран от никоя банка, правителство или каквато и да е друга институция по света. Вместо това, криптовалутата се контролира изцяло от хората, които я използват, от мрежата от потребители, които имат и създават (копаят) биткойни. Колкото повече нарастват тези потребители, толкова по-децентрализиран става биткойн.

Всяка транзакция, която някога е била направена, се съхранява и е видима за всеки на блокчейна, който е вид public ledger (публичен регистър), и това прави транзакциите с биткойн необратими, а измамите все по-невъзможни.

От стартирането си през 2009-та, BITCOIN-ът покачи многократно цената си, като скоро тя беше на нива от $60 000 за 1 биткойн, което е нещо уникално, но все пак нормално, с оглед на качествата и потенциалът, който има тази криптовалута.

В света ще съвествуват точно 21 милиона биткойна. Нито повече, нито по-малко. Тоест, предлагането му е ограничено и последният биткойн се очаква да бъде добит през 2140-та година. Поради този дефлационен характер, очакванията за тази криптовалута са да продължи да покачва цената си с времето.

Въпреки, че сме свидетели на огромни движения (пикове и спадове), трябва да имаме предвид, че те се предизвикват най-вече от спекулативни действия и “прибиране на печалби”. Това са краткосрочни явления и те не определят, нито променят същността, целта и логиката, която стои зад биткойн. За мен лично, цената никога не е била определяща, защото смятам, че тя, дългосрочно, ще продължи да се покачва.

Все повече институционални инвеститори ще биват привлечени от дефлационните качества на биткойн. Все повече той ще се третира като “дигитално злато” или “цифрово злато” и ще осигурява един вид защита от сриващата се монетарна система.

Как се създават (добиват) биткойните

Биткойните, също както златото, се копаят. Но, както предполагате, не с кирки и лопати, а чрез мощни компютри, които решават сложни математически задачи. Хората, които притежават и оперират тези компютри, се наричат MINERS, на български – копачи или миньори.

За решаването на тези задачи, майнърите получават награда – нови биткойни. Именно така се създават биткойните. На всеки 10 минути, се появява нов блок, който съдържа биткойни, и това е следствие от решението на сложния математически алгоритъм. В зависимост от това колко компютърна мощност са вложили копачите, се определя и размерът на наградата, която ще получат под формата на биткойни. Тук принципът е колкото повече, толкова повече. Тоест, копачите с най-много впрегната енергия, ще получат и най-голяма “порция” от този блок.

Първоначално, при стартирането на биткойн през 2009-та година, един блок е съдържал в себе си 50 биткойна, т.е. това е била наградата за решаване на едно от сложните математически уравнения. На всеки 4 години, се извършва процес наречен HALVING и наградата за изкопан блок се намалява на половина.

След първия халвинг, наградата става 25 BTC. Следващият халвинг я намаля на 12.5 BTC, а в момента, след последния халвинг от Май 2020-та, наградата е вече 6.25 BTC.

След излизането на нов блок, той се прикрепя (свързва) към досега съществуващите блокове. Тоест, всеки следващ блок бива добавен към последния такъв, който е в мрежата. Така се получава и верижната реакция при блоковете и затова наричаме технологията именно blockchain – от block (блок) и chain (верига).

Всеки следващ блок, който се добавя към блокчейна, съдържа в себе си новата информация от този блок, плюс всичката предходна информация за транзакциите от всички други блокове създадени до момента.

Вече смятам ви става ясно колко всъщност устойчива и трудна, почти невъзможна за пробиване, е тази на пръв поглед елементарнo обяснена технология.

Как работи БИТКОЙН – Proof-of-Work (PoW) моделът

Биткойн се базира на модел на работа, който наричаме Proof-of-Work. Това е консенсус модел между всички участници в мрежата. Миньорите, които копаят биткойни, също играят ролята и на валидатори в мрежата. Тоест, те, базирайки се на модела PoW, верифицират всички транзакции, които се случват на блокчейна.

Proof-of-Work е необходим, тъй като биткойн не се контролира от никоя банка, никое правителство и никоя единична институция. Ако имате сметка в банка, можете да изпращате и получавате пари и баланса ви ще се променя. Банката и системата, която тя използва, ще следят вашите наличности и с колко пари разполагате във всеки един момент.

Понеже биткойн е децентрализиран, начинът за следене на вашите средства е чрез този PoW модел. За да се осъществи дадена транзакция, всички миньори участващи в мрежата, трябва да одобрят операцията, т.е. да стигнат до консенсус.

Виждате колко сериозно и добре замислено е всичко. Колкото повече миньори са налични в мрежата, толкова по-децентрализиран става биткойнът. Чрез Proof-of-Work модела, нуждата от посредници по транзакциите отпада тотално. Затова и повечето банки вече отказват преводи от и към крипто борси.

Майнърите получават допълнителни такси (fees) за валидирането на транзакциите. Това допълнително ги стимулира да продължават да копаят и да верифицират и се счита, че след като последните биткойни бъдат изкопани през 2140-та, то доходността на тези копачи ще е единствено от таксите по транзакциите.

Дотук стана ясно, че измами в мрежата не може да има, тъй като всяка транзакция е публично видима и трябва да бъде верифицирана от участниците в мрежата. И колкото повече миньори копаят, толкова по-децентрализиран става този модел на работа на биткойн. Съответно, хакването клони все повече към невъзможно, защото, за да бъде хакната мрежата, трябва да бъде хакнат всеки един майнър в нея и това да се случи в диапазон от време за една транзакция, т.е. много кратко време или пък някой да вземе контрол над 51% от цялата изчислителна мощ (computing power), която се използва и по този начин да промени начина на работа на биткойн блокчейна. С други думи, компрометирането на биткойн все повече клони към невъзможното.

Как се осъществяват транзакциите

Можем да разгледаме bitcoin транзакциите като съобщения, подобни на имейлите, които биват подписани дигитално чрез криптографски методи, и след това се изпращат за верификация до всички в мрежата.

Ето и какво представлява една транзакция:

Нека предположим, че Димитър (аз) иска да изпрати малко биткойни на Петя (жена ми 🙂 ). Всяка биткойн транзакция се състои от 3 части:

  1. An Input – Това е запис на BTC адреса, от който Димитър първоначално е получил биткойните, които иска да изпрати на Петя.
  2. An Amount – Това е количеството биткойни, което Димитър иска да изпрати на Петя.
  3. An Output – Това е public key (публичният ключ) на Петя или иначе казано нейния биткойн адрес.

Да видим сега какво представляват точно public keys и private keys, за да стане максимално ясно как работи тази система.

Public Keys, както вече споменахме, са биткойн адресите, на които изпращаме и получаваме криптовалутата. Те представляват случайна поредица от цифри и букви и можем да ги разглеждаме като имейл адресите ни или пък IBAN-а ни в банката. Тези адреси са публични и са безопасни за споделяне. Всъщност, необходимо е да ги споделим с този, който ще ни изпраща биткойни, също както споделяме нашия имейл адрес, ако искаме някой да ни изпрати пари по paypal или пък нашия IBAN, ако очакваме банков превод.

Private Keys са също случайна поредица от цифри и букви, но тях трябва да пазим в тайна. Можем да ги сравним с паролите, които имаме за нашия имейл, за онлайн банкирането ни и т.н. Тези частни ключове не споделяме с никого. Те са си наши и трябва да останат такива. Private keys служат за подписване на дадена транзакция.

С примера от преди малко, аз искам да изпратя биткойн на жена ми. За да направя това, аз трябва да използвам моя частен ключ (private key), за да подпиша съобщение с детайлите по транзакцията. След като го подпиша, това съобщение се изпраща към блокчейна, и както вече споменахме, съдържа:

  • input – транзакцията, чрез която АЗ съм получил биткойните
  • amount – количеството биткойни, които АЗ искам да изпратя на жена си
  • output – биткойн адреса на жена ми (нейният public key)

Оттук вече, транзакцията бива broadcast-ната (излъчена) към биткойн мрежата и майнърите верифицират данните, които им подавам – дали са легитимни. Ако всичко е наред, моята транзакция се пуска за обработка и ще се валидира с някой от следващите блокове, които миньорите изкопаят.

Тук е важно да отбележа, че използвайки борси (exchanges) за криптовалути и изпращайки биткойни чрез тях, private keys (частните ключове) се държат от самите борси и вие нямате достъп до тях. Тоест, борсата оперира с ключовете ви, а вие предполагате, че когато поискате да направите транзакция, тя ще бъде осъществена, т.е. борсата ще придвижи биткойните по този начин, по който вие пожелаете.

Борси като Binance и Coinbase са сериозни и утвърдени борси, с високи нива на защита. Аз лично ги използвам и нямам притеснения за криптовалутите си, които държа там. Но определено препоръчвам при по-големи наличности, да се използват студените портфейли (cold wallets) за съхранение на биткойните. Много са примерите за фалити на крипто борси, при които много хора изгоряха с много пари (биткойни).

Как се съхраняват биткойните

Както вече споменах, имаме няколко варианта за съхранение на криптовалута:

  1. Software wallet – Това са приложения (програми), които можем да изтеглим на компютъра или смартфона си и да държим биткойните си там. Te защитават криптовалутата ни като лимитират достъпа до нея, т.е. само ние имаме достъп. Този софтуерен портфейл може да се свърже с блокчейна и по този начин да получаваме, съхраняваме или изпращаме биткойни.
  2. Crypto Exchange – Това са борсите, където купуваме и продаваме криптовалути. Също, тук можем и да съхраняваме биткойните си и така те да са лесно достъпни за нас и да може да оперираме с тях веднага, когато пожелаем. Тaкава борса е например BINANCE. Препоръчвам я на всеки, който иска да започне да инвестира в биткойн и други криптовалути, тъй като таксите за закупуване там са много ниски – 0.1%. Ето и линк за регистрация, който намалява още таксите ви: Регистрация в BINANCE.
  3. Hardware wallet (cold wallet) – Това е най-сигурният засега вариант за съхранение на криптовалута. Този портфейл представлява едно устройство, което наподобява флашка. Необходимо е да зададете ПИН код, чрез който само вие ще имате достъп до портфейла си и до вашите private keys, които се генерират при настройката на устройството. Също, ще получите 24 думи подредени в определен ред, които трябва да запишете, запомните и скриете на сигурно място. Тези думи са всъщност Recovery Phrase (Възстановителна фраза) и могат да ви послужат за възстановяване на вашите private keys, ако устройството ви бъде откраднато или загубено. 

Ако някой открадне вашето устройство, при 3 неуспешни въвеждания на ПИН код, то това устройство се заключва завинаги. Ето затова е и важно да избирате силни пин кодове, а не поредица от нули или единици например. При загубен или откраднат хард уолет, може да възстановите вашите частни ключове на друго устройство, ако помните 24-те думи, които имате.

Не се притеснявайте да започнете да инвестирате в криптовалута и да я държите в борсите, от които я закупувате. Там също имате и опция да „паркирате“ криптовалутата си и да получавате лихва за това, така нареченото стейкване, което може да се извършва и на DeFi приложения. Няма да обръщам внимание на тези възможности, тъй като аз самият все още не съм ги използвал много и мнението ми няма да е обективно. Определено обаче ви препоръчвам, щом посъберете повечко биткойни, да си ги прехвърлите на хардуерен портфейл. Най-популярните такива са с марката Ledger.

Дефлационният механизъм на BITCOIN

Както вече споменахме, първата криптовалута БИТКОЙН, е децентрализирана и с дефлационен характер. В света се предвижда да има 21 милиона биткойна и дори се знае кога последният от тях ще бъде изкопан – през 2140-та година.

На всеки 4 години, наградата за решен блок става 2 пъти по-малка (halving), като тя вече е 6.25 биткойна към днешна дата. Тук можем ясно да направим разликата с текущата монетарна система. В момента се печатат трилиони месечно във фиатна валута, която е без никакво покритие, т.е. създават се пари от нищото, от въздуха (out of thin air).

С повишаващото създаване на пари от нищото, те се обезценяват все повече и повече. При биткойн се случва точно обратното. Вместо да се принтират още и още биткойни, те стават все по-ограничени и съответно стават все по-ценни. Затова и цената на този финансов инструмент расте с тези темпове.

Биткойн не може да предизвика инфлация. Това е и първоначално заложената му цел и логика – да има лимит и да не се управлява от никого, т.е. да е децентрализиран и контролът да се извършва от участниците в мрежата, които могат да верифицират транзакциите чрез Proof-of-Work метода.

Биткойн като пари

Биткойн е решението и достойният заместник, а може би и единственият такъв, на текущата монетарна система. Тази ситема има огромна пробойна и потъва с всеки изминал ден. Всички тези фалшиви фиатни пари, преразпределени предварително от централни банки, печатани безпрецедентно, и НЕ подкрепени от нищо, освен от силно спадащото доверие на хората, ще загубят напълно своята стойност. Кога ще стане това, никой не може да каже. Може да е след 1 година, може да е след 10 години, може да е след 30 години. Но ще се случи и историята го показва. Тя се повтаря и за съжаление, човечеството не се поучава от нея спрямо този проблемен монетарен въпрос.

Парите трябва да притежават 3 основни функции:

  1. Medium of Exchange (Средство за размяна) – Парите играят ролята на посредник при размяна на стоки и услуги. Обикновеният бартер не е работещ и няма как да е полезен за обмяна на всякакви стоки и услуги, защото трябва да търсим някой, който има точно това, което ние искаме, и в същото време, ние да му предложим нещо, от което той се нуждае. Парите са стандартизирано средство за размяна – всеки трябва да може да ги приеме и да оперира с тях.
  2. Unit of account (Разчетна единица) – стандартизирана парична единица за измерване на стойност на стоки, услуги или активи. За да служат като разчетна единица, парите трябва да притежават следните характеристики:
    • DIVISIBLE – трябва да се делят на по-малки единици без да губят от стойността си. Например 100 долара могат да бъдат разделени на 2 х 50 долара или на 10 х 10 долара.
    • FUNGIBLE (Interchangeable) – трябва да са взаимозаменяеми. С други думи, една единица трябва да се възприема като еквивалентна на всяка друга. Например, ако аз имам банкнота от 20 лв и мой приятел също има банкнота от 20 лв, то след като си ги разменим, аз отново имам банкнота на стойност 20 лв и приятелят ми също. Тоест, парите трябва да са взаимозаменяеми и това да не оказва влияние върху стойността им.
    • DURABILITY (Устойчивост) – парите трябва да са устойчиви физически.
    • PORTABLE (Лесно преносими) – трябва да можем да ги пренасяме лесно със себе си, където и да отидем.
  3. Store of Value (Съхранител на стойност) – Това е функцията, при която фиатните пари тотално се провалят. Добре знаем, че валутата, която използваме днес, не съхранява никаква стойност и не може покупателната способност да се запази напред във времето.

Държейки парите си в банката, ние губим от покупателната стойност. Държейки парите си вкъщи, отново губим от покупателната им стойност. Колкото повече ги трупаме и държим, толкова повече губим. За съжаление, това е самата реалност и тя става все по-жестока с минаване на времето. Прочетете статията ми Как да се предпазим от Инфлацията, където споделям как можем да НЕ губим парите си.

Биткойн покрива всички функции, които трябва да изпълнява една стабилна валута и може да се използва като такава. Той може да е средство за обмяна, разчетна единица с подобрени характеристики, и най-вече, съхранител на стойност.

1 биткойн се дели на 100 милиона сатошита (satoshi). Вярвам, че с времето и нарастващата цена, в бъдеще ще споменаваме все по-малко биткойн и все по-често сатоши, тъй като фактически цената, която биткойнът може да достигне, няма граница, а сатошитата ще са онези малки мерни единици, за които ще говорим.

Защо инвестирам в BITCOIN

Правя го, защото смятам, че биткойн е неминуема част от нашето бъдеще и който инвестира сега и притежава биткойн или части от биткойна (satoshi), той ще бъде много по-добре финансово след време. Определено смятам, че биткойн и блокчейн следва да бъдат решенията за една добра и устойчива нова монетарна система.

Криптовалутата не се контролира от никоя централизирана власт като банкова институция или правителство. Контролът е изцяло в мрежата и протоколът е създаден да следва дефлационен механизъм, което означава, че дългосрочно, стойността на този актив ще се покачва.

Биткойн е истински съхранител на стойност. В момента волатилността е голяма и много спекулатори влияят на цената ежедневно. Но веднъж, когато нещата започнат да се установяват и повече хора разберат за силата на тази криптовалута, тогава светът ще се промени и това ще се случи бързо. В момента, повечето хора, които оперират с биткойн, го правят с цел краткосрочна печалба и го разглеждат като поредния актив, от който могат да изкарат пари. Затова и цената варира толкова, защото има огромни sell off-и, последвани от огромни покупки.

Аз наблюдавам тази криптовалута от създаването и. И инвестирам в нея отдавна. Никога не съм продавал, а само съм купувал. И това ми е донесло и продължава да ми носи огромен успех.

Това не е финансов съвет и аз не ви подтиквам да закупувате биткойн или други криптовалути. Просто споделям мнението и опита си. Аз държа 10% от моето инвестиционно портфолио в криптовалути и не препоръчвам на никого да има по-голям от този процент. Не се знае какво може да се случи и винаги трябва да сме добре диверсифицирани и подготвени. Може цената на биткойн да падне още много. Може да се изстреля до нови висоти. За мен лично това няма толкова голямо значение. Важното е да притежавам от тази криптовалута, защото това ще е ключовото след години – кой има и кой не.

Никога не инвестирайте пари, които не може да си позволите да изгубите! Винаги съм го казвал и ще продължавам да го казвам. Това е изключително важно за вашето финансово и емоционално здраве.

Определено BITCOIN има дълъг път за изминаване докато се наложи и започне да се използва като алтернатива на фиатната валута. Предстоят регулации, през които ще трябва да премине и съпротивата от страна на правителства и банки ще е огромна. Но всъщност, от нас хората зависи ускоряването на този процес. Ние сме биткойн, ние сме мрежата. Той е създаден за нас, да решава нашите проблеми, проблемите на човечеството.

Е, приятели, надявам се харесахте статията за биткойн. Постарах се да поднеса информацията по лесно смилаем начин и наистина да разберете механизмите, логиките и перспективите пред тази криптовалута.

Предварително се извинявам, ако на места информацията е неточна или непълна. Нямам претенции да съм голям “разбирач” в тази сфера, но пък имам претенции да съм наблюдател от доста отдавна :).

Още веднъж искам да отбележа, че аз инвестирам в биткойн, но това не означава, че тази криптовалута отговаря на ВАШИЯ инвестиционен план. Приемете съдържанието като чисто образователно и информативно от един начинаещ инвеститор, какъвто съм аз.

Ако статията ви хареса, ще съм благодарен да я споделите в социалните мрежи, както и с ваши приятели и познати, които искат да разберат Що е то биткойна?

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.