Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво е Стейкване на Криптовалути

Здравейте! Навярно много от вас вече са чували за стейкване на криптовалути. Това е един начин за истински пасивен доход, който е много актуален в момента, развива се бързо, и също може да е доста доходоносен.

В тази статия ще разгледаме какво точно представлява процесът на стейкване на криптовалути и как всъщност всеки един от нас лесно да започне да “стейква” някоя криптовалута, като съответно печели от това.

Искам да отбележа, че аз самият нямам голям опит в стейкването. Правил съм го и го правя с малки суми, просто, за да тествам различни неща. В никакъв случай не приемайте написаното от мен за инвестиционен съвет. Смятам за вбъдеще да понавляза повече в този тип инвестиция, тъй като в действителност пасивната доходност от нея е добра диверсификация за моето портфолио (лично мнение).

Какво е Стейкване на Криптовалути?

Най-общо казано, стейкването е процес, при който “заключваме” криптовалутите си за определен период от време, т.е. не можем да оперираме с тях, и нашите криптовалути биват използвани за валидиране на транзакции и също за създаването на нови блокове към блокчейна на дадената криптовалута.

Но какво представлява това “заключване” или “паркиране” на криптовалути и защо изобщо е необходимо? За да отговорим на този въпрос, трябва да се върнем към базовите знания за това какво точно представлява блокчейнът и как точно работи…

Ако ви е интересно, ето и две статии, които преди време написах за 2-те най-големи криптовалути. Статиите са доста детайлни, а има и видеа към тях. Така че, всеки избира дали да чете или да гледа 🙂

Та, за да намерим логика в стейкването, трябва да споменем двата основни консенсус модела, които се използват в блокчейн технологията.

PoW: Proof-of-Work

Този консенсус механизъм се използва при Биткойн. Копачи (майнъри) “копаят” криптовалутата ден и нощ, като използват машини, за да решават сложни математически уравнения.

На всеки 10 минути, някой от всички копачи в биткойн мрежата стига до решение на едно сложно уравнение и това му дава правото да валидира следващия блок с всички чакащи транзакции. Тоест, на всеки 10 минути, нов блок, съдържащ определен брой биткойни, се появява на бял свят.

За да се валидира обаче този блок с всички транзакции, повече от 50% от всички тези отделни компютри (nodes), които копаят, трябва да потвърдят тази операция. И именно по този начин се случва децентрализацията, която блокчейн технологията предоставя. При банковите операции, банката е посредник при всяка транзакция. При блокчейн, понеже няма никой по средата, е нужен подобен независим механизъм, за да се случват транзакциите по този децентрализиран начин, т.е. без никакви посредници.

Най-големият проблем при PoW консенсус модела е, че за него се използва страшно много електроенергия. Ето затова се появи и следващият консенсус модел – Proof-of-Stake.

PoS: Proof-of-Stake

Някои криптовалути създадоха и внедриха друг модел на консенсус, който да е също така сигурен, още по-децентрализиран, и в същото време, НЕхабящ толкова много ресурси. Това е Proof-of-Stake моделът.

При него нямаме копачи, съответно няма я и огромната консумация на електроенергия. Вместо това, PoS се основава на валидиране на транзакции чрез “залагане” на дадена криптовалута от определени хора, които я притежават.

Всеки, който има определен брой единици от дадена криптовалута, може да стане валидатор в мрежата. Например, тази година ETHEREUM минава от PoW на PoS модел на консенсус. Всеки, който разполага с 32 етера може да стане валидатор в мрежата. Тоест, ако да речем вие искате да валидирате транзакции на етериум блокчейна, трябва да имате 32 етера и компютър, който да RUN-ва протокола на Етериум.

По този начин, на няколко минути, на случаен принцип се избира един компютър от целия свят, на който се дава право да валидира следващия блок с транзакции на Етериум. И съответно за това се получава награда. Тоест, чрез PoS модела, не е необходим майнинг, а единствено да заключите (стейкнете) определен минимален брой от дадената криптовалута, за да станете валидатори в мрежата. И колкото повече от тази криптовалута стейкнете, толкова по-голям е шанса да спечелите.

Накратко, макар и повърхностно, това представлява Proof-of-Stake моделът, който повечето криптовалути избират. Ние, с колкото и малко криптовалута да разполагаме, можем да участваме в това стейкване и да печелим пасивен доход.

Как ние можем да стейкваме криптовалути?

Вие, независимо от вашите финансови възможности, може да участвате в процеса по стейкване на криптовалути и да печелите. Например, не е нужно да имате 32 етера (около $87 000), за да пуснете вашите етери да работят за вас и да ви изкарват пари.

Същото се отнася и за другите криптовалути, които използват Proof-of-Stake консенсус модела на валидиране на блокове и транзакции. За всеки притежател на криптовалута вече е възможно той да стане част от стейкинг процеса и да печели пасивен доход.

Това се случва в така наречените Staking Pools. Тези “басейни за стейкване” правят възможно стейкването с минимални количества. Staking Pools обединяват групи от хора с различни дялове от дадена криптовалута и действат като един валидатор в мрежата. По този начин, наградите от стейкването се разпределят между всички участници. Вие получавате награда под формата на лихва, защото сте предоставили криптовалутата си, за да бъде тя използвана за валидиране на транзакции.

Както вече споменахме, най-голям шанс да получи следващия блок за валидиране има този, който стейква най-голям брой от съответната криптовалута. Именно това е и целта на подобни pool-ове. Просто те обединяват в една група хиляди или милиони потребители, които “заключват” (стейкват) своите криптовалути и по този начин допринасят дадения “басейн” да бъде по-често избиран за валидиране на транзакции.

И след като някой staking pool е избран от случайния принцип, който протокола на дадения блокчейн прилага, както вече споменахме, наградите от стейкването се разпределят между всички участници.

За сравнение, при PoW модела също имаме pool-ове, но там имаме mining pool-ове, т.е. много мощности се обединяват наедно, за да могат да валидират следващия блок, който излиза.

Много е лесно да започнете да “плувате” в един такъв staking pool и след малко ще видим как това може да се случи на практика. Най-лесно е да използвате утвърдените криптоборси. По-големите от тях позволяват стейкване на крипто. Има вариант да използвате и DeFi платформи като UniSwap например, но там е по-усложнено и ще оставя тази опция за по-нататък в друга статия.

Колко можем да печелим от стейкване?

Обикновено, за заключването на нашите криптовалути за стейкване ние получаваме лихва на годишна база. Тази лихва се изразява в проценти. Да речем, че сме избрали да стейкваме дадена криптовалута и годишния лихвен процент за тази операция е 10%.

Ако стейкнем $10 000, то ще получим $1000 за 1 година като лихва. Лихвата ни ще ни бъде изплатена в същата криптовалута, която стейкваме. Ако например стейкваме Polkadot, то именно в тази криптовалута ще получаваме и лихвата си. Лихвата ще ни се изплаща на ден, на седмица или пък дори на час. Различните платформи предлагат различни схеми на изплащане на печалбите.

Ето го и примера: Стейкнали сме $10 000 в DOT (Polkadot) на 10% на година. Това са около 550 бройки от тази криптовалута (1 брой DOT е около $18.20 в момента на писането на тази статия). След 1 година, ние ще разполагаме с още 10% Polkadot. Ако предположим, че цената на това крипто ще е същата след 1 година (малко вероятно), то ще имаме още 55 бройки DOT (550 х 10%) и ще разполагаме с 605 броя DOT. Ако решим да ги продадем и ако цената е същата, ще ги продадем за около $11 000.

Да обаче, ако цената на тази криптовалута се е покачила, ние ще спечелим повече. Ако цената на DOT след 1 година е $20, то ние ще имаме 605 броя х $20 = $12100. И по този начин цялостната ни парична възвръщаемост би била над 20%.

Но същото важи и ако криптовалутата тръгне надолу. Съответно, ако DOT стане $15 след 1 година, 605 бройки х $15 = $9075. В този случай виждаме, че сме загубили близо $1000, ако продадем и кешираме.

Това е и рискът при стейкването. Reward-ът може да е значително по-голям, но може да е и значително по-малък. Всичко зависи от представянето на съответната криптовалута. Колкото по-голям е годишният процент на възвръщаемост, толкова по-рисково би било стейкването. Ще видите криптовалути с по над 100% лихва на година. От тях може да спечелите, но може и да загубите и то доста. Аз лично изобщо не заглеждам такива варианти за стейкване, тъй като предпочитам да стейкна нещо вече утвърдено и що годе познато, вместо да се опитвам да се хвана за някой балон, който може да се спука и най-вероятно точно това ще се случи.

И също трябва да имаме предвид, че обикновено периодите за заключване в повечето случаи са до 2-3 месеца. След това, трябва отново да стейкнем криптовалутата или да изберем автоматично тя отново да се стейкне.

Също така, при повечето криптовалути няма такси за стейкване, както и можем да UNSTAKE-нем позициите си по всяко време, като за това няма да дължим такси, а просто няма да получим лихвите, които иначе бихме получили. Но винаги прочитайте добре правилата и условията, защото има някои криптовалути, които пък изискват позициите ви да останат заключени до края на избрания от вас период.

Сложна лихва при Стейкване

При повечето платформи имате възможност да изберете лихвата от стейкваните криптовалути да не ви се изплаща в акаунта, а да се реинвестира автоматично и по този начин се възползвате от ефекта на сложната лихва.

Сложната лихва, както знаем, е лихва върху лихвата. Именно тя образува ефекта на снежната топка, която се търкаля надолу по снежен хълм. Ако сме стейкнали крипто на стойност $1000 и годишна лихва от 10% ни се изплаща всеки ден, то тази лихва също ще бъде олихвявана и нашите печалби ще нарастват експоненциално.

И в крайна сметка, сложното олихвяване + покачване на цената на криптовалутата, могат да окажат огромно въздействие върху нашата инвестиция и можем да спечелим много. Примерите за това са многобройни. Но, както вече споменахме, има го и риска от понижаване на цената на криптовалутите и съответно по-малките печалби.

Ето тук надълго и нашироко обяснявам какво представляза сложната лихва и как действа тя:

Как печелим от Сложната Лихва?

Как да намалим риска при стейкване?

По-горе дадох пример с криптовалутата Polkadot, като една вече утвърдена криптовалута, но все пак със значителни движения в цената – както нагоре, така и надолу.

Имаме вариант обаче да стейкваме и така наречените stablecoins, т.е. стабилни койни. Те представляват криптовалути, чиято цена е вързана към някой стабилен в цената си актив като американския долар или пък златото.

Най-яркият пример за StableCoin е USDT (Tether). 1 брой от тази криптовалута винаги е равна на $1. Дали имате 1 USDT или пък имате $1, няма значение, стойността е една и съща. Тоест, 1 USDT винаги ще може да се конвертира за $1.

И стейквайки подобна криптовалута като някой stablecoin (USDT или пък USDC), то вие елиминирате риска от волатилност, т.е. премахвате риска от това цената на криптото, което стейквате да се понижи. Но в същото време, то няма и да се повиши, защото, както казахме, 1 USDT струва точно колкото $1, това е.

И взимайки предвид по-голямата сигурност при стейкването на стейбълкойни, лихвите тук са значително по-малки. Ако за Polkadot имаме 10-12% на година, то при USDT имаме да речем 7% на година или по-малко. Но този по-нисък процент, както отбелязахме, е оправдан с по-малкия риск.

Стейквайки $1000 USDT, можем да приемем, че все едно депозираме $1000 в някоя банка, с огромната разлика обаче, че когато депозирате в криптоборса в някой staking pool, лихвата, както споменахме, е от порядъка на 6-7%, докато при банката лихвата е 0%.

И тук последно можем да споменем сигурността. Трябва да сме наясно, че криптовалутите не са защитени от нито един закон, не са регулирани и съответно, ако някой ви ги открадне, например, ако сте непредпазливи и някой друг влезе в акаунта ви, то едва ли ще си върнете криптото. Но това вие може би го знаете, аз само го споменавам :). В крайна сметка, големи и утвърдени борси като тези, които ще споменем след малко, имат доста практика в предотвратяването на крипто измами и до голяма степен са защитени от подобни “случки”. По-надолу ще видим и опция за стейкване, която е офлайн, извън борсите, и може да ви допадне много :).

Стейкване в Binance

Първата платформа, в която може би много от вас държат криптото си, е и най-голямата криптоборса в света – BINANCE. Имам детайлна статия за това как да се регистрираме и да започнем да инвестираме в крипто през тази криптоборса:

Как да Инвестираме в Криптовалути

Когато се логнете в акаунта си в Binance, просто изберете таба EARN и изберете една от опциите за стейкване. Ще ви направи впечатление, че не всички менюта съдържат “staking”, а има и някои, които се водят “savings”. В savings може да намерите дори и криптовалути като BITCOIN, които не са на Proof-of-Stake модел. Приемете, че “давате” криптото си срещу лихва, всъщност, това е всичко, за което става въпрос :).

Binance Earn има различни продукти, които биват развивани и ъпдейтвани постоянно. За повече инфо за отделните продукти за пасивен доход, които предлага тази криптоборса, погледнете следния линк:

https://academy.binance.com/en/articles/your-guide-to-binance-earn

Ако искате да заключите малко USDT и да печелите добър процент за това, ето как да го направите:

А избирайки просто STAKING от менютата, имате избор от над 100 криптовалути, които може да стейквате. Ще намерите редица познати имена като Solana (SOL), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) и много други.

Когато си изберете криптовалута, просто натискате STAKE NOW бутона в дясната част и въвеждате количеството крипто, което искате да стейкнете, избирате периода, за който ще го направите и това е всичко.

Стейкване в KRAKEN

При криптоборсата KRAKEN стейкването става дори по-лесно. Ако все още нямате акаунт или изпитвате затруднения да си направите такъв, ето тази статия ще ви води в процеса стъпка по стъпка:

Kraken – Лесна и Евтина Криптоборса за начинаещи

За да стейкнете криптото си в Kraken, ще е необходимо да отидете на EARN и оттам да си изберете коя валута искате да стейквате, както и количеството от нея, което сте готови да заключите. И това е, така се случват нещата.

Имайте предвид, че за стейкването в Кракен по принцип не се взимат такси, но за Етериум е по-различно, такса има, тъй като все още мрежата не е минала изцяло на PoS модел или така нареченото ETH 2.0 и ще е необходимо да заключите етерите си за целия период докато транзишънът не приключи напълно и PoS не е в действие.

Стейкване в xChange.bg

xChange.bg е още един супер удачен вариант за нас от България да печелим пасивен доход. Тук пък дори не е необходимо да избирате каквато и да е криптовалута, а просто депозирате пари като изберете един от 3-те готови плана, които предоставят лихви от 6% до 8% на година. Това изглежда и всъщност най-лесният вариант за нас, тъй като депозираме директно в левове и нямаме притеснения, че нашата банка ще ни върне превода или ще ни закрие сметката.

Услугата по стейкване на xChange.bg се нарича BOOST и е налична само в мобилното приложение на платформата. Може да се регистрирате от ето този линк:

Регистрация в xChange.bg: https://bit.ly/36EJi5b

Множеството платежни методи на xChange.bg, БГ съпорта, бързото и лесно приложение, правят стейкването наистина много лесно и започвате да се възползвате от ефекта на сложната лихва на всеки час, защото това е интервалът от време, на който ще ви бъде изплащана лихвата.

За детайли относно xChange.bg, хвърлете едно око на подробната ми статия за тази българска платформа и също очаквайте статия и видео в детайли за BOOST услугата.

xChange.bg – Инвестиране в Криптовалути от България

Стейкване от Студен портфейл (hardware wallet)

Има и вариант да стейквате своята криптовалута директно от студения си портфейл, вашият LEDGER, ако имате такъв и там държите криптовалутата си. За целта е необходимо просто да свържете устройството си с някоя от поддържаните криптовалути чрез приложение и започвате да стейквате, толкова е лесно.

За повече детайли как точно става това, може да разгледате инструкциите от официалния сайт на Ledger:

https://www.ledger.com/staking

Криптовалути за стейкване

Ето и някои криптовалути, които са на Proof-of-Stake модел и съответно могат да бъдат стейквани:

  • Terra (LUNA)
  • Polkadot (DOT)
  • Tezos (XTZ)
  • Polygon (MATIC)
  • Binance (BNB)
  • Hydra (HYDRA)
  • Algorand (ALGO)
  • PancakeSwap (CAKE)
  • Solana (SOL)
  • Avalanche (AVAX)
  • Cardano (ADA)

Ами, приятели, общо взето, горе долу това е за стейкването, което успях да напиша засега :). Пак споменавам, че аз не съм много навътре в нещата и тепърва ще ги разучавам още доста. Но това, което описах със сигурност са основните знания, които трябва да имаме за стейкването като процес.

Криптовалутите са чисто нов клас активи, които набират все повече скорост и ние можем да се възползваме от това. Наистина няма две мнения по въпроса, че стейквайки някой stablecoin, това в действителност си е един истински пасивен доход, за който от нас се изисква просто един депозит + натискане на още няколко бутона и заключваме криптото си за няколко месеца напред, като през тези месеци то ни генерира печалби.

Да не забравяме, че имаме възможност печалбите да са със сложна лихва, което ги увеличава адски много все повече и повече. Ще продължавам да споделям нови неща, които научавам за стейкването на криптовалути. Споделяйте и вие нещо интересно, ако смятате, че то ще е полезно за всички начинаещи и вече не толкова начинаещи инвеститори.


Благодаря ви, че прочетохте този материал! Надявам се написаното да е било полезно за вас. Ако е така, ще съм благодарен да го споделите в социалните мрежи. Може да използвате бутоните под статията.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

8 Responses

  1. Трябва да се внимава, защото често се оказва че си на загуба, въпреки изплатеният процент.
    Аз лично поемам известен риск, но го правя с по-неизвестни монети.
    Успех постигнах с DIVI, VDL i TENT. Не успях с RPD.
    Това да не се приема като препоръка за закупуване!
    Поздрави!

  2. Как стои въпросът с деклариране на печалбите от стейкване? Как биха третирали данъчните подобен пасивен доход – като даване на заем срещу лихва или по друг начин? Струва ми се, че ще е един малък ад, ако трябва да се декларира всяко едно изплащане на лихва.

    1. Не мисля, че и самите данъчни знаят как трябва да се третира този доход :). За деклариране на крипто няма как да се случи, просто системата не го позволява. А при стейкването се получават криптовалути като лихва. Така че, според мен, няма как да се декларират. Декларират се, когато ги обърнем във фиатна валута и си ги изтеглим. Тогава, в Приложение 5 ги декларираме и плащаме 10% данък. Поне аз така ги виждам нещата.

  3. Благодаря за коментара! Искрено се надявам това с декларирането да е така, звучи логично и се надявам данъчните да го приемат. За съжаление неяснотите по деклариране на доходите от криптовалути определено създават несигурност и вероятно доста хора са резервирани да се възползват от възможности като стейкване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.