Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Крипто ETF от Interactive Brokers

През последните месеци получих доста запитвания за това каква е възможността да се инвестира в криптовалута на фондовата борса, през Interactive Brokers например. В тази статия ще обърнем внимание на вариантите, които ни се предоставят като инвеститори да притежаваме криптовалути от фондовата борса. Ще отбележим плюсовете и минусите на това да предпочетем да инвестираме в криптовалута по този начин, вместо чрез криптоборсите.

Какво е BITCOIN (крипто) ETF

Навярно повечето от вас са чули, че преди няколко месеца в САЩ стартираха няколко ETF-а, които съдържат единствено и само BITCOIN като актив. Първият такъв ETF беше листнат на 19-ти Октомври 2021-ва година и вече може да се закупува от американските фондови борси. Неговото име е ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Може би се чудите какъв е този ETF, който следи само един актив?!? Каква е логиката да го притежаваме, след като можем директно да закупим от актива (Биткойн)? Отговорът тук е, че този и други ETF-и, не копират цената на Биткойн или друга криптовалута, т.е. те не следват неговата SPOT цена. Начинът, по който се извършва инвестирането в Биткойн при тези ЕТФ-и, е чрез futures-ни договори (futures contracts).

Този тип финансови инструменти са деривати и ето определението за тях в директен превод от wikipedia:

Във финансите фючърсният договор е стандартизирано правно споразумение за закупуване или продажба на нещо на предварително определена цена в определен момент в бъдещето между страни, които не са известни една на друга. Трансакционираният актив обикновено е стока или финансов инструмент.

Така че, когато видите крипто ETF, вече знаете на какъв принцип вашите пари биват инвестирани чрез този фонд – Биткойн фючърси.

Ние като европейски граждани не можем да инвестираме в подобни финансови инструменти все още. Подобни ETF-и засега са само налични на американските борси. Но не след дълго ще ги има естествено и на европейските борси. А може вече и да ги има. Ако трябва да бъда честен, не съм търсил по-подробно и по-надолу ще разберете защо, когато изложа и моето мнение по темата :).

И след всичко това казано, нека сега обърнем внимание на тези финансови инструменти, които ние, като европейски граждани, можем да закупуваме от европейските фондови борси чрез брокери като Interactive Brokers например.

Крипто ETC

Вариантът за нас да инвестираме в криптовалути на европейските фондови борси, е чрез финансови инструменти наречени ETC – Exchange Traded Commodity или още вече Exchange Traded Crypto.

Говорих за това какво точно представлява ETC като финансов инструмент във видеото ми за златото. Също, ще намерите и пълно определение за ETC в статията ми за злато.

Накратко, ETC е финансов инструмент, който е сходен с ETF-ите с разликата, че ETC-тата инвестират само в един определен инструмент, например някаква суровина – злато, алуминий, мед, сребро и т.н. и следят, копират цената на тази суровина. Когато например цената на златото се покачи с 2%, вашите ETC-та за злато също се покачват с 2%.

ETC-тата се търгуват на борсата на дялове, също както ETF-ите. Те са дългов инструмент (debt security) и са обезпечени с физически активи. При златните ETC-та например, всеки път, когато закупувате дялове, да речем на Xetra Gold (4GLD), вие закупувате все едно 1 грам физическо злато. Казвам “все едно”, защото не го купувате лично вие, а от Xetra Gold го закупуват за вас и ви го държат в трезор. А на вас ви се “води”, че притежавате 1 грам физическо злато. По този начин казваме, че инвестицията е обезпечена с физически актив.

Именно това е наличният и възможен за нас начин да можем да закупуваме криптовалути от фондовата борса. Тези ETC-та се търгуват свободно при по-добрите брокери и комисионните за сделки с тях са също много ниски. Следва да посоча 2 ETC-та, които инвестират “физически” в двете най-големи и популярни криптовалути – BITCOIN и ETHEREUM.

Пускам и видеата ми за BTC и ETH, в които обяснявам детайлно какво представлява едната криптовалута, какво представлява другата и защо според мен е удачно да се инвестира и в двете. Оставям и видеото за криптоборсата KRAKEN, което представлява пълно ръководство (стъпка по стъпка) как да започнем да инвестираме в криптовалути през тази криптоборса.

BTCE – ETC Group Physical Bitcoin

Първо се спираме на едно ETC, което инвестира физически в Биткойн, доколкото може да се нарече “физически”, тъй като BTC е дигитален вид “стока” :). Може да срещнете ETC-тата още и като ETP, което означава Exchange Traded Product. За да не се обърквате, нека се опитам да изясня каква е приликата и каква е разликата между ETF, ETC и ETP.

Най-общо казано, ETP e групата, в която спадат ETC (Exchange Traded Commodity/Crypto), ETF (Exchange Traded Fund) и ETN (Exchange Traded Note). Тоест, всички ETC-та и ETF-и са вид борсово търгувани продукти – ETP.

След това уточнение, нека видим какво представлява BTCE и как можем да го закупим. BTCE се продава на дялове на фондовата борса, като в момента на писането на тази статия, един дял струва около €36. В момента, всеки път, когато купите 1 дял BTCE, то вие закупувате 0.00096841 биткойна.

Тоест, ако цената на Bitcoin в момента е €37 200, получаваме €37 200 х 0.00096841 = €36

Компанията, която предлага този тип инструменти е ETC Group. Койните се държат при CUSTODIAN-а (попечителя), с който компанията работи и това е BitGo Trust. На сайта им можем да видим, че гарантират сигурността на подобни активи до $100 милиона. Ето и линк: https://www.bitgo.com/resources/digital-asset-insurance/

А ето и уебсайта на самия инструмент – https://etc-group.com/products/btcetc/. Оттук може да разгледате в детайли какво представлява BTCE, както и да изтеглите и прочетете всички официални документи за това ETC.

Това, което прави впечатление още на първата страница, е че имаме възможността в даден момент, ако решим, да придобием койните физически, вместо да ги продаваме на борсата. Тоест, можем да изискаме от Custodian-а или дружеството, което предлага този инструмент, да ни изпрати нашите биткойни на наш wallet.

Честно казано, разчетох се из допълнителните документи на този инструмент – проспекта, KIID формата, както и FactSheet-а, но не намерих точна и ясна инструкция как могат да се изискат притежаваните койни да бъдат изпратени на наш адрес. Може би има процедура, за която трябва да се свържем с мениджмънта на фонда.

BTCE е създаден през 2020-та и е debt security. Търгува се на европейски борси – Xetra, Euronext и други. Има 2% TER – Total Expense Ratio. Съветвам ви да прочетете много добре съпътстващата документация, за да се запознаете изцяло в какво инвестирате.

Бих казал, че BTCE е удачен избор за инвеститори, които не искат да се занимават с нови допълнителни регистрации в криптоборси, а предпочитат да държат и следят активите си на едно място. Опцията да “изтеглите” биткойните си към ваш портфейл, ако пожелаете, също е доста привлекателна.

ZETH – ETC Group Physical Ethereum

Ето го и ETHEREUM под формата на ETC – ZETH. Закупувайки 1 дял от този инструмент, то за вас биват закупени 0.01 ETH и това количество се държи на хардуерни портфейли отново от BitGo Trust.

Едно от предимствата и на това ETC e, че и тук също имате възможността да изискате етерите да ви бъдат изпратени до ваш портфейл. Поне така пише из документацията. Ето и още някои предимства, които ще видите от уебсайта на ETC Group:

Може да разгледате страницата на продукта и да се запознаете в детайли с него ето тук: https://etc-group.com/products/ethetc/

ZETH води началото си от месец Февруари 2021-ва. Неговото Total Expense Ratio e 1.49%. Както BTCE, ZETH също е дългов финансов инструмент. Ето и повече детайли:

Как и откъде да закупим BTCE и ZETH

И двете ETC-та са налични в Interactive Brokers от немската борса XETRA. BTCE го има и в TRADING212, също от XETRA. Детайли за регистрация и пълно обективно ревю и на двата брокера, с всичките им плюсове и минуси, ще намерите, ако изгледате видеата, които направих:

Ще обърна по-специално внимание на това как можем да търгуваме тези и други подобни инструменти в Интерактив Брокерс, тъй като там има някои особености и настройки, които трябва да се “пипнат”, за да е възможна подобна търговия.

Ако за акаунта си в ИБ имате активирани Trading Permissions само за Акции и ETF-и, то ще трябва да включите и още едно разрешение, за да може да закупите BTCE и ZETH. Ако опитате да закупите без това допълнително разрешение, ето какво ще ви излезе като съобщение:

Ето как да активирате тези инструменти стъпка по стъпка:

  1. Влезте в акаунта си и отидете на Account Management настройките.

2. Настройките, които виждате на този скрийншот са минималните, за да може да търгувате акции и ETF-и. Ще трябва обаче да активирате още един permission, който се намира най-долу на тази страница. Така че, скролнете надолу и намерете permission-а Complex or Leveraged Exchange Traded Products.

3. Когато кликнете на Request Trading Permissions е твърде вероятно да ви изскочи ето това съобщение и ще трябва да направите някои допълнителни настройки или промени по акаунта си.

4. На този скрийншот виждате минималните изисквания, които трябва да покривате, за да може да закупувате подобни ETP-та.

5. Също, като ЦЕЛ на портфолиото ви, ще е необходимо да изберете или добавите HEDGING или Profits from active trading and speculation. Ако няма да спекулирате и да купувате и продавате много често, просто изберете HEDGING.

6. След тези настройки, кликайки CONTINUE, може да ви изскочи и ето това съобщение. Просто натиснете CONTINUE и продължете:

7. Ще попаднете на следната страница за оценка и съгласие на риска, който поемате търгувайки подобни инструменти. Тъй като те са дългови ценни книжа, брокерът изисква от вас да се съгласите с условията и да се подпишете с инициалите си.

8. На финала, трябва да изчакате до 24 часа, за да са активни новите настройки.

Още веднъж бих препоръчал да изчетете документацията за тези финансови инструменти, за да се запознаете в детайли с рисковете и ползите, които ще имате, ако инвестирате в тях.

Моето мнение за тези финансови инструменти

Лично аз винаги ще предпочитам, когато мога да притежавам нещо физически, точно по този начин да го притежавам. В случая с BTC и ETH, под физически имам предвид криптовалутите да са на мой личен ledger (хардуерен портфейл) и съответно аз да държа ключовете си.

Но, както знаете, аз инвестирам редовно и на дневна база следя и проучвам различни пазари, компании и криптовалути, търсейки обещаващи инвестиционни възможности. Или с други думи, аз това правя, и съответно за мен не е проблем да имам различни акаунти в различни борси, откъдето да купувам и прехвърлям криптовалути.

Не така стои въпроса обаче с хора, които са прекалено много ангажирани с други дейности и не могат да намерят и отделят необходимото време да се запознаят с криптоборсите и да поддържат акаунти и там като на “още едно място”.

За инвеститори, чието портфолио е основно в акции и ETF-и при някой голям брокер, е удачно да закупуват подобни инструменти, тъй като по този начин хем имат пряка експозиция към цената им, т.е. могат да се възползват максимално от ръстовете в цените, хем в същото време няма нужда да преминават през нови регистрации, прехвърляне от и към други портфейли и т.н. Всички тези процеси може да са доста трудоемки за някои.

А когато Биткойн и Етериум се закупуват от фондовата борса чрез подобни инструменти, всички “тежести” и неясноти по това да притежаваш криптовалута отпадат, като в същото време се постига една реална експозиция към същите тези криптовалути.

Другият фактор, който би привлякъл инвеститори в BTCE и ZETH, е сигурността на самите активи. Най-сигурният начин за притежание на криптовалути е на хардуерен портфейл и в това няма две мнения по въпроса. Но както вече отбелязах, тези процеси по регистрация, закупуване и прехвърляне на крипто не са подходящи за всички и притеснението в някои ситуации може да доведе до грешки. Както знаем, ако изпратим крипто на някой друг адрес без да искаме, връщане назад няма.

А когато криптото е на борсата чрез ETC-та, в крайна сметка, ние го третираме като акции или ETF-и. И когато ETC-тата се търгуват на регулирани пазари, каквито са повечето европейски, чрез брокер от ранга на Интерактив Брокерс, то нещата изглеждат доста привлекателни.

Плюс това, крипто активите наедно в портфолиото от акции и ETF-и, може да го повишат доста :). Естествено, може и да го понижат, но в дългосрочен план, знаете мнението ми за BTC и ETH в частност.


Надявам се чрез тази статия да съм отговорил на някои ваши въпроси относно това как можем да закупуваме криптовалута от фондовата борса. Смятам, че взимайки предвид написаното, ще можете сами за себе си да прецените дали финансови инструменти като BTCE и ZETH са подходящи за вас.

Благодаря ви, че прочетохте тази публикация! Ако тя ви харесва и я намирате за полезна, споделете я с други начинаещи инвеститори в социалните мрежи и нека стигнем до повече Българи и всички заедно да станем успешни инвеститори.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

21 Responses

  1. Здравейте, а за начинаещи инвеститори които предимно притежават акции в револют като най-достъпно, как ще коментирате възможността за покупка на биткойн и крипто от там? Не са специализирана крипто борса.

    И допълнително да попитам за хората които имат регистрация само в една платформа както мисля е мнозинството заради лиоса на време работа ангажименти или тепърва навлизане, очаква ли се револют да добави etf опция и ако да кога? Благодаря.

    1. Здравейте, аз не подкрепям закупуване на крипто от Револют, както не го практикувам и през Interactive Brokers. Но както и вие казвате, за хора без време и които искат само да имат експозиция към цената за кратко време, просто, за да спечелят от продажбата, да, и Револют е лесен вариант това да се постигне.

      Честно казано, не виждам Revolut скоро време да вкарат ETF-и. По-добре погледнете Trading 212, там има ETF-и, както и акции от европейски компании, за които не се дължи данък при продажба.

  2. Invictus Capital предлагат крипто индекс фондове. Такъв, който следи първите 10 валути (с хеджиращ механизъм), пасивен – следящ първите 20 и още няколко други. Компанията съществува от около 5 години, регулирани са и фондовете им често бият по възвращаемост дори биткойн и етериум.

      1. Да, само през тяхната платформа. Фондовете са токенизирани, тоест купува се токен – C10, C20 и реално самите токени нямат спекулативна стойност. Тяхната цена се покачва или пада само защото пада или се качва Net Asset Value-то зад тях. Може би в бъдеще ще платят някакви пари, за да се листнат на борси, но реално няма нужда от това, защото могат да се купят от тяхната борса с фиат, карта и критпо.

  3. Отново изключително интересна и полезна статия.

    А какво Ви е мнението за Commodity ETFs, особено във времена на инфлация?

    1. SXRS е един ETF, който следва Commodities. Аз лични не инвестирам в подобни инструменти и commodities, освен в злато, тъй като циклите там и изобщо всичко е много тромаво и нещата се движат адски бавно. Ако вземем например петрола, наскоро той достигна цена, на която беше преди 7 години. Тоест, ако преди 7 години сме инвестирали в тази суровина, то чак сега излизаме на 0, а всъщност можем ясно да видим колко много сме изгубили заключвайки парите си за 7 години без никаква възвръщаемост. Същият е сценарият и при повечето други суровини – Мед, Алуминий и т.н.

  4. Здравейте, имате ли информация как стоят нещата с данъците при реализиране на капиталова печалба при продажба на тази крипто ETC? Благодаря.

  5. Здравейте, Димитър! Страхотна статия, общо взето изпреварва моята нужда от такава информация, тк обмислях да търся и аз тези опции. :))
    1. Моят първи въпрос е дали купувайки и евентуално продавайки на по-късен етап BTCE и ZETH би било сейф по отношение на ликвидност на пазара? Ако сравняваме с директна покупка на актива, т.е дали търсенето и предлагането им в двете форми са горе-долу идентични и сравнително лесно бихме могли да продадем ако желаем?

    2. И купувайки през Interactive brokers, това означава ли, че всъщност имаме същото ниво на риск като за място на съхранение на нормалните ETF в сравнение с Кракен, например? Изключвам хардуерния портфейл от въпроса, там е ясно 🙂

    Благодаря предварително за споделеното мнение!

    1. Здравейте! Радвам се, че статията ви харесва.

      1. Ликвидността не би трябвало да ви притеснява. Това са най-търгуваните 2 инструмента, т.е. най-ликвидните. Именно затова тях съм посочил, за да няма подобни притеснения 🙂

      2. Криптоборсите биват хаквани доста по-често от другите брокери. Аз лично не съм чувал Интерактив Брокерс да е бил хакнат за 40 години съществуване. Естествено, ако акаунтът ви е защитен с 2FA и с добра парола и всички мерки са взети, не виждам място за притеснение. Кракен също е стабилна борса, аз държа крипто там и също нямам притеснение. Но когато нещата се уголемят откъм позиции, добре си е както казвам и в статията да се прехвърлят на ledger за най-сигурно.

  6. Благодаря отново за страхотния материал!
    Крие ли риск добавянето на хеджиране към опциите на акаунта и смяната на декларираните при регистрацията доходи? Не е ли странно, че сме декларирали една сума, а след това я сменяме само, за да добавим този инструмент? Как гледат от ИБ на това?

    1. Здравейте,

      Аз съм показал какви са минимумите, които се изискват, за да се отключат подобни инструменти. Вече всеки сам си преценя дали да го прави или не. За мен лично това не крие никакви рискове.

  7. Здравей,
    пробвах да активирам Complex or Leveraged Exchange Traded Products, но не се получи. В следстиве ми изчезна gear icon и в момент ане мога да направя никакви промени, като пише, че съм Not Applicable.
    Къде може би е пропускът?
    Благодаря предварително

    1. Здравей,

      Не знам точно какво се е случило и незнам колко време отнема одобрението. Най-добре пиши на съпорта и има кажи, че най-вероятно става дума за технически проблем щом не можеш да промениш настройките си.

  8. В Европа се търговат десетки крипто ETP/ETN – всъщност, повече отколкото в САЩ

    Тези търгувани на Xetra могат да бъдат намерени тук:

    https://www.xetra.com/xetra-en/instruments/etfs-etps/fokus-crypto-etns

    Доста крипто ETP/ETN се търгуват и на Насдак Нордик (Швеция)

    Имаше линк с всички крипто продукти търувани по света, но не мога да го открия – но в Европа бяха десетки

    Минусите на тези продукти:

    (1) Такси (които ги няма ако човек държи сам директно крипто-то)

    Таксите варират м/у 0.65% до 2%

    (2) Евентуално допълнителен риск – много ETP/ETN казват, че ползват колд сторидж, което е сигурен метод, но все пак не го правиш самия ти и не е ясно дали всичко е ОК (най-вероятно е)

    Плюсовете:

    Не се плаща данък печалба.

    Равносметка:

    От една страна, си спестяваме 10%. От друга, обаче, всяка година се плащат такси. При дългосрочно съхранение таксите ще се окажат по-големи като сума

    1. Благодаря за информацията. Аз също предпочитам да го притежавам като мога :). Но за данъците не съм сигурен, че не с езаплащат. Тъй като това са дългови инструменти, дължи се данък предполагам, това не са ETF-и, а спадат към категорията ETC.

      1. Мерси за бързия отговор

        Бях останал с впечатлението, че печалбата от всякакви ценни книжа търгувани на европейски борси в БГ не се облага с данък

        Може ли да поясните?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.