Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

НЕ Инвестирай СЕГА! | Ще загубиш!

Хвана ли ви това заглавие? Кажете честно… мислите ли си го точно по този начин? Всичко пада, май е по-добре да НЕ инвестирам… не се знае какво ще се случи… и почват едни съмнения и колебания и терзания и следва едно след друго едно след друго все черни мисли…

Приятели, това е може би най-голямата грешка, която може да направите – да НЕ инвестирате, когато цените на активите са надолу. Точно обратното трябва да сме готови да направим ние дългосрочните инвеститори. Точно тези спадове разкриват най-големите възможности, които дългосрочно ще ни донесат най-големите печалби.

Вярно, спадовете не са кой знае какви към момента в края на Октомври 2023-та, но са повод да се позамислим ние инвеститори в стойност ли сме или инвеститори в котировки. Инвестираме в бизнеси или инвестираме в червени и зелени стрелки? Какво искаме да постигнем? Дългосрочен успех или краткосрочна радост за очите ни 🙂

S&P 500 е в корекция, падна с над 10% от върха си през месец Юли:

Корекцията може и да продължи, може тези 10% да са старт на още по-голям спад, може да влезем в bear market и да видим спад с над 20%. Може повече дори, 30-40-50%. И какво правим? Защо инвестираме изобщо? Не е ли това една голяма измама в крайна сметка? Сигурен съм, че в главите на начинаещите инвеститори се зараждат тези и други големи съмнения и колебания.

Ако си задаваме тези въпроси, това означава едно нещо – ние не знаем какво правим. Не сме наясно в какво сме инвестирали и не сме наясно какво да очакваме, затова можем да бъдем разочаровани.

Инвестициите на фондовата борса не са за всеки, трябва да сме наясно с това. Ако не сте готови на определени периоди да виждате спадове в цените на активите си, по-добре изобщо не инвестирайте, ако ще се чувствате зле. Редно е да отделите повечко време, да разберете как работи борсата и тогава, когато сте наясно, чак тогава да предприемете действие.

Неслучайно, когато провеждам консултации и обучения, точно с това започвам – наясно ли сме как работи борсата. Наясно ли сме, че цените ходят нагоре и надолу и когато нямаме дългосрочен хоризонт, то действително нашите пари могат да струват по-малко след 1 или 2 години и ние да останем силно разочаровани.

Още веднъж, ако се притесняваме от това, че цените на S&P 500, на Nasdaq-100, на Google, на Tesla падат, то ние не знаем какво правим. Не знаем какво притежаваме, не знаем справедливата му цена, не знаем защо го притежаваме. Инвестициите може би не са за нас.

Когато акциите падат, това е добра новина! Но това е добра новина за мен и за повечето хора от Angelov Dimitar Community, където имаме сметнати справедливи цени на толкова много компании вече, дори портфолио си направихме наскоро само с подценени компании. За нас, падащите акции са златна възможност да открием позиции в добри бизнеси, които досега не сме притежавали.

Още веднъж, не че спадовете са кой знае какви, но се надяваме да има още такива, за да заложим капаните както се казва и да изкараме едни добри пари. Нас не ни притесняват по-ниските цени. Напротив, те ни привличат, защото ние знаем, анализирали сме, намерили сме справедливата цена на тези бизнеси и сега е момент, в който ние просто да си купим от тях, защото са на атрактивна цена. И ние не се притесняваме, изобщо даже, а се радваме, колкото и странно да прозвучи за някои 🙂

Давам няколко пресни примера как за 1 година и по-малко дори, ние в Angelov Dimitar Community направихме супер успешни инвестиции, купихме подценени компании и те ни дадоха много голяма възвръщаемост.

Ето я NVIDIA от спадовете през изминалата година. Купуваш на и дори под справедливата цена и БУМ, над 300% отгоре. Дали нас ни беше страх, когато акцията падна с 60-70%? Ами не, в никакъв случай, защото познаваме бизнеса, ясно е, че няма много какво да се случи, ами просто при една корекция всичко си идва на мястото и всяка компания започва да струва колкото трябва да струва според своите фундаменти.

Ето я МЕТА, която буквално я погребваха като умиращ бизнес, помните ли? Много ми беше смешно тогава, смеех се и купувах 🙂

Какво да ви кажа, лесно и приятно е, когато знаеш какво правиш, защо го правиш и рисковете са премерени и реално оценени. При такива ситуации, да кажем, че рискът дори е минимален да изгубиш парите си, когато инвестираш по такива дъна. Дали ще има още? Надявам се. Ами, ако няма? Ще има, със сигурност. Не е казано, че точно тези компании, но има хиляди други добри бизнеси, които можем да оценим и да действаме. Това е инвестирането в стойност!

Що се касае до S&P 500, другите индекси и дивидентните компании… ами приятели, радвайте се отново и тук, че може да закупите такива доказано добри активи на толкова ниски цени. Ако следвате Dollar Cost Average стратегията, инвестирайки в индекси, ами тези спадове са добре дошли, ако имате дългосрочен хоризонт и се надявайте пазарът да е надолу по-дълго време, та да може да акумулирате инвестиции на по-ниски нива и по този начин средната ви цена ще е много надолу, когато след някой друг месец или година всичко се оправи.

А за дивидентните компании какво да кажа, там спадовете са си направо като подарък за Коледа. Купувате същите акции, получавате същите дивиденти, само че плащате много ама много по-малко, знаем при някои компании с 20-30-50% по-малко. Ами… ако това не е промоция не знам какво друго е.

Ако имате съмнения, че това, което притежавате е добро за вас и вашето портфолио, то още веднъж, вие не знаете какво притежавате. Ако знаехте, нямаше да имате такива съмнения, колебания и притеснения, а други щяха да са чувствата, които се надигат във вас 🙂

Не инвестирайте в акции, не инвестирайте в котировки, в стрелки, които се движат на дневна база – нагоре, надолу, нагоре, надолу. Инвестирайте в бизнеси, инвестирайте дългосрочно в доказани активи и се възползвайте, когато тяхната цена е ниско, това ще е само във ваша полза, няма как да ви ощети.

Нека това не се приема като инвестиционен съвет и пак да повторя – НЕ инвестирайте, ако не може да понесете това, че активите ви ще струват по-малко през определени периоди. Това е част от играта. Или го приемате и действате, или изобщо инвестициите от този тип не са за вас.

Ако НЕ искате да виждате инвестираните от вас пари да се движат надолу, изберете инструменти с фиксирана доходност. Купете си държавни облигации например или пък инвестирайте в платформи като iuvoSAVE, където получавате 7% фиксирана доходност на година без да виждате парите си надолу. Имам подробна статия и видео за iuvoSAVE, аз лично също имам пари там и смятам, че е добър избор за фиксирана доходност, вижте статията и видеото:

За хората, които са силно притеснени какво се случва и за тези, които искат да инвестират само когато пазарът върви нагоре, приятели, очакванията ви са сбъркани. Трябва да обърнете нещата. Най-много е редно да се инвестира, когато всичко е надолу, а не нагоре. Всъщност, като се замислим, няма никаква логика в това да искаме да инвестираме, когато акциите вървят само нагоре.

Следвайте своя план и стратегията, която прилагате и бъдете постоянни в инвестициите си, защото най-голямата тайна е, че за да сме успешни инвеститори, трябва да инвестираме, нали така? Завършвам с една доста показателна графика, която многократно съм споделял, а имам и статия и видео конкретно по темата колко важно е всъщност да останем на пазара, а не да се мъчим да го нацелим. Определено хвърлете едно око на тази статия и видео: https://angelovdimitar.com/stoi-na-pazara/

Ето я и графиката, която показва колко всъщност ни коства да излизаме от пазара и как постоянството и Buy & Hold стратегията се отплащат най-много в дългосрочен план:

източник: visualcapitalist.com

От графиката ясно се вижда как, ако сме пропуснали само 10 от най-добрите дни на борсата за 20 годишен период, всъщност възвръщаемостта ни е на половина и дори по-малко. А ако сме пропуснали 20-30 и повече дни… инфлацията е изяла парите ни. Важно е да знаем какво правим и да не се мислим за по-умни от пазара, защото той в крайна сметка, ако задържим парите си там, ще ни се отблагодари, доказано е, с десетилетия и то, не откривам Америка в момента, всичко е ясно, просто трябва да се разбере и приложи на практика, това е. Ако не може да разберете горната графика, НЕ инвестирайте на фондовата борса, Не инвестирайте в S&P 500, не инвестирайте в индивидуални компании.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте. Благодаря за полезните статии. Нов съм в инвестирането. Кои са регулираните европейски пазари, от които е препоръчително да купуваме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.