Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какво да Инвестирам 1000 лв

Много хора ме питат: “В какво да инвестирам 1000 лв” ? В тази статия ще споделя с вас няколко инвестиции, подходящи за напълно начинаещи инвеститори.

Понеже аз също съм си задавал този въпрос, мисля че съм намерил отговора му що се касае до моите финансови цели. Надявам се да помогна и на вас да изберете метод, който ще ви осигури едно по-добро финансово бъдеще, независещо от размера на заплатата ви или пенсията.

Между другото, ето и видеото ми по темата:

Голяма истина е, че колкото по-рано започнем да предприемаме финансови ходове за нашето бъдеще, т.е. да инвестираме част от парите си, толкова по-спокойни ще се чувстваме, а и най-вероятно ще сме доста по-богати и няма да живеем месец за месец и от заплата до заплата, както за съжаление повече от хората по света.

И така, преминаваме директно към въпроса: В какво да инвестирам 1000 лв ?

Добра идея е да не влагаме всички тези пари на едно място. Нека не слагаме всички яйца в една кошница, защото знаете какво става, ако я изтървем – ще изгубим всичко.

Съветът ми към вас е да диверсифицирате тези 1000 лв в поне 3 финансови инструмента.

Аз бих избрал например акции, борсово търгувани фондове (ETF) и злато. Бих започнал с тези 3 опции за моите 1000 лв. Това са 3 много лесни начина да диверсифицирате инвестицията си. Освен това, и 3-те метода са много лесни за стартиране и управление. Това ги прави и мои фаворити. Можете безплатно да намирате и следите информация за тях, да се самообразовате и да взимате все по-добри решения, които ще ви носят по-голяма доходност. Тази инвестиция е напълно подходяща за стартиращи инвеститори.

Нека ги разгледаме по отделно:

Акции

Акциите са много добра инвестиция с висока възвръщаемост. Бих ви препоръчал да избирате и проучвате обстойно компаниите, в които инвестирате. И най-вече бих ви посъветвал да подберете такива компании, които са ви интересни лично на вас и които лесно ще може да следите.

Уорън Бъфет веднъж казва: “Ако не смятате да държите акцията, която купувате поне 10 години, то изобщо не я купувайте”.

С други думи, инвестирайте в стойностни бизнеси, които са извън рамките на моментните и спекулативни колебания на фондовата борса. Харесвайте бизнесите, в които инвестирате, четете новините за тях, виждайте бъдещето им.

Поставете си някакви изисквания към компаниите, в които сте акционери. Например, такова изискване може да бъде съответната акция да има 10% годишна възръщаемост всяка година. Или пък, ако примерно градите дивидентно портфолио, може вашето изискване да бъде дивидентът, който компанията изплаща да се увеличава всяка година и да поддържа определен dividend yield, да речем от 4%. Естествено, може да си поставите и няколко условия едновременно. Когато дружеството, в което инвестирате започне да НЕ покрива вашите искания, то може би е време да се разделите с дяловете си.

Може и да излезете извън финансовите отчети на избраната от вас компания. Ако разбирате бизнес модела и сте наясно кое ще предизвика пик в цената в дългосрочен план, ако вярвате, че пътят, по който е тръгнала компанията е правилен, то може и това да ви послужи като опора и стимул за инвестиция. Затова е важно да разбираме това, в което инвестираме. Другото е спекулация.

Спекулацията

За стартиращия дългосрочен инвеститор, това представлява главно емоционалното влияние върху нас на моментните факти за дадени акции, които ни заобикалят. Най-често започваме да спекулираме дори без да го осъзнаваме. Вдига се шум покрай някоя нова компания, виждаме, че всички инвестират в нея, цената расте със скоростта на светлината и си казваме, че трябва и ние да станем част от това рали и да спечелим много пари. В повечето случаи, това ни изиграва лоша шега, защото не разбираме компаниите, които купуваме, дори не сме ги проучили, не сме наясно с това какво всъщност вършат, какви са плановете им за в бъдеще и техните перспективи.

Има страшно много примери за подобни сделки и те ще продължат да се случват всеки ден. Това е неосъзнатата спекулация, която много инвеститори извършват. Трейдърите, които се занимават само със спекулации, играят съвсем друга игра. Те не се заблуждават и не “вярват”, че даден финансов инструмент ще достигне главоломни висоти или ще се срине до невиждано дъно. Те просто имат лимит, да речем 5% или 10% ръст или спад в цената, при което взимат своята печалба. Това е оригиналната спекулация, която се извършва ежедневно на стоковите борси в цял свят. Тя изисква много време, нерви и непоклатим характер и дисциплина, тъй като загубата на пари може да се превърне в ежедневие и рисковете, които се поемат доста често могат да доведат до пълен фалит или пък да ви спечелят много пари за кратко време.

Аз съм избрал дългосрочния вариант на инвестиране. Ако сте чели другите ми статии, вече знаете, че аз инвестирам в стойностни компании с бъдеще извън моментни финансови, политически или икономически кризи. Инвестирам в компании, които са се доказали и продължават да се доказват като лидери в сферите, в които оперират. Те не случайно са се превърнали във водачи и поддържат позициите си. Те са иновативни, дръзки и с голям потенциал.

Дългосрочно Инвестиране в Акции

Историята показва, че акциите на стабилните и популярни компании, дори и на не толкова популярните, в дългосрочен план, с времето, се покачват. Защото това е естественият път на развитие. Всичко се покачва, всичко расте. Ако нещо тръгне надолу със силни темпове или пък се задържи на едно място прекалено дълго време, то бива изместено от друго. Компаниите се развиват, услугите и продуктите им се подобряват, достигат до все повече хора, печелят все по-голяма вяра от потребителите си и съответно трупат по-големи печалби, които пък отново инвестират в развитие на своите бизнес модели.

Времето и сложната лихва са естествените магьосници, които спомагат вашите инвестиции да нарастват. Инвестирайки с дългосрочни цели, вие си осигурявате едно по-добро финансово бъдеще. Ако изберете акциите да са част от вашето инвестиционно портфолио, то със сигурност процентът ви на възвръщаемост ще е доста по-голям от например някой взаимен фонд, който ви предлага вашият работодател или банкер.

Ето и няколко статии за акциите и сложната лихва, които можете да намерите на сайта. Със сигурност ще са ви полезни.

Дългосрочното инвестиране в акции изисква план и дисциплина, чрез които да го следвате. Ако например сте си задали срок от 5 години за вашите инвестиции в дялове от компании и сте решили всеки месец да внасяте определена сума и да пазарувате от фондовите борси, то направете всичко възможно да превърнете това в реалност.

Следвайте този ваш план и не позволявайте на нищо и никого да ви попречи по пътя към финансовата ви цел. Ако работите за заплата, винаги плащайте първо на себе си, т.е. винаги отделяйте определената от вас сума за закупуване на акции, и тогава разпределяйте останалите си финанси.

Също е много важно да инвестирате само пари, които може да си позволите да загубите. Не превръщайте инвестициите си в хазарт. Границата може да е тънка и от дългосрочен инвеститор може да се превърнете в губещ спекулант.

Задайте си процент или конкретна сума от вашите доходи, било то от заплата или други източници. Използвайте това число всеки месец и инвестирайте. Да речем 10% или 20% от доходите си. Придържайте се стриктно към тези числа, защото те определят вашето финансово благополучие.

Как да избираме акции, в които да инвестираме

Лесно е. Просто трябва да започнете с компании, които харесвате, за които сте чували и чието бъдеще виждате напред във времето. Необходимо е до някъде да разбирате бизнес модела им, перспективите, които ще възникнат и съответно потенциалната ви печалба.

Както Уорън Бъфет казва – Инвестирайте в компании все едно, че инвестирате във ваш собствен бизнес, във ваша собствена компания.

Опитайте се да разбирате в какво точно влагате парите си. Не се подвеждайте от моментни новоизникнали hype-ове по компании и настроения свързани с тях. Както вече споменах, изградете си план и го следвайте безусловно. Така си гарантирате успех. Естествено, отначало може да се наложи да попромените първоначалния си план. Никой план не е съвършен от самото начало. Просто ъпдейтвайте себе си и се адаптирайте към промените и нещата ще се получат.

Компаниите, в които аз инвестирам са от различни сектори – Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Google, Tesla и други.

Имам и сериозен процент от представители на зелената енергия – NextEra Energy, SolarEdge Technologies, Brookfiled Renewable partners и други.

Да не забравяме и Healthcare – Johnson & Johnson, Crispr Therapeutics, Intuitive Surgical и други.

За REITS, един от изборите ми е Realty Income – добре растяща компания с добър dividend yield и плащания всеки месец.

Повечето от вас разпознават тези компании и са наясно, че когато и да влезе човек с някаква инвестиция, то след време, дългосрочно, най-вероятно ще е на солидна печалба. Просто е супер идея, поне отначало, да изберете доказали се лидери като горе посочените и да инвестирате част от парите си в тях. Времето и практиката показват, че цената на акциите им ще расте още доста.

Инвестиране в ETF – борсово търгувани фондове

Несъмнено ETF-ите “гръмнаха” от популярност през последните години и особено през 2019/2020. И е разбираемо защо. Те са силно диверсифицирани фондове, с много ниски, близки до нулата разходи, които ви предоставят експозиция към редица сектори и компаниите, които ги представляват.

На сайта вече съм обърнал внимание в детайли какво точно представляват тези фондове и как да се възползваме максимално от тях:

Бих ви дал съвет да стартирате с ЕТФ, който следи индекса S&P 500 – параметърът на икономиката в САЩ. Исторически, той се е доказал като една от най-добрите инвестиции, които можем да направим. За своята близо 100 годишна история, S&P 500 дава средно между 8% и 10% годишна възвръщаемост. За последните 10 години (2010 – 2019) възвръщаемостта е около 14%. Досещате се, че с помощта на времето и сложната лихва, една подобна инвестиция от дори само 1000 лв, може да ви донесе огромни печалби след години.

Хвърлете по едно око на статиите, които посочих по-горе, ако не сте го направили досега. Там ясно описвам с примерни суми каква доходност можем да очакваме, ако изберем да инвестираме в този индекс.

Аз влагам по-голямата част от парите си именно в подобен ETF – SXR8 (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD Acc). Това е акумулиращ дивидента фонд, с много малко expense ratio, който е достъпен на европейските борси като Xetra (Германия) и Euronext (Холандия).

Друг добър ETF, който е доста по-евтин (с около 10 пъти) от SXR8, е IUSA. Той отново е на iShares и също копира индекса S&P 500. Разликата, освен в цената, е че IUSA дистрибютира дивидента си.

Този инструмент е подходящ за начинаещи инвеститори, които искат да притежават цели дялове ETF-и. Цената му в момента на писането на тази статия е около 30 евро за дял.

Споделям с вас още един интересен и перспективен борсово търгуван фонд и това е INRG (iShares Global Clean Energy UCITS ETF). Той проследява представянето на водещи световни компании в RENEWABLES сегмента, който набира и тепърва ще продължава да набира все по-голяма скорост.

Хубавото при ETF-ите е, че вече са достъпни за всички инвеститори и дори брокери като trading 212 дават възможност за закупуване на частични дялове (fractional shares).

Избирайки индексните фондове посочени по-горе, ние си “купуваме” една почти сигурна и много добра средно годишна възвръщаемост на инвестициите си.

Злато

Дългосрочното инвестиране в злато е една от най-умните и доказали се инвестиции, които можем да предприемем. Исторически, ценният метал постоянно повишава стойността си. И това ще продължи да се случва.

Понеже златото е изчерпаем ресурс, неговата цена ще расте и през следващите десетилетия. То се е утвърдило като една от най-добрите възможни инвестиции, които можем да направим.

Златото е било тук на Земята преди нас и ще го има дълго след нас. То винаги е било символ на богатство и благополучие. За него са се водили войни и е преминавало през всички човешки епохи, като винаги е запазвало или увеличавало стойността си.

В продължение на дълги години, златото е било част от монетарната политика на държавите. Имало е златен стандарт, т.е. всички напечатани пари са имали своя еквивалент в истинско злато. Сега вече не е така. През 1971 година, американският президент Ричард Никсън окончателно слага край на златния стандарт. Понеже от 40-те години на миналият век US доларът е reserve currency на света, това означава, че и другите държави прекратяват този стандарт.

Това е моментът, в който парите, както ги познаваме днес, се превръщат в дълг. Централните банки по света могат да ги печатат в изобилие (както това става всеки ден) и те нямат никакво покритие, никаква физическа стойност. Парите в нашето съвремие се градят единствено на нашето доверие към тях. Тоест, ако ние вярваме, че за $10 можем да си закупим пица за вечеря, такава ще е стойността на тези пари. Ако след време започнем да считаме, че същата пица ще струва $15, то това ще е и цената и.

Знаете, че с времето, всяка година, всичко поскъпва и съответно трябва да се напечатат все повече и повече пари. Колкото повече печатаме, толкова повече обезценяваме стойността на парите. Може би статията ми за това как се създават парите ще ви е интересна:

Как се създават парите

Не така стои въпроса обаче със златото. Понеже неговата цена винаги ще се покачва, колкото повече притежаваме, толкова по-богати ще сме и за в бъдеще. Докато парите ни на депозит в банката се стопяват от инфлацията всяка година (обедняваме с минимум 4%), златото прави точно обратното.

Фактите показват, че когато доларът отслабва, златото започва да покачва цената си с още по-големи темпове. Хората вярват в златото. Много от тях търсят убежище от безразборното печатане на пари и го намират именно в златото. Много държави по света увеличиха своите запаси и продължават да купуват от метала, независимо, че е на рекордно високи цени.

Аз имам поглед върху цената на ценния метал още от 2007-ма година. Тогава той струваше около $700. Днес, 13 години по-късно, цената за една унция e близо $2000. По време на кризи и войни, златото увеличава цената си и това е исторически доказано. Така стана и с COVID-19 пандемията, която ни сполетя през 2020. Златото достигна ALL TIME HIGHS от над $2000.

Какво злато да закупим

ВАЖНО: Когато говорим за инвестиция в злато, трябва да изберем инвестиционното такова.

Препоръчвам ви да изберете физическо злато под формата на високо ликвидни монети. Такива може да са например:

  • 20 Френски Франка Наполеон, Мариана, Гениус, Серес – около 600 лв за 1 брой
  • 1 Австрийски Дукат Австрия – около 350 лв за 1 брой

Тези монети са разпознаваеми в цял свят и можете да ги продадете на актуална и добра цена, където и по света да се намирате. Ликвидността е много важно условие при инвестирането в злато, защото в крайна сметка, ние го купуваме, за да може един ден да го продадем на добра печалба. Може също да имаме и ситуации, в които ни се налага спешна продажба, просто ни трябват пари. С тези монети, няма да имате проблем с това.

Не се подлъгвайте по нумизматични и колекционерски златни монети. Те също могат да имат висока стойност, но ние не искаме да сме колекционери, а инвеститори. И затова избираме високо ликвидни инструменти, върху които имаме пълен контрол.

Може да изберете и златни кюлчета чисто злато, макар че не го препоръчвам. Тяхната цена ще е по-ниска, ако изберете по-малки грамажи. И е по-добре да започнете с такива, отколкото изобщо да не започвате.

Но все пак, посочените монети по-горе са на що годе достъпни цени, ликвидни са и бих ви препоръчал дори да нямате толкова пари в момента, съберете за няколко месеца и си купете 1 монета.

Внимавайте и с рекламни и маркетингови трикове на златни кюлчета, особено еднограмовите. Повечето от тях са с лого на съответния дилър, който ви ги продава и всъщност, за да ги продадете след това вие, може да го направите само при същия дилър. Така той може да спекулира с цената колкото си иска и да ви извива ръцете законно.

По принцип, никой друг няма да изкупи на добра цена злато с чуждо лого. Те отново ще ви го изкупят, но далеч под реалната пазарна цена. Така че наистина внимавайте в какво точно злато влагате парите си.

Други варианти за инвестиция в злато са например ETF-ите и акции на златодобивни компании. Те скочиха доста през последната година, следвайки доброто представяне на златото. Дори Уорън Бъфет придоби значителен дял в компанията Barrick Gold. Имайте предвид, че неговото отношение към инвестицията в злато беше меко казано пренебрежително допреди няколко месеца. Той разпродаде акции на банки и започна да купува акции свързани със златото. Това може да ни говори много накъде отиват нещата, щом най-успешният инвеститор и един от най-богатите хора в света предприема такива съществени ходове.

1000 лв – Как точно да ги разпределим

И на финала, нека ви представя едно примерно инвестиционно портфолио със стартови 1000 лв:

  1. 400 лв в IUSA (или друг ЕТФ, следящ S&P 500)
  2. 350 лв в 1 Златна Монета 1 Австрийски Дукат Австрия
  3. 250 лв в акции на APPLE, FACEBOOK, AMAZON, TESLA чрез fractional shares

Ако правите подобна инвестиция всеки път, когато разполагате с 1000 лв, то може да сте сигурни, че финансовото ви бъдеще ще е много по-добро и спокойно.

Препоръчвам да инвестирате всеки месец, дори по-малки суми. Така, в един момент, няма да усетите колко далеч сте стигнали във финансово отношение. През това време, разбира се, информирайте се за инструментите, в които влагате капитала си, бъдете UP TO DATE и търсете нови възможности.

При инвестицията в акции може да използвате fractional shares и така да разпределите парите си в много на брой компании. Trading 212 имат опция наречена PIE, при която задавате компаниите, в които искате да инвестирате и по колко процента от депозираната сума. Така, при депозит, брокерът разпределя средствата ви автоматично.

Trading 212, Revolut и Interactive Brokers са брокери, чрез които може да започнете да инвестирате в акции и ETF-и. Макар и в момента ситуацията след Brexit да не е напълно ясна за всички, надявам се след Нова Година да има добре определени правила и условия, с които да продължим дългосрочните си инвестиции.

Ето и статиите, които написах за 3-те споменати брокера:

ВАЖНО: Аз не рекламирам посочените брокери и не получавам никакви финансови облаги, ако вие решите да се регистрирате и да ги използвате. Нека всеки избере брокера, който е най-подходящ за него. Ревютата, които съм направил са обективни, базирани на моя опит и се надявам да ви помогнат да вземете решение.

ВАЖНО: Съдържанието в тази статия не е финансов съвет. Аз не съм финансов съветник или консултант и решенията, които вземете са ваша лична отговорност. Моето лично мнение относно посочените активи не би следвало да се приема като “формула за успех”. Споделям с вас моите виждания и какво аз правя, а вие решавате дали да копирате моя модел, да го промените според вашата стратегия, или изобщо да не го следвате.

ВАЖНО: Инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите. Не превръщайте инвестициите си в хазартна игра. Дългосрочното инвестиране изисква търпение, което след време ще ви се отплати.

Това бе статията “ОТГОВОР” на често задавания въпрос “В какво да инвестирам 1000 лв” ? Надявам се, че успяхте да придобиете представа за възможностите, към които може да се насочите.

Ако статията ви е допаднала, ще се радвам да я споделите с ваши познати и приятели, които се интересуват от инвестиции. Може да го направите през социалните мрежи (бутоните под всяка статия), имейл или просто чрез “доброто старо общуване”, което в момента за съжаление е лимитирано.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.