Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

10 Грешки на Начинаещия Инвеститор | Не ги прави и ти!

Ние трябва да приемаме грешките си като уроци, да се поучаваме от тях и естествено да избягваме да ги повтаряме. Но определено можем да се поучим и от грешките на другите и точно това ще се опитам да направя с тази статия.

Ще споделя с вас грешки, които наблюдавам при начинаещите инвеститори, а и при не толкова начинаещите. Може да припознаете себе си и действията си в някои от тези грешки, което е добре, ще разберете, че не сте сами 🙂

Проектът angelovdimitar.com e напът да стане на 3 години и през този период аз имах възможността да общувам с хиляди хора, които задават въпроси и споделят грешките си.

Също, със стотици българи работихме заедно по изграждане на техния инвестиционен план, създавахме портфолиа, преминавахме през различни обучения. Това, което мога да кажа е, че повечето от хората, които сега започват с инвестициите допускат или са напът да допуснат едни и същи грешки. Нека видим какви са те…

1. РИСК- неразбиране на Risk-Reward съотношението

Кое е нещото, което носи най-сигурния риск за парите ни? Това е просто да ги държим в КЕШ или в банката. Тези пари ще се обезценят и тяхната стойност ще се изпарява все повече и повече с времето.

Добре, но това не означава да инвестираме парите си просто ей така в каквото и да е. Ако не разбираме в какво инвестираме и просто похарчим парите си по поредната понзи схема, то това със сигурност е по-лошо от държането на пари в брой и неинвестирането им.

Доста хора се впускат в “инвестиции”, които всъщност са спекулации и рискът от загуба на пари е над 90%. Наградата естествено е обещаваща и голяма, но рискът… никой не му обръща внимание отначало. Други са водещите фактори за вземане на решения, като “колко пари ще изкарам и за какво ще ги похарча”.

Когато на пазарите емоциите са повече положителни отколкото отрицателни, то цените на повечето активи вървят нагоре. И когато цените вървят нагоре начинаещите инвеститори се фокусират върху потенциалната печалба, без да вземат предвид риска, който идва с това.

За всяко нещо си има цена и ние трябва да сме наясно с risk-reward съотношението (печалба-награда) и как да го използваме в наша полза. Ако инвестираме в поредната новоизлязла понзи схема с криптовалути, reward-а (наградата) би била голяма. Но рискът е още по-голям и вероятността да изпуснем наградата или тя изобщо да не дойде е в пъти, в много пъти по-голяма.

Имаме 1000 лв. Искаме да ги инвестираме или искаме да ги проиграем? Ще превърнем ли инвестициите в казино? За съжаление, повечето хора го правят отначало, след което търпят разочарование.

Винаги трябва да сме сметнали нашия Opportunity Cost и да сме наясно какво можем да очакваме от дадена инвестиция и с какъв риск и на база на този риск следва ние да взимаме инвестиционните си решения.

2. Липса на дългосрочен план и стратегия

Инвестирането е процес. То не е единично събитие – вкарваш едни пари и след 1 година ги изкарваш тройно. Не работят така нещата. Думата инвестиция би следвало да се разглежда едва ли не като синоним на думата дългосрочност. Защо?

Ами защото инвестициите, особено на фондовата борса, сработват най-силно за нас с времето и сложната лихва. Именно сложната лихва ни носи най-големите печалби, но тя, за да работи, има нужда от време. Тоест, ние трябва да отпуснем достатъчно време на сложната лихва да си свърши работата.

Редно е да имаме план. Затова и една от най-търсените услуги, които предлагам е изграждане на портфолио, което всъщност представлява инвестиционен план как да действаме напред във времето и с какви активи и на какво можем да разчитаме.

Както и самият Уорън Бъфет казва, дори глупакът с план ще надмине многократно геният без план. Планирането на нашите инвестиции е от ключово значение за дългосрочния ни успех. Иначе настава хаос, не знаем какво правим и се разочароваме от инвестирането като цяло.

Планът трябва да е съпроводен с разбиране и прилагане на определени стратегии на инвестиране. Дали това ще е Dollar Cost Average стратегия или комбинация от няколко стратегии, ние трябва да сме наясно, защото иначе, още веднъж, няма да постигнем нищо.

Тоест, можем да приемем, че планът е начинът, по който ще подходим, за да постигаме целите си, а стратегията е инструментът, който ще използваме.

За съжаление, отново от моята практика с начинаещи инвеститори, мога да ви споделя, че доста хора казват и приемат, че имат дългосрочен хоризонт по начина, по който го описах, но при първия по-голям спад се панират и продават активите си на загуба, като някои от тях остават разочаровани от инвестициите на борсата може би за цял живот.

3. Шумът в системата – икономическите новини

Може би 100% от всички начинаещи инвеститори се захващат още отначало да се плашат от това, което се случва с икономиката – лихвени проценти, войни, напрегнати отношения между държави и т.н…

Това е изцяло друг сегмент и нас не ни касае толкова като дългосрочни инвеститори. Грешка е да вземаме или да не вземаме инвестиционни решения на база на икономическите новини и най-вече страхове, с които ни заливат.

Иконимически тежки ситуации има на всеки 10-12-15 години. Ако попаднем в този капан инвестициите ни да зависят от подобни събития, то едва ли ще постигнем нещо, просто, защото положението се мени постоянно в икономиката. Можем ли и ние постоянно да меним решенията си?

И отново, както Бъфет казва, няма икономист, който да е успешен инвеститор. Помислете върху това. Икономика и инвестиции не са едно и също нещо. Не ги бъркайте. Фокусирайте се върху бизнесите, върху техния анализ, върху определянето на тяхната справедлива цена, т.е. фокусирайте се изцяло върху инвестициите, не върху икономиката.

Повярвайте ми, аз също съм преминал през това и съм се чудил къде е връзката икономика – инвестиции и защо тя се къса толкова често. И съм стигнал до извода, че използвам икономическите събития само и единствено да се възползвам от още по-добри инвестиционни възможности.

Имайте предвид, че икономическите събития сега, ще бъдат тотално забравени и техният евентуален краткосрочен ефект изцяло изтрит от дългосрочният ви хоризонт. Ако не сте готови за това, че на всеки 10 или 15 години ще има тегава икономическа обстановка и ако не сте готови да понесете това, то може би инвестициите изобщо не са за вас.

4. Шумът в системата – продавачите на страх

Отново, може би 100% от начинаещите инвеститори са подвластни на продавачите на страхове. Те започват да купуват страховете им веднага. Защо? Ами защото са безплатни и често идват от “видни експерти”, най-често икономисти, както можем и да предположим, а не инвеститори. Ако са инвеститори, то те са инвеститори от скамейката, както аз ги наричам. Тоест говорят за инвестиции, но не ги правят. Тях самите ги е страх. Попаднали са в своя собствен глупав капан.

Социалните мрежи, новините, youtube, tik-tok, instagram и какво ли още не, за съжаление, бълват ежедневно типът информация, който продава най-много – СТРАХ. Черните прогнози, свършването на света, падането на режими, глобалните проблеми, всичко това винаги е привличало най-много вниманието на хората. Така ще бъде и занапред.

Коментаторите във фейсбук, на които попадате из групите, най-често се изказват как всичко ще се срине, как нищо хубаво не се очаква, как Китай и Русия ще се обединят и ще нападнат Америка, как доларът приключва, как идва нов световен ред, как всички банки ще фалират, как зимата ще бъдем на студено, как инвестициите на фондовата борса са едва ли не най-тъпото нещо, което можем да направим.

Е, да ви кажа, тези работи ги слушам от много години и тези продавачи на страх “лаят” най-силно точно в такива времена, в каквито се намираме в момента и млъкват и се загубват изцяло, не можеш да ги намериш изобщо, когато всичко се нормализира.

Те никога няма да ви продават решения, те винаги ще ви продават страхове. Те никога няма да ви кажат да инвестирате сега, когато всичко е надолу, защото наистина сега е моментът. Те винаги ще са негативно настроени, години наред, десетилетия наред. И когато “прогнозират”, че пазарът ще крашва и той крашне след 10 или 15 години, те казват – “ето, бяхме прави” 🙂

Не, не те предричат бъдещето, нещата се случват по този начин винаги с тях или без тях 🙂 Моят съвет към вас е да пазите много сериозно вратата към съзнанието си. Внимавайте каква информация приемате, филтрирайте я винаги и не допускайте всичко да влезе в главата ви. Бъдете като стражи на вратата към съзнанието и мислите си, както казва Джим Рон 🙂

5. Волатилност

Пазарните флуктуации плашат много начинаещите инвеститори. Тъкмо купиш някоя акция и тя на следващия ден е с 5% надолу. Доста разочароващо, нали? 🙂 Да, такова е, ако си искал да я продадеш на следващия ден, ще вземеш с 5% по-малко. Инвестирал си $100, ще дръпнеш $95.

Волатилността на пазарите я има и нито един актив не върви само нагоре. Волатилността е цената, която ние плащаме като дългосрочни инвеститори. Ако нямаме нервите и стомахът да издържим тази волатилност, то този тип инвестиране изобщо не е за нас.

Mr. Market си играе с цените ежедневно. От нас зависи дали ще му позволим да си играе с нас самите 🙂

6. Парализа на анализа

Поредната грешка е само да поемаме и поемаме информация и да парализираме съзнанието си с теория без никаква практика. Информацията, която приемаме трябва да бъде приложена на практика, иначе нищо няма да направим.

Колкото и книги да прочетем, колкото и youtube видеа да изгледаме, на колкото и семинари да отидем, не преминем ли към действие… все тая. Оставаме си с едни теоретични знания, които нямат никаква полза за нас, защото не сме ги впрегнали да заработят практически.

Преминете към действие, учете се в движение, с малки стъпки към голямата цел, но действайки. Това е правилният начин за мен. Естествено, трябва да имате базови познания преди да започнете, но колкото повече само трупате знания, толкова по-нерешителни ще ставате, а нерешителността е пагубна за представянето ни на фондовата борса.

7. Прекалена диверсификация

Друга грешка – купуваме си супер много активи и в даден момент им губим дирите, т.е. забравяме кога сме ги купували, на какви цени, защо изобщо сме ги купували, не помним даже с каква цел сме ги купували.

И тези инвестиции се превръщат в токсични. Започват да ни пречат и да ни теглят надолу. Притежанието на много акции например, няма да ни даде по-добра диверсификация, нито пък да ни намали риска. Рискът може да бъде намален от нашето познание за акциите и техните справедливи цени, не от бройката им. Ако беше толкова лесно, повярвайте ми, нямаше да се мъча да определям справедливи цени, да правя анализи и т.н. 🙂

С ETF-ите е същото. Няма нужда да имате 10 ETF-а, които най-вероятно и ще се припокриват донякъде. Но и да не се припокриват, едва ли ще може да докарате в дългосрочен план повече от 10%, колкото връща S&P 500 по принцип. И какъв е смисълът тогава от много активи? Ами няма смисъл.

Бройката на активите в портфолиото ни трябва да е такава, че ние да се чувстваме комфортно с нея, т.е. да можем да следим тези активи и тяхното представяне и така да си гарантираме, че във всеки един момент знаем какво притежаваме, на каква цена и знаем какви ще бъдат нашите действия спрямо тези активи.

Заложете на качеството, а не на количеството!

8. Опити за нацелване на пазара

Както неведнъж съм споделял, “Time in the market beats timing the market!”. Това ще рече, че опитите за нацелване на пазара са напълно излишни, защото никой не може да направи това дългосрочно. То няма и смисъл и доказателствата са налице. Вижте ето тази статия:

СТОЙ НА ПАЗАРА!

Повечето начинаещи инвеститори започват да чакат още преди да са започнали да инвестират 🙂 И какво чакат? Те чакат подходящия момент, който никога не идва за тях и те си остават НЕинвестирани на пазара и в крайна сметка решават, че няма да чакат повече и влизат на още по-високи цени или в още по-неблагоприятни условия.

И тук се връщаме на точка 2 – трябва да имаме план и стратегия и да ги следваме, а не да се колебаем постоянно, да проявяваме нерешителност и да чакаме нещо, което може и да не се случи. Има си стратегии като DCA, при които няма какво да стоим отстрани, а просто си действаме регулярно и така хем сме на пазара и имаме експозиция към случващото се, хем в същото време имаме и една добра осреднена цена на активите си.

9. Инвестиране в “модерни” и популярни активи

Ако сега попитам някой, който тепърва започва да се интересува от инвестиции в какво ще инвестира, отговорите и като цяло опциите ще са измежду имена като Tesla, Apple, Bitcoin, някой друг шиткойн и така… 🙂

Това е грешка. Популярността на активите не означава, че те непременно са най-добрият избор за инвестиция. Много често е точно обратното. И тук ние като интелигентни инвеститори трябва да оценим риска, който бихме поели, ако инвестираме в подобни компании. Не е правилно да се фокусираме само върху потенциалната печалба, защото тя може да дойде, но може и да не дойде и ако не дойде… какво правим?

Със сигурност не трябва да инвестираме в компании, чиито справедливи цени ние не знаем или по някаква причина не можем да намерим. На какво основание ще инвестираме в такъв случай? Та по този начин, незнаейки справедливата цена, ние ще инвестираме на сляпо. Компанията може да е надценена със 100 или 200%. Какво можем да очакваме тогава освен голям спад при една следваща корекция.

F.O.M.O. инвестирането също е един огромен проблем, който попада в тази категория. Fear of Missing Out или това е страхът да не изтървем потенциалната печалба всъщност може да ни донесе много загуби, както се случва повечето пъти.

Това, че някой ни е казал, че е направил 100% възвръщаемост от поредната измислена криптовалута не означава, че и ние трябва да се възползваме от това и да влезем на всяка цена. FOMO инвестирането много често предполага инвестиция по върховете за активи, които нямат фундамента, нямат основанието да са по тези върхове.

Така че, не гледайте само и единствено потенциалната печалба. Обърнете внимание на стабилността, която може да получите и на каква цена, с какъв риск. Само това е важно дългосрочно погледнато. Не превръщайте инвестирането в хазартна игра.

10. Тотално объркване – инвестиране или правене на пари

Ако не сте гледали това мое видео, със сигурност ви препоръчвам да го направите:

Много, да не кажа повечето от начинаещите инвеститори тръгват изцяло с погрешна нагласа към инвестирането. Инвестирането в активи не е правене на пари. Ако искате да правите пари, то станете трейдъри, спекуланти и купувайте и продавайте валути, опции, договори за разлика, използвайте leverage и играйте тази игра.

Повярвайте ми, аз съм я играл доста време и вече не я играя. Преценете за себе си дали има смисъл. Определено пробвайте, разбира се, не ангажирам никого да поема по моя път с дългосрочните инвестиции, но просто не бъркайте нещата.

Инвестирането в активи предполага, че вие имате някакви доходи и част от тези доходи решавате да спестявате по този начин като ги инвестирате, за да предпазите средствата си от инфлацията, а и просто те да струват много повече след време с помощта на сложната лихва.

Тоест, инвестирайки част от дохода си, вие използвате парите си умно и разумно. Но вие не инвестирате, за да “правите пари” и да ядете и пиете от тях, нали? 🙂 В крайна сметка, това разбиране е ключово, за да постигнете успех в дългосрочен план.

Много хора искат да харчат, искат да забогатяват още преди да са направили каквото и да е. Но, може да ви разочаровам като ви кажа, че с този тип инвестиране едва ли ще си купите Ферари, едва ли ще живеете на Хаваите и ще пиете Дом Периньон вместо вода.

Дългосрочните инвестиции са скучни, връщат не толкова много, и ви правят богати много бавно. Трябва да осъзнаете това иначе си гарантирате, че ще се разочаровате много сериозно 🙂


Това бяха ТОП 10 грешки в мисленето и действията на повечето начинаещи инвеститори. Не ги допускайте! Поучете се от грешките на другите и не ги правете! Знам, че няма да ме послушате, така че действайте, опарете се, но помнете, че тази статия е тук, за да напомня да не ги повтаряте отново тези същите грешки 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.